Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Klosterneuburg (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lyhyin matka päiväretkelle Wienistä on 20–30 minuutin paikallisjunamatkan päässä sijaitsevaan Klosterneuburgiin, joka on tunnettu luostaristaan.

Wienin lähistön päiväretkikohteita

Wienissä riittää näkemistä ja tekemistä vaikka moneksi viikoksi, mutta siellä aiemmin olleiden kannattaa harkita päiväretkelle lähtemistä. Kaupungin lähistöllä on kokoelma mielenkiintoisia vierailupaikkoja, kuten tunnin matkan päässä sijaitseva Tonavajoen mutka, Slovakian pääkaupunki Bratislava ja Budapest, joka on parin kolmen tunnin matkan päässä sekin. Jotkut saattavat intoutua lähtemään Tšekin tasavallan puolelle Brnoon, joka on parin tunnin junamatkan päässä Wienistä ja jonne vievät myös useat eri bussiyhtiöt.

Kulkuvälineet

Itävallan vierailupaikkoihin, Budapestiin, Brnoon ja Bratislavaan pääsee hyvin rautateitse. Itävallan rautatieyhtiön ÖBB:n sivuilta näkee aikataulut, hinnat ja aseman, jolta on paras nousta junan kyytiin.

Wien Hauptbahnhof on nykyään päärautatieasema, jolta lähtevät esimerkiksi junat Bratislavaan, mutta myös Wien Westbahnhof -asemalta voi nousta moneen junaan, aivan kuten Wien Meidling -asemaltakin. Länteen kuten Salzburgiin ja Saksaan lähteviin juniin on yleensä paras nousta kyytiin Westbahnhof-asemalta, mutta juniin voi nousta miltä asemalta tahansa Wienissä ja liput voi hankkia automaatista tai tiskiltä ennen junaan nousemista miltä asemalta tahansa ja myös verkkosivujen kautta.

Lippujen hinnat ovat kalliita etenkin Itävallassa matkusteltaessa, eikä alennuksia juuri ole luvassa viikolla normaaleilla reiteillä, hankki lippunsa sitten mistä ja koska tahansa. Poikkeuksen muodostavat ainakin muuallakin Euroopan mantereella tutut “kaupungista kaupunkiin” -liput, joilla matkan voi tehdä toisessa maassa sijaitsevaan merkittävään kaupunkiin 19 tai 29 eurolla. Tällaisen lipun saadakseen pitää matka varata hyvissä ajoin etukäteen, joskin vähiten suosituilla reiteillä alennuslipun voi saada tuurilla vähän ennen matkakaakin.

Etenkin Bratislavaan, Budapestiin ja Brnoon pääsee hyvin myös linja-autoilla, joilla matkat ovat huomattavasti edullisempia ja jotka lähes aina kiertävät Wienin lentoaseman kautta. Yhtiöitä on monia, mutta viime vuosina joitain on kadonnut ja jotkin ovat muuttaneet nimensä. Kaiken kaikkiaan bussilla matkustaminen on tullut erittäin suosituksi, ja myös Wienin Erdberg-metroaseman vieressä oleva bussiasema (VIB) on entistä aktiivisempi. Huomionarvoinen seikka on se, että Itävallan sisällä kulkee vähän busseja, ja nekin oikeastaan vain reiteillä, joilla junat eivät hyvin liiku.

Bussiyhtiöihin kuuluu esimerkiksi RegioJet, joka on aktiivinen matkoilla Tšekin ja muiden maiden välillä, ja sillä on nykyään myös junia, jotka tosin liikkuvat lähinnä Tšekissä ja Slovakiassa.

Flixbus, joka viime vuosina on ostanut monia paikallisia yhtiöitä ympäri Euroopan, on nykyään kaikkein paras yhtiö monille eri reiteille.

Eurolines vie edullisesti etenkin Bratislavaan mutta myös muihin lähimaiden kaupunkeihin.

Muitakin yhtiöitä Wienin kautta liikkuu, ja muita yhteyksiä voi katsella Omiosta, joiden suomenkielisillä sivuilla yleensä joutuu käyttämään englanninkielisiä paikannimiä.

Kesäisin Tonavajoen mutkaan, Bratislavaan ja joihinkin muihin kohteisiin voi siirtyä myös Tonavaa pitkin katamaraanilla tai hitaammalla laivalla. Laivoja lähtee paristakin eri paikasta, joille molemmille pääsee hyvin metrolla, ja niistä vastaa DDSG Blue Danube. Lauttamatka Bratislavaan ei kestä paljon pidempään kuin bussi- tai junakyytikään, mutta se maksaa monta kertaa enemmän, joten se ei ole kaikkein paras kyyti niille, jotka mielivät vain tutustumaan Bratislavaan.

Klosterneuburg

Lyhyin matka päiväretkelle Wienistä on 20–30 minuutin paikallisjunamatkan päässä sijaitsevaan Klosterneuburgiin [kartalla], joka on tunnettu luostaristaan ja jonka pääpaikat ovat lähellä Tonavan rantoja. Tänne on mukava lähteä katsomaan luostaria, kirkkoja ja kaunista luontoa, ja etenkin kuumina vilkkaina kesäpäivinä tänne voi lähteä myös pakoon kaupungin pölyjä ja turistilaumoja. Tämä on myös erinomainen paikka niille, joita kiinnostavat Habsburgin hallitsijasuku, sillä luostari on suvun kannalta tärkeimpiä paikkoja koko entisessä Itävallan johtamassa suuressa valtakunnassa, joka romahti ensimmäisen maailmansodan päätteeksi.

Klosterneuburgiin pääsee parhaiten paikallisjunalla Klosterneuburg-Kierling -asemalle varsin tiuhaan tahtiin Heiligenstadt-rautatieasemalta tai Franz-Josefs-Bahnhof-asemalta Wienin keskustasta. ÖBB:n junat kulkevat kaupunkiin, ja lipun saa helposti ennen matkaa, mutta sen voi ostaa etukäteen ja myös aikataulu kannattaa katsastaa etukäteen.

Tonavajoen mutka

Reilun tunnin junamatkan tai kesäisin laivamatkan päässä sijaitsevat kylät ja kaupungit Tonavajoen mutkassa ovat suositeltava vierailukohde niille, jotka tuntevat Wienin läpikotaisin tai jotka haluavat tutustua ainutlaatuisiin Itävallan Tonavajoen rantoihin.

Melk

Melk [kartalla] on tunnettu Stift Melk -linnastaan, joka englanniksi tunnetaan nimellä “Melk Abbey”, ja myös 5 kilometrin päässä Stiftistä sijaitseva Schallaburg-linna on hyvä vierailukohde täällä käydessä.

Paikalle pääsee parhaiten junalla Westbahnhof-asemalta, mutta yleensä junaa pitää vaihtaa 35 kilometrin päässä sijaitsevassa Kremsissä. Matka Wienin ja Melkin välillä kestää 1–1 ½ tuntia suuntaansa ja maksaa reilut 15 euroa.

Krems

Krems [kartalla] on viinitarhojen keskellä sijaitseva tunnelmallinen pikkukaupunki, jonka museotarjonta on ensiluokkaista ja jonka taidegalleriat ovat myös vierailun arvoisia. Krems ei ole suuri kaupunki, mutta siellä riittää yllättävän paljon nähtävää eikä sinne kannata turhan lyhyelle visiitille lähteä.

Junat kulkevat Wienin Westbahnhof-, Franz-Josefs-Bahnhof-, Heiligenstadt- ja Spittelau-asemilta melko tiheään tahtiin noin tunnin matkan päässä sijaitsevaan Kremsiin, jonne yhdensuuntainen lippu maksaa 10–20 euroa.

Dürnstein (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Dürnstein on kuuluisa jokirantanäkymistään ja linnasta, jossa Rikhard Leijonamieli 1100-luvulla oli vangittuna.
Kuva: gego2605 /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Dürnstein

Tonavan mutkan monista hyvistä vierailupaikoista kolmas erityismaininnan arvoinen on Dürnstein [kartalla], jossa ristiretkien aikaan Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli 1100-luvulla virui vankilassa ja jossa nykyään käydään kesäisin ahkerasti päiväretkellä Wienistä. Kaupunki on kuuluisa paitsi historiastaan myös upeista jokirantanäkymistään, Kuenringerburg-linnastaan, jossa Rikhard oli vankina, ja ympäröivistä viinitiloistaan, joiden tuotoksia voi maistella viinituvissa (Heuringer), joita on erityisen hyvä valikoima kaupungin ulkopuolella.

Wienistä pääsee hyvin paikalle Franz-Josefs-Bahnhof -asemalta samoin kuin muiltakin asemilta, joilta mennään Kremsiin, mutta junaa pitää yleensä vaihtaa Kremsissä. Matka kestää noin 1 ½ tuntia ja maksaa reilut 15 euroa suuntaansa.

Bratislava

Slovakian pääkaupunki Bratislava [kartalla] on kiinnostava vierailupaikka, jonka vanhakaupunki ja sitä ympäröivät korttelit ovat juuri sopiva tutustumiskohde päiväretkelle. Bratislavan vanhakaupunki on pieni ja kaunis, ja siihen voi hyvin tutustua muutamassa tunnissa. Muualla Bratislavassa ei ole paljon nähtävää, mutta vanhankaupungin lisäksi kaupungissa on sellaisia suuria nähtävyyksiä kuin linna.

Edullisten hintojen perässä olevat vierailevat mielellään vanhankaupungin laidalla olevassa Tesco-tavaratalossa, ja ostoksien tekemistä helpottaa euro, joka on Slovakian valuutta. Kaupunkiin päiväretkelle lähtevä voi käyttää joko junaa tai bussia, ja nykyään kaupunkien välin voi bussilla kulkea 60–90 minuutissa ja yleensä viidellä eurolla suuntaansa. Juna on yleensä jonkin verran nopeampi ja myös jonkin verran kalliimpi. Juna- ja rautatieasemat, jotka ovat eri puolilla Bratislavan keskustan laitamia, ovat suurin piirtein samanlaisen matkan päässä vanhastakaupungista.

Budapest (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Budapest on yksi Keski-Euroopan upeimmista kaupungeista, ja sijaitsee 2–3 tunnin juna- tai bussimatkan päässä Wienistä.

Budapest

Unkarin pääkaupunki Budapest [kartalla] ei paljon esittelyjä kaipaa: tämä yksi Keski-Euroopan upeimmista kaupungeista sijaitsee 2–3 tunnin juna- tai bussimatkan päässä Wienistä. Hyviä syitä lähteä Budapestiin on monia, ja niistä pienellä budjetilla liikkeellä olevat pitävät arvossa sitä, että kaikki on siellä huomattavasti edullisempaa kuin Wienissä: kun oluttuopista joutuu Wienissä pulittamaan 4 euroa, saa sellaisen Budapestissa parilla eurolla tai edullisemminkin. Ostoksia voi niitäkin usein tehdä huomattavasti edullisemmin Budapestissa, ja muutenkin hintataso majapaikoista aterioihin ja julkisiin liikennevälineisiin on aivan erilainen kuin Wienissä.

Budapestiin pääsee parhaiten Hauptbahnhof-asemalta melko tiheään tahtiin kulkevilla junilla, ja erilaisia lippuvaihtoehtoja on melkoisesti. 19 euron hintaiset yhdensuuntaiset liput ovat tavallisia, ja matka kestää 2–3 ½ tuntia suuntaansa. Myös linja-autot liikkuvat usein kaupunkien väliä, ja halvimmat Flixbusin liput maksavat 12–15 euroa, mutta kaikkien yhtiöiden liput tulevat sitä kalliimmiksi mitä lähempänä lähtöaika ostettaessa on.

Brno, Tšekki

Tšekin toiseksi suurin kaupunki Brno [kartalla] on hyvä vierailupaikka lyhyellekin visiitille, sillä sen keskusta on aivan rautatieaseman (ja linja-autoaseman) vieressä, ja sen parhaisiin osiin voi tutustua melko nopeasti. Brnossa on mukava tunnelma, ja ihmiset tuntuvat viettävän siellä kesäiseen aikaan päivät päästään terasseilla, hörppimässä kahvia ja olutta, joka Tšekissä on hyvää ja edullista. Tuopin saa 1 ½-2 eurolla, ja myös kaupassa hintataso on sama luokkaa kuin Bratislavassa ja Budapestissa.

Ravintoloita Brnon keskustassa on runsaasti, ja opiskelijaväestö pitää huolen siitä, että menoa ja meininkiä riittää ympäri vuoden. Mikäli aikaa riittää, kannattaa vierailla Brnon linnassa, jonne on melko jyrkkä nousu. Linna edelleenkin soittaa keskipäivän soiton klo 11, sillä keskiajalla kellon soittaminen liian aikaisin pelasti kaupungin Ruotsi-Suomen joukkojen varmalta valtaukselta.

Brnoon pääsee hyvin sekä RegioJetin että Flixbusin busseilla, ja matkaan kuluu noin kaksi tuntia suuntaansa. RegioJetin bussit ovat edullisempia, ja myös junalla voi tämän matkan taittaa.

Lisää asiaa päiväretkistä:

Päiväretkikohteita Wienistä

Teksti: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti