Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Casco Antiguo, vanhakaupunki
Alicanten vanhakaupunki on paikka, jossa on muutama nähtävyys, hyviä pieniä putiikkeja, jonkin verran lähinnä pieniä majapaikkoja, paljon ravintoloita ja kaupungin parasta yöelämää.

Alicanten kaupunginosia ja alueita

Alicante sijaitsee Espanjan itärannikolla, Valencian itsehallintoalueella ja Alicanten maakunnassa, jonka pääkaupunki Alicante on. Valencia kuuluu yhdessä Murcian kanssa perinteisesti Espanjan Levanteen eli itään, jolla on aivan omalaatuinen tunnelma. Alueella riehuivat vuosisatojen ajan maurien ja espanjalaisten taistelut, ja monet festivaalit yhä muistelevat tätä aikakautta, joka oli vuosien 711 ja 1492 välissä, aina siihen asti kunnes espanjalaiset valtasivat Granadan takaisin.

Nykyään Alicante on 450 000 asukkaan kaupunki, jonka metropolialueella asuu 750 000 asukasta ja joka on Espanjan 8. suurin kaupunkialue. Alicante on tunnettu kaupunki, mutta sen ympäristössä Costa Blancalla on sitäkin tunnetumpia lomapaikkoja, kuten Benidorm, jotka ovat Euroopan keskikesän bailukeskuksia.

Espanjan ja valencian kielistä

Alicantessa puhutaan enimmäkseen espanjaa, mutta viime vuosina valencian kieli (eli valenciano), kieli joka on katalonian kielen murre, on nostanut päätään. Nykyään valenciankieliset nimet ovat kylteissä ja erilaisissa yhteyksissä tavallisia, ja ne poikkeavat melkoisesti espanjalaisista nimistä. Alicanten nimi valenciaksi on Alacant, ja monilla Valencian alueen paikkakunnilla on kaksi nimeä.

Katujen ja aukioiden nimet ovat monissa internetin kautta katsottavissa kartoissa sekaisin, ja niissä saattaa katu olla välillä valenciankielinen ”carrer”, toisinaan espanjankielinen ”calle”. Myös aukiot on nimetty eri tavalla, sillä esimerkiksi aukio on espanjaksi”plaza”, mutta kataloniaksi aukio on ”plaça”. Esimerkkinä voidaan mainita se,että keskeinen, kaupungintalon edustalla oleva aukio on valenciaksi ”Plaça Ajuntament” mutta espanjaksi se on ”Plaza del Ayuntamiento”.

Vaikka tämä tuntuu sekavalta, on kuitenkin esimerkiksi turisti-infon ja useimpien majapaikkojen jakama kartta täysin espanjan- ja englanninkielinen, ja siinä kaikki osoitteet ja kadunnimet ovat espanjaksi. Turhan sekavuuden välttämiseksi tässä oppaassa on yleensä vain kadun erisnimi ilman carrer- tai calle-etuliitettä, tai se korvataan kuten paikan päälläkin lyhenteellä C/.

Alicanten tärkeimmät alueet ja kaupunginosat turistin näkökulmasta

Alicantessa on vain kolme aluetta, joihin turistin on aivan välttämätöntä tutustua: vanhakaupunki, sen vieressä oleva keskustan uusi puoli ja sen edustalla oleva satama-alue. Näistä vanhakaupunki on mukavin vaeltelupaikka, keskustan uusi puoli on loistava alue shoppailulle ja ruokailulle ja satama on tärkeä osa merellistä Alicantea. Muissa osissa on kaikenlaista, mutta vain osa matkustajista tutustuu keskustan ulkopuolella oleviin kaupunginosiin. Niissä on kuitenkin kaikenlaista nähtävyyksistä kauppakeskuksiin ja majapaikkoihin, joten niihinkin on hyvä ainakin vähän tutustua.

Vanhakaupunki

Vanhakaupunki on paikka, jossa on muutama nähtävyys, hyviä pieniä putiikkeja, jonkin verran lähinnä pieniä majapaikkoja, paljon ravintoloita ja kaupungin parasta yöelämää. Se oli vielä 90-luvun alussa epämääräinen alue, jota paljolti välteltiin, mutta siitä on tullut täysin salonkikelpoinen kaupunginosa, jolla liikkuvat niin paikalliset kuin turistitkin.

Alicanten vanhakaupunki jakautuu teoriassa kahteen osaan: varsinaiseen vanhaankaupunkiin, joka tunnetaan nimillä El Barrio ja Casco Antiguo, ja osaan nimeltä Barrio de Santa Cruz. Käytännössä kuitenkin koko alue on hyvä mieltää yhdeksi ja samaksi vanhaksikaupungiksi, sillä tämä on yhtenäinen alue, jonka Santa Cruz -alue sijaitsee Plaza del Carmenin ja linnavuoren välisissä kortteissa. Koko vanhakaupunki on kohtalaisen pieni alue, ja sitä rajaavat linnavuoren lisäksi Rambla Méndez Núñez ja hiekkarannan ja vanhankaupungin välissä kulkeva valtatie.

Vanhojen osien pääkatu on C/ Mayor, ja sen varrella ovat monet hyvät kaupat ja ravintolat. Se kulkee ohi aukion nimeltä Plaza Santísima Faz [kartalla], joka on yksi alueen turistivoittoisimmista ravintola-alueista. Sen pohjoispuolella, lähinnä C/ Labradoresin ja C/ San Nicolásin varrella ja niiden päässä olevilla aukioilla, on paljon baareja ja ravintoloita, joilla on kesät talvet terassit ja jotka ympäri vuoden ovat kaupungin parhaita illanviettopaikkoja. Mayorin toisella puolella tämän yöelämän keskuksen kohdalla on kaupungintalo, jonka aukio on espanjaksi Plaza del Ayuntamiento [kartalla]. Sen laidalla sijaitsee turisti-infon piste, tällä aukiolla on kerran viikossa keräily- ja kirpputori ja joulukuun alusta talvikauden loppuun sille ilmestyy tekojää, jolla iltaisin ahkerasti luistellaan.

C/ Mayor jatkuu pian kaupungintalon jälkeen nimellä C/ Villavieja, ja sen varrella, toisiaan vastapäätä, sijaitsevat kaupungin kuuluisa taidemuseo Maca ja sitä vastapäätä toinen vanhankaupungin hienoista kirkoista. Maca on ihmeellistä kyllä pääsymaksuton vierailupaikka, ja sitä vastapäätä sijaitseva, basilikatyyliin rakennettu kirkko on nimeltään Santa Maria [kartalla]. Se rakennettiin goottilaiseen tyyliin 1300- ja 1500-lukujen välisenä aikana, ja sen huomiota herättävin piirre on sen barokkityyliä edustava julkisivu. Aukiolla on mukavaa tunnelmaa, ja sillä on terassi-ravintola, jolla voi enemmänkin nauttia tästä vanhankaupungin hiljaisesta tunnelmasta.

Kirkosta eteenpäin voi vielä kulkea jonkin matkaa, nämä ovat melko hiljaisia kortteleita mutta matkalla tulee vastaan vielä pari baaria. Jos tästä lähtee alaspäin kohti hiekkarantaa, tulee vastaan MUBAG [kartalla] eli perinteisen taiteen museo. Alueella on myös jonkin verran muuta, kuten pari valintamyymälää ja Gravina-kadulla on pari baaria. Jos tästä jatkaa takaisin kohti satamaa ja sen edustalla olevaa Plaza Puerta del Mar -aukiota, saapuu pian C/ San Fernanadolle [kartalla], ja tämä katu kuuluu jo myös keskustan uudelle puolelle jatkuvaan La Zonaan. Se on kaupungin pääasiallinen tapas- ja ravintola-alue, jolla on hyvää yöelämää ja valtava määrä terasseja kesät talvet.

Vanhakaupunki on mukava, mutta osin mäkinen ja vaikeakulkuinen paikka kävellä. Se ei ole hyvä liikuntarajoitteisille tai lastenrattaita työntäville muuten kuin pääkadun ja joidenkin muiden tasaisten katujen osalta, mutta siellä kannattaa mahdollisuuksien mukaan kävellä mahdollisimman paljon. Plaza del Carmen [kartalla] on paikka, jonka ympäristössä on portaita ja hyvinkin mäkistä, etenkin siitä kohti linnavuorta kulkiessa, mutta lähempänä kauppahallia on tasaista. Täällä on hyvä kiinnittää huomio Plaza de San Cristobaliin [kartalla], jolla on hyviä illanviettopaikkoja ja jonka Pub el Jarro on menevyytensä puolesta yksi alueen suosituimpia baareja. Nämä osat ovat jo hyvin lähellä keskustan uusia vilkkaita osia, ja tästä on lyhyt matka kauppahallille ja sen vieressä olevalle maanalaiselle raitiovaunuasemalle.

Luceros-aukio
Keskustan uusissa osissa sijaitseva Luceros-aukio on varsin mukava ja vilkas puistomainen aukio, jolla on paljon terasseja.

Keskustan uudet osat: Diputación Ensanche ja Centro

Keskustan uudet osat, joita kutsutaan Centro-nimellä, jakautuvat itse asiassa kahteen eri osaan: Centroon ja alueeseen nimeltä Diputación Ensanche. Tämä jälkimmäinen alue on päärautatieaseman ja Federico Soto -puistobulevardin välissä, mutta on hyvä mieltää koko tämä alue, joka ulottuu rautatieasemalta vanhaankaupunkiin, Centroksi. Alue on vähän erilainen lähellä satamaa ja vanhaakaupunkia, ja päärautatieaseman tuntumassa on lähinnä kaupustelulle tarkoitettua liikekeskusta. Tämä ei ole mikään aivan pieni alue, ja siellä on hyvä tietää minne on menossa, sillä siellä voisi harhailla pitkänkin aikaa. Toisin kuin vanhassakaupungissa Centrossa ei juuri pidetä siestaa, ja siellä on hyvä shoppailla myös sunnuntaisin.

Päärautatieasema, joka valenciaksi tunnetaan Alacant Terminal- ja espanjaksi Estación RENFE -nimellä, on paikka, josta pääsee nykyisin kaukojunilla vaikka Barcelonaan tai Madridiin ja paikallisjunilla kätevästi Elcheen ja Murciaan. Sen edestä kohti satamaa kulkeva C/ Serrano ja asemalta kohti vanhaakaupunkia kulkeva Avenida de la Estación ovat kumpikin hyviä kauppakatuja, joilla on lähinnä suuria liikkeitä. Avenida de la Estación johtaa Luceros-aukiolle [kartalla], jolla on kaikkien raitiovaunulinjojen Alicanten pääteasema. Tämä terassien täyttämä mutta varsin vilkas puistomainen aukio on mukava paikka, ja jos keskustan näistä osista mielii lähteä maan alla kulkevalla raitiovaunulla MARQ-taidemuseoon tai Benidormiin, on tämä kaikkein keskeisin asema. Aukiolta lähtee myös muita raitiovaunuja, joista L3 menee El Campelloon ja L4 San Juaniin.

Luceros-aukiolta kohti satamaa kulkee puistobulevardi Federico Soto, jolla on muutama liike ja varsin mukavaa tunnelmaa. Sen sivukaduista kaikkein paras ostoskatu on Maisonnave, jolla on eräitä kaupungin kuuluisimpia ja suurimpia liikkeitä ja tavarataloja. Jos Federico Sotoa jatkaa aina sataman edustalle saakka, muuttaa se välillä nimensä Gadea-nimiseksi, mutta sitä pitkin pääsee varsinaisen sataman Muelle Poniente -kadulle [kartalla], jonka ympäristössä sijaitsevat kaupungin linja-autoasema (Estación de Autobuses) ja Panoramis-ostoskeskus. Tällä alueella sijaitsee myös entisissä satamarakennuksissa taidegalleria [kartalla]. Muut sataman tämän alueen osat ovat edelleen kehittymässä, ja tänne voi ilmaantua yhtä sun toista seuraavien vuosien aikana.

Federico Soto
Puistobulevardi Federico Sotolla on muutama liike ja varsin mukavaa tunnelmaa

Varsinainen Centro eli keskustan uusi puoli alkaa Federico Soton jälkeen, ja sen alueella on huomattava määrä kaikenlaista, kaupoista ravintoloihin ja majapaikkoihin. Sen osat lähellä satamaa ja C/ San Fernandoa ovat kaikkein miellyttävimpiä, ja sen ja C/ Castaños -kadun [kartalla] varrella on enemmän tasokkaita ravintoloita kuin oikeastaan missään muualla kaupungissa. Tämä on jo kuuluisaa La Zona -aluetta, joka on kaupungin pääasiallinen tapas-baarien ja yökerhojen alue, ja näillä kaduilla on ympäri vuoden terasseja, sisäänheittäjiä ja kaikenlaisia tarjouksia, joilla ihmisiä houkutellaan syömään ja juomaan. Hyvää tunnelmaa kuten myös postitoimisto ja valintamyymälä on aukiolla nimeltään Plaza Gabriel Miró [kartalla]. Toinen aukio, jolla kannattaa käydä, on Plaza Nueva [kartalla], jonka ympäristössä on paljon liikkeitä ja kahviloita.

Aukion satamanpuoleinen katu on C/ San Fernando, ja se on yksi La Zonan pääkatuja. Sen ja sataman välissä kulkee myös kaupungin kenties miellyttävin katu kesäkauden aikana, Explanada de España [kartalla]. Se on promenadi, jolla kesäkauden aikana on terasseja ja kojuja, joista saa tyypillisiä tuliaisia, ja se on alkuillasta paikka, jonne niin paikalliset kuin turistitkin lähtevät iltaa aloittelemaan.

Keskustan uuden puolen yksi merkittävimpiä katuja on rautatieasemalta lähtevää katua jatkava Avenida Alfonso X el Sabio, joka kulkee Luceros-aukion ja kauppahallin vieressä olevan Mercado-aseman välissä. Se on hyvä mutta vilkas ostoskatu, jolla on paljon hotelleja, pankkeja, liikkeitä ja ravintoloita. Eniten kaikenlaista keskitetysti on kauppahallin ympäristössä [kartalla], jossa on paljon kauppoja ja ravintoloita.

Kauppahallilta lähtevä puistokatu eli Rambla Méndez Núñez tunnetaan pelkästään Ramblana, ja se on kaupungin merkittävimpiä katuja. Sen varrella on hyviä ravintoloita, turisti-info ja liikkeitä, ja jos kaupungissa on festivaalit, on se paikka, jossa on juhlintaa ja kulkueita. Lähellä kauppahallia ja korttelin päässä Ramblasta on kaupungin pääteatteri, Teatro Principal [kartalla], ja sen ja sataman välissä kulkevilla kaduilla on melkoinen määrä ravintoloita, kuten myös kauppoja. Rambla päättyy aivan lähellä sataman edustalla olevaa aukiota, nimeltään Plaza Puerta del Mar, jonne bussit lentoasemalle saapuvat ja jolla on mieleenpainuvaa tunnelmaa.

Satama
Satamassa on hyvä kävellä, katsella mitä erilaisimpia veneitä ja muita aluksia.

Satama-alueet

Teoriassa Alicanten laajat satama-alueet ovat jakautuneet kahteen osaan: Muelle Levante -kadun puolella olevaan Marinaan eli huvipursisatamaan ja Muelle Poniente -kadun puolella olevaan varsinaiseen satamaan, joka tosin nykyään on erilaisessa roolissa kuin ennen. Käytännössä Muelle Ponienten puolella on vain vähän mitään sellaista minkä vuoksi muiden kuin sen lähellä yöpyvien kannattaisi sinne asti kävellä. Satamassa kannattaa kuitenkin viettää aikaa, ja erityisen mukavaa kävellä talvellakin on palmupuiden reunustamalla promenadilla. Se kulkee koko sataman matkan ja jatkuu vielä kilometrin verran rannalla, ja se on keskustan suosittu kävely-, pyöräily-, ja lenkkeilypaikka.

Promenadi kulkee sataman edustalla Plaza Puerta del Mar -aukiolle [kartalla], joka on portti satamaan ja joka tulee kaikille kaupungissa lomaileville tutuksi. Sen toisella puolella on satama, jossa on kaikenlaisia veneitä, useita terasseja, yökerhoja, baareja ja ravintoloita. Toisella puolella on kilometrin pituinen hiekkaranta, Playa del Postiguet, joka on yksi Euroopan upeimpia hienohiekkaisia kaupunkirantoja. Sen edustalla kulkevan promenadin varrella on terasseja, lasten leikkipaikkoja ja penkkejä, joille voi istahtaa hetkeksi, ja näkymät rannalta kohti Benacantil-vuorta ja sen huipulla olevaa Santa Barbáran linnaketta ovat huikeat.

Plaza Puerta del Marin jälkeen alkavat varsinaiset Marinan pääpaikat, ja täällä on hyvä kävellä, katsella mitä erilaisimpia veneitä ja muita aluksia, kenties vierailla Volvo-venekilpailua esittelevässä museossa [kartalla] ja mennä syömään tai iltaa istumaan. Museon vieressä on eniten kaikenlaista, ja sen lähistöltä löytyy eräitä kaupungin parhaita ravintoloita, kasino ja useita suuria ja tasokkaita hotelleja. Satama-alueet ovat suomalaiselle uutta ja varsin yllätyksetöntä aluetta, eikä siellä sinänsä ole mitään erityistä tunnelmaa. Näkymät kuitenkin kohti vuorta ovat mieleenpainuvat, ja tämä on paras paikka päästä kiinni Alicanten merellisestä puolesta.

Mercado – Campoamor

Kauppahallin pohjoispuolella olevat alueet eivät tule monellekaan Alicantessa lomailevalle tutuksi, mutta niillä on jonkin verran näkemistä. Nämä kaksi kaupunginosaa vievät aina San Fernandon linnakkeelle asti, ja sen takana ovat urheilukentät, joiden joukossa on kaupungin jalkapallostadion.

Mercado Central [kartalla] on Alicanten hieno kauppahalli, jolle pääsee vaikka Benidormista sen eteen maanalaiselle asemalle raitiovaunulinjalla numero L1. Sen takana on hyviä terasseja, ja kaikkialla sen ympärillä on hyviä ravintoloita, elintarvikeliikkeitä ja muita kauppoja.

Kauppahalli
Mercado Central on Alicanten kauppahalli, jonka takana on hyviä terasseja, ja sen ympärillä on hyviä ravintoloita, elintarvikeliikkeitä ja muita kauppoja.

Paljon muuta ei näiden kahden kaupunginosan alueella ole, lukuun ottamatta Tossal-vuoren päällä olevaa San Fernandon linnaketta [kartalla], jota ympäröivä puistoalue on hyvä vierailupaikka. Etenkin luonnossa viihtyvät ja lapsiperheet suuntaavat mielellään linnakkeelle, sillä ylhäältä on upeat näkymät ja puistoalueet ovat vilkkaina ja kuumina kuukausina katuja miellyttävämpiä. Ravintolan terassilla on mukava syödä tai ottaa virvoke, puistoalueella on kaikenlaisia ajanvietemahdollisuuksia ja kaikkea on täällä parhaiten tarjolla viikonloppuisin ja kesäkauden aikana.

Puistoalueen takana ovat laajat urheilupuistot, joilla on harjoittelukenttiä, yleisurheilustadion ja jalkapallostadion [kartalla], jolla Alicanten yllättävän heikkotasoinen Hercules-joukkue pelaa. Stadion kuitenkin tarjoaa tilaisuuden päästä edullisesti ja ilman tungoksia espanjalaiseen jalkapallo-otteluun, ja jalkapalloa pelataan yleensä 9 kuukautta vuodessa, elokuun lopulta toukokuun lopulle.

San Antón – La Goteta

Kaupunginosat, jotka ovat linnavuoren ympäristössä, tulevat joillekin turisteille tutuksi, sillä niissä on majapaikkoja, ostospaikkoja ja jonkin verran nähtävyyksiä.

San Antón alkaa kauppahallin jälkeen, ja sen alueella on muutama vierailupaikka. Eniten varsinaista nähtävää on Plaza de España -aukion tuntumassa [kartalla], jossa sijaitsee härkätaisteluareena ja sen yhteydessä museo. Härkätaisteluita pidetään edelleen Alicantessa, ja niiden kausi on yleisesti huhtikuulta lokakuulle. Erilaiset festivaalit tuovat joskus muulloinkin tai moneksi päiväksi peräkkäin härkätaisteluja, joten niiden, jotka haluavat sellaisen mahdollisesti lomansa aikana nähdä, kannattaa katsoa Servitoroa, jossa kerrotaan tulevista härkätaisteluista. Härkätaisteluareenalle pääsee bussilinjoilla 08 ja 24, mutta sinne on kauppahallilta vain viiden minuutin kävelymatka. Bussipysäkki on hienon Panteón de Quijano -pylvään vieressä, ja alueella on myös jonkin verran ravintoloita.

Hyvin lähellä härkätaisteluareenaa on entisissä teollisuustiloissa La Cigarreras -kulttuurikeskus, jossa on jatkuvasti kaikenlaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Jos La Cigarrerakselta lähtee Vazquez de Mellaa pitkin kiertämään linnavuoren puistoa, saapuu pian La Goteta -kaupunginosaan. Sinne pääsee kauppahallilta, Luceros-asemalta tai Benidormin suunnalta raitiovaunulla, jonka maanalainen Marq - Castillo -asema on kaupunginosassa lähellä kaikkea. Suurin syy lähteä tänne yleensä on MARQ eli arkeologinen museo, joka on yksi harvoja Alicanten maksullisia nähtävyyksiä tai museoita ja yksi Etelä-Euroopan nykyaikaisimpia alansa museoita. Toinen suuri syy lähteä tänne on kaupungin suurin ostoskeskus [kartalla], jolle voi saapua suoraan omalle La Goteta -pysäkille, Luceros-asemalta lähtevän raitiovaunulinjan numero L2 kyydissä. Jonkin verran kaikenlaista kuten majapaikkoja, ravintoloita, ja Lidl-valintamyymälä on kongressikeskuksen [kartalla] ympäristössä, ja aluetta tuleekin tutkittua, jos majapaikka on La Gotetan alueella.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti