Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
Konsertti Vilnassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Vilnassa on ympäri vuoden lukuisia tapahtumia, ja ennen matkaa kannattaa tarkastaa tapahtumakalenteri.

Kulttuurielämä, tapahtumat ja yöelämä

Vilnassa on erinomaista oopperaa, balettia ja klassisen musiikin konsertteja, ja sinne voi hyvin lähteä vain oopperaa katsomaan tai konserttia kuuntelemaan. Vilna on viime vuosina parantanut otettaan jatsin, bluesin ja rokin saralla, ja siellä voi mennä keikalle. Elokuvat esitetään alkukielisinä, mutta teatteria sinne on ulkomaalaisen huono lähteä katsomaan. Vilnassa on paljon tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi suosittu ajankohta vierailla siellä on joulumarkkinoiden aika. Vilnan yöelämä on monipuolista ja eläväistä, ja siellä voi ottaa ilon irti kohtuuhinnalla. Kulttuurielämä on parhaimmillaan muulloin kuin kesällä, mutta tapahtumia ja joissain tapauksissa yöelämääkin on kesällä enemmän kuin muina aikoina.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Vilnan oopperatalo (A. Vienuolio g. 1) [kartalla]

Gedimino-kadun vieressä sijaitseva oopperatalo edustaa uljainta sosialistiaikojen tyyliäoopperatalo, ja siellä on hulppeat puitteet oopperan, baletin ja konserttien seuraamiselle. Oopperan ja baletin lisäksi siellä on mitä erilaisimpia konsertteja, ohjelmaa lapsille ja operetteja, ja siellä on erilaisia saleja. Kausi alkaa syyskuussa ja jatkuu touko-kesäkuun vaihteeseen. Verkkosivujen ohjelmiston kautta lippuvaraus on helppo tehdä etukäteen. Liput maksavat alkaen muutamasta eurosta pariin sataan euroon.

Vilnan kongressi- ja konserttitalo (Vilniaus g. 6) [kartalla]

Aivan oopperatalon naapurissa sijaitseva suuri keskus, jossa on Liettuan sinfoniaorkesterin konsertteja mutta myös muita konsertteja ja jopa oopperaa. Kausi alkaa syyskuun loppupuolella ja jatkuu toukokuulle, mutta konsertteja ei ole jatkuvasti vaan eniten esimerkiksi joulun ja uuden vuoden tienoilla ja joinain muina aikoina. Lippujen hinnat ovat tunnetusti alhaisia, ja moniin esityksiin pääsee 7–20 eurolla.

Filharmonija (Aušros Vartų g. 6) [kartalla]

Filharmonija eli Liettuan filharmonisen yhdistyksen konserttitalo on Aamunkoiton porttien vieressä sijaitseva sali, jossa on hyvin esillä pienimuotoista klassista musiikkia ja muutakin musiikkia. Se on Vilnan pääpaikka kamarimusiikki- ja muille vähän pienemmille konserteille. Siellä on myös muuta musiikkia, etenkin jatsia ja kansanmusiikkia, mutta eniten klassisen musiikin konsertteja. Siellä esiintyy useita eri orkestereita, kuten Vilnan jousikvartetti, ja konsertteja on eniten viikonloppuisin ja sellaisina aikoina kuin jouluviikkona. Kausi alkaa pikkuhiljaa syyskuussa, mutta vasta lokakuusta eteenpäin konsertteja on joka viikonloppu ja muutama viikollakin. Lippujen hinnat ovat edullisia, ja siellä voi hyvin päästä konserttiin alle 10 eurolla.

Vilnan turistisivut listaavat klassisen musiikin konserttipaikat mutta myös elokuvateattereita ja monia muita esityspaikkoja.

Jazz ja blues

Jazz Cellar 11 (Aušros Vartų g. 11) [kartalla]

Aamunkoiton porttien tuntuma on hyvä mitä erilaisimmille musiikkikokemuksille, ja tällä melko monipuolisella alueella on myös jazzclub, jossa on konsertteja torstaista lauantaihin. Ohjelmistoon kuuluu paljon kansainvälisiä esiintyjiä, ja siellä on ajoittain myös bluesia.

Aula Blues Club (Pilies g. 11)

Aivan toisella puolella vanhaakaupunkia ja toisella turistivoittoisella tienoolla sijaitseva klubi, jossa on bluesin lisäksi myös jatsia. Tässä yliopistokorttelien vieressä olevassa, todella aitona paikkana pidetyssä klubissa on konsertteja lähinnä talvisin, ja kesäisin niitä on L. Stuokos-Gucevičiaus kiemas -sisäpihalla [kartalla], joka on muutaman korttelin päässä.

Pop, rock ja muu viihdemusiikki

Metro Club (Pamenkalnio g. 13) [kartalla]

Gedimino-pääkadun vieressä sijaitseva kellaribaari, jossa on etenkin rokkia ja heviä. Paikka on tavallisesti avoinna muulloin kuin sunnuntaisin klo 18–06.

Rock River Club (Upes g. 9) [kartalla]

Joen toisella puolella sijaitseva klubi, jolla on eniten raskaan rokin konsertteja. Paikka avataan yleensä klo 17 ja se on avoinna ainakin puoleenyöhön.

Elokuvat

Pasaka (Šv. Ignoto g. 4) [kartalla]

Elokuvanystävien aarreaitta, joka sijaitsee lähellä yliopistoa ja jossa on elokuvia eri kielillä. Elokuvat tekstitetään yleensä liettuaksi, ajoittain venäjäksi, ja niiden joukossa on englanninkielisiä ja myös ranskankielisiä elokuvia. Lippujen hinnat ovat yleensä 3–6 euroa, ja niitä voi ostaa verkkosivujen kautta.

Forum Cinemas Akropolis (Ozo g. 25) [kartalla]

Akropolis-ostoskeskuksessa sijaitseva monisalinen teatteri, joka näyttää paljon englanninkielisiä elokuvia. Liput maksavat yleensä alle 7 euroa, mutta verkkosivujen kautta lippunsa hankkiva saa 10 % alennuksen.

Joulun aikaa Vilnassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi kohokohdista ovat joulumarkkinat, jotka yleensä alkavat marraskuun viimeisellä viikolla.

Tapahtumat

Vilnassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja yksi kohokohdista ovat joulumarkkinat, jotka yleensä alkavat marraskuun viimeisellä viikolla ja päättyvät seuraavan vuoden alussa. Tuomiokirkon edustalla olevalla aukiolla on joulukuusi, joulujuna lähtee tuomiokirkon vierestä ja kulkee keskustan halki ja aukiolla on myös kaikenlaista muuta, kuten luistinrata, labyrintti, kolmiulotteisia esityksiä ja muuta mieleen painuvaa. Erilaisia konsertteja on joulukuussa normaalia enemmän, mutta myös vierailijoita on viikonloppuisin siihen tahtiin, että huonevaraus kannattaa tehdä muutama viikko etukäteen.

Toinen suosittu vierailuaika on Vilnan kaupunkijuhlat, jotka pidetään syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana. Se on moni- ja poikkitaiteellinen festivaali, joka pystyy tarjoamaan kaikille jotakin. Ulkosalla on paljon tapahtumia, ja luvassa on konsertteja, elokuvaa, katuteatteria, muotinäytöksiä ja kulkueita.

Vilnassa on jazzfestivaalit lokakuussa, elokuvafestivaalit jotka pidetään maalis- ja huhtikuun vaihteen tienoilla ja muutama muu musiikkitapahtuma. Niistä voi lukea Vilnius Festivals -sivuilta.

Vilnassa on ympäri vuoden lukuisia tapahtumia, ja ennen matkaa kannattaa tarkastaa tapahtumakalenteri.

Yöelämä

Vilnassa on yliopiston takia ollut aina vireä yöelämä, ja parhaimmillaan se on vanhassakaupungissa ja Gedimino-pääkadun tuntumassa, jossa uudeksi illanviettokaduksi on muodostunut Vilniaus-katu.

Vilnassa on perinteisesti ollut edullinen olut ja muutkin juomat, mutta aivan kuten Virossa ja Latviassakin, hinnat ovat viime vuosina ja etenkin euron käyttöönoton jälkeen lähes tuplaantuneet. Yleensä hintavinta on Pilies-kävelykadulla ja muualla vanhassakaupungissa, missä turistit muodostavat pääosan asiakaskunnasta, mutta myös Pilies-kadulla on lähinnä vain paikallisten suosiossa olevia kahviloita, baareja ja klubeja. Liettualainen olut on aivan mukiinmenevää, eikä siellä välttämättä kannata muualta tulevia juomia juodakaan. Edullisimmat tuoppien hinnat keskustassa ovat vähän yli 2 €, mutta valtaosa ydinkeskustan paikoista ottaa tuopista nykyään yli 3 €. Liettuassa ei ole saanut tupakoida baareissa yli vuosikymmeneen, ja terassit ovat toukokuulta syyskuulle yleisiä.

Baari Vilnassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnassa monet muutkin paikat kuin baarit muuttuvat illan hämärryttyä baarimaisiksi illanviettopaikoiksi.

Vilnassa on baareja mutta siellä monet muutkin paikat ovat illan hämärryttyä baarimaisia illanviettopaikkoja. Kahvilat ja ravintolat saattavat illan mittaan muuntua baareiksi, joissa on tiskijukkia ja nuorekasta ilmapiiriä. Vilnassa ei ole mitään tiettyjä tienoita tietyille ryhmille, ja esimerkiksi Pilies-kävelykatu on turistien suuressa suosiossa mutta se on lähellä yliopistoa ja myös opiskelijoiden suuressa suosiossa. Paikallinen yöelämä on parhaimmillaan muulloin kuin keskikesällä, jolloin opiskelijoita on paikalla vähän, mutta kesäisin on terassielämä parhaimmillaan ja yöelämä on kansainvälisimmillään.

Pilies-kadun lisäksi vanhassakaupungissa kaupungintalon ja yliopistokortteleiden välimaastossa oleva Vokiečių-puistokatu [kartalla] on ehdoton paikka mennä ottamaan iltadrinkki. Sillä on kesäisin melkoinen määrä terasseja, ja baarien, kahviloiden ja ravintoloiden joukossa on jotakin kaikille sopivaa. Kaupungintalon edustalla oleva aukio ei ole enää samanlainen terassien keskus kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta sen tuntumassa on jonkin verran terasseja ja viinibaarejakin. Yksi turistien mutta myös paikallisten ikisuosikki on Amatininkų užeiga (engl. Craftsman’s Pub), jolla on mukava terassi, tunnelmalliset sisätilat ja keskiajalta peräisin oleva käymälä.

Kaupungintalon edustalla olevan aukion sivukaduista ylivoimainen ykkönen illanviettomahdollisuuksien suhteen on Stiklių, joka on yksi vanhankaupungin kauneimmista kaduista. Sen varrella on lukuisia erilaisia illanviettopaikkoja, ja se johdattaa kohti yliopiston hallitsemia kortteleita.

Ykköskatu illanvietolle on kuitenkin pitkä Vilniaus-katu [kartalla], joka kulkee Vokiečių-puistokadun ja Gedimino-pääkadun välimaastossa. Tämä katu, joka Gediminon lähellä on kävelykatu, on yksi monipuolisimmista illanviettopaikoista, ja sen varrella on niin vanhoja suosikkeja ja kuin aivan uusinta uutta edustavia baareja, joista saa pienpanimo-oluita.

Tripadvisor listaa kaupungin baareja

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: elem /Flickr, Guillaume Speurt /Flickr, Jyrki Pulliainen /Flickr, Peter Forsberg
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti