Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää rannalla
Alicanten kesän voidaan katsoa alkavan silloin kun joskus toukokuun aikana meressä alkaa olla 20-asteisia vesiä.

Alicanten sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Alicantessa nyt

Sääennuste

Espanjan meteorologisen laitoksen tarjoama Alicanten sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Alicantessa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Alicantessa on miellyttävä, ympäri vuoden vähintäänkin leutona pysyttelevä ilmasto, joskin siellä voi olla luvassa ikäviä yllätyksiä etenkin syys- tai lokakuussa. Siellä on harvoin keskitalvella päivisin alle 17 astetta, eikä lämpötila laske nollan lähelle välttämättä kertaakaan talven aikana. Keskikesällä Alicantessa on tukahduttavan kuumaa, ja kaikkien aikojen korkein lämpötila eli 41,4 astetta mitattiin heinäkuussa 1994. Alicantessa ei sada useinkaan paljon kerralla, ja keskimäärin siellä sataa vain 35 vuorokautta vuodessa. Aurinko paistaa siellä hyvin ympäri vuoden, lähes 3000 tuntia vuodessa, ja vaikka kesä on aurinkoisinta aikaa, on siellä myös syksyllä ja talvella aurinkoa luvassa melkoinen määrä.

Alicanten kesäkausi alkaa kunnolla huhtikuussa, jolloin öisin on jo yli 10 astetta ja päivisin yli 20. Mitään dramatiikkaa ei kesän alkamiseen liity, mutta uimavedet lämpenevät kevään aikana, ja varsinaisen kesän voidaan katsoa alkavan silloin kun joskus toukokuun aikana meressä alkaa olla 20-asteisia vesiä. Kesäkausi jatkuu aina syys- tai lokakuulle, jolloin tosin ns. kylmä pisara saattaa tuoda äkillisiä sateita Alicanteen. Jos kaupungissa sattuu lomailemaan syyssateiden aikaan, jotka eivät suinkaan joka vuosi tuo valtavia sateita kaupunkiin, saattaa loma mennä säiden puolesta piloille. Näin ollen lokakuun syyslomaviikot voivat olla arveluttava, epävarma aika lähteä Alicanteen tai sen lähistölle rantalomalle. Lämpötilat eivät kuitenkaan syyssateiden takia dramaattisesti tipu, vaan keskimäärin niin syys- kuin lokakuussakin ollaan päivisin hellelukemissa tai lähellä niitä ja öisinkin on 15–20 astetta. Myös marraskuussa on vielä melko lämmintä, päivisin yli 20 astetta, mutta marraskuun aikana merivesi viilenee alle 20 asteeseen. Eri vuosina Alicantessa voi uida meressä ja ottaa aurinkoa päivästä toiseen vähän eri aikoihin, mutta suomalainen mieltää paikan lämpimäksi vielä marraskuussakin eikä ole tavatonta, että joulukuussakin Alicanten rannalla ottaa suurikin määrä ihmisiä aurinkoa ja jotkut uivatkin.

Talvikausi, jota leimaavat varhain, viiden kuuden maissa pimenevät illat ja pian sen jälkeen viilenevät yöt, alkaa marras-joulukuussa. Yöt viilenevät kuun vaihteeseen mennessä sen verran, että ulkona terassilla harva viitsii syödä enää pimeän laskeutumisen jälkeen, joskin terasseja näkyy ympäri vuoden. Joulukuusta maaliskuulle päivisin on 16–18 astetta, auringossa voi olla hyvinkin lämpimän tuntuista mutta vuodenvaihteen jälkeen merivesi viilenee reiluksi pariksi kuukaudeksi alle 15 asteeseen. Talvikaudella Alicantessa on paljon vierailijoita, siellä on ulkomaisia asumassa pysyvästi tai väliaikaisesti ja siellä on täysin erilaista kuin valtaosassa muuta Manner-Eurooppaa. Leutoakin leudompi talvi alkaa hellittää otettaan maaliskuun alkupuolella, jolloin päivät vähän pitenevät, päivälämpötilat nousevat lähelle 20 astetta ja merivesikin lämpenee maaliskuun aikana yli 15-asteiseksi.

Parhaat matkustusajat

Alicante on tietyin varauksin hyvä matkakohde lähes ympäri vuoden, mutta rantalomalle sinne kannattaa lähteä vain kesäkauden aikana ja tiettyjä matkustusaikoja kannattaa täysin vältellä.

Parhaat kuukaudet rantalomaa ajatellen ovat säiden ja vilkkauden puolesta kevät ja syksy, eli touko-kesäkuu ja syys-lokakuu. Kuumia 25–30 asteen päiviä ja 22–26-asteisia merivesiä Alicantessa on luvassa toukokuulta syyskuun loppupuolelle, ja tämä on myös sitä aikaa vuodesta, jolloin aurinko paistaa päivä toisensa jälkeen. Keskikesä eli heinäkuun loppupuoli ja elokuu ovat kuitenkin äärimmäisen vilkkaita ajankohtia vierailla Alicantessa saati Benidormissa, ja jos sinne haluaa välttämättä lähteä silloin, kannattaa majapaikka tai matka varata kuukausia tai jopa puoli vuotta etukäteen. Majapaikkojen ja matkojen hinnat ovat keskikesällä korkeimmillaan, joka paikassa on valtavat määrät ihmisiä ja erilaisia rankkaan lomailuun liittyviä lieveilmiöitä tulee siellä vastaan yöt päivät.

Suurin kysymysmerkki on syys- ja lokakuun säät, jotka voivat tuoda koviakin sateita ja useita päiviä kestäviä myrskyjä kaupunkiin. Niitä ei ole helppo ennustaa etukäteen, mutta tyypillisesti Välimerellä ja etenkin sen länsiosissa on syysmyrskyjä syys- tai lokakuussa, yleensä ainakin lokakuun puolivälin aikoihin tai jälkeen. Jos sateet tulevat sinne syksyllä, ei luvassa kuitenkaan ole välttämättä montaa päivää rajuja sateita peräjälkeen ja vain ani harvoin Alicantessa tulvii.

Alicanteen voi matkustaa talvikaudella marraskuulta huhtikuulle, siellä on silloin paljon tilaa ja hotellit ovat kesäkautta edullisempia. Talvikauden aikana siellä voi hyvin kävellä sortsit jalassa, syödä ja juoda terassilla, joita on talvellakin kaikkialla, ottaa aurinkoa keskipäivän aikaan muutaman tunnin ja vierailla Alicanten ympäristön kohteissa. Talvikausi on parasta aikaa nauttia kulttuuritarjonnasta, mennä jalkapallo-otteluun tai harrastaa esimerkiksi golfia tai tennistä Alicantessa tai sen ympäristössä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti