Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Ateenan lentokenttä
Ateenan kansainvälinen lentoasema sijaitsee 27 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja sieltä on paras tulla ydinkeskustaan suoralla metrokyydillä.

Ateenan matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia matka- ja matkustusvaihtoehtoja Ateenaan menijälle on tarjolla ja minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan. Lisäksi kerrotaan, miten Ateenan lentoasemalta ja satamasta pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle.

Matkat Suomesta Ateenaan

Ateenaan voi lähteä omatoimimatkalle, jolloin hotelli ja lennot varataan itse. Ateenaan voi matkustaa myös matkatoimiston järjestämälle matkalle, mikä yleensä tulee kalliimmaksi kuin omatoimisesti tehty matka. Sellainen on myös aina myös joustamattomampi, eikä mahdollisuutta esimerkiksi vierailla jollakin muulla paikkakunnalla juuri ole.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkalle mielivän on hyvä ensin katsoa, miten koneet kulkevat Helsingin ja Ateenan välillä, ja samanaikaisesti myös varmistaa, että Ateenasta löytyy sopiva majapaikka aiotuille päiville. Ateenassa on paljon majapaikkoja, mutta sinne myös suuntaa paljon matkustajia, joten hinta-laatusuhteiltaan parhaat majapaikat voivat olla varattuja. Majapaikka on hyvä varata ainakin muutamaa viikkoa ennen aiottua matkaa, joskin kalliin majapaikan saa kyllä lyhyelläkin varoajalla.

Lentoja voi katsella vaikka Skyscanner-sivuilta, jolla voi vertailla eri yhtiöiden lentoja. Joustavuudesta on matkustaessa hyötyä, sillä usein sellaiset päivät kuin perjantai ja sunnuntai ovat muita kalliimpia ja vilkkaampia matkustusaikoja, ja erityisen hintavia ja kiireisiä ovat loma-aikoihin sattuvat lennot - niitä ovat esimerkiksi kaikki koulujen loma-ajat, pääsiäinen ja jakso joulunalusajasta loppiaiseen.

Aegean on Kreikan oma lentoyhtiö, joka tekee päivittäin kohtuuhintaisia välilaskullisia lentoja Helsingin ja Ateenan välillä. Kohtuullisena hintana voidaan pitää 200-300 euroa edestakaiselta matkalta, matkalaukkuineen ja lisämaksuineen. Finnair lentää suoraan Ateenaan kahdesti viikossa (yleensä ke ja su) maaliskuun lopulta lokakuun lopulle, ja lippujen hinnat alkavat 120 eurosta, jos ne varaa hyvissä ajoin etukäteen. Suomalaisten suurta suosiota nauttiva Norwegian lentää huhtikuun alusta lokakuun loppuun vähintään kaksi kertaa viikossa. Lennot ovat välilaskullisia, mutta parhaimmillaan Norwegianin lennot ovat kaikkein edullisimpia, alle 100 euroa suuntaansa. Näistä kolmesta lentoyhtiöstä jollakin lentävän on hyvä aina varata lippunsa mahdollisimman paljon etukäteen, sillä niiden hinta joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kallistuu matkapäivän lähestyessä.

Järjestetyt matkat

Ateenaan on mahdollista lähteä pidennetylle viikonloppumatkalle tai muulle matkatoimiston järjestämälle matkalle. Matkanjärjestäjien hotellit ovat yleensä hyviä, mikä nostaakin matkojen hintoja omatoimimatkoihin nähden, ja lennot ovat suoria aina, kun se on mahdollista.

Aurinkomatkat tekee matkoja Ateenaan, ja ne maksavat neljältä vuorokaudelta alkaen reilut 300 euroa, eli ne ovat jonkin verran edullisempia kuin matkat kaikkein kalleimpiin kaupunkeihin kuten Lontooseen. Tänne voi matkustaa 3-7 vuorokauden lomalle, lennot ovat Finnairin suoria lentoja ja parhaimmillaan viikon matkan voi kiireisempien aikojen ulkopuolella saada 60 eurolla per matkustettu vuorokausi. Ateenan hotellien joukossa on kaikenlaisia vaihtoehtoja, ja on hyvä olla tietoinen siitä, että jos matkanjärjestäjä kutsuu hotellia "vaatimattomaksi", on se silloin melkoisen vaatimaton.

Kaleva Travel järjestää sekin matkoja Ateenaan. Eniten matkoja tehdään kesäkaudella, ja hinnat vaihtelevat melkoisesti hotellin ja loman pituuden mukaan, niin että siellä voi oleskella 900 eurolla kolme vuorokautta tai sitten 1 000 eurolla 7 vuorokautta.

Lentoasemalta keskustaan ja muualle kaupunkiin

Ateenan lentoasemalta on paras tulla keskustaan metrolla. Myös paikallisjunat kulkevat, ja linja-auto on edullisin mutta epävarmin tapa siirtyä keskustaan. Lentoasemalta voi siirtyä suoraan myös satamiin ja linja-autoasemille.

Metro

Ateenan kansainvälinen lentoasema sijaitsee 27 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja sieltä on paras tulla ydinkeskustaan suoralla metrokyydillä. Aghia Marina -päätepysäkille kulkeva metrolinja 3 pysähtyy ydinkeskustassa Syntagman ja Monastirakin asemilla, ja mahdollisimman helpon lentokenttämatkan takia kannattaa yksinkertaisesti majoittua näiden aukioiden tuntumaan. Metroasema on lähellä terminaalia. Sinne pääsee sisätiloja pitkin kävellen.

Lipun voi ostaa käteisellä tai kortilla automaateista, joita on asemalla. Lippu maksaa 8 euroa suuntaansa, ja alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat sen puolella hinnalla. Myynnissä on myös alennuksia antavia 2 ja 3 hengen ryhmälippuja. Lentokenttämetro kulkee harvemmin kuin muut metrot, puolen tunnin välein, ja liput on hyvä olla olemassa hyvissä ajoin, ennen kuin aikoo lähteä keskustasta takaisin lentoasemalle. Etenkin Syntagman aseman tungoksessa ja tässä usein keskustan alueella tupaten täynnä olevassa metrossa kannattaa olla äärimmäisen huolellinen lompakon, passin ja muiden arvoesineiden kanssa. Tuntemattomia ei kannata päästää lähelle missään tilanteessa eikä juuri edes neuvotella kenenkään tuntemattoman kanssa sillä välillä, kun siirtyy lentoasemalta hotellille.

Metrolla pääsee myös Pireukseen, jos vaihtaa Monastirakin asemalla metrolinjaa. Matka Monastirakille kestää noin 45 minuuttia ja sieltä Pireukseen noin 20 minuuttia lisää. Metroon menevän on itse leimattava lippunsa, osti sen sitten automaatista tai lipputiskiltä, ja tämä tapahtuu laitureille mentäessä. Niille, jotka eivät huomaa leimata lippuaan, on luvassa 60 kertaa lipun hinnan maksava sakkomaksu. Lentokentälle menevien on hankittava täysin erilaiset liput kuin muiden matkustajien, eikä lentokenttämatka sisälly vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevien matkalippujen hintaan.

Paikallisjuna

Pari euroa edullisemmalla lipulla voi myös kulkea Larissa-rautatieasemalta (tai Larissas) lentoasemalle paikallisjunalla, ja rautateitse voi siirtyä myös Pireukseen, mutta kaupungissa vierailevan ei juuri ole mieltä käyttää tätä hitaampaa yhteyttä. Paikallisjunalla kannattaa kulkea keskustaan ainoastaan silloin, jos hotelli sijaitsee aivan Larissan aseman vieressä tai jos lähtee saman tien Ateenasta junalla muualle.

Linja-auto

Linja-auto lähtee saapuvien terminaalilta uloskäyntien 4 ja 5 välistä, ja linja-autokyyti Syntagman aukiolle maksaa 5 euroa suuntaansa.

Linja-auto X95 kulkee Syntagman aukiolle, X96 kulkee Pireukseen, X97 kulkee Dafni-metroasemalle ja X93 kulkee KTEL Kifisou -linja-autoasemalle. Toisin kuin metro, linja-autot kulkevat ympäri vuorokauden, ja lippuja saa kortilla tai käteisellä niin automaateista kuin bussistakin. Tiuhimpaan tahtiin kulkee X95, 3-5 kertaa tunnissa, ja matka Syntagman aukiolle kestää ainakin tunnin, ruuhkissa pidempään.

Taksi ja muut yksityiset kyydit

Ruuhkien takia etenkin viikolla aamu- ja iltapäivällä taksi on yhtä epävarma tapa siirtyä kentältä keskustaan kuin linja-autokin, sillä ruuhkat voivat pahimmassa tapauksessa hidastuttaa matkantekoa melkoisesti. Taksit odottelevat matkustajia uloskäynnin numero 3 luona, ja lain mukaan matka maksaa korkeintaan noin 40-50 euroa keskustaan, öisin enemmän kuin muulloin.

Ateenassa ei ole Uberia tai muuta vastaavaa palvelua, mutta jos haluaa noin 35 euron hintaan keskustaan paikallisen kuljettamana, on tätä varten olemassa Welcome Pickups -palvelu.

Lentoasemalta on myös minibussi- ja muita yksityisiä yhteyksiä keskustaan, ja nämä ovat erityisen hyviä porukoille, joilla on mukanaan melkoisesti tavaraa.

Easy Private Taxi toimii myös Ateenassa, ja myös kansainvälinen Holiday Taxis tekee matkoja kentän ja keskustan välillä.

Myös kotimaiset matkatoimistot järjestävät kuljetuksia lentoaseman ja keskustan välillä, mutta matkatoimisto ottaa omansa välistä ja tällainen kyyti tulee auttamatta kalliimmaksi kuin itse järjestetty lentokenttäkyyti.

Saapuminen Ateenaan laivalla, linja-autolla tai junalla

Ateenaan tulevat lautat ja katamaraanialukset tulevat yleensä Pireuksen satamaan, mistä on 20 minuutin metromatka Monastirakin metroasemalle, ydinkeskustaan. Pireuksesta voi myös kulkea metrolla lentoasemalle, jolloin vaihdetaan Monastirakin asemalla metrolinjaa, tai sieltä voi mennä bussilla X96 suoraan lentoasemalle.

Jos saapuu lautalla Santorinilta, voi saapua Rafinan satamaan. Täältä on mahdollista tulla 90 minuutissa Ateenan keskustaan bussilla, joka saapuu KTEL Areos -asemalle, Victoria Park -metroaseman viereen.

Jos Ateenaan saapuu pitkän matkan linja-autokyydillä muualta Kreikasta tai Euroopasta, saapuu KTEL Kifisou -asemalle [kartalla], tai sitten jos saapuu joistain osasta Kreikkaa, voi saapua KTEL Liosion -asemalle [kartalla]. Lippuja busseihin saa asemilta mutta myös Omonia-aukiolla olevasta pisteestä (Sokratous 59), ja Kreikan busseista vastaa KTEL. Asemilta ei ole julkisia yhteyksiä toisille asemille, ja näille saapuvan on lähes poikkeuksetta helpompaa siirtyä linja-autoasemilta muualle taksilla kuin yrittää sitä linja-autolla. Ateenassa on myös muita linja-autoasemia, joista KTEL Areos [kartalla] Victoria Park -metroaseman vieressä on sellainen, johon busseja saapuu suhteellisen läheltä Ateenaa olevilta paikkakunnilta.

Jos Ateenaan saapuu junalla niistä parista paikasta, joista sinne on raideyhteys, saapuu Larissa-asemalle [kartalla], jolta on hyvät yhteydet muualle kaupunkiin metrolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Suosittelen metroa kulkemiseen lentokentältä keskustaan, hinta 10 eur. Lipun ostaminen ja matkustaminen on helppoa ja turvallisen tuntuista mutta kuulemma varsinkin mahdollisessa ruuhkassa asemilla kannattaa pitää lompakosta ja arvoesineistä todella hyvää huolta.
Ei taksinkaan "flatrate" 38 EUR lentokenttäsuunta ole paha, varsinkin jos on vaikka neljä henkeä niin on jopa metroa halvempi per henki.
/Ripe

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti