Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Paseo de Gomiz -rantabulevardi
Puerto eli satama on laaja alue, jossa on eniten kaikenlaista turistia kiinnostavaa hiekkarannan lähistöllä, osassa jota yleisesti kutsutaan Marinaksi. Rantabulevardi eli Paseo de Gómiz on mukava paikka istahtaa ainakin kahville.
Kuva: Peter Forsberg

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Ruokailu on Alicantessa mukavaa ja kohtuuhintaista puuhaa, ja siellä on mahdollista syödä erittäin hyviä ruokia. Paikalliset erikoisuudet kuten grillikalat ja paella ovat tietenkin hyvin tarjolla, ja niitä ja muitakin ruokia on paras maistella keskustan uudella puolella (Centro), vanhassakaupungissa (El Barrio) ja jahtisatamassa (Marina). Ravintoloita on keskitetysti monella eri kadulla, ja summamutikassakin Alicanten keskustasta löytyy kelvollinen ravintola. Edullisinta ja monipuolisinta aikaa syödä on lounasaika, ja ruokailu on Alicantessa rentoa puuhaa myös iltaisin, jolloin lähes ympäri vuoden voi ruokailla ulkosalla.

Alicanten parhaat ravintolaseudut

Alicanten parhaat ravintolaseudut ovat keskustan uusi puoli, vanhakaupunki ja satama-alue. Ravintoloita on muuallakin kaupungissa, mutta näiltä kolmelta alueelta löytyy kaikki mahdollinen mitä Alicanten ravintoloissa on tarjolla. Puitteiltaan parhaita paikkoja ruokailla ovat vanhakaupunki ja satama-alue, joskin satama-alue ei ole kaikkien mieleen ja on kalliimpi paikka syödä kuin monet muut. Keskustan uusi puoli on paikka, jossa on paljon tasokkaita ravintoloita, ja siellä ei tarvitse mennä kuin Esplanadin tai sen takana olevan La Zonan alueelle, joilla valtaosa kaupungin ravintoloista sijaitsee.

Keskustan uusi puoli

Varsinainen liikekeskusta, jossa on eniten kauppoja ja vilinää, on päärautatieaseman ja Rambla Méndez Núñezin eli Ramblan välimaastossa. Katu kulkee kauppahallin edustalta kohti satamaa, ja kaikkein suosituin, mieleenpainuvin ja edustavin ruoka- ja kahvipaikka sen varrella on Bar la Rambla numerossa 62.

Alue, jolla on eniten tasokkaita, terasseilla varustettuja ravintoloita on kauppahallin tienoo [kartalla] ja etenkin hallin takana on paljon kahviloita ja baareja, joskin niitä on paljon kaikilla lähikaduilla.

Lähellä satamaa sijaitseva La Zona on alue, jolla on eniten ravintoloita ja baareja koko kaupungissa. Kenties paras ravintolakatu on C/ Castaños [kartalla], jonka baareilla ja ravintoloilla on terassit ympäri vuoden. Sen varrella Villegas-kadun risteyksessä sijaitseva Nou Manolin on kenties Alicanten kuuluisin ravintola, ja siellä kaikki ruoat tehdään paikallisista aineksista. Siellä on varsin kohtuullinen hintataso, lounastarjous on hinta-laatusuhteeltaan hyvä ja siellä voi syödä myös yksityiskabineteissa. Castaños-kadun sivukatu San Fernando myös normaalia parempi ravintolakatu, ja yksi kaupungin ykkösostoskatuja eli Girona on myös erinomainen katu ravintoloidensa puolesta. Tietenkin myös monet muut alueen kadut kuten El Cid ja San Francisco ovat erinomaisia ravintolakatuja.

Keskustan uudella puolella on paljon katuja, joilla on normaalia enemmän tai normaalia parempia ravintoloita. Yksi tällainen katu on Bailen [kartalla], ja pikaruokapaikkoja on keskitetysti Explanada de España -rantabulevardilla, aivan Ramblan kulmauksen tienoilla. Tämä Esplanadina tunnettu puistobulevardi, joka kulkee sataman edustalla, on yksi parhaita paikkoja terassiaterialle kesäkauden aikana, ja täältä löytyy aina jonkinlainen ravintola.

Vanhakaupunki

Alicanten miellyttävin kaupunginosa ja paras paikka ruokailla monessa eri mielessä on El Barrio eli vanhakaupunki. Sen pääkatu C/ Mayor on hyvä ravintolakatu, ja pelkästään sen varrella on useita hyviä ruokapaikkoja. Vanhassakaupungissa on paljon lounastarjouksia, siellä on kesäiltaisin hyvin menevää ja kesät talvet se on iltaisin tunnelmallinen paikka lähteä syömään. Ravintolat täällä eivät useinkaan ole suuria, joten suuret ryhmät viihtyvät paremmin muualla, ja vanhakaupunki on suurille ryhmille erityisen sopivan satama-alueen vieressä.

C/ Mayor on vanhankaupungin pääväylä, ja sen varrella on paljon kaikenlaisia baareja, kahviloita ja ravintoloita. Yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita on Spiga numerossa 11, jonne iltaisin on hyvä tehdä pöytävaraus. Se on henkilökuntaansa myöden korkeatasoinen italialainen ravintola, ja siellä on erinomaiset kalaruoat. Spigaa vastapäätä sijaitseva El Buen Comer on tyypillinen espanjalainen ravintola, jossa on hyvää menevää tunnelmaa iltaisin. Myös sen parhaisiin paloihin kuuluvat merenelävät ja grillikala, mutta myös pihvit ovat saaneet hyvää palautetta.

Hyvä aukio mennä syömään lounasta tai illallista terassilla on hyvää vanhankaupungin tunnelmaa hehkuva Santisima Faz -aukio [kartalla]. Toinen aukio, joka on erityisen vilkas iltaisin ja jossa on paljon baareja ja muita illanviettopaikkoja, on Abad Penalva [kartalla]. Baarien ja ravintoloiden lisäksi kahvilat ja jäätelöä tarjoavat paikat (heladeria) ovat suosittuja myös myöhään illalla. Myös Labradores-katu, joka kulkee San Cristobalin aukiolta Abad Penalvalle, on hyvä katu ravintoloidensa puolesta, ja sen varrella on numerossa 12 thaimaalainen ravintola.

Satama

Puerto eli satama on laaja alue, jossa on eniten kaikenlaista turistia kiinnostavaa hiekkarannan lähistöllä, osassa jota yleisesti kutsutaan Marinaksi. Rantabulevardi eli Paseo de Gómiz on mukava paikka istahtaa ainakin kahville. Paljon lisää kaikenlaista on Puerto del Mar -aukion tuntumassa, niin ettei rannalta tarvitse lähteä syömään kovinkaan pitkälle. Yksi hyvä ja täälläpäin eksoottinen ravintola kiinalaiselle aterialle on Nuevo Hong Kong (C/ Levante 6), joka on aivan lähellä hiekkarantaa, suositun Soho Mar -terassin vieressä [kartalla].

Enemmän ravintoloita on kuitenkin vähän kauempana rannasta, ja Marina [kartalla] on yksi kaupungin parhaista paikoista löytää hyvätasoinen ravintola. Yksi kaupungin arvostetuimpia ravintoloita on Dársena, joka on kallis, etenkin erityisen tärkeiden asioiden juhlistamiselle soveltuva paikka. Siellä on hyvät liharuoat, merenelävät ja riisipohjaiset paellat, ja näkymät satamaan ja linnakkeelle ovat mieleenpainuvat. Toinen hyvä ja hyvillä näkymillä varustettu ravintola on El Chipirón, jonka parhaita paloja ovat grillikalat.

TripAdvisor esittelee ja rankkaa Alicanten ruokapaikkoja

paella-lautanen
Alueen erikoisuus on paella, joka on kotoisin Valenciasta, ja sitä tarjotaan espanjalaiseen tyyliin yleensä kahdelle hengelle.
Kuva: Peter Forsberg

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Alicantessa on tarjolla samantyylisiä ruokia kuin muuallakin Espanjan rannikolla, ja siellä on hyvä syödä kalaruokia, pihvejä ja pikaruokia. Muualta tulevista ruoista italialaiset ruoat ovat korkeatasoisia ja tarjolla kaikkialla kaupungissa. Myös aasialaisia ruokia on tarjolla siellä täällä, ja niiden joukossa on paljon sushia, kiinalaista ja thaimaalaista. Alicante on kansainvälinen kaupunki, ja siellä on monenmoista ruokaa tarjolla, tietenkin myös kebabia ja meksikolaisia ruokia.

Alueen erikoisuus on paella, joka on kotoisin Valenciasta, ja sitä tarjotaan espanjalaiseen tyyliin yleensä kahdelle hengelle. Monien Menu del dia -lounaiden yhteydessä on paella toisena pääruokana, ja se on yleensä ainakin edullisin tapa maistaa tätä herkkua, joka on parhaimmillaan merenelävien (mariscos) kanssa. Muut paikalliset ruoat ovat nekin riisipohjaisia, ja niitä löytyy useita satoja erilaisia. Kalaruoat ja merenelävät ovat Alicantessa tietenkin hyvin tarjolla, ja ne ovat lähes poikkeuksetta varmoja valintoja korkeatasoiselle ateriahetkelle. Alicantessa on paljon ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet paikallisiin ruokiin, eikä tarvitse kuin vain mennä espanjalaiseen ravintolaan saadakseen eteensä paikallisia erikoisuuksia.

Muualta tulevista ruoista italialaiset ovat niin yleisiä, että niitä löytää lähes yhtä helposti kuin paikallisiakin. Aasialaiset ruoat ovat nekin entistä yleisempiä, ne tarjoavat kasvissyöjille lämpimiä ruokia ja myös niillä on yleensä lounastarjoukset.

Muualta tulevista ruoista meksikolaiset ovat korkeatasoisia ja kokeilemisen arvoisia. Yksi hyvä tärppi on El Panal de las Abejas (San José 5), aivan Ramblaksen kulmauksen vieressä. Muitakin eteläamerikkalaisia ravintoloita Alicantessa on, ja vanhankaupungin pääkadulla sijaitseva Bululu (Calle Mayor 21) on hyvää palautetta saanut venezuelalainen ravintola.

Kasvisruoat

Espanjassa kasvissyöjille on aina ruokia, ja monet tapakset ovat lihattomia ja tietenkin tortilla eli espanjalainen munakas on sekin varsin tuhti lihaton ateria. Menu del dia -lounaiden yhteydessä on jonkin verran kasvisruokia, mutta ei oikeastaan koskaan niin hyvin, että pelkkää kasvisravintoa syövä viihtyisi lounailla. On hyvä esimerkiksi olla tietoinen siitä, että ”ensalada mixta” eli perussalaatti tulee lähes poikkeuksetta tonnikalan kanssa, ja ne myös tehdään jo aamupäivällä eivätkä ne ole mitään maukkaita tuoreita salaatteja. Kasvissyöjä tai vegaani voi tietenkin yöpyä paikassa, jossa on keittomahdollisuus, ja valmistaa itse ruokansa, tai aterioita voi jatkaa pähkinöiden, hedelmien ja muiden kauppahallista ja valintamyymälöistä saatavien ruokien kanssa.

Alicantessa on intialaisia ravintoloita, joissa kaikkialla maailmassa on paljon kasvisruokia, ja siellä on pelkästään kasvissyöjille suunnattuja ravintoloita. Melko lähellä Marq - Castillo -asemaa sijaitseva Namaste (Calle San Julián 6) [kartalla] on tasokas intialainen ravintola, jossa viihtyvät muutkin kuin kasvissyöjät. Lähellä kauppahallia sijaitseva L’Indret (Calle Garcia Morato 5) [kartalla] on vegaaneillekin soveltuva ravintola, mutta se on avoinna vain ma–la klo 13–16.30.

HappyCow listaa kasvisravintoloita ja terveyskauppoja

Pankkikortti ja 20 euron seteli (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Alicantessa on hyvä olla käteistä aina matkassa, koska vaikka maksukortit käyvät yleisesti Alicanten ravintoloissa, siellä on jonkin verran ravintoloita tai kojuja, joissa ne eivät käy.

Hintataso, juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Alicanten ravintoloissa on miellyttävä hintataso, joskin hinnat vaihtelevat sen mukaan missäpäin kaupunkia syö. Yleisesti ottaen edullisimpia ruokia ovat tapakset eli pienet annokset, joilla tosin mahansa täyteen saaminen voi maksaa enemmän kuin normaali ateria. Edullinen, yleisesti tarjottava tapas tai sitä suurempi annos eli racione on tortilla, espanjalainen munakas, joka käy niin aamiaiseksi kuin illalliseksikin, ja siitä saa kohtalaisen tuhdin ottamalla sen kanssa vaikka salaattia tai perunoita.

Edullisia ovat myös lounastarjoukset eli yleensä menu del diana tunnetut lounaat, joita tarjoillaan monessa paikassa viikolla klo 12–13 alkaen aina klo 15–16 asti. Muina aikoina varsinaisesta pääateriasta saa maksaa enemmän kuin lounaasta, josta yleensä velotetaan 7–11 euroa ja johon kuuluu kaksi ateriaa, jälkiruoka ja ruokajuoma. Iltaisin jos mielii pihvin tai kalaa, joutuu sellaisesta maksamaan enemmän, ja yleensäkin kalleinta on syödä vanhankaupungin hienoimpien katunäkymien ja aukioiden tuntumassa ja satamassa, jonka mukavilla terasseilla otetaan alkoholijuomista ja aterioista vähän ylimääräistä. Satamassa on joitain kaupungin hienoimpia ja kalleimpia ravintoloita, jotka ovat sopivia suurillekin porukoille, ja satama-alue on niin päivisin kuin iltaisinkin paras paikka niille, jotka ovat valmiita maksamaan hyvätasoisesta ateriasta ja moitteettomasta palvelusta vähän normaalia enemmän.

Espanjalaiset jättävät juomarahaa korkeintaan sen verran mitä käteen jää kolikoina, eikä juomarahojen antaminen ole siellä ollenkaan yleistä. Hienossa ravintolassa voi jättää kolikot, jotka jäävät yli, mutta yleisesti ottaen Espanjassa ei kannata jättää juomarahaa.

Maksukortit käyvät yleisesti Alicanten ravintoloissa, mutta siellä on jonkin verran ravintoloita tai kojuja, joissa ne eivät käy. Näin ollen Alicantessa on hyvä olla käteistä aina matkassa, ja pienet setelit ja kolikot ovat edullisessa Alicantessa kaikkein parhaita rahoja.

Ruokailuajat ovat samanlaiset kuin muuallakin Espanjassa. Aamiainen syödään kaupungissa yleensä kahvilassa, ja eniten ihmisiä aamiaisella näkee klo 9–10. Lounastarjouksia alkaa näkyä klo 12 jälkeen mutta parhaat lounastarjoukset tulevat vastaan yleensä vasta klo 13. Lounasaika jatkuu myöhäiseen iltapäivään, vähintään klo 15 asti. Illalliselle lähdetään myöhään, usein vasta klo 21, mutta lounaan ja illallisen välissä on tavallista haukata tapas tai kaksi yhdessä viinin tai oluen kanssa. Illallisaika on hektisimmillään klo 21–23, ja jos Alicantessa mielii syödä rauhallisen illallisen silloin kun on vielä hyvin tilaa ja rauhallista, kannattaa se tehdä ennen iltayhdeksää.

Jos ravintola on avoinna vain lounaalle ja illalliselle, kuten monet vanhankaupungin ravintolat ovat, tyypilliset aukioloajat ovat klo 13–16 ja klo 19–01, joskin osalla tietenkin voi olla jonkin verran tästä poikkeavia aukioloaikoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sean MacEntee /Flickr
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti