Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Benidorm
Vaikka Benidorm on keskikesällä paikka, johon eivät muut kuin bailuhenkiset nuoret mielellään matkusta, on se syyskuulta toukokuulle varsin mukava paikka käväistä.

Päiväretkikohteita Alicanten lähistöllä

Alicanten lähellä on reilun tunnin tai sitä lyhyemmän matkan päässä kolme kohdetta, joissa on hyvä lähteä loman aikana käymään. Benidorm on kesäaikaan kliseenomainen, rauhaton rantapaikka, jossa talvikauden aikana on varsin mukavaa tunnelmaa. Elche on paikka, jossa on Euroopan ainoa palmumetsä, ja se on yksistään sen takia vierailun arvoinen. Sinne voi mennä junalla, joka jatkaa Elchestä Murciaan, sisämaan kaupunkiin, jossa ei ole paljon turisteja ja joka tunnelmaltaan on aivan erilainen paikka kuin Alicante.

Kuinka siirtyä muille paikkakunnille

Yksinkertaisinta on siirtyä Alicanten keskustasta Benidormiin, jonne voi mennä myös lähellä vanhaakaupunkia olevalta asemalta (Mercado) noin 70 minuutissa. Jos on lähempänä rautatieasemaa, lähtee sen läheltä Luceros-asemalta sama L1-juna, jota kutsutaan raitiovaunuksi (tram) ja johon lipun saa asemalta joko automaatista tai tiskiltä. Jos haluaa säästää vähän rahaa ja vaivaa, kannattaa heti sijoittaa edestakaiseen lippuun.

Murciaan ja Elcheen on lähes yhtä helppoa kulkea paikallisjunilla (Cercanias), joista vastaa Renfe. Tietoa aikatauluista ja hinnoista saa verkosta hankalasti muuten kuin espanjaksi tai valenciaksi, mutta käytännössä kannattaa vain mennä Alicanten rautatieasemalle [kartalla], jolla kannattaa katsella vain Cercanias-paikallisjunia, ei Renfen pitkän matkan junia, joilla pääsee myös Murciaan mutta kalliimmalla hinnalla.

Junia Alicanten ja Murcian välillä kulkee tiuhaan tahtiin, ja koska ne kulkevat Elchen kautta, on kummassakin paikassa mahdollista vierailla samalla matkalla. Hintaa Alicanten ja Murcian välille tulee noin 6 euroa suuntaansa, ja liput ostetaan erillisestä automaatista ei samasta josta ostetaan lippuja pitkänmatkan juniin. On hyvä pitää mielessä, että nykyisin Alicante tunnetaan entistä enemmän valencialaisella nimellään Alacant ja että Alicanten rautatieasema tunnetaan monessa yhteydessä nimellä Alacant Terminal. Aikoinaan vielä vuosikymmen sitten Alicantessa oli kaksi erillistä rautatieasemaa, mutta nykyisin on vain yksi kaikille junille.

Benidorm

Benidormiin on helppo siirtyä reilussa tunnissa, mutta siellä juna-asema [kartalla] on varsin kaukana keskustasta ja rannasta ja kävelyyn edestakaisin rannan ja aseman välillä kannattaa jättää runsaasti aikaa. Matkan voi tietysti myös kulkea taksilla tai bussilla.

Benidorm on keskikesällä yksi Välimeren suosituimpia, äänekkäimpiä ja menevimpiä lomapaikkoja, jonne ei heikkohermoisen kannata heinä-elokuussa lähteä. Siellä on ympäri vuorokauden jatkuvia juhlia, humalaisia näkyy yöt päivät ja toilailu on tyypillistä englantilaisten ilonpitoa ulkomailla. Vaikka Benidorm on keskikesällä paikka, johon eivät muut kuin bailuhenkiset nuoret mielellään matkusta, on se syyskuulta toukokuulle varsin mukava paikka käväistä. Tietysti myös keskikesällä sinne voi lähteä päiväretkelle, joskin silloin siellä on kuumaa ja kiireistä. Benidorm oli aikoinaan kalastajakylä, josta tuli suosittu vierailupaikka 1960-luvulla, ja joku on laskenut, että siellä on 50 vuoden aikana lomaillut viikon tai kaksi yli 250 miljoonaa ihmistä. Nykyisin se tunnetaan pilvenpiirtäjämäisen korkeista hotelleista, ja se on itse asiassa hakenut vuonna 2015 pääsyä Unescon maailmanperintöluetteloon.

Benidormiin ei sinänsä ole mitään syytä Alicantesta lähteä käymään, sillä Alicantessa on kaikki mitä Benidormissakin eikä siellä esimerkiksi ole parempia ostospaikkoja kuin Alicantessa. Siellä kuitenkin kannattaa kävellä rannalle, ja siellä on kaksi rantaa, joiden välissä on vanhakaupunki. Alueen pääkatu on Passeig de Carretera [kartalla], jolla sivukatuineen on valtava määrä erilaisia kauppoja ja muita houkutuksia. Sen varrella on jonkin verran ravintoloita, mutta niitä on varsinainen keskittymä vanhankaupungin niemellä, Plaça de la Senyoria -aukion laitamilla ja lähistöllä. Aukiolta lähtevä Carrer Major on yksi pääbaarikatuja, ja enemmän kaikenlaisia kahviloita, pikaruokapaikkoja ja baareja on Levante-rannan edustalla ja lähistöllä kuin toisen, Poniente-nimisen rannan edustalla ja lähistöllä. Lisää kauppoja ja ravintoloita tulee vastaan melkoinen määrä rannan ja rautatieaseman välimaastossa, mutta siellä on myös mäkistä ja vilkasliikenteistä eikä yhtä miellyttävää kuin rannoilla ja vanhassakaupungissa.

Benidormissa ja sen ympäristössä on paljon kaikenlaista, kuten luonnollinen eläintarha Terra Natura [kartalla], delfiinien takia suosittu Mundomar-akvaariomaailma, joka on erityisen hyvä lapsille, ja sen vieressä Aqualandia [kartalla], joka on vesipuisto myös aikuiseen makuun.

Lisätietoa kaikesta Benidormiin liittyvästä antaa Benidormist

Elche

Elche, jonka nimi valenciaksi on Elx, on noin 20 kilometrin päässä Alicantesta, ja se on mielenkiintoinen ja myös ainutlaatuinen päiväretkikohde. Sinne on useitakin syitä lähteä ainakin käväisemään, ja niistä tunnetuin on Euroopan ainoa palmumetsä. Vaikka siellä onkin yksi palmumetsikkö yli muiden, on siellä useitakin palmumetsikköjä joka paikassa, niin että palmut ovat täysin ainutlaatuisella tavalla ottaneet suuria alueita kaupungista haltuunsa ja siellä todellakin on palmujen keskellä.

Elchessä on parikin rautatieasemaa, joista Elche Park [kartalla] on lähellä kaupunginpuistoa, jonka puut ovat palmuja, ja Elche Carrus [kartalla] on eri suunnalla, kauempana parhaista palmumetsistä ja vanhastakaupungista, jossa on mukava määrä nähtävyyksiä.

Elche, palmuja
Vaikka Elchessä onkin yksi palmumetsikkö yli muiden, on siellä useitakin palmumetsikköjä joka paikassa, niin että palmut ovat ottaneet suuria alueita kaupungista haltuunsa.

Jos haluaa ottaa kaiken hyödyn irti eikä harhailla Elchessä tuntitolkulla, kannattaa jäädä Elche Parkissa pois. Asemalta kannattaa kävellä kohti etelää eli ei ylitä suurta valtatietä vaan lähtee aseman taakse, sillä siellä on El Palmerai [kartalla], joka on hyvä esimerkki paikallisesta palmupuumetsästä. Se on kaupunginpuiston yhteydessä, siellä pelataan pallopelejä ja siellä on etenkin nuoria aamusta iltaan.

Puistolta on lyhyt kävelymatka Elchen vanhoihin osiin, joiden pääpaikat ovat basilikatyyliin rakennetun kirkon eli Basílica de Santa Marían [kartalla] ympäristössä. Vanhassakaupungissa vaellellessa on hyvä olla tietoinen siitä, että Elchessä asuu yli 200 000 ihmistä ja sen yliopistot ovat tunnettuja ja vetävät ihmisiä puoleensa kaikkialta. Kirkon ympäristössä voi katsastaa arabialaisen kylpylän (Baños Árabes), ja sen ja kirkon välissä on myös museo, nimeltään Museo de la Virgen.

Jonkin matkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Jardín Huerto del Cura [kartalla] on Elchen suurin nähtävyys ja kaunein palmumetsä. Sen palmut ovat kaikkein hienoimpia ja parhaiten kasvatettuja, sinne on aikuisilta viiden euron liput ja se on avoinna eri kuukausina eri viikonpäivinä, niin että varhain aamupäivällä tai myöhään iltapäivällä paikalle aikovan on hyvä ensin katsoa tarkat aukioloajat. Se on avoinna rajallisesti talvisin, jolloin sunnuntaisin se voi olla avoinna vain klo 10–15 mutta maaliskuun alusta lokakuun loppuun se on varsin hyvin avoinna, viikolla ainakin klo 18.30 asti.

Elchen turistisivut antavat vähän sekavalla tavalla hyviä vinkkejä, ja TripAdvisor esittelee vierailupaikkoja sekin.

Murcia

Jos Elchestä jatkaa junalla noin puoli tuntia, saapuu pian Murciaan, joka on lähes 400 000 asukkaan kaupunki ja jossa on aivan erilaista tunnelmaa kuin Alicantessa. Murcia on maaseutukaupunki, jonka talous on ympäröivien maatilojen hallitsema, mutta siellä on paljon opiskelijoita ja nuorekasta tunnelmaa. Viime vuosina myös turistit ovat entistä enemmän alkaneet käydä siellä myös lomalla, mutta ainakin talvikuukausien aikana siellä on lähinnä paikallisväriä.

Murcian rautatieasema [kartalla] on kävelymatkan päässä keskustasta, jonne pääsee kulkemalla ohi suuren Alameda de Colón -puiston joelle. Joella vastaan tulee kaunis silta [kartalla], jonka jälkeen tulevat vastaan Murcian vanhojen osien pääpaikat. Glorieta España on kaunis aukio, jonka edustalla kaupungintalo eli Ayuntamiento. Aukiolla on mukava esimerkiksi ottaa virvoke tai syödä, ja siitä on hyvä mennä kaupungintalon toiselle puolelle, missä tuomiokirkon edustalla on kaikenlaista. Turisti-info, Murcian kaunis tuomiokirkko, mieleenpainuva palatsi nimeltään Palacio Episcopal ja mukavat terassit ovat kaupungintalon takana olevan Plaza del Cardenal Belluga -aukion laitamilla. Jos tästä jatkaa kohti pohjoista, tulee vastaan valtava määrä baareja, kahviloita ja ravintoloita, mutta keskusta on laaja ja siellä voisi periaatteessa harhailla loputtomiin.

Jos haluaa nähdä kauneimpia ja merkittävimpiä nähtävyyksiä, kannattaa pysytellä lähellä kuivunutta jokea, jonka kummallakin puolella on nähtävää. Kaupunginosa, joka on joen ja rautatieaseman välimaastossa, on Barrio del Carmen, ja sen alueella on kaikenlaista nähtävää, valtaosa kohtalaisen uutta. Kaupunginosassa on eniten nähtävää puistoalueella [kartalla], joka ennen oli tykistön hallitsemaa aluetta (Cuartel de Artillería), ja siellä on kaikenlaista etenkin lapsiperheille, kuten talvikauden suureellinen pulkkamäki. Yksi suosituimpia vierailupaikkoja on Tiede- ja vesimuseo [kartalla], ja tällä alueella on hyvä vähän kierrellä ja katsella, joskin viikonloppuisin siellä on vilskettä. Toinen hyvä museo, johon ainakin lasten kanssa on mukava mennä, on Museo Hidráulico [kartalla], jossa esitellään joenrannan entisiä teollisuuslaitoksia.

Murcia on hyvä vierailupaikka ainakin puoleksi päiväksi ja miksei kokonaiseksikin, mutta on hyvä pitää mielessä siesta, joka iltapäivisin sulkee liikkeitä ja muitakin paikkoja kuten turisti-infon useaksi tunniksi. Viikonloput ovat usein vilkkaita, etenkin talvella ja silloin kun iltapäivisin ja alkuillasta ei ole tukahduttavan kuumaa, kuten täälläpäin poikkeuksetta kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana on.

Visit Murcia antaa lisätietoa kaupungissa vieraileville

Muita kohteita

Alicantesta voi mennä moneen muuhunkin kohteeseen, kuten Tabarcan saarelle, joka käsitellään nähtävyyksiä käsittelevässä osassa. TripAdvisor esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti