Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Konsertti Vilnassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Vilnassa on ympäri vuoden lukuisia tapahtumia, ja ennen matkaa kannattaa tarkastaa tapahtumakalenteri.

Kulttuurielämä, tapahtumat ja yöelämä

Vilnassa on mahdollista seurata oopperaa, balettia ja klassisen musiikin konsertteja, ja sinne voikin hyvin lähteä vain oopperaa katsomaan tai konserttia kuuntelemaan. Vilna on viime vuosina parantanut otettaan jatsin, bluesin ja rokin saralla, ja siellä voi mennä keikalle. Elokuvat esitetään alkukielisinä, mutta teatteria Liettuassa ulkomaalaisen ei kannata lähteä katsomaan.

Vilnassa on paljon tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi suosittu ajankohta vierailla siellä on joulumarkkinoiden aika. Vilnan yöelämä on monipuolista ja eläväistä, ja siellä voi ottaa ilon irti kohtuuhinnalla. Kulttuuri- ja yöelämä ovat parhaimmillaan muulloin kuin kesällä, mutta tapahtumia ja joissain tapauksissa yöelämääkin on kesällä enemmän kuin muina aikoina.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Ooppera, baletti ja klassisen musiikinkonsertit oopperatalossa

Gedimino-kadun vieressä sijaitseva oopperatalo (A. Vienuolio g. 1) [kartalla] edustaa uljainta sosialistiaikojen tyyliäSosialistiaikojen tyyliä, ja siellä on hulppeat puitteet oopperan, baletin ja konserttien seuraamiselle. Oopperan ja baletin lisäksi siellä on mitä erilaisimpia konsertteja, operetteja ja ohjelmaa lapsille, ja siellä on erilaisia saleja.

Kausi alkaa syyskuussa ja jatkuu touko-kesäkuun vaihteeseen. Verkkosivujen ohjelmiston kautta lippu on helppo varata etukäteen. Liput maksavat alkaen muutamasta eurosta pariin sataan euroon.

Vilnan kongressi- ja konserttitalo

Aivan oopperatalon naapurissa sijaitsee Vilnan kongressi- ja konserttitalo (Vilniaus g. 6) [kartalla], jossa on Liettuan sinfoniaorkesterin konsertteja mutta myös muita konsertteja ja jopa oopperaa. Kausi alkaa syyskuun loppupuolella ja jatkuu toukokuulle, mutta konsertteja ei ole jatkuvasti vaan eniten esimerkiksi joulun ja uuden vuoden tienoilla ja joinain muina aikoina. Lippujen hinnat ovat tunnetusti alhaisia, ja moniin esityksiin pääsee 7–20 eurolla.

Vilnan filharmoniatalo

Filharmonija (Aušros Vartų g. 6) [kartalla] eli Liettuan filharmonisen yhdistyksen konserttitalo on Aamunkoiton porttien vieressä sijaitseva sali, jossa on hyvin esillä pienimuotoista klassista musiikkia ja muutakin musiikkia. Se on Vilnan pääpaikka kamarimusiikki- ja muille vähän pienemmille konserteille.

Talossa esitetään myös muuta musiikkia, etenkin jatsia ja kansanmusiikkia, mutta eniten klassisen musiikin konsertteja. Siellä esiintyy useita eri orkestereita, kuten Vilnan jousikvartetti, ja konsertteja on eniten viikonloppuisin ja sellaisina aikoina kuin jouluviikkona. Kausi alkaa pikkuhiljaa syyskuussa, mutta vasta lokakuusta eteenpäin konsertteja on joka viikonloppu ja muutama viikollakin. Lippujen hinnat ovat edullisia, ja siellä voi hyvin päästä konserttiin alle 10 eurolla.

Lisää aiheesta:

Tietoa Vilnan konserteista ja muistakin tapahtumista saa kaupungin tapahtumia käsitteleviltä verkkosivuilta.

Jazz ja blues

Jazz Cellar 11 (Aušros Vartų g. 11) [kartalla]

Aamunkoiton porttien tuntuma on hyvä mitä erilaisimmille musiikkikokemuksille, ja tällä melko monipuolisella alueella on myös jazzclub, jossa on konsertteja torstaista lauantaihin. Ohjelmistoon kuuluu paljon kansainvälisiä esiintyjiä, ja siellä on ajoittain myös bluesia.

Aula Blues Club (Pilies g. 11)

Aivan toisella puolella vanhaakaupunkia ja toisella turistivoittoisella tienoolla sijaitseva klubi, jossa on yhtä paljon jatsia ja rokkia kuin varsinaista bluesia. Tässä yliopistokorttelien vieressä olevassa, todella aitona paikkana pidetyssä klubissa on konsertteja lähinnä talvisin. Kesäisin keikkoja on L. Stuokos-Gucevičiaus kiemas -sisäpihalla [kartalla], joka on muutaman korttelin päässä.

Pop, rock ja muu viihdemusiikki

Metro Club (Pamenkalnio g. 13) [kartalla]

Gedimino-pääkadun vieressä sijaitseva kellaribaari, jossa on etenkin rokkia ja heviä. Paikka on tavallisesti avoinna muulloin kuin sunnuntaisin klo 18–06.

Rock River Club (Upes g. 9) [kartalla]

Joen toisella puolella sijaitseva klubi, jolla on eniten raskaan rokin konsertteja. Paikka avataan yleensä klo 17 ja se on avoinna ainakin puoleenyöhön.

Elokuvat

Pasaka (Šv. Ignoto g. 4) [kartalla]

Elokuvanystävien aarreaitta, joka sijaitsee lähellä yliopistoa ja jossa on elokuvia eri kielillä. Elokuvat tekstitetään yleensä liettuaksi ja ajoittain venäjäksi, ja niiden joukossa on englanninkielisiä ja myös ranskankielisiä elokuvia. Lippujen hinnat ovat yleensä 3–6 euroa, ja niitä voi ostaa verkkosivujen kautta.

Forum Cinemas Akropolis (Ozo g. 25) [kartalla]

Akropolis-ostoskeskuksessa sijaitseva monisalinen teatteri, joka näyttää paljon englanninkielisiä elokuvia. Liput maksavat yleensä alle 7 euroa, mutta verkkosivujen kautta lippunsa hankkiva saa alennuksen.

Joulun aikaa Vilnassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi kohokohdista ovat joulumarkkinat, jotka yleensä alkavat marraskuun viimeisellä viikolla.

Tapahtumat

Vilnassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi kohokohdista ovat joulumarkkinat, jotka yleensä alkavat marraskuun viimeisellä viikolla ja päättyvät seuraavan vuoden alussa. Tuomiokirkon edustalla olevalla aukiolla on joulukuusi, joulujuna lähtee tuomiokirkon vierestä ja kulkee keskustan halki ja aukiolla on myös kaikenlaista muuta, kuten luistinrata, labyrintti, kolmiulotteisia esityksiä ja muuta mieleen painuvaa. Erilaisia konsertteja on joulukuussa normaalia enemmän, mutta myös vierailijoita on viikonloppuisin siihen tahtiin, että huonevaraus kannattaa tehdä muutama viikko etukäteen.

Toinen suosittu vierailuaika on Vilnan kaupunkijuhlat, jotka pidetään syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana. Se on moni- ja poikkitaiteellinen festivaali, joka pystyy tarjoamaan kaikille jotakin. Ulkosalla on paljon tapahtumia, ja luvassa on konsertteja, elokuvaa, katuteatteria, muotinäytöksiä ja kulkueita.

Vilnassa on lokakuussa jazzfestivaalit, elokuvafestivaalit pidetään maalis- ja huhtikuun vaihteen tienoilla ja muutama muu musiikkitapahtuma kaupungissa myös on. Niistä ja muista festivaaleista voi lukea Vilnius Festivals -sivuilta.

Vilnassa on ympäri vuoden lukuisia tapahtumia, ja ennen matkaa kannattaa tarkastaa tapahtumakalenteri.

Yöelämä

Vilnassa on yliopiston takia ollut aina vireä yöelämä, ja parhaimmillaan se on vanhassakaupungissa ja Gedimino-pääkadun tuntumassa, jossa uudeksi illanviettokaduksi on muodostunut Vilniaus-katu.

Vilnassa on perinteisesti ollut edullinen olut ja muutkin juomat, mutta aivan kuten Virossa ja Latviassakin hinnat ovat viime vuosina ja etenkin euron käyttöönoton jälkeen lähes tuplaantuneet. Yleensä hintavinta on Pilies-kävelykadulla ja muualla vanhassakaupungissa, missä turistit muodostavat pääosan asiakaskunnasta. Tosin myös Pilies-kadulla on lähinnä vain paikallisten suosiossa olevia kahviloita, baareja ja klubeja, joten kaikki paikat eivät ole hintavia.

Liettualainen olut on aivan mukiinmenevää, eikä siellä välttämättä kannata muualta tulevia juomia juodakaan. Edullisimmat tuoppien hinnat keskustassa ovat vähän yli 2 €, mutta valtaosa ydinkeskustan paikoista ottaa tuopista nykyään 3–4 €. Liettuassa ei ole saanut tupakoida baareissa miesmuistiin, ja terassit ovat toukokuulta syyskuulle yleisiä.

Baari Vilnassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnassa on perinteisesti ollut edullinen olut ja muutkin juomat, mutta aivan kuten Virossa ja Latviassakin hinnat ovat viime vuosina lähes tuplaantuneet.

Vilnassa on baareja mutta siellä monet muutkin paikat ovat illan hämärryttyä baarimaisia illanviettopaikkoja. Kahvilat ja ravintolat saattavat illan mittaan muuntua baareiksi, joissa on tiskijukkia ja nuorekasta ilmapiiriä. Vilnassa ei ole mitään tiettyjä tienoita tietyille ryhmille, ja esimerkiksi Pilies-kävelykatuPilies-kävelykatu on turistien suuressa suosiossa mutta se on lähellä yliopistoa ja myös opiskelijoiden suuressa suosiossa. Paikallinen yöelämä on parhaimmillaan muulloin kuin keskikesällä, jolloin opiskelijoita on paikalla vähän, mutta kesäisin on terassielämä parhaimmillaan ja yöelämä on kansainvälisimmillään. Tässä mielessä etenkin toukokuu, kesäkuu ja syyskuun alkupuoli ovat kaikkein eläväisimpiä aikoja, jolloin myös paikalliset viihtyvät ytimen yössä.

Pilies-kadun lisäksi vanhassakaupungissa kaupungintalon ja yliopistokortteleiden välimaastossa oleva Vokiečių-puistokatu [kartalla] on ehdoton paikka mennä ottamaan iltadrinkki. Sillä on kesäisin melkoinen määrä terasseja, ja baarien, kahviloiden ja ravintoloiden joukossa on jotakin kaikille sopivaa.

Melkoisesti illanviettopaikkoja, jotka ovat opiskelijoiden suosiossa, on kortteleissa, jotka ovat lähellä tätä puistokatua. Niitä on etenkin uuden MO-museon vieressä [kartalla] ja sitäkin enemmän parin korttelin päässä, museon kulmalta kulkevan Pylimo-kadun varrella ja sivukaduilla [kartalla].

Kaupungintalon edustalla oleva aukio ei ole enää samanlainen terassien keskus kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta sen tuntumassa on jonkin verran terasseja ja viinibaarejakin. Yksi turistien mutta myös paikallisten ikisuosikki on Amatininkų užeiga, jolla on mukava terassi, tunnelmalliset sisätilat ja keskiajalta peräisin oleva käymälä. Se oli Vilnan keskustan ensimmäinen baari, joka oli avoinna aamuun asti, ja edelleenkin se on avoinna viikolla klo 03 ja viikonloppuisin klo 05 asti. Se ei kuitenkaan enää ole mikään edullinen paikka, vaan niin ruoat kuin juomatkin ovat hintavampia kuin monessa muussa paikassa.

Kaupungintalon edustalla olevan aukion sivukaduista ylivoimainen ykkönen illanviettomahdollisuuksien suhteen on tämän baarin vierestä kulkeva Stiklių, joka on yksi vanhankaupungin kauneimmista kaduista. Sen varrella on lukuisia erilaisia illanviettopaikkoja, ja se johdattaa kohti yliopiston hallitsemia kortteleita.

Ykköskatu illanvietolle on kuitenkin pitkä Vilniaus-katu [kartalla], joka kulkee Vokiečių-puistokadun ja Gedimino-pääkadun välimaastossa. Tämä katu, joka Gediminon lähellä on kävelykatu, on yksi monipuolisimmista illanviettopaikoista, ja sen varrella on niin vanhoja suosikkeja ja kuin aivan uusinta uutta edustavia baareja, joista saa pienpanimo-oluita.

Myös kaupungin pääkadulla eli Gediminolla on baareja, ja ne ovat keskittyneet Vilniaus-kadun ja tuomiokirkon välimaastoon. Niihin ei erikseen muualta kaupungista kannata lähteä mutta jos majapaikka on täälläpäin tai sattuu olemaan näissä kortteleissa, ei juomapaikka koskaan ole kaukana.

Tripadvisor listaa kaupungin baareja

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: elem /Flickr, Guillaume Speurt /Flickr, Jyrki Pulliainen /Flickr, Peter Forsberg
2020/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti