Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taidemuseo
Vanhaa kunnon esittävää taidetta tarjoaa Kunsthalle eli Bremenin taidehalli. Tämä on paitsi maailmanluokan taidemuseo myös hyvä paikka viettää aikaa sitä ympäröivissä puutarhoissa.

Museoita ja taidegallerioita

Bremenissä on hyvä määrä erilaisia museoita, joiden joukossa on monta korkeatasoista taidemuseota. Museoita on hyvin Altstadtin alueella ja aivan sen lähellä, ja oikeastaan vain Focke-kaupunginmuseo sijaitsee julkisia vaativan matkan takana. Kaikki merkittävät museot ovat maanantaisin kiinni, ja museoihin on 3–8 euron pääsymaksut aikuisilta, kaikkein merkittävimpiin museoihin 6–8 euron liput.

Bremenin alennuskortti eli ErlebnisCARD on oiva hankinta niille, jotka mielivät sisään moneen museoon. Sillä voi myös matkustaa ilman lisälippuja julkisilla, ja valittavana on 1–3 vuorokautta voimassa olevia kortteja.

Kunsthalle Bremen – Perinteinen mutta monipuolinen taidemuseo

Vanhaa kunnon esittävää taidetta kokoelmin ja väliaikaisin näyttelyin tarjoaa Kunsthalle eli Bremenin taidehalli [kartalla]. Se sijaitsee aivan vanhankaupungin ja Schnoorin naapurissa, Wallanlagen-puistoalueen Viertelin puoleisessa päädyssä. Tämä on paitsi maailmanluokan taidemuseo myös hyvä paikka viettää aikaa sitä ympäröivissä puutarhoissa ja syödä tai juoda kahvit sen ti–su avoinna olevassa Canova-ravintolassa, jolla on kesäterassi.

Vuonna 2011 remontin jälkeen uudelleen avattu Taidehalli keskittyy kaikkein parhaaseen taiteeseen eli eurooppalaiseen taiteeseen keskiajalta viime vuosisadan alkupuolelle. Siellä on taidetta monessa eri muodossa, eli taulujen lisäksi esillä on veistoksia, piirroksia ja myös uudempaa mediataidetta. Sen pääasiallinen anti on 1800- ja 1900-lukujen ranskalaisen ja saksalaisen taiteen esittely, ja huippua edustavat ranskalaisten impressionistien kuten Manet’n teokset. Myös saksalaisten Liebermannin ja Beckmannin teokset kuuluvat museon kohokohtiin. Sen suojista löytyy lisäksi modernia taidetta eli ns. mediataidetta, jonka suuriin nimiin kuuluvat John Cage ja Nam June Paik.

Museoon on aikuisilta 8 euron pääsymaksu, 0–5-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi ja 6–21-vuotiaat maksavat 3,50 euroa. Museo on avoinna ti klo 10–21 ja ke–su klo 10–17.

Paula Modersohn-Becker Museum – Modernin taiteen museo

Aivan Marktplatz-aukion naapurissa oleva Böttcherstrasse [kartalla] on paikka, joka on turistien suosikkialueita kaupungissa ja jossa myös on muutama museo. Sen museoista selkeästi merkittävin on maailman ensimmäinen yksinomaan naismaalaria esittelevä museo eli Paula Modersohn-Becker Museum.

Kaupungin suuri taiteenkeräilijä ja -tukija Ludwig Roselius keräsi yhteen paikkaan taiteilijan maalauksia, ja tämä museo näyttää tauluja kaikilta taiteilijan kehitykselle ja uralle yleensäkin tärkeiltä kausilta. Pääpaino on kuitenkin 1900-luvun alun modernia kautta edustavissa töissä, joskin museossa on esillä muutakin, kuten vuodelta 2005 peräisin oleva, museon portaikossa oleva teos, joka tuo esille uudella tavalla Modersohn-Beckerin taidetta. Taiteilijan kaikki merkittävät teokset eivät ole aina esillä, sillä niitä lainataan ahkerasti Euroopan eri taidemuseoihin. Huomionarvoinen seikka on myös se, että Modersohn-Becker eli ja maalasi paljon Worpsweden taiteilijakylässä, joka on hyvä päiväretkikohde.

Museoon on 6 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti–su klo 10–18.

Weserburg-museo – Bremenin nykytaiteen museo

Weserburg-museo [kartalla] esittelee kansainvälistä nykytaidetta, joka tulee merkittävistä yksityiskokoelmista, ja sen suojissa on myös Euroopan suurin taidejulkaisujen kokoelma. Se sijaitsee Schlachten edessä olevalla niemekkeellä ja tarjoaa samalla hyvän tilaisuuden tutustua tähän harvalle turistille tutuksi tulevaan alueeseen. Tämä vuonna 1991 perustettu museo on yksi Saksan suurimpia nykytaiteen museoita, ja sen antia on taide 1960-luvulta tähän päivään. Museo on hyvä vierailupaikka siis vain todellisesta nykytaiteesta kiinnostuneille, eikä se ole mikään edullinen vierailupaikka. Museon antiin kuuluvat korkeatasoiset, usein vaihtuvat näyttelyt, jotka kasataan museon omista kokoelmista.

Museoon on 8 euron pääsymaksu aikuisilta ja 5 euron alle 18-vuotiailta. Museo on avoinna ti–su klo 11–18, paitsi keskiviikkoisin klo 11–20.

Übersee-Museum – Vieraiden kulttuurien museo

Hivenen ydinkeskustan ulkopuolella mutta silti keskeisellä paikalla päärautatieaseman vieressä sijaitseva Übersee-Museum [kartalla] on kaunis ja monipuolinen vierailupaikka. Se on eräänlainen etnografinen museo, jossa on kaikenlaista nähtävää kaukana merten takana sijaitsevista vieraista maanosista. Täällä on hyvä kaikkien ja myös lapsiperheiden katsella erilaisia näyttelyitä, joiden yhteydessä oppii kaikenlaista Aasiaan johtaneesta Silkkitiestä, Afrikan savannien elämästä ja myös vuodesta 2010 lähtien näyttelystä nimeltään ”muuttuva maapallomme”.

Übersee-Museum
Übersee-Museum on eräänlainen etnografinen museo, jossa on kaikenlaista nähtävää kaukana merten takana sijaitsevista vieraista maanosista.

Tämä on 10 000 neliön suuruinen museo, jossa on 1,2 miljoonaa eri artefaktia ja muuta näytille pantavaa, ja aikaa siellä vierailulle on hyvä varata kunnolla. Vaikka sen edessä on hivenen rauhaton tunnelma päivisinkin, kesäisin sen terassi-ravintolassa, talvisin sisällä kauniissa saleissa on myös hyvä viettää aikaa.

Museoon on aikuisilta 6,50 euron pääsymaksu, ja 6–17-vuotiaat pääsevät sisään 2,50 eurolla. Übersee on avoinna ti–pe klo 9–18 ja la–su klo 10–18.

Focke-Museum – Kaupunkimuseo

Focke eli kaupunginmuseo [kartalla] on ainoa merkittävä keskustan ulkopuolella sijaitseva museo. Sen tarjontaan kuuluu olennaisimpana osana Bremenin historian esittely viimeisten 1200 vuoden ajalta. Sen suojissa on erinomaisia pysyviä näyttelyitä, mutta siellä on myös ajoittain vaihtuvia näyttelyitä, kuten myös kaikenlaista ohjelmaa opastetuista kierroksista esitelmiin. Kesäisin sen puutarhassa on klassisen musiikin konsertteja, ja museon piiriin kuuluu myös kaunis puinen vanhanajan mylly. Museon pihamaalla on kahvila-ravintola, jonka terassilla on kesäisin mukava syödä tai juoda kahvit.

Museo sijaitsee vähän kaukana keskustasta, mutta sinne pääsee nopeasti raitiovaunulla 4, josta noustaan pois museon mukaan nimetyllä pysäkillä. Museoon on 6 euron pääsymaksu aikuisilta, lapsilta 3,50 euron, ja se on avoinna ti klo 10–21 ja ke–su klo 10–17.

Muita museoita

  • Ludwig Roselius Museum – Keskiajasta kertova museo [kartalla] Böttcherstrassella sijaitseva museo, joka esittelee kaikenlaista keski- ja sitä seuraavilta ajoilta, kuten taidetta, käsitöitä ja huonekaluja.
  • Gerhard Marcks -kotimuseo [kartalla] Kunsthallen ja Wilhelm Wagenfeldin kotimuseon vieressä oleva museoitu kotitalo, jossa on esillä Marcksin omia modernia ja nykytaidetta edustavia veistoksia. Siellä on myös kiertäviä näyttelyitä, joissa on ollut kuuluisten kuvanveistäjien kuten Henry Mooren teoksia esillä. Ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden 1. torstai.
  • Wilhelm Wagenfeld Haus Myös Goetheplatz-pysäkillä sijaitseva museoitu kotitalo ja ateljee, joka on eräänlainen design- ja muotoilumuseo. Siellä on esillä paljon valaisimia ja muita kodintarvikkeita, jotka ovat hyödyllisiä mutta jotka edustavat aina ajankohtaista tyyliä. Museoon on vain 3,50 euron pääsymaksu, ja sen suojissa on vain ajoittain vaihtuvia näyttelyitä.
  • Tuomiokirkon museo [kartalla] Domshof-aukiolla sijaitsevan Sankt Petri -tuomiokirkon yhteydessä oleva museo, joka kuuden huoneen alallaan esittelee keskiaikaisten piispojen hautoja, näyttää valokuvin miltä kirkko on 900-vuotisen historiansa aikana näyttänyt ja esittelee kirkon aarteita kuten alttarin hopeakoristeita ja Raamattu-aiheisia taidemaalauksia. Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on paremmin avoinna viikolla kuin viikonloppuna.
  • KulturAmbulanz Bremen – Sairaala- ja psykiatrian museo [kartalla] Valitettavan syrjässä, Poggenburgissa (raitiovaunu 1, pysäkki Graubündener Strasse) sijaitseva museo, joka on erityisen hyvä vierailupaikka alan ihmisille. Kauniisiin rakennuksiin sijoitetut näyttelytilat ovat nähtävyys itsessään, ja koko tämä historian siipien havinalla täytetty puistoalue on erinomainen vierailupaikka ympäri vuoden. Liput 5 euroa, ja avoinna ke–su klo 11–18.

Lisätietoa

Bremenin viralliset turismisivut listaavat kaikki kaupungin museot ja muitakin vierailupaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti