Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ateenan lentokenttä
Ateenan lentoasema sijaitsee 27 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Sieltä on kaikkein paras siirtyä keskustaan metrolla.

Saapuminen Ateenaan ja siirtyminen asemilta ja satamista muualle kaupunkiin

Suomesta Ateenaan matkustetaan lentäen, ja lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Sieltä voi myös paikallisjunalla, bussilla tai taksilla siirtyä muualle kaupunkiin.

Jos Ateenaan matkustaa Kreikan saaristosta, on Ateenan satamakaupunki Pireus alle puolen tunnin metromatkan päässä ytimestä. Ateenalla on myös toinen satama, jonne tosin vain harvat lautat saapuvat.

Ateenan linja-autoasemat ja rautatieasema ovat keskustassa, ja niiltä on helppo siirtyä muualle kaupunkiin.

Lentoasemalta keskustaan ja muualle kaupunkiin

Ateenan lentoasema [kartalla] eli Athens International Airport Eleftherios Venizelos (ATH) sijaitsee 27 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Sieltä on kaikkein paras siirtyä keskustaan metrolla, mutta jos matka on jonnekin muualle kuin keskustaan tai jos haluaa käyttää muuta keinoa, sieltä on myös junia, busseja ja takseja muualle kaupunkiin. Lentoasemalta voi siirtyä suoraan myös satamiin ja linja-autoasemille.

Metro

Lentoasemalta kulkee metrolinja 3, joka vie ydinkeskustan Syntagman ja Monastirakin asemien kautta Aghia Marina -päätepysäkille. Matka ytimeen kestää 40–50 minuuttia. Jos haluaa tehdä Ateenan-matkasta helpon, kannattaa majapaikka katsoa Syntagman tai Monastirakin asemien tuntumasta, ja nämä ovatkin eräitä parhaita tienoita viettää Ateenassa yönsä.

Lipun voi ostaa käteisellä tai kortilla automaateista, joita on asemilla. Lippu maksaa 10 euroa suuntaansa, ja alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat sen puolella hinnalla. Nämä ovat täysin eri lippuja kuin muilla matkoilla ja näin huomattavasti kalliimpia. Metroon käyvät myös kolme vuorokautta voimassa olevat turisteille myytävät matkaliput, joten jo saapuessa voi säästää ostamalla tällaisen lipun ja käyttämällä sitä loman aikana. Kolmen vuorokauden turisteille tarkoitettu matkalippu maksaa vähän yli 20 euroa. Tälle matkalle eivät käy vuorokauden tai viisi vuorokautta voimassa olevat normaalit liput.

Jos haluaa suoraan satamaan, voi Monastirakin asemalla vaihtaa metrolinjaa.

Jos on matkalla Pireuksen satamaan, voi lentoaseman sivuilta nähdä kaikki mahdolliset kyydit sinne.

Paikallisjuna

Lentoaseman ja Larissa-rautatieaseman välillä kulkee paikallisjuna. Jos on matkalla suoraan rautatieasemalle, tämä on paras kyyti. Myös Pireukseen kulkee paikallisjuna, ja matka sillä kestää suurin piirtein saman kuin metrollakin, mutta junaa ei tarvitse vaihtaa.

Lentoaseman juna-asema on lähtevien lentojen tasolla, ja sinne johtaa kyltti “Railway station”. Asemalta voi ostaa lipun junaan, ja juniin käyvät myös kolme vuorokautta voimassa olevat matkaliput.

Linja-auto

Lentoasemalta kulkee sekä paikallisbusseja että KTEL-yhtiön kaukolinjan busseja. Paikallisbussit lähtevät saapuvien terminaalilta uloskäyntien 4 ja 5 välistä, ja kaukolinjojen bussit uloskäyntien 2 ja 3 välistä. Paikallisbusseihin matkalippu maksaa 6 euroa, mutta niihin käyvät myös kolme vuorokautta voimassa olevat matkaliput. Toisin kuin aikoinaan linja-autot eivät kulje ympäri vuorokauden, vaan esimerkiksi Pireuksen satamaan lähtee viimeinen bussi klo 18.15.

Lentoaseman sivuilla ovat kaikki bussit ja niiden reitit, kuten myös muuta tietoa linja-autoista.

Takseja
Taksikyyti lentoasemalta Ateenan keskustaan kestää parhaimmassa tapauksessa lähes yhtä kauan kuin metrokyytikin, eli 35–40 minuuttia.

Taksi

Taksikyyti Ateenan keskustaan kestää parhaimmassa tapauksessa lähes yhtä kauan kuin metrokyytikin, eli 35–40 minuuttia. Päivällä (klo 5–24) kyyti maksaa kiinteät 38 euroa ja öisin ja pyhisin 54 euroa.

Jos haluaa varmistaa taksikyydin ja tilata sen etukäteen, lentoaseman sivuilta voi varata taksin.

Ruuhkien takia etenkin viikolla aamu- ja iltapäivällä taksi on yhtä epävarma tapa siirtyä kentältä keskustaan kuin linja-autokin, sillä ruuhkat voivat pahimmassa tapauksessa hidastuttaa matkantekoa melkoisesti.

Muut yksityiset kyydit

Jos ei halua käyttää taksia, voi satamiin, ytimeen tai muualle kaupunkiin siirtyä yksityisellä kyydillä. Welcome Pickups on pitkään toiminnassa ollut palvelu, jonka auton voi varata etukäteen ja jonka kyydissä matka ytimeen maksaa noin 40 euroa ja Pireukseen 60 euroa.

Lentoasemalta on myös minibussi- ja muita yksityisiä yhteyksiä keskustaan, ja nämä ovat erityisen hyviä porukoille, joilla on mukanaan melkoisesti tavaraa.

Easy Private Taxi toimii myös Ateenassa, ja myös kansainvälinen Holiday Taxis tekee matkoja kentän ja keskustan välillä.

Myös kotimaiset matkatoimistot järjestävät kuljetuksia lentoaseman ja keskustan välillä, mutta matkatoimisto ottaa omansa välistä ja tällainen kyyti tulee auttamatta kalliimmaksi kuin itse järjestetty lentokenttäkyyti.

Saapuminen Ateenaan laivalla, linja-autolla tai junalla

Jos Ateenaan saapuu lautalla Kreikan saaristosta, on siellä kaksi satamaa. Ateenan linja-autoasemat ja rautatieasema ovat varsin hyvillä paikoilla keskustasta.

Pireuksen satama

Ateenaan tulevat lautat ja katamaraanialukset saapuvat pääasiallisesti Pireuksen satamaan [kartalla] (Port of Piraeus). Sieltä on reilun 20 minuutin metromatka ytimeen esimerkiksi Monastirakin metroasemalle.

Pireuksen satama, lauttoja
Ateenaan tulevat lautat ja katamaraanialukset saapuvat pääasiallisesti Pireuksen satamaan.

Pireuksesta voi myös kulkea metrolla lentoasemalle, jolloin vaihdetaan Monastirakin asemalla metrolinjaa, tai sieltä voi mennä bussilla X96 suoraan lentoasemalle. Pireuksen ja lentoaseman välillä kulkee myös paikallisjuna. Tietoa siirtymisestä Pireuksen ja lentoaseman välillä saa lentoaseman sivuilta.

Rafinan satama

Jos saapuu lautalla Santorinilta, voi saapua Rafinan satamaan [kartalla] Täältä on mahdollista tulla 90 minuutissa Ateenan keskustaan bussilla., joka saapuu Pedion Areos -asemalle [kartalla], Victoria Park -metroaseman viereen.

Linja-autoasemat

Jos Ateenaan saapuu pitkän matkan linja-autokyydillä muualta Kreikasta tai Euroopasta, saapuu KTEL Kifisou -asemalle [kartalla]. Sieltä voi kävellä Eleonas-metroasemalle [kartalla], joka on M3-metrolinjan varrella. Asemalta voi siirtyä taksilla muualle kaupunkiin, ja sen ohi kulkee myös linja-autoja.

Jotkut bussit saapuvat toiselle asemalle, nimeltään KTEL Liosion [kartalla]. Melko lähellä asemaa on Passia-metroasema [kartalla], joka on M1-metrolinjan varrella.

Ateenassa on myös muita linja-autoasemia, joista KTEL Areos [kartalla] Victoria Park -metroaseman vieressä on sellainen, johon busseja saapuu suhteellisen läheltä Ateenaa olevilta paikkakunnilta.

Rautatieasema

Jos Ateenaan saapuu junalla niistä parista paikasta, joista sinne on raideyhteys, saapuu Larissa-asemalle [kartalla], jolta on hyvät yhteydet muualle kaupunkiin metrolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Suosittelen metroa kulkemiseen lentokentältä keskustaan, hinta 10 eur. Lipun ostaminen ja matkustaminen on helppoa ja turvallisen tuntuista mutta kuulemma varsinkin mahdollisessa ruuhkassa asemilla kannattaa pitää lompakosta ja arvoesineistä todella hyvää huolta.
Ei taksinkaan "flatrate" 38 EUR lentokenttäsuunta ole paha, varsinkin jos on vaikka neljä henkeä niin on jopa metroa halvempi per henki.
/Ripe

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti