Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Mercado-asemalla
Alicanten keskustassa metromaisia piirteitä saava raitiovaunu on kätevä kyyti lähinnä matkalla Benidormiin tai muille rannikon vierailupaikoille.

Liikkuminen Alicantessa

Alicante on suuri kaupunki, jossa kaikki turistille tärkeä on kuitenkin varsin pienellä alueella. Siellä pääsee etenkin vanhassakaupungissa, satama-alueilla ja keskustan uusissa osissa parhaiten liikkumaan kävellen.

Jos mielii liikkua nopeammin tai asiaa on laitakaupungille tai Alicanten lähellä oleviin rantapaikkoihin, kuten Benidormiin, on Alicantessa busseja, viisi raitiovaunulinjaa, takseja ja hyviä pyöräilypaikkoja. Auton, skootterin tai muun moottorimenopelin voi vuokrata lentoasemalta tai muualtakin kaupungista helposti.

Kävely

Alicantessa on mukava kävellä lähinnä rautatieaseman ja vanhankaupungin välimaastossa, ja tähän alueeseen kuuluvat myös ranta ja satama-alueet. Satamalaiturit, rantapromenadi, vanhakaupunki ja osin keskustan uusi puoli eli Centro tulevat nopeasti tutuiksi niille, jotka kiertävät kävellen nämä alueet, eikä taksilla tai julkisilla matkustava saa samanlaista otetta kaupungin parhaista puolista kuin kävelijä.

Keskusta on kokonaisuudessaan laaja, mutta käytännössä kaikkein mielenkiintoisimmat ja hyödyllisimmät paikat ovat Plaza Puerta del Mar -aukionPlaza Puerta del Mar -aukio [kartalla] läheisyydessä: vanhakaupunki, Postiguet-ranta, uuden ytimen kaupat ja ravintolat ja laajat satama- ja huvipursialueet, joista parhaat ovat lähellä juuri tätä aukiota. Tälle aukiolle saapuu lentoasemalta rautatieaseman kautta linja-autolinja C-6, ja jos kaupungissa mielii selvitä kaikesta ilman pitkiä välimatkoja ja julkisten käyttämistä, kannattaa majapaikka valita mukavan kävelymatkan eli noin kilometrin kahden säteeltä Plaza Puerta del Marilta.

Kävelymatkaa vanhastakaupungista rautatieasemalle tulee 20–30 minuuttia, mutta myös keskustan uusissa osissa, jotka ovat vanhankaupungin ja rautatieaseman välimaastossa, on kaikenlaista mielenkiintoista, joten tämä matka ei suinkaan ole yksitoikkoinen vaellus. Vanhakaupunki, satama-alueet ja kaupungin uudet osat ovat kaikki hyviä monenmoiselle ravintolalle. Vanhakaupunki, jonka pääkatu on Calle Mayor, on hyvä paikka tehdä kaikenlaista aamusta iltaan, mutta vanhakaupunki hiljenee iltapäivän siestan ajaksi enemmän kuin uudet osat eikä siellä ole valtavaa määrää hinta-laatusuhteeltaan hyviä majapaikkoja. Toinen ongelma vanhassakaupungissa on se, että se ja sen lähikorttelit ovat vilkkaina matkustusaikoina äänekkäitä yömyöhään. Tämä pätee etenkin niihin kortteleihin, jotka ovat satama-altaiden kohdalla keskustan uudessa osissa, ja kaikkein äänekkäimpiin illanviettopaikkoihin kuuluvat Carrer Llauradors ja Plaza Santisima Faz.

Kaupungin muihin osiin ei juuri kannata lähteä ilman hyvää syytä, mutta jos asiaa on laitakaupungille, jos ei viitsi kävellä paljonkaan tai jos mielii käymään vaikka Benidormissa, kannattaa turvautua Alicanten kattavaan ja kohtuuhintaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Alicante on kaupunkina varsin laaja, mutta koska se on voimakkaasti kasvanut oikeastaan vasta sodanjälkeisinä vuosikymmeninä, on valtaosa siitä uutta tai huonosti rakennettua korttelistoa. Näin ollen majapaikkaa ei kannata ilman hyvää syytä etsiä laitakaupungilta tai muualta kuin läheltä satamaa, vanhaakaupunkia tai rautatieasemaa, joka on keskustan uusissa osissa.

Jos kuitenkin haluaa lentokenttämatkan lisäksi liikkua nopeasti tai pidemmälle, on Alicanten joukkoliikenneverkosto pelastava enkeli. Kaikkein kätevin matkalla rannoille ja joihinkin muihin paikkoihin on keskustan alueella maan alla kulkeva raitiovaunuverkosto, eli metron tyylinen liikenneväline, jonkalaisia on lähes kaikissa Espanjan suurissa kaupungeissa. Toinen mahdollinen kyyti on linja-auto, jolla pääsee kätevästi lyhyitä matkoja keskustassa, keskustan ulkopuolelle ja myös lähipaikkakunnille, joille ei ole junayhteyttä.

Raitiovaunu (Tram)

Alicanten keskustassa metromaisia piirteitä saava raitiovaunu eli tram on kätevä kyyti lähinnä matkalla Benidormiin tai muille rannikon vierailupaikoille.

Raitiovaunulinjat

Alicanten keskustassa maanalainen raitiovaunu kulkee Plaza de los Luceros -aukiollaPlaza de los Luceros -aukio [kartalla] olevalta Luceros-asemalta Mercat / Mercado-asemalle [kartalla], joka on uuden keskustan puolella mutta joka on aivan vanhankaupungin vieressä. Tästä raitiovaunulinjat kulkevat linnavuoren alitse Marq - Castello -asemalle [kartalla], jonka jälkeen kiskot nousevat maan pinnalle ja eri linjat lähtevät eri suuntiin. Tämä pätee muihin linjoihin kuin L5, joka kulkee täysin erilaista reittiä kuin muut, huomattavasti vanhemmat raitiovaunulinjat.

Matkustaja ostaa matkalippua
Lippuja raitiovaunuihin voi ostaa Alicanten maanalaisilta asemilta automaatista tai lippuluukulta. Liput ovat melko edullisia.

L1 kulkee noin 70 minuutissa Benidormiin, kuten myös monelle muulle asemalle, jotka ovat Alicanten ja Benidormin välissä, mutta niitä ei ole turhan paljon. Tästä ratikasta on helppo siirtyä kauemmas Alicanten ulkopuolella kulkevaan linjaan L9, joka kulkee Benidormista satamakaupunki Deniaan ja joka todellisuudessa on perinteinen dieseljuna. L9 pysähtyy useasti näiden kaupunkien välillä, ja pysäkkeihin kuuluvat Altea ja Calp.

L2-linja kulkee vartissa yliopistolle, keskussairaalaan ja Outlet-keskukselle.

L3 kulkee puolessa tunnissa El Campellon rantakylään.

L4 kulkee San Juaniin, joka on tunnettu pitkästä rannastaan.

Uusin linja L5 kulkee osin samaa reittiä kuin L4 ja myös San Juanin läpi, ja se kulkee väliä Plaza de la Coruña–Puerta del Mar. Plaza de la Coruña on San Juanissa, josta linja kulkee täysin eri reittiä pitkin kuin muut linjat Alicanten ytimeen, ja siellä viimeiset pysäkit ovat La Marina ja Puerta del Mar (Porta del Mar), jonne lentokenttäbussikin saapuu.

Kaikki linjat voi nähdä espanjankielisiltä sivuilta, joista saa kuka tahansa selvää.

Kaikkien linjojen reittikartat ovat nähtävissä myös toisaalla verkossa.

This is Alicantessa voi puolestaan nähdä kätevästi kaikki vyöhykkeet ja miten linjat kokonaisuudessaan liikkuvat ja ovat yhteydessä toisiinsa.

Liput ja niiden hinnat

Linjoilla liikutaan eri vyöhykkeillä, joiden mukaan lipun hinta määräytyy, ja edestakaiset liput ovat jonkin verran edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Päivälipulla ja kaikenlaisilla normaaleilla lipuilla pääsee vain El Campelloon ja San Juaniin asti, mutta jos mielii sitä pidemmälle ja näin Alicanten rajojen ulkopuolelle, on hankittava erillinen lippu. Jos käyttää raitiovaunua paljon ja eri vyöhykkeillä, kaikkein paras on ostaa 24 tuntia voimassa oleva lippu, joka käy kaikilla vyöhykkeillä.

Lippuja voi ostaa Alicanten maanalaisilta asemilta automaatista tai lippuluukulta. Lippujen hinnat voi katsoa verkkosivuilta, mutta liput ovat melko edullisia, ainakin kotimaan julkisiin kyyteihin verrattuna.

Bussi
Linja-autoverkosto on turistille hankalampi käyttää kuin ratikkaverkosto.

Linja-autot

Linja-autoverkosto on turistille hankalampi käyttää kuin ratikkaverkosto, mutta jos sellaisen kyytiin haluaa, kulkee niitä esimerkiksi rautatieaseman ja sataman välillä. Monasti ainoa bussikyyti, jonka kaupungissa vieraileva tekee, on keskustan ja lentoaseman välillä kulkeva aerobus.

Lippuja voi ostaa monesta eri paikasta, ja jos liikkuu enemmänkin, voi hankkia parilla eurolla Mobilis-kortin, johon voi ladata lippuja edullisemmalla hinnalla. Kaupan on myös vähän alle neljä euroa maksavia lippuja lentoasemalle, jonne matkustaminen on normaalia kalliimpaa, ja kaupan on myös turisteille tarkoitettuja alennuskortteja, jotka antavat mahdollisuuden matkustaa joukkoliikennevälineillä ilman lisälippuja. Lentokenttäbussilla ei voi matkustaa päivälipuilla tai muilla alennuskorteilla, vaan sitä varten pitää olla oma lippu.

Busseilla on kuitenkin lentokenttäbussia lukuun ottamatta hivenen vaikea liikkua, ja eri reittejä voi tutkia Vectalian sivuilta.

Taksi

Raitiovaunulla on helppo siirtyä Benidormiin ja muualle rannikolle, linja-autot ovat hankalia käyttää muilla kuin lentokenttämatkoilla ja taksi voi olla paras ratkaisu siirtyä muutaman kilometrin matkoja Alicanten keskustassa tai sen tuntumassa.

Alicantessa on paljon takseja, ja taksitolppia, ja siellä täällä voi nousta taksin kyytiin tai sellaisen voi tilauttaa paikalle hotellilta tai ravintolasta. Aloitusmaksu on arkisin muulloin kuin yöaikaan 4,50 euroa, kilometri maksaa vähän yli euron ja hinnat ovat korkeampia öisin, klo 15 jälkeen lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Matkalaukuista ei oteta lisämaksua, mutta lentoasemalta poistuva tai sinne menevä joutuu maksamaan reilun neljän euron lisämaksun.

Taxi Service Alicante on yksi hyvä taksiyhtiö niille, jotka porukalla ovat menossa Alicanten ympäristöön.

Taksiyhtiö, jonka sivuilta voi ladata sovelluksen tilaamista helpottamaan, on Taxi Alicante.

Autoliikennettä Benidormissa
Auton, skootterin tai muun moottorimenopelin voi vuokrata lentoasemalta tai muualtakin kaupungista helposti käyttöönsä.

Pyöräily ja pyörien vuokraaminen

Alicantessa voi hyvin pyöräillä, mutta tietysti kannattaa vältellä keskustan uuden puolen vilkkaita katuja ja pysytellä rannan ja sataman lähistöllä tai sitten pyöräillä keskustan ulkopuolella.

Alicantessa ja myös Costa Blancan lomapaikoissa on melkoinen määrä pyörävuokraamoja, ja tarjontaa ja hintoja voi katsella etukäteen vaikkapa näiltä sivuilta: Alicante Bike Hire, Rent a Bikes Alicante ja Alicante Rental Bikes.

Auton, skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen

Alicanten lentoasemalla voi vuokrata auton käyttöönsä. Siellä on monen eri vuokraamon piste, ja yksi parhaista on edullinen Record Go.

Lentoaseman verkkosivut listaavat kaikki lentoaseman vuokraamot.

Sixt pitää vuokraamoa myös keskustassa, ja yksi piste löytyy läheltä rautatieasemaa.

Jos haluaa käyttöönsä skootterin tai moottoripyörän, on paras ratkaisu tutkia Rental Motorbike -sivuja.

Lisää asiaa liikkumisesta:

Alicante Turismo kertoo kaikista julkisista liikennevälineistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti