Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Europa Passage -ostoskeskus
Keskustan paras ostoskeskus on Europa Passage, joka säiltään oikullisessa Hampurissa on kätevä paikka paitsi mitä erilaisimmille ostoksille myös yläkerran food courtissa nautitulle aterialle.
Kuva: Peter Forsberg

Ostokset

Hampurissa ostoksia voi tehdä aivan ydinkeskustassa, josta ei monelle ole tarvetta lähteä muualle. Poikkeuksena ovat ne, jotka haluavat nähdä muutakin kuin ketjutuotantoa, ja yksilöllisistä suunnittelua ja muuta uniikkia on paras katsella Schanzenviertelissä, jonne voi nopeasti hurauttaa metrolla.

Hampuri on etenkin pienten, luksusluokan ostoskeskusten luvattu kaupunki, ja keskusta on Hampurin sateisia säitä silmällä pitäen erinomainen ostospaikka. Hampurista voi ostaa lähes mitä tahansa, ja siellä hinnat ovat yleensä kotimaata edullisempia. Hampurissa ostoksia voi tehdä hyvin muina päivinä kuin sunnuntaisin, ja maksukortit käyvät siellä entistä paremmin.

Parhaat ostosseudut

Hampurissa on muutama alue, joka soveltuu muita paremmin ostosten katselemiselle ja tekemiselle. Ne ovat lähellä ydintä eli Rathausmarktia olevat Hanseviertel ja sen vieressä oleva Mönckebergstrasse, kaupungin pääkävelykatu lähikatuineen.

Muualla kuin keskustassa parhaat apajat ostoksille ovat Schanzenviertelissä ja Stilwerk-alueella, joka on Altonassa, kuuluisan kalatorin (Fischmarkt) vieressä. Kalatori sinänsä on loistava paikka sunnuntaiaamuisin tehdä mitä erilaisimpia ostoksia, samalla kun nauttii joenrantojen ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Hanseviertel

Hampurin ydinkeskustan keskus on Rathausmarkt [kartalla] eli kaupungintalon hallitsema aukio, jolta voi sekä kävellen että julkisilla nopeasti ja vaivattomasti siirtyä minnepäin keskustaa ja Hampuria tahansa. Itse aukiolla on tietenkin suuri ja värikäs joulutori, jota voi lähteä katsomaan noin kuukauden ajan ennen jouluaattoa. Aukion tuntumassa on jonkin verran liikkeitä, kuten arkinen DM, kemikaaliliike, josta saa kaikenlaista muutakin, kuten luomuelintarvikkeita. Aukiolta on myös pääsy keskustan parhaaseen ostoskeskukseen, nimeltään Europa Passage, joka säiltään oikullisessa Hampurissa on kätevä paikka paitsi mitä erilaisimmille ostoksille myös yläkerran food courtissa nautitulle aterialle.

Näyteikkuna, Alsterarkaden
Hienoimmat liikkeet pääaukion tuntumassa ovat Kleine Alster -sivujoen toisella puolella, holvikäytävässä nimeltään Alsterarkaden.
Kuva: Peter Forsberg

Hienoimmat liikkeet pääaukion tuntumassa ovat Kleine Alster -sivujoen toisella puolella, holvikäytävässä nimeltään Alsterarkaden. Sillä on kahviloiden terasseja, joilla voi nauttia tämän pohjoiseurooppalaisittain ainutlaatuisen alueen tunnelmasta, mutta monen huomion kiinnittävät myös hienot liikkeet. Niihin kuuluvat Meissen-posliinitehtaan liike, josta saa kalliin posliinin lisäksi koruja, ja käytävän ketjuliikkeet ovat kalliita ja tunnettuja, kuten Louis Vuitton ja kenkäkauppa Lloyd.

Käytävältä pääsee esimerkiksi Mellinpassagea pitkin sen taakse, missä Neuer Wall -kadulla on samantyylisiä tunnettujen ketjujen liikkeitä, kuten Mango, Michael Kors ja Tiffany & Co. Samantyylisiä liikkeitä on vieri vieressä aina Stadthausbrücke-asemalle asti, ja luksusluokan ostoksiin mieltyneiden kannattaa koluta koko tämä alue tarkkaan läpi.

Samaa tyyliä on luvassa, jos jatkaa seuraavan kanavan eli Bleichenfleetin yli. Siellä etenkin Grosse Bleichen- ja Poststrasse-kaduilla on liikettä liikkeen perään, ja eniten keskitetysti liikkeitä on Galleria-ostoskeskuksen yhteydessä. Tämä on nimenomaan luksuksen mutta myös käsityön ja yksilöllisen suunnittelun pääpaikka Hampurissa, ja tänne ostoksille mielivällä ei ole pikkurahan puutetta. Täällä on myös Hanseviertel-ostoskeskus, joka on yhden alueen hyvän ostoskadun, Hohe Bleichenin varrella.

Galleriasta on lyhyt matka Jungfernstiegille, joka on Binnenalsterin lumoava rantakatu. Sen varrella on melkoinen määrä liikkeitä, jotka ovat tälle vuokriltaan kaupungin kalleimmalle alueelle ominaisia, Senkin varrella on ostoskeskus, Alsterhaus, joka kuten valtaosa keskustan liikkeistä on avoinna ma–la klo 10–20. Jungfernstiegin loppupäästä löytyy vielä kaksi muutakin ostoskeskusta, jotka ovat säiltään usein huonossa Hampurissa miellyttäviä: Gänsemarkt ja Hamburger Hof, joka suljetaan jo klo 19.

Mönckebergstrasse

Rathausmarktin ohi kulkeva katu on Mönckebergstrasse, joka itse asiassa alkaa [kartalla] aivan päärautatieaseman tuntumasta. Sen alkupäässä on ostoskeskuksia ja suuria liikkeitä, joista muutama on erityisen huomion arvoisia.

Saturn on valtava, kaikki tuotteet esille tuova elektroniikkaliike, josta saa mitä tahansa kohtuuhinnalla. Sitä vastapäätä on suuri Rewe City -valintamyymälä, ja Saturnin vieressä on Saksan tunnetuin tavaratalo, Galeria Kaufhof. Sen vieressä oleva LevantehauskuvaLevantehaus ] on ainutlaatuisen hieno ostoskeskus, joka tosin ei tarjonnallaan kaikkia miellytä, mutta se on vierailun arvoinen paikka, jossa voi myös ottaa kahvit tai syödäkin. Sen vieressä ja sitä vastapäätä on useita suuria ketjuliikkeiden pisteitä, kuten Zara, C&A ja Lush, ja tältä ketjuliikkeiden valtaamalta pätkältä löytyvät myös apteekki ja mainstream-shoppailijoiden mieleen oleva ostoskeskus Perle.

Jos Mönckebergstrassea jatkaa kohti Rathausmarktia, tulee vastaan lisää ketjuliikkeitä kuten H&M, jotka vetävät puoleensa ihmisiä lähiöistä ja Hampurin laitaosista. Kadun loppupäässä on myös toinen tunnettu tavaratalo, Karstadt. Kadun ainoa ainutlaatuista ostosmahdollisuutta tarjoava paikka on Gerhart-Hauptmann-Platz, jolla on melko usein erilaisia markkinoitamarkkinoita, usein vuodenaikoihin liittyviä, ja niillä on hyvää tunnelmaa ja ruokia.

Mönckebergstrassen lähi- ja sivukadut ovat melko samantyylistä, mainstream-henkistä aluetta ostoksille, joita saa mistä tahansa muualtakin. Kadun vieressä, samansuuntaisesti kulkeva Spitalerstrasse on katu, jolta saa etenkin arkisia tuotteita, kuten lääkkeitä ja kirjoja, mutta sillä on myös Legon liike, saksalainen, luotettava kenkäkauppa Deichmann ja Nike. Paljon liikkeitä on myös Mönckebergstrassen loppupäässä olevan Bergstrassen varrella, jolla on myös keskustan paras ostoskeskus, monipuolinen Europa Passage.

Europa Passage -ostoskeskus
Schanzenviertelin alueella on baarien ja hyvien ravintoloiden lisäksi paljon mitä erilaisimpia ostospaikkoja.
Kuva: Peter Forsberg

Schanzenviertel (Schanze, Sternschanze)

Ydinkeskusta on hyvä paikka tehdä ostoksia sekä niille, jotka haluavat ostaa luksusluokan sarjatuotantoa, että niille, jotka etsivät enemmänkin lähiöhenkistä mainstream-tuotetta. Keskustan ulkopuolelle kannattaa suunnata niiden, jotka mieluummin ostavat ainutlaatuisia tuotteita ja paikallista suunnittelua.

Schanzenviertel, jolle pääsee muutamassa minuutissa metrolla Sternschanze-asemalle, on edelleenkin vaihtoehtoisin ehdoin elävä kaupunginosa, joka on vain osin keskiluokkaistunut ja tylsistynyt. Tämä paikallisten suussa Schanze-nimellä tunnettu, joskus Sternschanzeksi kutsuttu alue on värikäs ja paikoitellen raju paikka, jossa on paljon baareja ja elämää kaduilla vuoden kaikkina päivinä. Alueella on baarien ja hyvien ravintoloiden lisäksi paljon mitä erilaisimpia ostospaikkoja, joihin eivät juurikaan kuulu Mönckebergstrassen tyyliset ketjuliikkeet tai Hanseviertelin ylihintaiset putiikit.

Yksi alueen pääkaduista on Schanzenstrasse [kartalla], jonka varrella on kaikenlaisia liikkeitä, kuten varsinainen alkoholijuomien paratiisi, Getränke-Paradies Wolf (Schanzenstrasse 7).

Paljon muotia ja kaikenlaista yksilöllistä tuotetta on tästä jonkin matkan päässä, lähellä Feldstrassen ja Messehallenin metroasemia, joille muodinystävien on kannattavinta tulla tännepäin suoraan. Marktstrasse [kartalla] on hyvä katu tutkia, ja sen poikkikadulla, Karolinenstrassella, on esimerkiksi Anna Fuchsin arvostettu muotiliike.

Schanzenviertel on varsin hyvä paikka lähteä katsomaan kaikenlaista paikallista suunnittelua kotiin, huonekaluista puhelimiin ja naulakoihin. Yksi hyvä tällainen liike täällä on 1900-luvun skandinaavialaiseen muotoiluun erikoistunut Wohnkultur 66 (Sternstrasse 66).

St. Pauli (Sankt Pauli)

Schanzenviertelin vieressä sijaitseva St. Pauli on myös paikoitellen varsin raju kaupunginosa, jossa on jonkin verran ostosmahdollisuuksia.

Aivan Schanzen vieressä oleva Neuer Kamp, joka on Feldstrassen varrella, FlakturminFlakturm, Feldstrasse edustalla, on katu, jolla on Rindermarkthalle [kartalla]. Se on erinomainen paikka tehdä elintarvikeostoksia niin lihatiskeillä kuin useissa eri elintarvikeliikkeissäkin, ja siellä voi myös syödä ja viihtyä pidempäänkin. Se on vilkas lauantai-iltapäivisin mutta sunnuntaisin se on suljettu.

Erotiikka-alan liikkeitä on pelkästään Reeperbahnin varrella runsaasti, ja aikuisviihteen ystäville täältä löytyy monipuolinen valikoima kaikenlaista. Condomerie (Spielbudenplatz 18) on esimerkki monipuolisesta liikkeestä, ja se sijaitsee lähellä St. Pauli -metroasemaa.

Lisää Hampurin liikkeistä:

TripAdvisor esittelee Hampurin kauppoja

Kalatori
Fischmarktin tavaran kirjo on sen verran laaja ja hinnat edullisia, että tämä on hyvä paikka katsoa ennen kuin alkaa tekemään edullisia hankintoja muualla.
Kuva: Peter Forsberg

Elintarvikeostoksilla

Kalatori

Hampurin värikkäin elintarvikkeiden hankintapaikka on Fischmarkt, ”kalatori”, joka alkaa kesäisin klo 5 ja talvisin klo 7 ja joka pidetään Altona-laiturin [kartalla] vieressä. Täältä voi hankkia kaikenlaisia elintarvikkeita ja muutakin tavaraa sunnuntaiaamuisin noin klo 10 asti. Tavaran kirjo on sen verran laaja ja hinnat edullisia, että tämä on hyvä paikka katsoa ennen kuin alkaa tekemään edullisia hankintoja muualla.

Valintamyymälät

Muualla Hampurissa on joka päivä avoinna valtava määrä erilaisia ruokaa ja juomia myyviä liikkeitä, pienistä kioskimaisista kaljanhakupaikoista suuriin valintamyymälöihin, niin kaupungin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Keskeinen ja suuri elintarvikeliike on Europa Passage -ostoskeskuksen alakerrassa sijaitseva suuri Rewe-ketjun elintarvikemyymälä. Toinen saman tienoon valintamyymälä on kaikkein suurimman kauppakeskittymän alueella oleva Edeka (Grosse Bleichen 30). Toisella puolella ydinkeskustaa, Mönckebergstrassen rautatieaseman puoleisessa päässä on Rewe City, joka on avoinna muulloin kuin sunnuntaisin klo 7–23.

Ydinkeskustan ulkopuolella on paljon erilaisia ruokakauppoja, ja niiden edullisimmasta päästä ovat saksalaiset Penny Markt -myymälät. Niitä on löydettävistä St. Paulista (Reeperbahn 108–114) ja Schanzenviertelistä (Schulterblatt 135–137), jossa se on muuttanut uuteen osoitteeseen. Lähellä linja-autoasemaa, St. Georgen kaupunginosassa on myös Penny Markt, ja se on kenties kaupungin parhaan elintarvikekadun, Steindammin varrella.

Saksalaiset Aldi ja Lidl ovat edullisimpia elintarvikeliikkeitä, joita ei ole aivan ytimessä tai kauppakeskuksissa. Rindermarkthallessa, josta kerrotaan kohdassa ”St. Pauli”, on paikka, jossa on Aldi. Viereisessä Sternschanzessa on Lidl (Altonaer Strasse), aivan Schulterblatt-kadun kulmauksessa, rautatiesillan jälkeen. Lähellä linja-autoasemaa, St. Georgen kaupunginosassa on keskeinen Lidl (Steindamm 94).

Steindamm [kartalla], joka on aivan linja-autoaseman (ZOB) ja rautatieaseman vieressä ja joka on monen hotellin lähellä, on ehdoton paikka tehdä monenmoisia elintarvikeostoksia, osin myös sunnuntaisin. Sen varrella on turkkilaisten ja muidenkin pitämiä liikkeitä, joista saa kaupungin parhaat ja edullisimmat vihannekset ja hedelmät. Liikkeistä saa myös valtavan valikoiman edullisia ja eksoottisia elintarvikkeita, kuten myös kaikenlaista saksalaista ja arkista, alkoholista suklaapatukoihin.

Europa Passage
Europa Passage on niin suuri ja rönsyilevä, että se vaikuttaa monelta ostoskeskukselta, ja siellä voi hyvin viihtyä pitkänkin aikaa.
Kuva: Peter Forsberg

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Hampurista löytyy samoja tavarataloja kuin kaikista Saksan suurista kaupungeista. Ne ovat Galeria Kaufhof ja Karstadt, jotka ovat molemmat Mönckebergstrassen varrella. Kaufhof on kadun alkupäässä, lähellä rautatieasemaa, ja Karstadt kadun toisessa päässä, lähellä Rathausmarktia.

Karstadtin vieressä on kaupungin paras ostoskeskus, Europa Passage [kartalla]. Se on niin suuri ja rönsyilevä, että se vaikuttaa monelta ostoskeskukselta, ja siellä voi hyvin viihtyä pitkänkin aikaa. Sen alakerrasta on pääsy metroasemalle, ja sen yläkerrassa on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, jotka tosin perjantai-iltaisin ja lauantaisin, aivan kuten koko ostoskeskuskin, ovat muulloin kuin kesällä tupaten täynnä. Europa Passage on sen verran suuri ja moninainen, että menee aikansa ennen kuin sen hahmottaa ja siellä oppii liikkumaan.

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Outlet-keskusten ystävät suuntaavat Hampurissa saamaan tunnetuista tuotteista jopa 70 prosentin alennuksia McArthurGlen Designer Outletiin [kartalla], joka sijaitsee Neumünsterissa. Se on avoinna muina päivinä kuin sunnuntaisin klo 10–20, ja sieltä voi hankkia alennuksella Niken, Porschen, Puman ja kymmenien muiden brändien tuotteita. Kaikkein paras sinne on suunnata Hampurin Dammtorilta [kartalla] lähtevällä bussilla. Bussi lähtee kahdesti päivässä, klo 9.30 ja klo 12.30, ja aikataulun voi nähdä outlet-keskuksen sivuilta. Vaihtoehtoisesti voi kulkea junalla Neumünsteriin, jonka asemalta bussilinjat 7 ja 77 kulkevat keskuksen eteen.

Mitä ostaa Hampurista?

Hampuri on erinomainen kaupunki tehdä monenmoisia ostoksia, ja siellä tuotteiden hintataso on yleensä ainakin jonkin verran kotimaata alhaisempi. Hampurista on mahdollista ostaa valtava määrä erilaisia tuotteita, joten sieltä saattaa helpostikin tulla mukaan kaikenlaista ja matkalaukkuun on hyvä jättää menomatkalla tilaa. Parhaita ostoksia monen mielestä ovat vaatteet ja muodikkaat kengät ja asusteet, alkoholijuomat ja elintarvikkeet sekä kaikenlainen design, kuten kodintarvikkeet ja huonekalut. Alkoholi on hyvinkin edullista, ja litran vodkaa saa alkaen kuudella eurolla ja litran kaikkein parhaita vodkia saa alkaen noin viidellätoista eurolla.

Kirpputorit, antiikkiliikkeet ja muut torit

Erilaiset kirpputorit ja muut markkinat ovat hyviä vierailupaikkoja Hampurissa.

Mielenkiintoinen hampurilainen instituutio on ennen St. Paulissa, nykyisin Spreicherstadtissa sijaitseva Harrys Hamburger Hafenbasar (Am Sandtorkai 60–62) [kartalla]. Se muutti muutama vuosi sitten Sandtorhafeniin, joka on sataman varastorakennusalueella, mutta loppuvuodesta 2017 se suljettiin remontin takia. Verkkosivut kertovat koska ja millaisin aukioloajoin se aikanaan avataan. Sinne on aikuisilta viiden euron pääsymaksu, ja se on ylittämätön paikka tutustua eksoottiseen tavaraan, joka on voinut päätyä vain Hampurin kaltaiseen suureen satamakaupunkiin.

Hyvät iltamarkkinat pidetään ympäri vuoden joka keskiviikko klo 16–22 Reeperbahnin varrella olevan Spielbudenplatzin alueella.

Hampurin joulumarkkinat
Hampurin joulumarkkinat ovat kuuluisat, ja ne pidetään marraskuun viimeiseltä viikonlopulta aatonaattoon tai joulukuun viimeiseen päivään.

Ympäri vuoden pidettävien torien ja markkinoiden lisäksi Hampurin joulumarkkinat ovat kuuluisat ja vetävät paikalle runsaasti väkeä. Marraskuun viimeiseltä viikonlopulta aatonaattoon tai joulukuun viimeiseen päivään pidettävät markkinat eivät sisämaan kaupunkien tavoin tarjoa lunta tai välttämättä edes kovin kylmiä lämpötiloja, mutta kansainvälistä joulutunnelmaa on luvassa sitäkin enemmän. Joulumarkkinoita on ympäri keskustan, muun muassa Rathausmarkt-aukiolla, Gänsemarkt-aukiolla, Mönckebergstrassen metroaseman vieressä olevalla Gerhart-Hauptmann-Platzilla, St. Petri -kirkon vieressä, Jungfernstiegin varrella Binnenalsterin rannalla ja St. Paulin kaupunginosassa. Osa markkinoista sulkeutuu jo aatontaattona, ja tietoa niiden aukioloajoista saa verkkosivuilta.

Altona on merkittävä kaupunginosa Hampurissa, mutta turistilla sinne ei välttämättä ole juurikaan asiaa. Lähellä kalamarkkinapaikkaa sijaitseva Stilwerk (Grosse Elbstrasse 68) [kartalla] antaa muodin ystäville hyvän syyn lähteä Altonaan. Sen tarjontaan kuuluu useita kerroksia muotiliikkeitä, jotka on sijoitettu entiseen panimorakennukseen. Stilwerk on aivan kalatorin vieressä, mutta kiinni sunnuntaisin.

Antiikin ja vanhan tavaran ystäville aivan Mönckebergstrassen ja rautatieaseman lähellä oleva Antik Center (Klosterwall 9) [kartalla] on oiva, keskeinen vierailupaikka. Se on avoinna muulloin kuin su ja ma, ja sen lähellä on muitakin hyviä liikkeitä. Tämä on oivaa seutua kirpputorien ja käytetyn tavaran ystäville, ja alueella on muutakin edullista ja mielenkiintoista.

Hintataso, aukioloajat ja sunnuntait

Vertailujen mukaan Hampurin hintataso on lähes kaiken osalta Helsinkiä edullisempi. Tupakkatuotteet eivät ole juurikaan kotimaata edullisempia (edullisimmat askit reilut 5 €), mutta valikoimat ovat paremmat. Alkoholijuomat ovat melkoisesti edullisempia, ja niitäkin on tarjolla ihan tavallisessa valintamyymälässä pienen Alkon verran. Vaatteet ja muut tavarat ovat nekin 15–30 % kotimaata edullisempia.

Tyypilliset aukioloajat ovat ma–pe 10–20 ja la 10–20. Varsinkin tavaratalot, ostoskeskukset ja suuret liikkeet ovat avoinna klo 20 asti, mutta pienemmät putiikit saattavat sulkea ovensa aikaisemmin, etenkin lauantaisin, jolloin jotkin liikkeet keskustan ulkopuolella eivät välttämättä ole lauantaisin lainkaan avoinna.

Sunnuntaisin ostosten tekeminen onnistuu Hampurissa huonosti, mutta kuten muuallakin Saksassa, rautatieasemien yhteydessä on joitain kauppoja avoinna myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Myös Reeperbahnin varrella, etenkin lähellä Reeperbahnin S-bahn-asemaa, on kauppoja sunnuntaisin avoinna. Myös Steindamm-kadulla on liikkeitä avoinna sunnuntaisin, ja sehän on lähellä rautatieasemaa.

Monet liikkeet ovat avoinna lain sallimina sunnuntaipäivinä, joita on yleensä neljä vuodessa. Kaksi niistä ajoittuu kevääseen ja kaksi syksyyn, ja niistä ilmoitetaan suurempien kauppojen ulkopuolella.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Hampurissa ostokset tehdään euroilla, ja niitä kannattaa ottaa turvalliseen Hampuriin mukaan. Pankkiautomaatteja on nykyään kaikkialla, eikä niitä takavuosien tavoin tarvitse enää erikseen etsiskellä. Maksukortit käyvät nykyään nekin takavuosia paremmin, mutta kortilla maksavan kannattaa pitää henkilöllisyystodistusta mukana, sillä sitä voidaan kortilla maksavalta kysyä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Justus Blümer
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti