Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mitte Bahnhof metro- ja rautatieasema
Nopein tapa siirtyä Wienin lentoasemalta keskustaan on CAT eli City Airport Train. Juna kulkee rautatieasemalle nimeltään Wien Mitte (kuvassa), josta pääsee etenemään metrolla muualle kaupunkiin.

Siirtyminen Wienin asemilta muualle kaupunkiin

Wienin lentoasema on melko lähellä keskustaa, ja sieltä on kaikkein nopeinta siirtyä ytimeen junalla, vaivattominta taksilla ja edullisinta S-Bahnilla. Wienin rautatieasemilta on helppo maanalaisilla junilla siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa. Linja-autoasemalta ja päärautatieaseman vieressä olevilta linja-autopysäkeiltä on niiltäkin metrolla helppo kulkea minnepäin Wieniä tahansa.

Huomionarvoinen seikka on se, että Itävaltaan astui vuonna 2018 voimaan varsinainen holhousvaltion lakipykälä. Sen mukaan alle 14-vuotiaiden tai alle 150-senttisten matkustajien on niin taksissa kuin muussakin henkilöautossa ja minibusseissa istuttava turvaistuimessa. Jos matkassa on mukana alle 150-senttisiä matkustajia, asiasta kannattaa ilmoittaa taksiyhtiölle, muulle yksityiskyydille tai autonvuokraajalle etukäteen.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Vienna International Airport [kartalla] eli Flughafen Wien (VIE) sijaitsee Schwechatissa, ja sillä nimellä lentoasema esiintyy joissain varausjärjestelmissä. Se on hyvin varusteltu lentoasema, jonka palvelut ovat pitkällä käytävällä, mutta pankkiautomaatteja siellä on hyvin vähän. Niinpä onkin hyvä saapua Wieniin niin, että on käteistä mukana, mutta esimerkiksi lentoaseman käytävällä olevat kahvilat ja muut paikat ottavat kortteja vastaan.

Lentoasemalta on helppo nopeasti joko junalla, metrolla, bussilla tai taksilla siirtyä Wienin keskeisille rautatieasemille, joilta on metroyhteys kaikkialle kaupunkiin, tai sitten suoraan hotellille, linja-autoasemalle tai myös muihin kaupunkeihin ja maihin. Bussilla on erityisen hyvä siirtyä niiden, joiden majapaikka on Mariahilfer Strassen ympäristössä, mutta myös rautateitse pääsee minnepäin kaupunkia haluaakin. Moniin valmismatkoihin kuuluu kuljetukset, mutta niistä ei kannata maksaa paljon ylimääräistä, sillä matkat kentän ja keskustan välillä maksavat alkaen 4 eurosta reiluun 10 euroon suuntaansa per henkilö.

Bussi

Vienna Airport Lines kulkee lentoasemalta moneen eri paikkaan, ja sen kyydissä yli 14-vuotiaan matka maksaa 8 euroa yhteen suuntaan tai sitten 13 euroa edestakaisin. Sen pysäkeistä Schwedenplatzin vieressä oleva Morzinplatz, Westbahnhof ja Hauptbahnhof ovat parhaita, sillä niiden lähistöillä on paljon majapaikkoja ja niiltä pääsee metrolla tai muin konstein etenemään mihinpäin kaupunkia tahansa. Bussilla on kolme eri linjaa, ja lipun saa paitsi etukäteen verkosta myös terminaalin edustalla olevasta automaatista tai kuskilta. Bussit kulkevat ympäri vuorokauden 30 minuutin välein, ja rautatieasemille matka kestää noin 20 minuuttia.

Lentokenttäbussi Westbahnhof-aseman edessä
Vienna Airport Lines kulkee lentoasemalta 30 minuutin välein ympäri vuorokauden, ja Wienin rautatieasemille matka kestää noin 20 minuuttia.

Edullisin bussilinja on Airliner, jossa matka maksaa 5 euroa suuntaansa. Sillä pääsee vartissa Wienin ankealle linja-autoasemalle, joka tunnetaan sen vieressä olevan metroaseman mukaan (Erdberg, linja U3) ja jolta pääsee etenemään metrolla muualle kaupunkiin ja myös bussilla muihin maihin. Linja-autoasemalta bussi jatkaa vielä päärautatieasemalle (Hauptbahnhof, Vienna Central Station), jolta pääsee kahdella metrolinjalla (U1 ja U3) etenemään muualle kaupunkiin.

Wienin lentoasemalta pääsee joko rautatieaseman tai linja-autoaseman kautta lähes kaikkialle Eurooppaan, mutta myös itse asemalta pääsee suoraan muihin maihin, etenkin itäpuolen maihin. Suosittuihin ja suhteellisen lyhyisiin matkoihin kuuluvat Bratislava ja Budapest mutta busseilla pääsee myös Slovakian Košiceen, Tšekin Brnoon ja Prahaan ja Bulgarian Sofiaan. Yksi aktiivinen ja edullinen yhtiö, jolla pääsee suoraan lentoasemalta moneen eri maahan, on Flixbus, ja se kulkee lentoasemaakin tiiviimmin Erdbergin linja-autoasemalta.

Lentoaseman sivut kertovat kaikki kohteet, bussiyhtiöt ja aikataulut jotka liittyvät suoriin lentoasemalta tehtäviin bussimatkoihin.

Juna

Nopein tapa siirtyä Wienin lentoasemalta keskustaan on CAT eli City Airport Train. Juna kulkee päivittäin klo 5.37 alkaen aina klo 23.39 asti rautatieasemalle nimeltään Wien Mitte [kartalla], joka on lyhyen kävelyetäisyyden päässä vanhankaupungin joistain osista. Wien Mitteltä pääsee etenemään Landstrasse-metroaseman kautta nopeasti muualle kaupunkiin linjoilla U3 ja U4. Juna lähtee lentoasemalta puolen tunnin välein, aina 9 minuuttia yli tasan ja puolen, ja matka kestää 16 minuuttia. Yli 14-vuotiaiden lippu maksaa 11 euroa suuntaansa ja 18 euroa edestakaisin, ja lipun voi ostaa verkkosivuilta tai jonkin verran kalliimmilla lipputiskeiltä, joissa lukee CAT. Yksi lentokenttäjunan suurista eduista on se, että kun Wienistä lähtee voi matkatavaransa jättää vartioituun tilaan 24 tuntia ennen junaan nousemista ja ne voivat olla siellä 75 minuutin päähän junaan nousemisesta.

CAT-junaa edullisempi ja hitaampi on S-Bahn, jolla pääsee Wien Mitte -asemalle puolen tunnin välein 25 minuutissa linjalla S7. Lippu maksaa 4,10 euroa, sen saa automaatista ja samalla lipulla voi jatkaa matkaa asemalta julkisin liikennevälinein. Mahdollista on tietenkin jo lentoasemalla ostaa 24 tuntia tai sitä pidempään voimassa oleva lippu, sillä Wienissä tulee julkisia yleensä jonkin verran käytettyä.

Junalla voi kulkea suoraan lentoaseman rautatieasemalta paitsi Wieniin myös muualle Itävaltaan ja muihin maihin. Graziin, Salzburgiin, Budapestiin, Prahaan ja muihin paikkoihin vie Railjet, jonka kyydissä pääsee myös Wienin päärautatieasemalle. Mahdollisuuksia on paljon mutta liput ovat yleensä todella hintavia, monta kertaa sen mitä bussiliput maksavat. Tällä junalla pääsee myös normaalilla paikallisjunien lipulla päärautatieasemalle. Lippuja saa paitsi verkkosivuilta myös paikan päällä ÖBB:n lipputiskeiltä ja automaateista. Wienissä juna kulkee lentoaseman ja keskustan välin 25 minuutissa kahdesti tunnissa.

Wienin lentoaseman sivut kertovat lisää junayhteyksistä.

Taksi

Mikäli on mieltynyt ovelta ovelle -kuljetukseen, on monilla Wienin hotelleilla kuljetus kentän ja hotellin välillä, ja tätä kannattaa varausta tehdessä tiedustella. Yleisesti ottaen ulkopuolisten toimijoiden kuten matkatoimistojen ja hotellien lisämaksulliset kuljetukset ovat ylihintaisia, ja jos mielii ovelta ovelle, on kannattavampaa kulkea taksilla tai muulla yksityiskuljetuksella keskustaan.

Jos kuljetus ei kuulu hintaan, kuljettaa taksi suoraan hotellin oven eteen, ja matka kentän ja keskustan välillä miltei minnepäin tahansa ydinkeskustaa maksaa 25–50 euroa. Jos mielii vain nousta taksiin, on terminaalin edustalla aina takseja odottelemassa. Jos joku lähestyy terminaalin sisällä ja tarjoaa kyytiä, se ei ole hinnaltaan hyvä kyyti, sillä Itävallassakaan aidot taksikuskit eivät nosta sormeaankaan kyydin saadakseen.

Jotkin taksiyhtiöt kuten Airport Service Wien tarjoavat kyytejä 30 eurolla suuntaansa korkeintaan kolmelle hengelle, ja niillä on myös minibusseja pienille porukoille (maksimissaan 8 henkilöä).

Toinen mahdollisuus on Vienna Airport Cab.

Myös kansainvälinen varausjärjestelmä Taxi2Airport on kohtuuhintainen palvelu, jossa tarkan hinnan saa etukäteen ja jonka kautta voi tilata etukäteen kyydin.

Wienin lentoaseman sivut kertovat takseista ja taksiyhtiöistä.

Autoilu ja autonvuokraus

Wien ei ole kaupunki, jossa kannattaisi ajella autolla tai vuokrata auto, mutta jos niin haluaa tehdä tai jos haluaa autoilla muualle maahan tai lähimaihin, saa auton helposti vuokralle tai omalla autolla voi maassa ajella. Itävallassa autolla ajelu on hintavaa puuhaa, erilaiset ympäristösäädökset piinaavat autoilijoita ja muutenkin erilaisia sääntöjä ja lakipykäliä etenkin kaupunkiajelussa riittää. Ennen kuin harkitsee ratin taakse siirtymistä kannattaa lukea ohjeet ja säännöt Itävallassa autoileville.

Lentohallin saapuvien terminaalissa on pitkällä käytävällä useita autovuokraamoita, joista saa vaikka hetken mielijohteesta auton käyttöönsä. Jos haluaa tutkia hintoja ja mahdollisuuksia etukäteen, mikä on hinnan puolesta yleensä kannattavampaa, hyvä sivusto on Rental Cars ja yleensä edullisimpiin kuuluva verkkopalvelu on Kayak.

Hauptbahnhof -rautatieasema
Wienin rautatieasemat ovat viime vuosikymmenenä muuttuneet ja modernisoituneet, mutta niiltä kaikilta pääsee metrolla etenemään.

Rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Wienin rautatieasemat ovat viime vuosikymmenenä muuttuneet ja modernisoituneet, mutta niiltä kaikilta pääsee metrolla etenemään ja monet rautatieasemat ovat alueilla, joilla on paljon majapaikkoja. Jos rautatieasemilta mielii matkustaa junalla toiseen kaupunkiin, on aina kannattavaa valita asema, jolta juna oikeasti lähtee ja jolla se voi pitää pitkänkin tauon. Jos lähtee liikkeelle väärältä asemalta, voi joutua varsinaisella lähtöasemalla odottelemaan junassa puolikin tuntia, että juna taas jatkaa matkaansa.

Nykyään keskusasema (Central Station) on Wien Hauptbahnhof [kartalla], joka sijaitsee Belvedere-puistoalueen vieressä ja jonne pääsee kaikkialta kaupungista metrolla. Sen kautta kulkee metrolinja U1.

Wien Westbahnhof [kartalla] on toinen tärkeä rautatieasema, joka on lähellä Mariahilfer Strassea, Neubauta ja Spittelbergiä. Siltä pääsee myös etenemään usealla eri raitiovaunulinjalla, kuten 6, 9 ja 18 moneen eri suuntaan. Metrolinjat U3 ja U6 kulkevat aseman kautta, ja myös S-Bahn -linja S50 kulkee sen kautta. Kuten päärautatieasemaltakin pääsee myös läntiseltä asemalta moneen maahan ja kaupunkiin.

Wien Mitte [kartalla] on asema, jolle saapuvat CAT-lentokenttäjunat ja S7-linja, ja siltä pääsee äärimmäisen nopeasti etenemään moneen suuntaan metrolinjoilla U3 ja U4. Wien Mitten metroasema on nimeltään Landstrasse.

Wien Meidling [kartalla] on myös yksi kaupungin pääasiallisista rautatieasemista. Sen kautta kulkee linja U6 ja myös ratikkalinja 62, mutta tätä asemaa Wieniin saapuvan on paras käyttää vain jos sille on todellista tarvetta.

Wienistä lähtevien junien hintoja, aikatauluja ja parhaita lähtöasemia voi katsella ÖBB:n verkkosivuilta.

Linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Jos saapuu Wieniin linja-autolla esimerkiksi Prahasta, Bratislavasta tai Budapestista, on siellä kaksi pääasiallista paikkaa, joihin bussi saapuu. Bussilla matkustaminen on Saksassa kuten Itävallassakin uusi asia, mutta vain harvoin Itävallassa edelleenkään kuljetaan kaupungista toiseen vaan eniten maasta toiseen bussilla. Itävallassa on joitain bussiyhteyksiä, mutta rautatiet ovat ainakin vielä hallitsevassa asemassa ja matkustaminen Itävallasta bussilla Saksaan maksaa vain murto-osan siitä mitä saman pituinen matka junalla maksaisi.

Erdbergin linja-autoasema
Vienna International Busterminal (VIB) -asema on pääasiallinen ja entistä tärkeämpi linja-autoasema.

Erdbergin linja-autoasema

Erdberg-metroaseman vieressä oleva Vienna International Busterminal (VIB)-asema [kartalla] on pääasiallinen ja entistä tärkeämpi linja-autoasema. Sen suurin yhtiö on Keski-Euroopassa kaikkialla jylläävä, kohtuuhintainen Flixbus mutta myös muut yhtiöt saapuvat sinne ja kulkevat sieltä moneen ilmansuuntaan. Muitakin bussiyhtiöitä sinne saapuu ja sieltä lähtee, ja yhteyksiä voi katsella Omiosta, joka ennen tunnettiin nimellä Go Euro.

Bussiasema on melko ankea paikka, mutta sinne pääsee helposti ja samoin sieltä muualle kaupunkiin. Sen tuntumassa on myös pikaruokapaikkoja ja valintamyymälä, ja odotustilat ovat varsin hyvät.

Päärautatieaseman linja-autoasema

Monet linja-autoyhtiöt käyttävät nykyään myös päärautatieasemaa (Hbf, Hauptbahnhof, Central Station), jolta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin. Bussipysäkit ovat aseman vieressä olevalla aukiolla (Südtiroler Platz) [kartalla], joka on aseman toisella laidalla, Interspar-valintamyymälän vieressä. Se tunnetaan nimellä “Busbahnhof”, ja päärautatie aseman kautta kulkee metrolinja U1. Asemalta kulkevat monet yhtiöt, kuten Eurolines ja Regiojet, joka ennen tunnettiin nimellä Studen Agency. Myös muita yhtiöitä päärautatieasemalta kulkee ja niitä voi katsoa Omiosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti