Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Liikkeellä Vilnassa kävellen
Vilnassa on mukava kävellä vanhassakaupungissa ja samalla puolella jokea olevissa keskustan uusissa osissa.

Liikkuminen Vilnassa

Vilnassa on mukava kävellä vanhassakaupungissa ja samalla puolella jokea olevissa keskustan uusissa osissa. Kaupunki on kuitenkin eri aikakausina ja eri maiden hallinnassa kehittynyt hyvin epätasaisesti ja ilman kokonaissuunnitelmaa, ja näin se on harvinaislaatuisen sekava kaupunki. Jos haluaa matkustaa pidempiä matkoja, on kaupunkia tuntemattomalle taksi paras kyyti. Kaupungissa on linja-autoja, joilla liikkuminen on mahdollista mutta ei välttämättä mukavaa lyhyellä lomalla tai ensikertalaiselle. Pyöräily on entistä suositumpaa, ja pyörän voi kesällä vuokrata. Vilnan lentoasemalta ja muualtakin voi vuokrata auton, jolla voi tutustua myös Vilnan lähiympäristöön.

Kävely

Jos haluaa nähdä yhden kävelyretken aikana mahdollisimman paljon, kannattaa kävellä läpi vanhankaupungin (Senamiestis) tuomiokirkolle ja siitä keskustan uuden puolen pääkadulle. Matkan voi kävellä tunnissa parissa mutta sen varrella ja lähistöllä on kaikenlaista mielenkiintoista, niin että kävelyretkeen voi käyttää puoli päivää tai pidempäänkin.

Aamunkoiton portiltaAamunkoiton portti siirrytään saumattomasti kaupungintalon edustalla olevalla aukiolle ja siitä Pilies-kävelykatua pitkin Vilnan katedraalin eli tuomiokirkon edustalla olevalle aukiolleaukio [kartalla]. Tämän laajan ja vaikutuksen tekevän aukion välittömässä läheisyydessä sijaitsevat kaikkein suurimmat nähtävyydet, joihin kuuluu kirkon ja sen tornin lisäksi palatseja, museoita, ylhäällä kukkulalla oleva linnake ja kolme suurta ristiä, jotka ovat toisen kukkulan päällä. Linnakukkulan päälle voi kavuta kävellen, mikä on melko raskasta, tai sinne voi nousta funikulaarilla, joka uudistettiin kesän 2017 aikana.

Aukiolta on suora pääsy Gedimino-kadulle, joka kulkee Nerisjoen suuntaisesti. Gedimino prospektasGedimino prospektas on kaupungin pääkatu, jolla ei enää ole paljon liikennettä, ja sen varrella ja lähistöllä on paljon kaikenlaista hyvin oleellista. Sen keskivaiheilla olevan kirkkopuistikon vieressä on entisen KGB:n päämajassa sijaitseva museo, ja kadun loppupäässä ovat Liettuan eduskuntatalo ja kansalliskirjasto. Sen varrella tai lähellä sitä on myös konserttitaloja, teattereita, hotelleja, kauppoja ja ravintoloita.

Kadulta on parin korttelin mutta yllättävän pitkä ja sekava matka joenrannalle, joka on viime vuosina parantanut otettaan. Sen rannoilla on miellyttävä kesäisin ainakin vähän kävellä, sen rannoilla on mukava pyöräillä ja sillä kulkee kesäisin veneitä, jotka tutustuttavat paremmin jokeen ja sen rantoihin. Joen toisella puolella, jonne sinnekin on yllättävän pitkä ja hankala matka, on muutama museo, ostoskeskus ja muu vierailupaikka, kuten tori ja sunnuntaisin kirpputori. Siellä on myös hotelleja, mutta niiltä on pitkä kävelymatka keskustaan, ja tänne majoittuvan on hyvä valmistautua taksi- tai bussimatkoihin.

Vanhakaupunki on tuomiokirkon edessä olevan aukion ja Gedimino-kadun lisäksi paras paikka kävellä paikasta toiseen. Vanhakaupunki on Pohjois-Euroopan suurin vanhakaupunki, eikä sen saloista juuri pääse päivässä tai parissa selville. Ainoa tapa tutustua sen kaikkiin osiin, joista löytyvät myös yliopisto, presidentinlinna ja juutalaiskortteleita, on yksinkertaisesti laittaa jalkaa toisen eteen ja viettää siellä aikaa myös ruokaillen, kahvitellen ja iltaa istuskellen.

Vanhankaupungin pääportti eli Aamunkoiton portit on melko lähellä linja-auto- ja rautatieasemia, etenkin jos katsoo kartasta lyhyimmän mahdollisen reitin eikä harhaile väärillä sivukaduilla. Aamunkoiton porteilta on hyvin lyhyt matka kauppahallin ympäristöön, missä kannattaa lyhyelläkin lomalla käydä.

Jos Vilnassa haluaa siirtyä muille alueille, kuten joen toiselle puolelle, tv-tornille tai muihin keskustan ulkopuolella sijaitseviin paikkoihin, voi niille kulkea bussilla tai taksilla.

Julkiset liikennevälineet

Vilnassa on linja-autoja ja johdinautoja eli trollikoita, joilla on hyvä siirtyä vähän pidempiä välimatkoja mutta ei välttämättä niin helposti keskustan alueella lyhyitä matkoja. Lentokenttämatkoilla bussi tai minibussi, joka on kolmas joukkoliikenteen muoto, on edullinen tapa siirtyä keskustaan tai sen lähelle, mutta niin on myös lentoasemalta tuleva juna, joka sekin vie aivan ydinkeskustan viereen.

Yksi linja on Vilnassa kuitenkin yli muiden, ja se on linja 88. Se lähtee lentoasemalta, käy linja-autoasemalla ja menee siitä tuomiokirkon edustalla olevalle aukiolle. Se menee myös joen toiselle puolelle, ja sen reittiin voi verkkosivulla tutustua. Se kulkee monen merkittävän nähtävyyden kautta, joten pelkästään kulkemalla tämän bussin kyydissä jonkin aikaa voi saada käsityksen siitä, mitä kaikkea Vilnasta löytyy.

Jos mielii käyttää julkisia liikennevälineitä, voi tutustua reittikarttaan, jonka tutkiminen tosin edellyttää paikallistuntemusta tai melkoista paneutumista asiaan.

Lipun voi aina ostaa kuskilta eurolla, joka on turistille paras tapa hankkia lippu. Lippu on voimassa sillä linjalla sen reitin viimeiselle pysäkille asti, mutta ei takaisin tai toisella linjalla.

Jos Vilnassa viihtyy pidempään ja käyttää usein joukkoliikennevälineitä, voi hankkia älykortin (”Vilniečio kortelė”, engl. ”E-ticket”), joka maksaa 1,50 € ja jolle ladataan arvoa tai päivälippuja. Sillä saa jonkin verran alennusta yksittäisen lipun hinnasta, etenkin jos matka kestää alle puoli tuntia, tai ostaa useamman vuorokauden voimassa olevan lipun (1 vuorokausi on 5 € ja 3 vuorokautta 8 €).

Tietoa lippujen hinnoista ja muusta vastaavasta saa englanniksi Vilnan virallisilta turistisivuilta.

Taksi vanhassakaupungissa
Vilna on eri maiden hallinnassa kehittynyt hyvin epätasaisesti ja ilman kokonaissuunnitelmaa, ja näin se on harvinaislaatuisen sekava kaupunki. Jos haluaa matkustaa pidempiä matkoja, on kaupunkia tuntemattomalle taksi paras kyyti.

Taksi

Takseja on aina odottelemassa esimerkiksi linja-auto- ja rautatieasemien edustalla, kaupungintalon ja Aamunkoiton porttien välissä olevalla aukiolla, tuomiokirkon edustalla olevan aukion ja Gedimino-kadun vieressä ja lentoasemalla. Taksin voi tilauttaa hotellin tai ravintolan välityksellä, tai sellaiseen voi nousta kadulta. Taksin tilaaminen etukäteen on joissain tapauksissa edullisempaa kuin kadulta sellaiseen nouseminen mutta taksit ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Normaalia on, että taksin tilaaminen tai siihen nouseminen maksaa euron ylimääräistä ja että yksi kilometri maksaa 0,50–0,75 €.

Taxi.lt listaa Vilnan takseja, puhelinnumeroita ja taksoja

Pyöränvuokraus ja pyöräily

Pyöräilyn suosio on Vilnassakin viime vuosina kasvanut, ja siellä pääsee paikasta toiseen nopeammin pyörällä kuin kävellen. Kaupunkia tuntemattoman ei kuitenkaan kannata noin vain hypätä pyörän selkään, ja on aina hyvä muistaa, että viikonloppuisin on paljon vähemmän liikennettä kuin viikolla. Vilnan pyöräilykausi on parhaimmillaan silloin kuin Suomessakin, eli pyöräily on parhaimmillaan huhtikuulta lokakuulle.

Yksi hyvä vuokraamo, joka järjestää opastettuja pyöräilykierroksia, on Velotakas, ja kierrosten yhteydessä voi tutustua paitsi Vilnan keskustaan myös sen ulkopuolella oleviin puistoihin ja muihin nähtävyyksiin.

Vilnan turistisivut listaavat pyörävuokraamoita.

Autolla Vilnassa ja autonvuokraus

Autoilua ei Vilnan keskustassa voi suositella, ja jos Vilnaan saapuu autolla, kannattaa pysäköintimahdollisuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Autolla liikkeellä olevien on hyvä varata majapaikka, joka ei ole aivan keskustassa tai joka on erityisessä autoilijoiden suosiossa. Linja-autoaseman vieressä, lähellä vanhaakaupunkia sijaitseva Hotel Panorama on yksi keskustan hotelleista, joihin on helppo saapua autolla ja jonka takapihalla on paljon parkkipaikkoja.

Vilnassa on autovuokraamoita, joista edullisimpia listaa Rental Cars. Lentoasemalla olevat autovuokraamot voi katsoa lentoaseman verkkosivuilta, ja niiden joukossa ovat kaikki suurimmat ja tunnetuimmat vuokraamot.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti