Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museum für Kunst und Gewerbe (License: Public Domain Dedication, CC0 1.0)
Hampurin taide- ja designmuseo eli MKG on monipuolinen ja korkeatasoinen taide- ja taideteollisuusmuseo, jossa on esillä kaikenlaista eri kulttuureista ja aikakausilta.

Museoita ja taidegallerioita

Hampurissa on melkoisesti museoita, joista monet ovat korkeatasoisia. Tässä säiltään oikukkaassa kaupungissa onkin hyvä matkan aikana niin kesällä kuin talvellakin tutustua ainakin pariin niistä.

Monet museot kertovat Hampurin menneisyydestä satamakaupunkina, ja satamaan liittyviä museoita on muitakin, kuten maailman ainoa maustemuseo. Museot käsittelevät myös kattavasti taidetta ja etenkin nykytaidetta, unohtamatta valokuvia ja muita uusimpia taidemuotoja. Huomionarvoinen seikka on se, että osa museoista on suljettu maanantaisin.

Kaupunkikortti

Hamburger Card on useaan museoon ja muuhunkin pääsymaksulliseen nähtävyyteen aikovalle kannattava hankinta. Se maksaa vain pari kolme euroa enemmän kuin tavallinen päivälippu julkisiin liikennevälineisiin ja sillä saa korkeintaan 50 prosentin alennuksia pääsymaksuista.

Hampuri-kortin ostaminen on yhtä helppoa kuin normaalin lipunkin, ja niitä on tarjolla monilla pysäkeillä ja kaikilla metroasemilla olevissa lipunmyyntilaitteissa. Kortteja on myös saatavilla turisti-infoissa (mm. lentokentällä ja päärautatieasemalla) samoin kuin monissa hotelleissa ja muissa majapaikoissa. Kortteja on kahdenlaisia: niitä, jotka käyvät Hampurissa ja jotka vuorokaudelta maksavat reilut 10 euroa ja niitä, jotka käyvät koko laajalla alueella ja jotka maksavat reilut 20 euroa vuorokaudelta. Mitä useamman vuorokauden kortin ostaa, sen parempi hinta-laatusuhde sillä on.

Kunstmeile

Varsin hyvän kuvan kaupungin taidegallerioista ja vastaavista museoista saa koluamalla niin sanotun Kunstmeilen eli taidemailin, johon kuuluu nykyään viisi museota: MGK, Deichtorhallen, Kunsthalle, Kunstverein ja Bucerius Kunst Forum. Mikäli haluaa vierailla kaikissa museoissa, on taloudellisesti järkevää hankkia jostain näistä museoista Kunstmeilenpass-kortti, jolla voi tutustua kaikkiin museoihin. Kolme vuorokautta voimassa oleva kortti, joka uusittiin vuonna 2017, maksaa 25 euroa, ja jos on hankkinut kaupunkikortin, saa Kunstmeilenpass-kortin kahdellakymmenellä eurolla.

Valtaosa Kunstmeilen museoista on avoinna ti–su klo 10–18 mutta torstaisin ne ovat avoinna klo 21 asti. Nämä ovatkin tyypillisiä aukioloaikoja Hampurin kaupungin ylläpitämille museoille, mutta poikkeuksiakin on.

Museum für Kunst und Gewerbe – Hampurin taide- ja designmuseo

Hampurin taide- ja designmuseo eli MKG (Steintorplatz 1) [kartalla] on monipuolinen ja korkeatasoinen taide- ja taideteollisuusmuseo, jossa on esillä monta eri taiteenlajia ja kaikkea sellaista mitä taideteollisuusmuseoissa on totuttu näkemään. Tässä Kunstmeileen kuuluvassa museossa on nähtävillä kaikenlaista eri kulttuureista ja aikakausilta, kuten huonekaluja, veistoksia, eri aikakausien muotia, musiikki-instrumentteja ja kodintarvikkeita. Eri kulttuurit ovat hyvin edustettuna, niin että tässä upeassa 1700-luvun palatsissa oppii niin länsimaisen kuin muslimimaailman ja Aasian taiteen ja suunnittelun saavutuksista.

Museo sijaitsee on aivan ”Hauptbahnhof Süd” -sisäänkäynnin eli päärautatieaseman eteläpuolella ja linja-autoaseman vieressä. Museo on avoinna ti–su klo 10–18, mutta torstaisin se on avoinna klo 21 asti. Pääsymaksu on 12 € mutta torstaisin klo 17 jälkeen pääsymaksu aikuisilta on 8 €.

Kunsthalle – Hampurin taidehalli

Hampurin pääasiallisena ja perinteisimpänä taidemuseona voidaan pitää Kunsthallea eli taidehallia (Glockengiesserwall) [kartalla]. Museon tarjontaan kuuluu paljon maalauksia 1800-luvulta, ja siellä voi tutustua esimerkiksi Caspar David Friedrichin synkkiin meri- ja maisematauluihin. Museo on kahdessa tilassa, joista toinen esittelee uudempaa, toinen vanhempaa taidetta, ja nähtävillä olevat taideteokset ovat pääasiallisesti maalauksia.

Museossa on paljon korkeatasoista taidetta, mutta kokoelmat ovat melko epätasaisia ja mikäli siellä haluaa nähdä kaiken oleellisen, on hyvä tutustua museon kaikkiin osiin. Museon 1900-luvun merkkiteoksiin kuuluvat Paul Kleen ja Oskar Kokoschkan teokset, ja 1800-luvun huippua edustavat ranskalaiset impressionistiset taulut ja Caspar Friedrichille omistettu maisematauluhuone.

Museo sijaitsee toisella puolella päärautatieasemaa kuin taide- ja designmuseo, eli sen on Binnenalsterin rannalla. Se on avoinna ti–su klo 10–18 mutta torstaisin se on avoinna klo 21 asti. Pääsymaksu on 14 €, ja pelkästään sillä, että hankkii Kunstmeilenpassin, säästää euron jos käy sekä taide- ja designmuseossa että taidehallissa.

Deichtorhallen (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Deichtorhallen eli taidehallit on perustettu entisiin kauppahalleihin, ja tämä on monipuolinen vierailupaikka taiteen ystäville.

Deichtorhallen – Hampurin nykytaidetta ja valokuvia esittelevät taidehallit

Deichtorhallen (Deichtorstrasse 1–2) [kartalla] eli taidehallit on perustettu entisiin kauppahalleihin, ja tämä on monipuolinen vierailupaikka taiteen ystäville. Siellä on sekä nykytaidetta että valokuvia, ja molemmat pystyvät sekä kokoelmilla että näyttelyillä tarjoamaan korkeatasoisen taidekokemuksen. Maalauksien joukossa on paljon merkittäviä nykytaiteilijoita Warholista Lichtensteiniin, ja valokuvien joukossa on kaikenlaista merkittävää. Niin valokuville kuin tauluillekin on omat hallinsa, ja näin täällä voi hyvin vierailla vaikka kaksi kertaa yhden loman aikana. Kokoelmien lisäksi halleissa on paljon erilaisia näyttelyitä, joista osa on pääsymaksuttomia.

Museo sijaitsee erillään muista museoista ja paljon muustakin, mutta se on lähellä Steinstrasse-metroasemaa. Taidehallit ovat avoinna ti–su klo 11–18 mutta jokaisen kuukauden ensimmäisenä torstaina ne ovat avoinna klo 21 asti. Kokoelmiin ja halleihin on 10 euron pääsymaksu, mutta halleissa on lukuisia näyttelytiloja ja näyttelyitä, jotka voivat olla vain joskus avoinna ja joihin on erillisiä pääsymaksuja. Taidehalleihin pääsee sisään joka tiistain klo 16 jälkeen viidellä eurolla.

Kunstverein

Kunstverein (Klosterwall 23) [kartalla] on toisenlainen kuin muut Kunstmeilen museot, sillä siellä on vain parin kolmen kuukauden mittaisia näyttelyitä. Siellä on esillä nykyajan nuoria taiteilijoita, ja se sopii parhaiten vierailupaikaksi taideopiskelijoille ja muille, jotka ovat kiinnostuneet nuoren taiteen uusista suuntauksista.

Kunstverein on aivan taidehallien ja Steinstrasse-metroaseman vieressä. Näyttelytila on avoinna ti–su klo 12–18, ja sinne on viiden euron pääsymaksu.

Bucerius Kunst Forum – Buceriuksen taidefoorumi

Erillään muista taidemailin museoista, kaupungintalon vieressä sijaitseva Buceriuksen taidefoorumi (Rathausmarkt 2) [kartalla] on helposti vierailtava kohde vilkkaalla, kaikkea mahdollista tarjoavalla alueella. Tämä on museo, jossa on esillä nykytaiteen vaihtuvia näyttelyitä, mutta siellä on ollut myös mitä erilaisimpia modernin ja sitäkin vanhemman taiteen näyttelyitä. Hampurissa vierailevan taiteenystävän kannattaakin aina koukata Buceriuksen kautta ja katsoa mitä siellä kulloinkin on näytillä.

Taidefoorumin valokuvanäyttelyt ovat huippuluokkaa, ja kuten monissa muissakin Hampurin museoissa, siellä on konsertteja, luentoja ja erilaisia esityksiä. Museon tiloissa on kaikenlaista nykytaiteeseen, kirjallisuuteen, oopperaan ja taiteen historiaan liittyvää, ja siellä on myös säännöllisiä paneelikeskusteluja ja mielenkiintoisia väittelyitä. Rakennuksen tiloissa on myös tasokas kauppa ja ravintola, joka tarjoaa kasvisruokailijoiden mieleen olevan hintavan mutta tasokkaan noutopöydän.

Bucerius on avoinna klo 11–19 muina päivinä paitsi torstaisin, jolloin se sulkee ovensa vasta klo 21. Normaali pääsymaksu on 9 euroa mutta maanantaisin sinne pääsee sisään kuudella eurolla.

Hampurin muita museoita:

Merenkulkumuseo

Hampuri on aina ollut tunnettu nimenomaan satamakaupunkina, ja siellä ollessa kannattaa tutustua tähän puoleen ainakin yhdessä museossa. Internationales Maritimes Museum (Koreastrasse 1) eli kansainvälinen merenkulkumuseo sijaitsee Speicherstadtin eli varastokaupunginosan punatiilitaloissa, ja siellä vieraileva näkee alueen vanhimman, 1800-luvun lopulta peräisin olevan rakennuksen.

Merenkulkumuseo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Merenkulkumuseon 10-kerroksinen tila on täynnä laivojen pienoismalleja, univormuja ja muuta merenkulkuun liittyvää.

Museo kertoo merenkulun 3000 vuotta kestänyttä historiaa Hampurin näkökulmasta, ja 10-kerroksinen tila on täynnä laivojen pienoismalleja, univormuja ja muuta merenkulkuun liittyvää. Se on jonkin verran järeämpi ja aikuismaisempi vierailupaikka kuin monet muut merenkulkumuseot, eikä se välttämättä kiinnosta lapsia tai nuoria.

Merenkulkumuseo on nykyään avoinna päivittäin klo 10–18, ja sinne on korkea pääsymaksu (13 €). Museo sijaitsee HafenCityn keskeneräisellä alueella, ja se on lähellä HafenCity Universität -metroasemaa.

Hamburgmuseum – Hampurin kaupunginmuseo

Hampuri on Euroopan suuria kaupunkeja ja merkittävä satamakaupunki, jonka sataman varastoissa on aina ollut kaikkialta maailmasta rahdattua eksoottista tavaraa. Se on myös kaupunki, joka poikkeaa jo sijaintinsa takia muista Saksan suurista kaupungeista, ja niin sen historia kuin menestystä täynnä oleva nykypäiväkin ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Hyvän kuvan Hampurin menneisyydestä ja nykyisyydestä saa Hampurin kaupunginmuseossa (Holstenwall 24) [kartalla].

Museo sijaitsee Grosse Wallanlagen -puistossa, harmillisen syrjäisellä paikalla, ja lähin metroasema on St. Pauli. Museo on avoinna ma–pe klo 10–17, la–su 10–18, mutta se on tiistaisin suljettu. Sinne on 9 ½ euron pääsymaksu.

Lyhyesti muita museoita

  • Speicherstadtmuseum [kartalla] Monesta Speicherstadtissa sijaitsevasta museosta tämä kertoo parhaiten Hampurin mielenkiintoisen satama- ja varastoalueen historiasta, samoin kuin teen ja kahvin historiasta.
  • Rickmer Rickmers [kartalla] Vuonna 1886 rakennetussa purjelaivassa, joka painaa peräti 10 000 tonnia, on usein mielenkiintoisia näyttelyitä, jotka yleensä liittyvät merenkulkuun ja maahanmuuttoon.
  • Museum für Völkerkunde [kartalla] Hampurin etnologinen museo keskittyy kaukaisiin ja eksoottisiin kulttuureihin, joista onkin Hampurissa enemmän tietoa ja todistusaineistoa kuin monessa muussa kaupungissa. Museo sijaitsee kuitenkin kaukana muista paikoista, mutta Hallerstrassen metroasema on siedettävän patikointimatkan päässä.
  • Prototyp-automuseo [kartalla] Autojen prototyyppeihin pureutuva museo, jonka putiikkia pidetään erityisen mielenkiintoisena. Se sijaitsee lähellä merenkulkumuseota ja HafenCity Universität -metroasemaa.
  • Maustemuseo [kartalla] Tiettävästi maailman ainoa mausteisiin perehtynyt museo sijaitsee Speicherstadtin punatiilisissä varastorakennuksissa, vanhan sataman alueella.
  • Altonaer Museum [kartalla] Kohtalaisen lähellä Altonan rautatieasemaa sijaitseva museo, joka kertoo Altonan kaupunginosan, Hampurin ja lähistön kulttuurihistoriasta.

Lisää aiheesta:

Hamburg.com listaa kaupungin museoita

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Iso Brown FR /Flickr, BineWagner /Flickr, Thomas Quine /Flickr
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti