Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kaunas
Kaunas
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kaunas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppa Laisves aleja -kadulla
Keskustan uuden puolen lähes kaksi kilometriä pitkä pääkatu on Laisvės alėja, ja sen varrella on hyvä määrä mitä erilaisimpia liikkeitä.

Ostokset

Kaunaksen parhaat ostospaikat on helppo löytää, sillä ne ovat alueita, joilla muutenkin tulee vietettyä aikaa. Samalla kun tutkii vanhaakaupunkia, tulee vastaan paljon tyypillisiä tuliaisia ja matkamuistoja myyviä liikkeitä, ja jos siirtyy pääkatua pitkin keskustan uudelle puolelle, on sen pääbulevardin varrella melkoinen määrä mielenkiintoisia liikkeitä.

Muualla on huomattavasti vähemmän kauppoja, mutta joenrannalla, lähellä linja-autoasemaa oleva Akropolis on erinomainen ostoskeskus. Kaunaksessa on hyvä määrä valintamyymälöitä, jotka ovat avoinna myöhään, ja liikkeet ovat pääasiallisesti hyvin avoinna, joskin viikonloppuisin pienet liikkeet suljetaan aikaisin.

Kaunaksesta kannattaa ostaa paikallisia tuotteita, joihin kuuluvat pellavasta ja meripihkasta valmistetut tuotteet, ja siellä on paljon käsitöitä ja kaikenlaista paikallista suunnittelua, jota ei muualla tule vastaan. Liettuassa käytetään euroa, ja maksukortit käyvät siellä lähes liikkeessä kuin liikkeessä.

Parhaat alueet ostoksille

Kaunaksessa ostokset ovat taka-alalla, eikä sinne kannata lähteä pelkästään kauppoja kiertelemään. Parhaat apajat ostoksille ovat aivan ytimessä, eli vanhassakaupungissa ja keskustan uudella puolella, eikä muualla ole paljonkaan kauppoja.

Uuden puolen pääkatu on Laisvės alėja [kartalla], ja sen varrella on hyvä määrä mitä erilaisimpia liikkeitä. Kadulta voi ostaa vaatteita, käyttötavaraa ja elintarvikkeita, ja ne, jotka haluavat nähdä mitä Liettuassa on tarjolla, tutustuvat tähän lähes kaksi kilometriä pitkään katuun kunnolla. Kadulla on paljon kahviloita ja ravintoloita, joiden hintataso on vanhaakaupunkia alhaisempi, joten katuun voi tutustua vaikka puoli päivää.

Vanhankaupungin pääkatu on Vilniaus gatvė [kartalla], joka alkaa jo keskustan uudelta puolelta. Se on vanhankaupungin puolella katu, jolla myydään turisteja kiinnostavia tuliaisia ja matkamuistoja, ja sen ja lähikatujen koluaminen on olennainen osa Kaunaksessa vietettyä lomaa. Hyvä katu kauppojensa puolesta on J. Jablonskio, joka on alikulkukäytävän vieressä, ja toinen hyvä sivukatu on M. Daukšos, jonka päässä on valintamyymälä.

Muualla kaupungissa on jonkin verran ostospaikkoja. Lähellä linja-autoasemaa on suuri Akropolis-ostoskeskus, ja keskustan uusissa osissa on muutama kauppa, mutta kortteleita on turha kierrellä kauppojen löytymisen toivossa.

Omalla autolla liikkeellä oleville keskustan ulkopuolella on ostoskeskuksia ja kauppahalli [kartalla], jotka ovat ostospaikkana tunnetulla Urmas-alueella. Tarjontaan kuuluu myös Urmas-kauppakeskus, joka on kauppahallin vieressä. Alueelle tulee keskustan suunnalta melkoisesti johdin- ja linja-autoja, ja tietoa sekä niistä että aukioloajoista saa verkkosivuilta.

Visit Kaunas esittelee ostospaikkoja.

Elintarvikeostoksilla

Kaunaksessa on hyvä määrä valintamyymälöitä, joista Iki-ketjun liikkeet ovat yleisimpiä ja Maximat ovat suurimpia. Pieniä kioskimaisia kauppoja on jonkin verran, ja Narvesen on niistä yleisin mutta muitakin on. Ikit ja Maximat ovat hyvin avoinna, yleensä klo 7 tai klo 8 alkaen aina klo 23 asti.

Kätevä pieni kauppa aivan vanhankaupungin pääpaikoilla on Vilniaus gatvėn varrella oleva Aladinas [kartalla], jossa on hyvät juomavalikoimat ja joka on useimpina päivinä avoinna klo 21 asti. Jos kääntyy kaupan vierestä kulkevalle kadulle, on sen kadun päässä Šilas, joka on melko hyvin varustettu valintamyymälä ja jossa on erinomaiset juomavalikoimat.

Keskustan uudella puolella, alikulkukäytävän takana jatkuu Vilniaus gatvė, ja heti tunnelin jälkeen, presidentinlinnaa vastapäätä on pieni Iki-valintamyymälä [kartalla]. Jos katua jatkaa vähän eteenpäin, se muuttuu Laisvės alėjaksi, ja monien kauppojen joukossa on pari valintamyymälää, kuten myös muutama erikoisliike, joista saa juomia ja elintarvikkeita.

Keskustan suurin valintamyymälä on tavaratalomainen Maxima, joka on Akropolis-keskuksessa [kartalla]. Sinne on kävelymatka linja-autoasemalta, mutta vanhastakaupungista sinne on huomattavasti pidempi matka, joka tosin on lyhyempi, jos kävelee joenrantaa pitkin.

Mitä Kaunaksesta kannattaa ostaa?

Kaunaksen parhaita tuliaisia ovat luonnolliset käsityöt ja muut luonnolliset tuotteet, jotka ovat paikallista alkuperää.

Pellava (engl. flax) on erityisen suosittu materiaali, ja tätä ”pohjoisen silkkiä” on tarjolla monessa paikassa. Kaikkein parhaat pellavatuotteet löytää erikoisliikkeistä, joita on esimerkiksi pääbulevardin varrella keskustan uudella puolella. Erityisen hyvä liike on numerossa 88 oleva Lino Namai.

Meripihka (engl. amber) on ”Liettuan kultaa”, ja kuten Latviassa ja Pohjois-Puolassakin meripihkasta tehdään koruja tai taideteoksia. Meripihkalla väitetään olevan vahvistavia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja muinaiset liettualaiset suojelivat itseään pahoilta voimilta meripihka-amulettien avulla. Nykyään ”meripihkaterapia” on entistä suositumpaa, ja kaupan on myös meripihkaa sisältäviä öljyjä ja teetä. Vilniaus gatvėn numerossa 14 oleva Gintarinas Suventyras on liike, josta saa meripihkatuotteita, mutta myös pellavasta tehtyjä vaatteita ja muita tekstiilejä ja messingistä tehtyä tuotteita, jotka nekin kuuluvat hyviin ostoksiin.

Käsitöiden joukossa on paljon pellavaa ja meripihkaa, mutta myös puusta valmistetut tuliaiset ja matkamuistot ovat hyviä hankintoja. Puusta tehdyt koristeet ja mitä erilaisimmat tuotteet vaikkapa keittiöön ovat hyviä ostoksia Kaunaksessa.

Vaikka suomalainen ruisleipä on parempaa kuin muut maailman leivät, kannattaa Liettuassa ainakin maistaa täkäläistä ”mustaa leipää” . Jos siihen mieltyy, voi kaupasta ennen kotiinpaluuta hakea tummaa leipää, jonkalaista on hyvin tarjolla kaupassa kuin kaupassa.

Paljon muutakin sellaista, jota kotiin voisi tuoda, voi tulla vastaan. Vodkat ovat normaaleissakin kaupoissa hyvin esillä, ne on maltillisesti hinnoiteltu ja korkeatasoista vodkaa, joka voi olla vaikka venäläistä tai puolalaista, saa litran 10–12 eurolla. Myös lääkkeet ja apteekkituotteet ovat kotimaahan nähden hyvissä hinnoissa, ja myös monet tuotteet, jotka on Liettuassa tai lähimaissa valmistettu, ovat hyviä hankintoja.

Akropolis-ostoskeskus
Akropolis on lähellä ydintä sijaitseva ostoskeskus.

Ostoskeskukset

Kaunaksen ympäristössä on useita ostoskeskuksia, mutta kaupungissa lomailevalle niistä oleellinen on vain lähellä ydintä oleva Akropolis [kartalla]. Sen suuri Maxima on keskustan paras valintamyymälä, sen vieressä on suuri apteekki ja monia muitakin liikkeitä siellä on. Huonoilla säillä se on myös hyvä paikka kahville tai ateriallekin, ja erityisen hyvä määrä siellä on naisille suunnattuja vaate- ja asusteliikkeitä.

Aukioloajat ja alkoholin myyntiajat

Kaunaksessa valintamyymälät ja ostoskeskukset ovat hyvin avoinna, ja esimerkiksi Akropoliksen liikkeet ovat joka päivä avoinna klo 10–21 mutta Maxima on avoinna klo 8–22. Valintamyymälät ovat avoinna klo 7–9 alkaen yleensä klo 23 asti. Pienet liikkeet, jotka myyvät esimerkiksi meripihkaa tai pellavatuotteita, ovat huonommin avoinna. Monet pikkuliikkeet ovat avoinna vain ma–la esimerkiksi klo 10–18 ja ne, jotka ovat avoinna sunnuntaisinkin, sulkevat silloin aikaisemmin ja osa sulkee aikaisemmin myös lauantaisin. Yleisesti ottaen ostoksille kannattaa mennä muulloin kuin lauantai-iltapäivänä tai sunnuntaina.

Alkoholia ei Liettuassa saa koska tahansa myydä, vaan on hyvä ottaa huomioon se, että joka päivä klo 20 alkaen ja aina seuraavaan päivään klo 8 asti alkoholia ei myydä kaupoista tai kioskeista. Sunnuntait ovat muita päiviä ankeampia, sillä juomien myynti lakkaa jo klo 15 eikä maanantaiaamuna saa mitään ennen kuin vasta klo 10.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Liettuassa on käytössä euro, ja käteistä on hyvä ottaa matkalle mukaan.

Pankkiautomaatteja ei vanhassakaupungissa ole kovin paljon, ja muutenkin Kaunaksessa on sen verran vähän automaatteja, että rahaa kannattaa nostaa heti kun käteinen alkaa loppua. Esimerkiksi lentoasemalla ja linja-autoasemalla on automaatteja.

Maksukortit käyvät Kaunaksessa erittäin hyvin, mutta siellä on myös paikkoja kuten kojuja, joilla kortit eivät käy. Aina on hyvä olla mukana kolikoita ja pieniä seteleitä, sillä vaihtoraha on joissain paikoissa vähissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti