Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
GO9-ostoskeskus
Gedimino-pääkadun varrella on paljon niin pieniä ja suuriakin kauppoja, ja sillä on myös Prekybos centras GO9 -ostoskeskus.

Vilnan ostospaikat ja parhaat ostokset

Vilnassa on helppo tehdä ostoksia vanhassakaupungissa ja keskustan uuden puolen pääkadun varrella seitsemänä päivänä viikossa. Siellä on tapana ostella käsitöitä, taidetta, alkoholia ja herkkuja, mutta Tallinnan tavoin Vilnan ostosvalikoimat ovat muuttuneet ja parantuneet viime vuosikymmenen aikana. Vilna on silti edelleen erityisen hyvä paikka hankkia käsitöitä, ikoneita, paikallista taidetta ja kaikenlaista paikallista muotoilua ja paikallisia koristeita, eikä sieltä kannatakaan rahdata kotiin tavaraa, jota saa mistä tahansa.

Parhaat ostosseudut

Vilnassa on käytännössä kaksi katua, jotka ostospaikkojensa takia kohoavat muiden yläpuolelle. Pilies eli vanhankaupungin pääkävelykatu ja Gedimino prospektas, joka on vanhankaupungin ja uuden puolen välinen kaupungin merkittävin katu, ovat Vilnan pääasialliset alueet, joilla ostoksia kannattaa tehdä. Vilnassa on myös muutama muu alue, joilla on normaalia enemmän kauppoja, kuten lähellä rautatie- ja linja-autoasemia.

Vanhakaupunki

Vanhankaupungin pääkatu, jolla on matkan varrella monta eri nimeä, kulkee Aamunkoiton portilta (Aušros vartai) [kartalla] reilun kilometrin pituisen matkan aina Pilies-kävelykadun alussa olevalle, tuomiokirkosta nimensä saaneelle aukiolle (Katedros aikštė).

Vanhassakaupungissa Pilies, joka kulkee kaupungintalon ja Tuomiokirkkoaukion välimaastossa, on kaikkein paras paikka tehdä monenmoisia ostoksia. Sen varrelta voi hankkia tyypillisiä tuliaisia, joihin kuuluvat meripihkatuotteet, ikonit, taide, käsityöt, koristeet, erilaiset kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet, neuvostoaikainen tavara ja muu vanha tavara. Niitä saa kadulla olevilta myyjiltä, joilla on paljon kojuja myös Pilies- ja Didžioji-katujen kulmauksen [kartalla] muodostamalla aukiollamatkamuistoja myyviä kojuja, jolla on aina paljon kojuja. Pilies-kadulla lisäksi on kauppoja, joista saa muita tyypillisiä paikallisia tuotteita, kuten meripihkasta (engl. amber) valmistettuja koruja ja muita tuotteita, jotka kuuluvat pääostoksiin.

Kaupungintalon edustalla olevan aukion ja tuomiokirkon edustalla olevan aukion välinen pätkä kannattaa koluta kunnolla läpi, ja tämähän on kaupungin pääravintolakatu, jolla on paljon myös baareja ja kahviloita, joten viihtyminen sillä on itsestään selvää. Kadun liikkeistä kunnollisia meripihkatuotteita saa esimerkiksi englanniksi Linen House -nimellä kulkevista kaupoista, jonkalainen on esimerkiksi osoitteessa Pilies 9.

Zeil
Vanhassakaupungissa Pilies on kaikkein paras paikka tehdä monenmoisia ostoksia.

Kaupungintalon edustalla olevalla aukiolla (Rotušės aikštė) on melko vähän liikkeitä. Niitä on jonkin verran mutta ei paljon sen lähellä olevalla Vokiečių-puistobulevardilla, ja niitä on jonkin verran myös aukion kauneimman sivukadun (Stiklių g.) varrella, joskin se on enemmänkin illanviettokatu. Aukiolla kannattaa kuitenkin viettää aikaa, tutustua sen liikkeisiin ja katsoa vähän mitä sivukaduilta löytyy. Stiklių-kadun varrella on muutama mielenkiintoinen liike etenkin naisten mieleen, ja siellä esimerkiksi numerossa 9 oleva Zoraza on värikäs muotiliike ja numerossa 3 oleva Lino on kauppa, josta saa meripihkatuotteita, liinoja ja jalometallia.

Aukion jälkeen kadun nimi muuttuu (Aušros Vartų g.), ja katu muuttuu taas kävelykaduksi, jolla on lähes aina turisteja mutta myös paikallisia. Numerossa 12 oleva liike nimeltään Meno Galerija on normaalia parempi paikka hakea paikallisesti valmistettuja käsitöitä ja muita tuliaistuotteita, kuten taidetta ja pitsiä.

Porteilta voi kääntyä oikeaan, jolloin ollaan jo vanhankaupungin ulkopuolella ja jolloin vastaan tulee normaalia vilkkaampi alue kauppahallin (Pylimo g. 58) ympäristössä. Sen sisällä ja ympäristössä on lähinnä arkisia tuotteita myyviä kojuja ja kauppoja, ja sen ympäristöstä löytyy muutama liike.

Gedimino prospektas
Gedimino-pääkadun varrella on paljon niin pieniä ja suuriakin kauppoja.

Keskustan uusi puoli

Pilies-kadun jälkeen tulee vastaan vaikutuksen tekevä aukio, jolla on entisöity suuriruhtinaitten palatsi ja tuomiokirkko kellotorneineentuomiokirkko kellotorneineen. Palatsin tiloissa oleva LTaste on museokauppa, josta saa kenties kaupungin parhaita matkamuistoja ja myös kirjoja, jotka liittyvät Vilnaan ja Liettuaan. Liike on palatsin takaosissa, jotka ovat aivan kansallismuseon sisäänkäynnin vieressä [kartalla].

Aukiolta on luonnollista siirtyä kohti Gedimino prospektas -katua, joka on viikonloppuisin autoton ja joka on kaupungin pääkatu. Se on teknisesti alkupäänsä kortteleista osa vanhaakaupunkia, mutta käytännössä alue eroaa vanhastakaupungista melkoisesti ja tämä on sellaista keskustaa, johon suomalainenkin on tottunut. Kadun varrella on paljon suuria liikkeitä, numerossa 9 Gedimino 9 -kauppakeskus, elintarvikeliikkeitä, ketjuliikkeitä ja myös pienempiä liikkeitä, joita on laidasta laitaan. Parhaiten liikkeitä on kadun alkupäässä, mutta niitä on melko vähän sen puolivälin paikkeilla olevan kirkkopuistikon [kartalla] jälkeen.

Gediminon sivukaduista aivan uutta potkua viime vuosina on saanut Vilniaus [kartalla], joka on nykyään alkuosaltaan kävelykatu. Sen varrella on paljon baareja ja ravintoloita, mutta myös jonkin verran liikkeitä.

Keskustan uusissa osissa on kauppoja lähinnä sitten kauppahallin ympäristössä ja rautatie- ja linja-autoaseman ympäristössä [kartalla], jossa on muutama valintamyymälä, kuten bussiaseman Iki. Jonkin verran liikkeitä on myös joten toisella puolella olevassa kaupunginosassa (Šnipiškės), jonne tosin ei lyhyellä ensivisiitillä kannata lähteä. Siellä on lähinnä kauppakeskuksia, jotka ovat eräitä uusimpia lisäyksiä kaupungin shoppailumaailmaan, ja tori, jolla on autenttista tunnelmaa. Sunnuntaisin torin lähellä on kirpputori, jolle alan intoilijoiden on kannattavaa lähteä.

Vilnan turistisivut esittelevät yksittäisiä liikkeitä ja kauppakeskuksia

kauppahalli
Halės Turgus on paras paikka tehdä elintarvikeostoksia. Sen ulkopuolella on torikojuja, joista saa esimerkiksi mansikoita ja kirsikoita, ja sen yhteydessä ja vieressä on ruokakauppoja.

Elintarvikeostoksilla: Kauppahalli, valintamyymälät ja tori

Halės Turgus (Pylimo g. 58) [kartalla] on paras paikka tehdä elintarvikeostoksia. Se on avoinna ti–su klo 7–18, sen ulkopuolella on torikojuja, joista saa esimerkiksi mansikoita ja kirsikoita, ja sen yhteydessä ja vieressä on ruokakauppoja, kuten kohtalaisen suuri Maxima, joka on avoinna päivittäin klo 7–21.

Vilnan keskustassa on paljon valintamyymälöitä, jotka yleisesti ovat päivittäin avoinna klo 7–8 alkaen aina klo 21–23 asti. Rimi löytyy kaupungintalon vierestä [kartalla], ja pääkävelykadulla (Pilies) on numerossa 18 pienehkö kauppa, jossa on erityisen hyvät valikoimat alkoholipitoisia juomia. Pitkällä Gedimino-pääkadulla on muutama valintamyymälä, kuten kauppakeskuksen yhteydessä oleva Rimi (Gedimino 9), sitä lähes vastapäätä oleva Maxima (Gedimino 18) ja kadun varrella olevan puistoalueen vieressä sijaitseva Iki Express (Gedimino 28). Iki-valintamyymälä löytyy myös linja-autoasemalta, jonka tuntumassa on useita majapaikkoja.

Vilnan toriVilnan tori (Kalvarijų Turgus) (Kalvarijų g. 61) [kartalla] on sen verran pitkällä joen toisella puolella, että sinne ei kannata lyhyellä lomalla tai huonolla säällä lähteä. Kesällä se kuitenkin on värikäs paikka hakea elintarvikkeita ja muitakin tuotteita ti–su klo 7–16, mutta osa kojuista menee kiinni jo pian puolenpäivän jälkeen.

Kirpputorit

Joen toisella puolella, lähellä keskustoria pidetään joka sunnuntai klo 12–16 kirpputori (Blusturgis) (Kalvarijų g. 85) [kartalla]. Sieltä on hyvä hankkia neuvostoaiheista tavaraa, muuta vanhaa tavaraa, keräilytavaraa, kirjoja ja joskus antiikkiakin.

Helpompi on vierailla entisen geton alueella, lähellä kauppahallia olevalla pienellä kirpputorillakirpputori [kartalla], jolla on elämää sunnuntaisin, puoliltapäivin alkuiltaan.

Ostoskeskukset

Gedimino-pääkadun varrella on paljon niin pieniä ja suuriakin kauppoja, ja sillä on myös ostoskeskus. Prekybos centras GO9 eli Gedimino 9kuvaGO9 ] on ostoskeskus, joka on avoinna ma–la klo 10–22 ja su klo 11–19. Sen yhteydessä oleva valintamyymälä on avoinna pidempään, ja ostoskeskuksen yhteydessä on myös kauppa, jossa on erityisen hyvä valikoima hienoja ja harvinaisia alkoholipitoisia juomia.

Valtaosa Vilnan ostoskeskuksista on joko pitkällä keskustasta tai sitten joen toisella puolella, missä on eräänlainen liikekeskus. Siellä on uusia hotelleja, toimistotaloja ja myös kauppakeskuksia, joista kävelymatkan päässä joenrannalta on ainakin Vcup (Upės g. 9) [kartalla]. Lähellä on myös toinen ostoskeskus eli Europa [kartalla]. Kaukana joenrannalta sijaitseva Akropolis (Ozo g. 25) [kartalla] on kaupungin suurin ostoskeskus, josta löytyy mitä tahansa. Ostoskeskuksille melko tyypillinen aukioloaika on ma–su klo 10–22 mutta Akropolis on avoinna klo 23 asti.

Mitä ostaa Vilnasta

Käsityöt, taide, koristeet, meripihkatuotteet (engl. amber), korut, pienet kodin koristeet, kengät, asusteet, vaatteet ja monet paikalliset tuotteet ovat yleensä hyviä ostoksia Vilnassa. Se ei sinänsä ole mikään suuri ostoskaupunki, johon kannattaisi lähteä pelkästään ostoksille, mutta esimerkiksi Pilies-kävelykadun lukuisat kojut, joissa myydään paikallista taidetta, käsitöitä, koristeita ja keräilytavaroita on hyvä katsoa tarkkaan läpi.

Alkoholi- ja tupakkaostoksilla

Viina ja tupakka ovat Liettuassa huomattavasti edullisempia kuin Suomessa tai edes Virossa, ja niitä sieltä monet tuovat tuliaisina. Elintarvikkeet ovat tietenkin edullisia, niitä on kaikenlaisia ja myös jotakin herkullista kuten hyvää paikallista suklaata voi helposti tarttua mukaan. Kaupungissa saa hyvin hinnoin etenkin kirkkaita viinoja, ja litran vodkaa saa yleensä 8–10 eurolla. Tupakka maksaa reilut 3 euroa aski.

Normaaleissa valintamyymälöissä on hyvät viinavalikoimat, mutta jos haluaa jotakin erikoisempaa tai haluaa kysellä tarjonnasta, kannattaa vierailla erikoisliikkeissä. Bottlery on varsin tasokas liike, ja se on Gedimino 9 -ostoskeskuksessa.

Hintataso ja aukioloajat

Vilnassa hintataso on euron käyttöönoton jälkeen noussut räjähdysmäisesti, ja hinnat ovat siellä nyt noin tuplasti sen mitä ne olivat 2000-luvulla. Paikallinen palkkataso tosin on vain 20–30 % siitä mitä se on läntisessä Euroopassa, ja näin siellä on myös edullisia tuotteita ja halpoja hintoja. Kalleinta on Vilnan keskustassa, etenkin Pilies-kadulla ja Gedimino-kadun tuntumassa, ja varsin erilaisia hintoja tulee vastaan torin ympäristössä, kauppahallin tienoilla ja joissain muissa keskustan lähellä olevissa paikoissa. Tutkimusten mukaan Vilna on edelleen hyvin edullinen paikka vaikkapa Helsinkiin verrattuna, ja monia tuotteita ja palveluita sieltä saa 40–50 % edullisemmin kuin kotimaassa.

meripihkatuotteita Piles-kadulla
Vilnassa liikkeet ovat hyvin avoinna viikon jokaisena päivänä, ja eniten sunnuntaisin liikkeitä on avoinna Pilies-kadulla ja Gedimino-pääkadun varrella.

Vilnassa liikkeet ovat hyvin avoinna viikon jokaisena päivänä, ja eniten sunnuntaisin liikkeitä on avoinna Pilies-kadulla ja Gedimino-pääkadun varrella, joilla voi sunnuntaisin tehdä ostoksia lähes normaalilla tavalla. Kauppoja on paljon avoinna sunnuntaisin, mutta ei joka paikassa, eikä sunnuntai ole yhtä hyvä ostospäivä kuin muut päivät. Monet pienet liikkeet voivat olla huonosti avoinna paitsi sunnuntaisin myös lauantai-iltapäivisin ja viikolla alkuillasta, ja tällaisia liikkeitä on eniten vanhankaupungin sivukaduilla. Ostoskeskukset ovat avoinna samoin ajoin joka viikonpäivä, mutta monet torit ja kauppahallit ovat maanantaisin suljettuja.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Liettuassa on vuoden 2015 alusta lähtien ollut käytössä euro, ja euroja on hyvä ottaa kotimaasta matkaan mukaan. Vilna on turvallinen kaupunki, jossa ei tarvitse pelätä ryöstöjä tai varkauksia, mutta arvoesineitä ei kannata koskaan jättää julkisilla paikoilla vartioimatta. Hotellihuoneessa ei välttämättä kannata jättää rahaa lojumaan, eikä rahojaan kannata yöelämässä levitellä tai esitellä.

Pankkiautomaatteja on paljon, eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Linja-autoasemalla, kaupunginaukion edustalla olevan aukion ympäristössä ja Gedimino-pääkadulla on pankkiautomaatteja. Yleisesti ottaen automaatteja on paljon Gedimino-kadulla, etenkin pankkien yhteydessä, mutta niitä ei ole paljon vanhassakaupungissa tai keskustan ulkopuolella. Jos mahdollista, kannattaa käteisnostot tehdä debit-ominaisuudella, sillä tällöin nostopalkkio on vain euron ja monilla pankeilla sitäkin vähemmän.

Maksukortit käyvät Vilnassa kuten muissakin Baltian maissa eli hyvin ja myös pienten ostosten yhteydessä. Kortteja voi huoletta käyttää siellä täällä, mutta käteistä kannattaa aina pitää mukana. Kauppahallissa, kirpputoreilla, toreilla, Pilies-kadun kojuissa ja joissain muissa paikoissa käteinen on nopein ja usein ainoa maksuväline.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti