Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Prager Strasse -ostoskatu
Prager Strasse on yksi kaupungin pääasiallisia ostoskatuja. Sen varrella on useita suuria ketjuliikkeitä.

Dresdenin ostospaikat ja parhaat ostokset

Dresden on kehittynyt varsin monipuoliseksi ostoskaupungiksi, ja siellä on entistä enemmän ostospaikkoja ja erilaisia mahdollisuuksia. Päärautatieaseman ympäristössä on paljon suuria liikkeitä, kauppakeskuksia ja valintamyymälöitä. Vanhakaupunki on kohtalaisen hyvä paikka tehdä ostoksia, ja sen ja rautatieaseman ympäristön lisäksi shoppailijat suuntaavat joen toiselle puolelle Neustadtiin, jossa on vähän erilaisia liikkeitä kuin rautatieaseman ympäristössä. Kaupat ovat Dresdenissä hyvin avoinna muulloin kuin sunnuntaisin ja arkipyhinä, ja hintataso siellä on jonkin verran kotimaata edullisempi.

Parhaat ostosseudut

Dresdenissä on maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään hyvät ostosmahdollisuudet, ja niitä on sekä rautatieaseman vieressä, vanhassakaupungissa että keskustan uudemmalla puolella.

Eniten harvinaislaatuisia ostoksia kuten käsitöitä ja käsitöinä valmistettuja vaatteita, eksoottisia elintarvikkeita, antiikkia, taidetta ja kirpputorituotteita on luvassa Neustadt-osassa, joka on varsin monipuolinen paikka tehdä ostoksia. Eniten tavarataloja ja ostoskeskuksia on rautatieaseman ja Altmarktin välimaastossa, ja myös vanhankaupungin puolella on nykyään suuri ostoskeskus.

Prager Strasse

Päärautatieasemalla (Hauptbahnhof) on lukuisia liikkeitä, joista saa yllättävän monipuolisen valikoiman tuotteita. Aseman edessä oleva Wiener Platz -aukio aloittaa yhden parhaista paikoista siirtyä ostoksille, ja sitä jatkava Prager Strasse on yksi kaupungin pääasiallisia ostoskatuja. Sen varrella on useita suuria ketjuliikkeitä, kuten New Yorker ja H&M, suuri Centrum Galerie -ostoskeskus ja Karstadt-tavaratalo, joka on vanhaakaupunkia kiertävän kehätien vieressä.

Vanhakaupunki

Prager Strasse on kävelykatu, joka johtaa päärautatieasemalta vanhaankaupunkiin ja kohti Altmarktia, joka onkin vanhankaupungin keskusaukio. Vanhassakaupungissa shoppailumahdollisuudet eivät ole yhtä hyvät kuin rautatieaseman edustalla tai Neustadtissa, mutta täällä on kaikenlaisia ostosmahdollisuuksia täälläkin. Altmarktin laidalla sijaitsee Altmarkt Galerie -ostoskeskus, jossa on valintamyymälä, ja lisää kauppoja on toisella puolella aukiota kohti Rathaus-kaupungintaloa kulkiessa, kuten myös Altmarktin yläpuolelta kulkevan Wilsdruffer Strassen [kartalla] varrella. Myös Frauenkirche-kirkon ympäristössä, Neumarkt-aukiolla, on ostospaikkoja, jotka ovat lähinnä kalliita ja korkeatasoisia putiikkeja.

Markthalle
Kaupungin pääkauppahalli eli Neustädter Markthalle Ritterstrassen kulmauksessa on aivan ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa.

Neustadt – joen toisella puolella olevat alueet

Jos haluaa nähdä lisää ja pääosin vähän erilaisia kauppoja, kannattaa vanhastakaupungista siirtyä joen yli Neustadtiin, joka muodostuu kahdesta eri osasta. Augustusbrücke-sillan jälkeen vastaan tuleva Neustädter Markt -aukio [kartalla] aloittaa Innere Neustadt -alueen, jonka pääkatu on Hauptstrasse. Itse aukiolla on usein markkinoita etenkin kesäviikonloppuisin, ja sen alueella on miltei aina vilkasta.

Hauptstrassen varrella on samanlaista mainstream-tyylistä kauppaa kuin rautatieaseman edustallakin, mutta kaupungin pääkauppahalli eli Neustädter Markthalle Ritterstrassen kulmauksessa on aivan ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa. Hauptstrassen varrella on monipuolinen valikoima kauppoja, ja sillä voi katsella kaikkea kengistä vaatteisiin, silmälaseihin ja apteekkitarvikkeisiin. Tämä on myös erinomainen alue taide- ja antiikkiostoksille, ja täällä voi myös tutustua paikalliseen posliiniin.

Albertplatz on yksi kaupungin vilkkaimpia aukioita, ja se myös jakaa Neustadtin kahteen osaan. Sen jälkeen alkaa Äussere Neustadt -kaupunginosa, joka on ikään kuin Berliinin Kreuzbergistä tänne siirretty. Alueen pääkatuja ovat Alaunstrasse [kartalla], jonka varrella on paljon putiikkeja, ja sen varrella olevassa puistikossa viikonloppuisin kirpputorikojuja, ja Louisenstrasse, jonka Alaunstrassen kulmaus on varsinainen alueen pääkallopaikka. Lisäksi kannattaa katsastaa Alaunstrassen kanssa samansuuntaiset Rothenburger Strasse ja Görlitzer Strasse, joiden varrelta löytyy kaupungin mieleenpainuvimpia ostos- ja kahvittelupaikkoja, KunsthofpassagekuvaKunsthofpassage ] (Alaunstrasse 70 / Görlitzer Strasse 23). Sen pihamaalla on myyjäisiä ja kaikenlaisia tapahtumia, ja sinne on aina muulloin kuin sunnuntaisin kannattavaa lähteä käymään.

Neustadtissa on muuallakin yllätyksiä, joten sitä kannattaa ajan kanssa koluta, ja erityisen mukavaa siellä on kesäisin ja erityisen vilkasta lauantaisin.

Dresdenin viralliset turistisivut kertovat hyvistä ostospaikoista.

Joulumarkkinat

Marraskuun loppupuolelta jouluaattoon Dresdenissä pidetään värikkäät ja perinteiset joulumarkkinat. Joulumarkkinat ovat laajalla alueella, jolla ”joulukilometrin” varrella on peräti 11 eri joulutoria. Prager Strasselta Altmarktille ja Neumarktille ja joen yli Hauptstrasselle on noin kuukauden ajan ylittämätöntä jouluhumua, päivittäin klo 10–21.

Elintarvikeostoksilla: valintamyymälät ja kauppahallit.

Dresdenissä ei ole vaikea löytää elintarvikkeita minään viikonpäivänä, mutta sunnuntaisin parhaiten ovat avoinna pienet kaupat ja kioskit, joista usein vastaavat aasialaiset ja Lähi-idästä tulleet. Näitä on erityisen hyvin Neustadt-osassa, etenkin Alaunstrassen varrella. Sen lisäksi päärautatieaseman sisällä on paljon kauppoja avoinna sunnuntaisin ja arkipyhisin, ja myös Neustadtin rautatieasemalla on kauppoja sunnuntaisin avoinna, niiden joukossa Lidl.

Valintamyymälöitä on eri puolilla kaupunkia, ja aina on hyvä selvittää mikä on majapaikan lähin valintamyymälä ja miten se on avoinna. Rautatieaseman vieressä, Bayrische Strassen varrella on suuri Rewe, joka on avoinna varsin tyypilliseen aikaan, ma–la klo 7–22. Toinen Rewe on hyvin lähellä, Prager Strassen alussa, rautatieaseman vieressä, ja se on avoinna samoin ajoin. Prager Strassen varrella olevan Karstadt-tavaratalon yhteydessä, ja saman kadun varrella olevan Centrum Galerie -ostoskeskuksen yhteydessä on Konsum, kuten myös DM-kemikaaliliikkeitä, joista saa esimerkiksi gluteenittomia ja terveellisiä elintarvikkeita.

Jos majapaikka on vanhankaupungin puolella, on sen Altmarkt-Galerie -ostoskeskuksen yhteydessä klo 9–21 avoinna oleva Rewe. Neumarkt-aukiolla, Frauenkirchen vieressä on pieni Konsum Express, joka on avoinna myös sunnuntaisin, ja vanhaakaupunkia kiertelevä törmää muihinkin, yleensä vähän normaalia pienempiin valintamyymälöihin.

Joen toisella puolella Neustadtissa parhaat apajat elintarvikeostoksille on kauppahallissa (Neustädter Markthalle) [kartalla] (Hauptstrassen ja Ritterstrassen kulmaus), jossa on kojujen ja pikkuliikkeiden lisäksi Konsum-valintamyymälä (avoinna ma–la klo 8–20). Syvemmällä Neustadtissa on myös Rewe [kartalla], joka on parin korttelin päässä Alaunstrassesta ja joka on avoinna ma–la klo 7–22.

Kirpputori
Torityylistä tapahtumaa on eniten Neustadtin puolella, jossa Hauptstrassen ja Alaunstrassen varrella on etenkin kesäkauden aikana kirpputoreja.

Antiikki- ja kirpputorit

Dresden on kaupunki, jossa tulee vastaan monia erilaisia toreja ja markkinoita, ja siellä eniten torityylistä tapahtumaa on Neustadtin puolella. Siellä sekä Hauptstrassen että Alaunstrassen varrella on etenkin kesäkauden aikana kirpputorikojuja.

Paras paikka tehdä antiikki- ja kirpputorilöytöjä on kuitenkin joen toisella puolella, Albertbrücke-sillan vieressä pidettävä Elbeflohmarkt [kartalla]. Se pidetään lauantaisin, ja jos haluaa nähdä kaikkein kiinnostavimpia tuotteita, kannattaa paikalle lähteä jo aamulla.

Mitä ostaa Dresdenistä?

Dresdenistä on hyvä käydä hankkimassa paitsi saksalaisia myös muualta tulevia elintarvikkeita, kuten myös alkoholijuomia. Elintarvikkeita on kaikkialta, niin Euroopasta kuin muualtakin, ja erityisen hyvin täältä saa keskieurooppalaisten ruokien ja juomien lisäksi venäläisiä ja muita itäeurooppalaisia tuotteita, aasialaisia ruokia ja myös Lähi-idän ruokia. Alkoholit ovat huomattavasti kotimaata edullisempia, niitä on valtava valikoima tavallisissa valintamyymälöissä, ja kaikki oluista viineihin ja kirkkaisiin tuntuvat suomalaisesta pilkkahintaisilta. Apteekkituotteet ovat nekin jonkin verran edullisempia, ja myös elektroniikkatuotteet ovat usein jonkin verran halvempia. Vaatteet, asusteet, kengät, muotoilu, koristeet ja kodintarvikkeet ovat nekin hyviä ostoksia Dresdenissä. Tupakka ei Saksassa kuulu enää edullisiin ostoksiin, sillä askin keskihinta on noussut yli kuuden euron.

Taide ja antiikki ovat Dresdenissä hyviä ostoksia, samoin Dresdenin oma posliini ja läheisestä Meissenistä peräisin oleva posliini ja muut vastaavat tuotteet. Erilaisia tuotteita on paras katsella Hauptstrassen varrella Neustadt-alueella, ja Hauptstadtin varrella on myös kauppahalli ja usein markkinoita.

Hintataso ja aukioloajat

Dresdenissä miltei kaikki on kotimaata edullisempaa, ja siellä on myös jonkin verran edullisempaa kuin läntisen Saksan suurissa kaupungeissa. Vertailujen mukaan Dresdenissä on melkoisesti edullisempaa kuin Helsingissä, keskimäärin 20–40 %.

Ostosten tekeminen onnistuu hyvin maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään, mutta sunnuntait eivät saksalaiseen tyyliin ole hyviä ostospäiviä. Yleisiä aukioloaikoja tavarataloille ovat ma–la klo 10–20 ja valintamyymälöille ja pikkuliikkeille ma–la klo 8–20, joskin monet yksityiset pikkuliikkeet voivat pitää tunnin lounastauon ja sulkea jo klo 18–19.

Valuutta, pankkikortit ja pankkiautomaatit

Saksassa on käytössä euro, joita kannattaa ottaa turvalliseen Dresdeniin tarpeen mukaan. Maksukortit käyvät parhaiten valintamyymälöissä, tavarataloissa, suurissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, mutta kauppahallissa, toreilla, markkinoilla ja joissain muissa paikoissa kortit eivät useinkaan käy. Pankkiautomaatteja on hyvä määrä päärautatieasemalla, sen ympäristössä ja muualla kaupungissa lähinnä pankkien yhteydessä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti