Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Julian Lopez -liike
Avenida Maisonnave on kenties Alicanten kaikkein monipuolisin ostoskatu. Yksi normaalia näkyvämpi liike sen varrella on sisustusliike Julián López 1953.
Kuva: Peter Forsberg

Ostoksilla Alicantessa

Alicante on ostosmielessä helppo kaupunki, sillä siellä kaupat ovat keskittyneet parille kolmelle tienoolle ja sieltä kannattaa tuoda mukanaan kotiin samantyylisiä tuliaisia kuin muistakin Espanjan kaupungeista. Ostosten tekeminen onnistuu entistä paremmin aukioloajoin, sunnuntaisinkin on hyvä määrä kauppoja avoinna ja nykyaikaisten ostospaikkojen lisäksi kaupungissa on hieno kauppahalli ja viikoittain pidettävä antiikkitori.

Parhaat ostosseudut

Alicante on kätevä kaupunki tehdä ostoksia, sillä valtaosa tarpeellisista parhaista kaupoista ja muista ostospaikoista sijaitsee kaupungin uudella puolella, lähellä rautatieasemaa. Myös vanhassakaupungissa on liikkeitä siellä täällä, ja myös se on hyvä kiertää ostosmielessä. Satamassa ja sen edustalla kulkevalla promenadilla, jota kaupungissa kutsutaan Esplanadiksi, on myös jonkin verran ostosmahdollisuuksia, kuten kojuja ja ostoskeskus.

Jos haluaa heti mennä kaduille, joilla on eniten liikkeitä, kannattaa vain siirtyä asemalta sen edestä lähtevälle kadulle (Avenida de la Estación). Sillä on kaikenlaista kuten FNAC, josta saa erityisen hyvin kirjoja, levyjä, elokuvia ja elektroniikkatuotteita. Se johtaa Plaza de los Luceros -aukiolle [kartalla], jolta alkava Federico Soto -puistobulevardi on myös hyvä kauppakatu. Seuraava huomionarvoinen katu on Avenida Maisonnave [kartalla], joka on yksi puistobulevardin sivukaduista, ja se on kenties Alicanten kaikkein monipuolisin ostoskatu. Yksi normaalia näkyvämpi liike sen varrella on sisustusliike Julián López 1953, joka ei ole sunnuntaisin avoinna. Katu kannattaa kävellä päästä päähän, ja lisää liikkeitä on sen loppupäässä, missä El Corte Inglés -tavaratalon kulmauksessa oleva Avenida Oscar Espla on hyvä mutta liikenteeltään vilkas ostoskatu.

Muitakin katuja, jotka ovat erityisen hyviä ostoksille, uudessa keskustassa on, ja yksi sellainen on kauppahallin (Mercado Central) ohi kulkeva Avenida Alfonso X el Sabio, joka kulkee kauppahallin ja Luceros-aukion välillä. Kauppahallin vierestä kohti satamaa kulkeva Rambla Méndez Núñez [kartalla], joka tunnetaan vain Ramblana, on sekin katu, jolla on paljon liikkeitä. Kaksi muuta huomionarvoista ostoskatua ovat Federico Soton sivukatu Calle del Teatro ja Ramblan sivukatu Calle Gerona.

Vanhakaupunki alkaa Rambla Méndez Núñez -kadun jälkeen, eikä se ole mikään suuri alue. Siellä on paljon kaikenlaista, ja siellä on kannattavaa kierrellä myös kauppoja katselemassa. Siellä on liikkeitä siellä täällä, mutta keskitetysti etenkin kaupungintalon ympäristössä ja sen ohi kulkevalla Calle Jorge Juanilla.

Satama-alueen ohi kulkeva Esplanadi ja sataman ostoskeskus ovat alueen pääasialliset ostospaikat, mutta siellä on jonkin verran kauppoja muuallakin. Volvo Ocean Race -museon vieressä ns. Marinassa, Muelle Levante -laiturissa [kartalla] on jonkin verran kauppoja, jotka tietenkin ovat pääosin teemaltaan merellisiä.

TripAdvisor antaa lisätietoa Alicanten ja ympäristön ostospaikoista

Elintarvikeostoksilla: Kauppahalli ja valintamyymälät

Alicantessa ei ole vaikea löytää elintarvikkeita ja juomia, ja jos majapaikka on vanhassakaupungissa tai keskustan uudella puolella, ei valintamyymälä ole koskaan kaukana. Keskustan uusissa kortteleissa sijaitsee myös kauppahalli, joka on paras paikka tehdä elintarvikeostoksia.

Mercado Central eli kauppahalli [kartalla] on Mercado-aseman vieressä, ja se on avoinna ma–pe klo 7.30–20.30 ja la klo 15 asti. Espanjalaiseen tyyliin sen ympäristössä on hyviä ravintoloita ja kahvilaterasseja, ja niitä on erityisesti hallin takana olevalla aukiolla ja sen ympäristössä.

Hallin takana on myös Carrefour Express -valintamyymälä, joka on avoinna ma–la klo 9–21.30 ja su ja pyhäpäivinä klo 9.30–14.30. Nämä ovat tyypillisiä aukioloaikoja valintamyymälöille, ja Carrefourilla on muuallakin keskustassa liikkeitä. On myös Carrefoureja, jotka ovat avoinna sunnuntaisin myöhään: osa sulkee arkisin ovensa vasta klo 22, yksi on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa ja kaikki Alicanten Carrefourit aukioloaikoineen voi katsoa verkkosivuilta.

Alicantessa on muidenkin ketjujen valintamyymälöitä, ja siellä on paljon pieniä kauppoja ja kioskeja. Yelp listaa Alicanten valintamyymälöitä ja muitakin elintarvikeliikkeitä.

Kirpputorit ja markkinat

Turistille mielenkiintoisin kirpputori on Alicanten vanhassa kaupungissa, kaupungintalon edustalla olevalla aukiolla [kartalla], joka valenciaksi tunnetaan nimellä Plaça de Ajuntament (espanjaksi Plaza de Ayuntamiento). Siellä on sunnuntaiaamuisin hyvät apajat ostella postimerkkejä, antiikkia, keräilytavaraa ja kaikenlaista vanhaa.

Jos haluaa katsella paikallista taidetta tai käsitöitä, sataman edustalla kulkeva Esplanadi eli Explanada de España [kartalla] on tälle hyvä paikka. Toinen paikka kojuille on kaupungin uuden puolen pääasiallinen puistobulevardi Federico Soto, joka alkaa aukiolta, jolla on Luceros-metroasema.

Federico Soto -puistobulevardi (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Alicanten El Corte Inglés -tavarataloista toinen sijaitsee keskustan uuden puolen parhaalla kauppakadulla, nimeltään Avenida Maisonnave

Tavaratalot ja ostoskeskukset

El Corte Inglés on kaikista Espanjan kaupungeista tuttu tavarataloketju, jolla on mitä tahansa myynnissä ja jonka liikkeiden yhteydessä aina on hyvätasoinen valintamyymälä. Tavaratalolla on Alicantessa kaksi eri myymälää, ja toinen niistä on aivan Federico Soto -bulevardin kulmauksessa ja toinen hyvin lähellä sitä [kartalla], keskustan uuden puolen parhaalla kauppakadulla, nimeltään Avenida Maisonnave. Tavaratalot ovat avoinna klo ma–la klo 10–22 ja su klo 11–21 mutta vuodessa on muutama sunnuntai ja pyhäpäivä, jolloin se on avoinna klo 22 asti.

Rautatieaseman yhteydessä oleva ostoskeskus on kätevä niille, jotka ovat menossa jonnekin junalla tai palaamassa jostakin. Siellä on melko hyviä liikkeitä, jotka ovat hyvin avoinna myös sunnuntaisin.

Plaza Mar 2 [kartalla] on kaupungin suurin ostoskeskus, ja se sijaitsee La Goteta -pysäkin vieressä (raitiovaunu L2). Kuten muidenkin ostoskeskustan yhteydessä myös siellä on valintamyymälä, joka on avoinna klo 9–22 ja muu ostoskeskus on avoinna klo 10–22. Nämä ovat tyypillisiä aukioloaikoja kauppakeskuksille, ja ne ovat samoin ajoin avoinna myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Toinen ostoskeskus sijaitsee satamassa, ja se on Panoramis [kartalla]

Outletkeskukset ja tehtaanmyymälät

Jos haluaa tehdä muodikkaita ostoksia tai muuten vain merkkiostoksia suurin, jopa 70 % alennuksin, on paras kohde Alicanten ympäristössä The Outletstores Alicante (Carrer Alacant / Calle Alicante) [kartalla]. Sen yhteydessä on suuri ruokakauppa, ja keskukselle on helppo mennä julkisilla kuten myös taksilla. Sinne pääsee vähän kierrellen vartissa Luceros-aukiolta lähtevällä raitiovaunulinjalla L2 (pysäkki: Santa Isabel). Keskus ei ole sunnuntaisin tai pyhäpäivinä avoinna, ja muina päivinä aukioloaika on klo 10–22.

Parhaat ostokset – mitä Alicantesta kannattaa ostaa?

Alicantesta on tapana tuoda samanlaista tavaraa kotiin kuin muualtakin Espanjasta, ja siellä on mukava ostella, sillä kaikki on edullisempaa kuin Suomessa. Nahkatuotteet ja etenkin paikallisesti valmistetut kengät, korut, jalokivet, rannekellot, käsityöt, elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat kaikki tyypillisiä, hyviä ostoksia. Koruista on hyvä tietää se, että ne ovat Espanjassa lähes aina 14 karaatin kultaa, ja kaikenlainen kullasta valmistettu on Alicantessa erittäin kohtuuhintaista. Nahkatuotteista myös takit, laukut ja vyöt ovat hyviä hankintoja, ja niiden hintahaitari onkin sen verran iso, että kaikille on luvassa jotakin. Paikallisista käsitöistä matot, jotka on valmistettu Crevillentessä, ovat hyvässä maineessa, samoin kuin Gata de Gorgoksesta peräisin olevat lelut ja nuket. Muitakin käsitöitä tulee vastaan, niitä on tarjolla myös kauppahallin ympäristössä ja kauppahalli on paras paikka hakea paikallisia elintarvikkeita.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Alicantessa on 30–50 % edullisempaa kuin Helsingissä, ja lähes kaikki siellä on kotimaata edullisempaa. Elintarvikkeista vain korkeatasoiset paikalliset juustot ovat kalliimpia kuin Suomen perusjuustot, ja kaikkein edullisimpia kotimaan hintoihin nähden ovat alkoholijuomat. Litran viiniä saa helposti parilla eurolla, ja hienot viinatkin ovat edullisissa hinnoissa. Tupakkatuotteet eivät ovat ole juurikaan edullisempia kuin Suomessa, mutta vaatteet, kengät, asusteet ja monet muut hyvät tuliaiset ovat paljon edullisempia kuin Suomessa.

Liikkeiden aukioloajat riippuvat täysin siitä, missäpäin kaupunkia liikkuu. Vanhassakaupungissa on siestan aikaan noin klo 14–17 hiljaista, eikä siellä silloin ole juurikaan liikkeitä avoinna. Keskustan uudella puolella ja muualla kaupungissa valintamyymälät, tavaratalot, ostoskeskukset ja normaalit liikkeet ovat lähes poikkeuksetta iltapäivisin avoinna. Osa pienistä liikkeistä voi missäpäin Alicantea tahansa jäädä iltapäivätauolle, mutta jos siestan aikaan haluaa shoppailla, on hyvä silloin viettää aikaa keskustan uusissa osissa.

Pienille liikkeille, jotka pitävät siestan, normaali aukioloaika on klo 9–14 ja klo 17–21. Normaali aukioloaika keskustan uuden puolen liikkeille, monille rautatieaseman liikkeille, tavarataloille ja ostoskeskuksille on klo 9 tai 10 alkaen aina klo 21 asti. Valintamyymälät avaavat ovensa yleensä aikaisemmin, klo 6–8 ja sulkevat ovensa klo 20–22.

Vaikka Costa Blanca on tunnettu siitä, että siellä on sunnuntaishoppailu mahdollista, ei Alicantessa ole valtavaa määrää liikkeitä avoinna sunnuntaisin ja yleensäkin sunnuntait ja pyhäpäivät ovat enemmänkin rentoutumista varten. Ennen joulua monet liikkeet ovat sunnuntaisin avoinna, mutta nämä ovat hyvin vilkkaita ostosaikoja. Normaalia vilkkaampia aikoja olla ostoksilla ovat myös perjantai-illat ja lauantai-iltapäivät.

Alicantessa on kuten Espanjassa yleensäkin paljon erilaisia pyhäpäiviä, jolloin harvat liikkeet ovat avoinna ja jotka on hyvä katsoa ennen matkan alkamista verkkosivuilta.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Espanjassa on käytössä euro, ja euroja on hyvä ottaa matkaan mukaan. Alicantessa ei ole paljon rikollisuutta, mutta tungoksissa, täynnä olevissa lentokenttäbusseissa ja terasseilla kannattaa lompakko pitää niin, etteivät näpistelijät pääse iskemään. Pankkiautomaatteja keskustassa on hyvä määrä, eikä niitä tarvitse erikseen etsiskellä. Rautatieasemalla ja sataman tuntumassa on automaatteja, ja niitä on myös keskustan uuden puolen ja vanhankaupungin pääkaduilla, yleensä pankkien yhteydessä. Maksukortit käyvät Alicantessa erityisen hyvin nykyaikaisissa liikkeissä, mutta kauppahallissa, kojuilla ja monessa muussa paikassa on hyvä olla käteistä mukana. Käteistä kannattaa pitää mukana myös kolikoina ja pieninä seteleinä, sillä siellä tulee ostettua jotakin kioskeilta tai pienistä kaupoista, joissa maksukortit käyvät harvoin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Kokoo /Wikimedia
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti