Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Alicante
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Juna Mercado-asemalla
Alicanten keskustassa metromaisia piirteitä saava raitiovaunu eli tram on kätevä kyyti lähinnä matkalla Benidormiin tai muille rannikon vierailupaikoille.

Liikkuminen Alicantessa

Alicante on suuri kaupunki, jossa kaikki turistille tärkeä on kuitenkin varsin pienellä alueella. Siellä pääsee ainakin vanhassakaupungissa, satama-alueilla ja keskustan uusissa osissa parhaiten liikkumaan kävellen. Jos mielii liikkua nopeammin tai asiaa on laitakaupungille tai muihin kaupunkeihin, on Alicantessa busseja, neljä raitiovaunulinjaa, takseja ja hyviä pyöräilypaikkoja. Auton, skootterin tai muun moottorimenopelin voi vuokrata lentoasemalta tai muualtakin kaupungista helposti.

Kävely

Alicantessa on mukava kävellä lähinnä rautatieaseman ja vanhankaupungin välimaastossa, ja tähän alueeseen kuuluvat myös ranta ja satama-alueet. Keskusta on kokonaisuudessaan laaja, mutta käytännössä kaikkein mielenkiintoisimmat ja hyödyllisimmät paikat ovat Plaza Puerta del Mar -aukion [kartalla] läheisyydessä: vanhakaupunki, Postiguet-ranta, Centron kaupat ja ravintolat ja laajat satama- ja huvipursialueet, joista parhaat ovat lähellä juuri tätä aukiota. Tälle aukiolle saapuu rautatieaseman kautta linja-autolinja C-6 lentoasemalta, ja jos kaupungissa mielii selvitä kaikesta ilman pitkiä välimatkoja ja julkisten käyttämistä, kannattaa majapaikka valita kävelymatkan eli noin kilometrin kahden säteeltä Plaza Puerta del Marilta.

Kävelymatkaa vanhastakaupungista rautatieasemalle tulee 20–30 minuuttia, mutta myös keskustan uusissa osissa, jotka ovat vanhankaupungin ja rautatieaseman välimaastossa, on kaikenlaista mielenkiintoista. Vanhakaupunki, satama-alueet ja kaupungin uudet osat ovat kaikki hyviä monenmoiselle ravintolalle. Vanhakaupunki, jonka pääkatu on Calle Mayor, on hyvä paikka tehdä kaikenlaista aamusta iltaan, mutta vanhakaupunki hiljenee iltapäivän siestan ajaksi enemmän kuin uudet osat eikä siellä ole valtavaa määrää hinta-laatusuhteeltaan hyviä majapaikkoja.

Kaupungin muihin osiin ei juuri kannata lähteä ilman hyvää syytä, mutta jos asiaa on laitakaupungille, jos ei viitsi kävellä paljonkaan tai jos mielii käymään vaikka Benidormissa, kannattaa turvautua Alicanten kattavaan ja kohtuuhintaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Alicante on kaupunkina varsin laaja, mutta koska se on voimakkaasti kasvanut oikeastaan vasta sodanjälkeisinä vuosikymmeninä, on valtaosa siitä uutta tai huonosti rakennettua korttelistoa. Näin ollen majapaikkaa ei kannata ilman hyvää syytä etsiä laitakaupungilta tai muualta kuin läheltä satamaa, vanhaakaupunkia tai rautatieasemaa, joka on keskustan uusissa osissa. Jos kuitenkin haluaa lentokenttämatkan lisäksi liikkua nopeasti tai pidemmälle, on Alicanten joukkoliikenneverkosto pelastava enkeli. Kaikkein kätevin matkalla rannoille ja joihinkin muihin paikkoihin on keskustan alueella maan alla kulkeva raitiovaunuverkosto, eli metron tyylinen liikenneväline, jonkalaisia on lähes kaikissa Espanjan suurissa kaupungeissa. Toinen mahdollinen kyyti on linja-auto, jolla pääsee kätevästi lyhyitä matkoja keskustassa, keskustan ulkopuolelle ja myös lähipaikkakunnille, joille ei ole junayhteyttä.

Raitiovaunu (Tram)

Alicanten keskustassa metromaisia piirteitä saava raitiovaunu eli tram on kätevä kyyti lähinnä matkalla Benidormiin tai muille rannikon vierailupaikoille. Alicanten keskustassa se kulkee Plaza de los Luceros -aukiolla olevalta Luceros-asemalta Mercado-asemalle, joka on uuden keskustan puolella mutta joka on aivan vanhankaupungin vieressä. Niiltä se kulkee linnavuoren alitse Marq - Castello -asemalle, minkä jälkeen kiskot nousevat maan pinnalle ja eri linjat lähtevät eri suuntiin. L1 kulkee noin 70 minuutissa Benidormiin, kuten myös monelle muulle asemalle. L2-linja kulkee vartissa yliopistolle, keskussairaalaan ja Outlet-keskukselle, L3 kulkee puolessa tunnissa El Campellon rantakylään ja L4 kulkee San Juaniin, joka on tunnettu pitkästä rannastaan. Linja 4L ei ole kulkenut sitten vuoden 2013, ja muutoksia voi tähän edelleen kehittyvään verkostoon tulla.

Linjoilla liikutaan eri vyöhykkeillä, joiden mukaan lipun hinta määräytyy, ja edestakaiset liput ovat jonkin verran edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Lippuja voi ostaa Alicanten maanalaisilta asemilta automaatista tai lippuluukulta. Kaikkien linjojen reittikartat ovat nähtävissä verkossa. Päivälipulla ja kaikenlaisilla normaaleilla lipuilla pääsee vain El Campelloon ja San Juaniin asti, mutta jos mielii sitä pidemmälle ja näin Alicanten rajojen ulkopuolelle, on hankittava erillinen lippu.

Linja-autot

Linja-autoverkosto on turistille hankalampi käyttää kuin ratikkaverkosto, mutta jos sellaisen kyytiin haluaa, kulkee niitä esimerkiksi rautatieaseman ja sataman välillä. Lippu maksaa noin puolitoista euroa, ja jos liikkuu enemmänkin, voi hankkia parilla eurolla kortin, johon voi ladata lippuja huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Kaupan on myös vähän alle neljä euroa maksavia lippuja lentoasemalle, jonne matkustaminen on normaalia kalliimpaa, ja kaupan on myös turisteille tarkoitettuja alennuskortteja, jotka antavat mahdollisuuden matkustaa joukkoliikennevälineillä ilman lisälippuja. Busseilla on kuitenkin lentokenttäbussia lukuun ottamatta hivenen vaikea liikkua, ja eri reittejä voi tutkia Vectalian sivuilta. Lentokenttäbussilla ei voi matkustaa päivälipuilla tai muilla alennuskorteilla, vaan sitä varten pitää olla oma lippu.

Takseja
Alicantessa on paljon takseja, joilla on paljon tolppia, ja siellä täällä voi nousta taksin kyytiin tai sellaisen voi tilauttaa paikalle hotellilta tai ravintolasta.

Taksi

Raitiovaunulla on helppo siirtyä Benidormiin ja muualle rannikolle, linja-autot ovat hankalia käyttää muilla kuin lentokenttämatkoilla ja taksi voi olla paras ratkaisu siirtyä muutaman kilometrin matkoja Alicanten keskustassa tai sen tuntumassa.

Alicantessa on paljon takseja, joilla on paljon tolppia, ja siellä täällä voi nousta taksin kyytiin tai sellaisen voi tilauttaa paikalle hotellilta tai ravintolasta. Aloitusmaksu on arkisin muulloin kuin yöaikaan 3,80 euroa, kilometri maksaa vähän yli euron ja hinnat ovat korkeampia öisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Matkalaukuista ei oteta lisämaksua, mutta lentoasemalta poistuva tai sinne menevä joutuu maksamaan reilun neljän euron lisämaksun.

Alicantessa on muutama taksiyhtiö, joista saa lisätietoa Alicante-Spain-sivulta. Taxi Service Alicante on hyvä palvelu niille, jotka porukalla ovat menossa Alicanten ympäristöön.

Pyöräily ja pyörien vuokraaminen

Alicantessa voi hyvin pyöräillä, mutta tietysti kannattaa vältellä keskustan uuden puolen vilkkaita katuja ja pysytellä rannan ja sataman lähistöllä tai sitten pyöräillä keskustan ulkopuolella. Siellä on melkoinen määrä pyörävuokraamoja, ja tarjontaa ja hintoja voi katsella etukäteen vaikkapa näiltä sivuilta: Alicante Bike Hire, Rent a Bikes Alicante ja Alicante Rental Bikes.

Auton, skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen

Alicanten lentoasemalla voi vuokrata auton käyttöönsä. Siellä on monen eri vuokraamon piste, ja yksi hyvä on edullinen Record Go. Lentoaseman verkkosivut listaavat kaikki kentän vuokraamot.

Sixt pitää vuokraamoa myös keskustassa, ja yksi piste löytyy läheltä rautatieasemaa.

Jos haluaa käyttöönsä skootterin tai moottoripyörän, on paras ratkaisu tutkia Rental Motorbike -sivuja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti