Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-auto Vilnassa
Vilnassa on linja-autoja ja johdinautoja, joilla on hyvä siirtyä vähän pidempiä välimatkoja mutta ei välttämättä niin helposti keskustan alueella lyhyitä matkoja.

Liikkuminen Vilnassa

Vilnassa on mukava kävellä vanhassakaupungissa ja samalla puolella jokea olevissa keskustan uusissa osissa. Kaupunki on kuitenkin eri aikakausina ja eri maiden hallinnassa ollessaan kehittynyt hyvin epätasaisesti ja ilman kokonaissuunnitelmaa, ja näin se on harvinaislaatuisen sekava kaupunki. Näin ollen karttaan ja reitteihin kannattaa tutustua ainakin jonkin verran etukäteen, eikä etenkään lyhyellä lomalla kaupunkiin kannata täysin kylmiltään saapua.

Jos haluaa matkustaa pidempiä matkoja, on kaupunkia tuntemattomalle taksi paras kyyti. Kaupungissa on linja-autoja, joilla liikkuminen on mahdollista mutta ei välttämättä mukavaa lyhyellä lomalla tai ensikertalaiselle. Pyöräily on entistä suositumpaa, ja pyörän voi kesällä vuokrata. Vilnan lentoasemalta ja muualtakin voi vuokrata auton, jolla voi tutustua myös Vilnan lähiympäristöön.

Kävely

Jos haluaa nähdä yhden kävelyretken aikana mahdollisimman paljon, kannattaa kävellä läpi vanhankaupungin (Senamiestis) tuomiokirkolle ja siitä keskustan uuden puolen pääkadulle. Matkan voi kävellä tunnissa parissa mutta sen varrella ja lähistöllä on kaikenlaista mielenkiintoista, niin että kävelyretkeen voi käyttää puoli päivää tai pidempäänkin.

Aamunkoiton portiltaAamunkoiton portti siirrytään saumattomasti kaupungintalon edustalla olevalla aukiolle ja siitä Pilies-kävelykatua pitkin Vilnan katedraalin eli tuomiokirkon edustalla olevalle aukiolleTuomiokirkon edustalla oleva aukio [kartalla]. Tämän laajan ja vaikutuksen tekevän aukion välittömässä läheisyydessä sijaitsevat kaikkein suurimmat nähtävyydet, joihin kuuluu kirkon ja sen tornin lisäksi palatseja, museoita, ylhäällä kukkulalla oleva linnakeLinnake ylhäällä kukkulalla ja kolme suurta ristiä, jotka ovat toisen kukkulan päällä. Linnakukkulan päälle voi kavuta kävellen, mikä on melko raskasta, tai sinne voi nousta funikulaarilla.

Aukiolta on suora pääsy uuden puolen pääkadulle, joka kulkee Nerisjoen suuntaisesti. Gedimino prospektasGedimino prospektas on kaupungin pääkatu, jolla ei enää ole paljon liikennettä, ja sen varrella ja lähistöllä on paljon kaikenlaista hyvin oleellista. Sen keskivaiheilla olevalla kirkkopuistikolla on kesäisin tapana ollut hiekkarantaHiekkaranta, ja kadun loppupäässä ovat Liettuan kansalliskirjasto ja eduskuntatalo. Sen varrella tai lähellä sitä on myös konserttitaloja, teattereita, hotelleja, kauppoja ja ravintoloita.

Joenrannat ovat mukava paikka kävellä
Joenrannoilla on miellyttävä kesäisin ainakin vähän kävellä ja pyöräillä.

Kadulta on parin korttelin mutta yllättävän pitkä ja sekava matka joenrannalle, joka on viime vuosina parantanut otettaan. Sen rannoilla on miellyttävä kesäisin ainakin vähän kävellä, sen rannoilla on mukava pyöräillä ja sillä kulkee kesäisin veneitä, jotka tutustuttavat paremmin jokeen ja sen rantoihin. Joen toisella puolella, jonne sinnekin on yllättävän pitkä ja hankala matka, on muutama museo, ostoskeskus ja muu vierailupaikka, kuten tori ja sunnuntaisin kirpputori. Siellä on myös hotelleja, mutta niiltä on pitkä kävelymatka keskustaan, ja tänne majoittuvan on hyvä valmistautua taksi- tai bussimatkoihin.

Vanhakaupunki on tuomiokirkon edessä olevan aukion ja Gedimino-kadun lisäksi paras paikka kävellä paikasta toiseen. Se on Pohjois-Euroopan suurin vanhakaupunki, eikä sen saloista juuri pääse päivässä tai parissa selville. Ainoa tapa tutustua sen kaikkiin osiin, joista löytyvät myös yliopisto, presidentinlinna ja juutalaiskortteleita, on yksinkertaisesti laittaa jalkaa toisen eteen ja viettää siellä aikaa myös ruokaillen, kahvitellen ja iltaa istuskellen.

Vanhankaupungin pääportti eli Aamunkoiton portit on melko lähellä linja-auto- ja rautatieasemia, etenkin jos katsoo kartasta lyhyimmän mahdollisen reitin eikä harhaile väärillä sivukaduilla. Aamunkoiton porteilta on hyvin lyhyt matka kauppahallin ympäristöön [kartalla], missä kannattaa lyhyelläkin lomalla käydä.

Jos Vilnassa haluaa siirtyä muille alueille, kuten joen toiselle puolelle, tv-tornille tai muihin keskustan ulkopuolella sijaitseviin paikkoihin, voi niille kulkea bussilla tai taksilla.

Julkiset liikennevälineet

Vilnassa on linja-autoja ja johdinautoja eli trollikoita, joilla on hyvä siirtyä vähän pidempiä välimatkoja mutta ei välttämättä niin helposti keskustan alueella lyhyitä matkoja. Lentokenttämatkoilla bussi tai minibussi, joka on kolmas joukkoliikenteen muoto, on edullinen tapa siirtyä keskustaan tai sen lähelle, mutta niin on myös lentoasemalta tuleva juna, joka sekin vie aivan ydinkeskustan viereen. Tietoa linjoista saa yhtiön englanninkielisiltä verkkosivuilta.

Yksi linja on Vilnassa kuitenkin yli muiden, ja se on linja 88. Se lähtee lentoasemalta, käy linja-autoasemalla ja menee siitä tuomiokirkon edustalla olevalle aukiolle. Se menee myös joen toiselle puolelle, ja sen reittiin voi liikenneyhtiön verkkosivuilla tutustua. Se kulkee monen merkittävän nähtävyyden kautta, joten pelkästään kulkemalla tämän bussin kyydissä jonkin aikaa voi saada käsityksen siitä, mitä kaikkea Vilnasta löytyy.

Jos mielii käyttää julkisia liikennevälineitä, voi tutustua reittikarttaan, jonka tutkiminen tosin edellyttää paikallistuntemusta tai melkoista paneutumista asiaan.

Lipun voi aina ostaa kuskilta eurolla, joka on turistille paras tapa hankkia lippu. Lippu on voimassa sillä linjalla sen reitin viimeiselle pysäkille asti, mutta ei takaisin tai toisella linjalla.

Jos Vilnassa viihtyy pidempään ja käyttää usein joukkoliikennevälineitä, voi hankkia älykortin (”Vilniečio kortelė”), joka maksaa 1,50 € ja jolle ladataan arvoa tai päivälippuja. Sillä saa jonkin verran alennusta yksittäisen lipun hinnasta tai ostaa useamman vuorokauden voimassa olevan lipun (1 vuorokausi on 5 € ja 3 vuorokautta 8 €). Lippujen hinnat voi nähdä yhtiön sivuilla olevasta hinnastosta.

Nykyään mahdollista on myös ladata puhelimeen tai tabletille Liettuassa kehitetty Trafi-sovellus, jolla on tietoa reiteistä ja jolle voi ostaa lippuja.

Tietoa lippujen hinnoista ja muusta vastaavasta saa englanniksi Vilnan virallisilta turistisivuilta.

Taksi vanhassakaupungissa
Vilna on eri maiden hallinnassa ollessaan kehittynyt hyvin epätasaisesti ja ilman kokonaissuunnitelmaa, ja näin se on harvinaislaatuisen sekava kaupunki.Jos haluaa matkustaa pidempiä matkoja, on kaupunkia tuntemattomalle taksi paras kyyti.

Taksi

Takseja on aina odottelemassa esimerkiksi lentoasemalle, linja-auto- ja rautatieasemien edustalla, kaupungintalon ja Aamunkoiton porttien välissä olevalla aukiolla ja tuomiokirkon edustalla olevan aukion ja Gedimino-kadun vieressä. Taksin voi tilauttaa hotellin tai ravintolan välityksellä, tai sellaiseen voi nousta kadulta.

Taksin tilaaminen etukäteen on joissain tapauksissa edullisempaa kuin kadulta sellaiseen nouseminen mutta taksit ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Normaalia on, että taksin tilaaminen tai siihen nouseminen maksaa euron ylimääräistä ja että yksi kilometri maksaa noin 0,50–0,75 €.

Nykyään taksin voi tilata verkkosivuilta, jolloin väärinkäsitysten mahdollisuus pienenee huomattavasti.

Tietoa eri yhtiöistä ja hinnoista saa samoilta sivuilta.

Pyöränvuokraus ja pyöräily

Pyöräilyn suosio on Vilnassakin viime vuosina kasvanut, ja siellä pääsee paikasta toiseen nopeammin pyörällä kuin kävellen. Kaupunkia tuntemattoman ei kuitenkaan kannata noin vain hypätä pyörän selkään, ja on aina hyvä muistaa, että viikonloppuisin on paljon vähemmän liikennettä kuin viikolla.

Vilnan pyöräilykausi on parhaimmillaan silloin kuin Suomessakin, eli pyöräily on parhaimmillaan huhtikuulta lokakuulle.

Yksi hyvä vuokraamo, joka järjestää opastettuja pyöräilykierroksia, on Velotakas, ja kierrosten yhteydessä voi tutustua paitsi Vilnan keskustaan myös sen ulkopuolella oleviin puistoihin ja muihin nähtävyyksiin.

Vilnassa on erilaisia kierroksia, jotka on suunnattu niin paikallisille kuin turisteillekin, ja niitä näkee Go Vilniuksesta.

Autolla Vilnassa ja autonvuokraus

Autoilua ei Vilnan keskustassa voi suositella, ja jos Vilnaan saapuu autolla, kannattaa pysäköintimahdollisuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Autolla liikkeellä olevien on hyvä varata majapaikka, joka ei ole aivan keskustassa tai joka on erityisessä autoilijoiden suosiossa. Linja-autoaseman vieressä, lähellä vanhaakaupunkia sijaitseva Hotel Panorama on yksi keskustan hotelleista, joihin on helppo saapua autolla ja jonka takapihalla on paljon parkkipaikkoja.

Jos autoilee Virosta Liettuaan, on kannattavaa tutustua Baltian sääntöihin ja liikennekulttuuriin etukäteen. Melko tarkkaa tietoa siirtymisestä läpi Baltian saa Autoliiton sivuilta.

Vilnassa on autovuokraamoita, joista edullisimpia listaa Rental Cars. Huomionarvoinen seikka on se, että vuokra-auton saavat vain yli 21-vuotiaat ja alle 26-vuotiailta voidaan velottaa nuoren kuljettajan lisämaksu.

Lentoasemalla olevat autovuokraamot voi katsoa lentoaseman verkkosivuilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti