Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alexanderplatz
Alexanderplatz on kaupungin pääasiallisia shoppailupaikkoja ja myös liikenteen solmukohta, ja sen ympäristöön on kaupungissa vierailevan syytä tutustua erityisen hyvin.

Berliinin kaupunginosia ja alueita

Berliini, jolla on pitkä ja värikäs historia, on nykyään 3,5 miljoonalla asukkaallaan Euroopan viidenneksi suurin kaupunki, ja pinta-alaltaan se on myös Euroopan suurimpia kaupunkeja. Kaupunki on edelleen jakaantunut itä- ja länsipuoliin, joskin nykyisin joitain itä- ja länsipuolen osia, kuten Friedrichshain ja Kreuzberg, on yhdistetty toisiinsa hallinnollisiksi piireiksi.

Tästä huolimatta kaupunginosat tunnetaan edelleen vanhalta itä- ja länsiajalta periytyvinä, ja valtaosa niistä on omia maailmojaan, joihin tutustumiseen voi kuluttaa pitkänkin ajan. Suurimmat ja monen mielestä mielenkiintoisimmat kaupunginosat sijaitsevat itäpuolella, missä on eniten erikoista nähtävää, kun taas länsipuoli on melko tyypillistä länsieurooppalaista kaupunkia, jonne on ilmaantunut huomattavasti vähemmän uutta sitten Saksojen yhdistymisen. Seuraavassa käymme läpi turistin kannalta merkittävimmät kaupunginosat.

Mitte

Alue, jolla sitten Saksojen yhdistymisen on ollut eniten mullistuksia ja suuria rakennusprojekteja, on Mitte ja sen ympäristössä olevat osat, joista merkittävimpiä turistille ovat suuri Alexanderplatz-aukio ja Museumsinsel eli museosaari. Tämä on vanhaa Itä-Berliiniä, joka on saanut valtavan kasvojenkohotuksen parin viime vuosikymmenen aikana. Alue on myös tavallaan parasta aluetta nähtävyyksille, etenkin museoille, joita on tietenkin valtava määrä paitsi museosaarella myös muualla Mitten eli ydinkeskustan alueella.

Alexanderplatz ja Nikolaiviertel

Alexanderplatz [kartalla] on kaupungin pääasiallisia shoppailupaikkoja ja myös liikenteen solmukohta, ja sen ympäristöön on kaupungissa vierailevan syytä tutustua erityisen hyvin. Täällä on tavarataloja, ketjumyymälöiden pisteitä ja kauppakeskuksia. Vanhoilta sosialistiajoilta on jäljellä enää oikeastaan vain niin sanottu Maailmankello, joka on suosittu tapaamispaikka paikallisten keskuudessa, samoin kuin erikoinen suihkulähde.

Alexanderplatzin ympäristössä on myös merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Fernsehturm-torni, Marienkirche-kirkko ja Rotes Rathaus, punainen kaupungintalo, jonka ympäristö on viime vuosina ollut remontissa. Tällä tv-tornin alapuolella olevalla aukiolla kaupunkilaiset viettävät kesäisin aikaa etenkin iltaisin. Täällä on hyvää nuorekasta tunnelmaa, ja asiaan kuuluu hörppäillä olutta esimerkiksi Neptunbrunnen-suihkulähteen kohdilla. Suihkulähteen lähistöllä on melkoisesti nähtävää, ja erityisen kiinnostavia vierailupaikkoja täällä on lapsiperheille: DDR-museo, Sea Life Berlin eli akvaariomaailma ja Berlin Dungeon.

Alueella on myös jonkin verran erikoisia, DDR:n aikaisia rakennuksia, joista monet ovat melko tyylikkäitä. Haus des Lehrers [kartalla] seinämaalauksineen on niistä hienoimpia, ja myös sen vieressä oleva futuristinen BCC-kongressikeskus hivelee silmiä. Näillä kulmilla on useita illanviettopaikkoja, joista diskot ja yökerhot ovat yleisimpiä. Niitä on etenkin Karl-Marx-Allee-valtakadun varrella. Tämä katu oli DDR:n ylpeys, ja sen varrella on edelleenkin paljon suurta ja mahtavaa arkkitehtuuria. Sitä pitkin on suurten mittasuhteitten takia hivenen ikävä pitkään kävellä, mutta sen alkupäässä on merkittävää nähtävää, jota kannattaa katsella. Etenkin Cafe Moskau [kartalla] ja sitä vastapäätä sijaitseva Kino International ovat näkemisen arvoisia, ja niissä voi käydä sisälläkin.

Alexanderplatzin tietämillä on paljon terasseja, ja muiden turistien kanssa juhlimaan mielivien on hyvä tutustua Karl-Marx-Alleen lisäksi Oranienburger Strasseen [kartalla] ja sen lähikatuihin. Täällä on ympäri vuorokauden avoinna olevia baareja ja yökerhoja ja kesäaikaan terasseja. Tämä on muutenkin aluetta, jolla ainakin jotkut mielellään siirtyvät juhlatunnelmiin. Tämä on myös parhaita shoppailupaikkoja koko kaupungissa.

Nikolaiviertel [kartalla] on eräänlainen pieni vanhakaupunki, jonka kortteleissa on mukavaa tunnelmaa ja jossa voi käydä esimerkiksi Nikolaikirche-kirkon sisäpihalla katselemassa taidetta. Täällä on yleensä vilkkainakin aikoina rauhallinen tunnelma, ja täällä on myös muutama ravintola, jotka ovat parempia aterialle kuin Alexanderplatzin lukuisat pikaruokapaikat.

Museumsinsel ja Unter den Linden

Museumsinsel eli museosaari [kartalla] on nimensä mukaisesti museoiden hallitsema alue, jolla on paljon kauniita rakennuksia. Niihin kuuluu Berliinin tuomiokirkko, jonka edessä on Lustgarten-puisto, jossa on mukava istuskella nurmikolla ja nauttia kesäisin tunnelmasta, jota entisöidyt museorakennukset sille antavat. Täältä voi myös nousta Spreejokea kiertäville risteilyille, jolloin alueesta saa vähän erilaisen kuvan kuin jos sillä vain kävelee. Välimatkat ovat pitkiä, ja täällä on edelleen vuonna 2015 ja sen jälkeenkin meneillään rakennusprojekteja, jotka tuntuvat ainakin jonkin verran jatkuvasti muuttavan alueen luonnetta.

Lustgarten, Museumsinsel
Museumsinsel eli museosaari on nimensä mukaisesti museoiden hallitsema alue, jolla on paljon kauniita rakennuksia.

Mitten uudemmat korttelit ovat lähinnä jälleenrakennettuja, ja parasta tunnelmaa rakennusprojekteista huolimatta on Unter den Linden -kadulla. 1600-luvulta peräisin olevassa Zeughausissa [kartalla] on historian museo, sen vieressä Humboldt-yliopisto ja niitä vastapäätä Bebelplatz-aukio, jolla on yliopiston rakennuksia. Tämä aukio tuli aikoinaan tunnetuksi siitä, että siellä natsit polttivat kieltämiään kirjoja. Kadun varrella on myös kauppoja, kuten kirjakauppoja, ja sitä pitkin on mukava kävellä aina Brandenburger Tor -portille asti. Siellä on hyvä pysähtyä ja viettää aikaa Pariser Platz -aukiolla, joka on turistien suosikkipaikkoja koko kaupungissa. Aukion ympäristössä on valtavasti nähtävää, kuten valtiopäivätalo ja juutalaismuistomerkki. Täällä on hyvä ensi kertaa Berliinissä olevien kierrellä ja nähdä kaikkein oleellisimpia Berliinin alueita, jotka ovat päässeet oikeuksiinsa vasta viime vuosikymmenen aikana.

Friedrichstadt

Uutta, uusittua ja jonkin verran vanhaa yhdistelevä Friedrichstadt on sellaisena melko uusi alue Berliinissä. Sinne voi kääntyä Unter den Linden -kadulta esimerkiksi sen pääkadulle Friedrichstrasselle [kartalla], joka johtaa kohti yhtä Berliinin päänähtävyyksistä, Checkpoint Charlieta. Alue on erikoinen, sillä siellä on uusinta uutta edustavia toimistorakennuksia ja eräänlaisen liikekeskustan tuntua. Siellä on kuitenkin myös vanhankaupungin tunnelmaa, jota on erityisen hyvin aistittavissa Gendarmenmarkt-aukiolla [kartalla], jolla on kaksi kaunista kirkkoa ja Konzerthaus eli Berliinin pääkonserttitalo. Gendarmenmarkt on myös tunnettu siitä, että siellä pidetään ennen joulua korkeatasoiset joulumarkkinat.

Checkpoint Charlie [kartalla] sijaitsee vilkkaan Leipziger Strassen toisella puolella. Tämä on kuuluisan rajanylityspaikan lisäksi aluetta, jolla on valtavasti nähtävyyksiä, etenkin museoita, joita sinne on viime aikoinakin ilmaantunut entistä enemmän. Täällä on Trabant-museo [kartalla], kuuluisaa saksalaista makkaraa eli currywurstia esittelevä museo [kartalla] ja sen verran muitakin museoita ja nähtävyyksiä, että aluetta on kartan kanssa hyvä kierrellä paljonkin. Täällä on myös paljon kauppoja, jotka myyvät kaikenlaista, ja Friedrichstrasse onkin kaupungin parhaita ostoskatuja.

Prenzlauer Berg

Alexanderplatz-aukiosta pohjoiseen sijaitseva Prenzlauer Berg [kartalla] on alusta lähtien ollut trendikkäin Itä-Berliinin kaupunginosista, eikä se ole yhtään menettänyt hohtoaan vuosien varrella. Tämä on erinomainen paikka lähteä syömään, shoppailemaan, iltaa viettämään ja muuten vain oleskelemaan, joskaan varsinaisia nähtävyyksiä siellä ei paljon ole.

Prenzlauer Bergin pääasialliset nähtävyydet liittyvät muuriin ja sotaan, ja täällä on periaatteessa kolme suurta nähtävyyttä. Bernauer Strasse oli katu idän ja lännen välillä, ja sen vieressä kulki muuri. Kadun menneisyyteen on helppo tutustua Gedenkstätte Berliner Mauer -näyttelyssä [kartalla], joka on ulkona ja johon voi tutustua koska tahansa. Toinen vastaavanlainen nähtävyys on Mauerpark-puisto [kartalla], jossa on pala muuria jäljellä ja jossa on nähtävillä näyttely. Tämä puisto tunnetaan kuitenkin paikallisten keskuudessa parhaiten sunnuntaisin klo 10-18 järjestettävästä kirpputorista, jossa on kojujen lisäksi myös ruokia ja musiikkia. Kolmas varsinainen nähtävyys on Berliner Unterwelten [kartalla], jossa oppii kaupungin maanalaisesta elämästä ja jossa on nähtävillä etenkin sodanaikaisia bunkkereita.

Kulturbrauerei
Prenzlauer Bergin mielenkiintoisiin paikkoihin kuuluu myös entinen panimo Kulturbrauerei, jossa on elokuvateattereita, konserttisaleja, yökerhoja, jne.

Kaupunginosan mielenkiintoisiin paikkoihin kuuluu myös entinen panimo Kulturbrauerei [kartalla], jossa on elokuvateattereita, konserttisaleja, yökerhoja ja kaikenlaista muuta menevää ja kulttuuripitoista. Täällä on myös museo, jossa oppii elämästä Itä-Saksassa ennen 90-lukua. Joulukuussa panimon alueella on ruotsalaistyylinen Lucia-joulutori.

Kulturbrauerei sijaitsee lähellä kaikkein oleellisimpia Prenzlauer Bergin osia, ja kolmionmuotoinen Kollwitzplatz [kartalla] on sen keskeisin aukio. Täällä on hyviä ravintoloita, lasten leikkipuistoja ja paljon pieniä putiikkeja, samoin kuin torstaisin klo 12-19 ja lauantaisin klo 9-16 pidettävät luomuelintarvikemarkkinat.

Kaupunginosassa on paljon erilaisia ostosmahdollisuuksia, joihin kuuluu myös Arkonaplatzin kirpputori [kartalla]. Se pidetään myös sunnuntaisin klo 10-18, ja siellä on helppo vierailla samalla kun käy Mauerpark-puiston kirppiksellä.

Prenzlauer Bergissä kannattaa kävellä etenkin kesäkautena ajan kanssa, sillä siellä on paljon katuja, joilla on etenkin uniikkeja tuotteita myyviä pikkuputiikkeja, mukavia katunäkymiä ja leppoisaa tunnelmaa. Siellä on myös paljon erinomaisia ravintoloita ja ruokakojuja, jotka tarjoavat erityisen hyviä aasialaisia ruokia, joiden hinta-laatusuhde on aivan ylittämätön. Paljon hyviä ruokapaikkoja on Eberswalder- ja Schönhauser-katujen risteyksessä ja sen lähettyvillä [kartalla], missä sijaitsee kuuluisa Konnopke’s-makkarakoju. Prenzlauer Berg on myös hyvä paikka siirtyä oluelle tai juhlia aamuun asti, sillä siellä on paljon baareja ja yökerhoja, ja illanviettopaikkoja on erityisen paljon samoilla tienoilla kuin ruokapaikkojakin. Täällä on myös legendaariseen maineeseen kohonnut olutterassi Prater Berlin [kartalla].

Friedrichshain

Toinen mielenkiintoinen ja pinta-alaltaan suuri kaupunginosa Itä-Berliinissä on Friedrichshain, joka on hyvä paikka lähteä shoppailemaan, syödä edullisesti mitä erilaisimpia ruokia, siirtyä yöelämän pyörteisiin tai muuten vain viettää aikaa.

Friedrichshainissa ei ole valtavaa määrää nähtävyyksiä. Nähtävyyksistä kuuluisimmat ovat East Side Gallery [kartalla], Stasi-vankila [kartalla] ja Karl-Marx-Allee, DDR:n tunnetuin katu, jolla on osia myös tämän kaupunginosan puolella ja jonka varrella on kiinnostava tietokonepelimuseo [kartalla]. Lähellä valtakatua sijaitsee myös uudehko Kiezsauna [kartalla], joka on korkeatasoinen, hyvin avoinna oleva paikka pestä kaupungin pölyt pois.

Kaupunginosan pääpaikat ovat kuitenkin tästä vähän matkan päässä lähellä rautatietä ja Spreejokea, ja varsinainen pääkallopaikka ostoksille, ravintoloille ja baareille on Simon-Dach-Strasse [kartalla]. Kadun varrella on miltei minkälaisia ravintoloita tahansa. Niillä on kesäterassit, ja kuten Prenzlauer Bergissäkin, hinta-laatusuhde on yleensä uskomattoman hyvä.

RAW Tempel
Friedrichshainissa sijaitsee uudehko huvittelu- ja yöelämän keskus, RAW Tempel, joka on uusimpia vaihtoehtoisia kulttuuri- ja illanviettopaikkoja Berliinin keskustassa.

Lähellä tätä eräänlaista Friedrichshainin keskustaa sijaitsee uudehko huvittelu- ja yöelämän keskus, RAW Tempel [kartalla], joka on uusimpia vaihtoehtoisia kulttuuri- ja illanviettopaikkoja Berliinin keskustassa. Tällä alueella toimi vuonna 1867 toimintansa aloittanut junien kunnostusalue, jonka toiminta lopetettiin vuonna 1994. Vuodesta 1999 lähtien tänne on ilmaantunut kaikenlaista taiteilijoiden ateljeista baareihin, ravintoloihin ja kulttuuritiloihin. Parhaimmillaan alue on kesällä lukuisine terasseineen. Ympäri vuoden sunnuntaisin klo 9-17 täällä pidetään kirpputori.

Kaupunginosassa on toinenkin kirpputori, Flohmarkt am Boxhagener Platz [kartalla], joka pidetään tyypilliseen kirpputoriaikaan eli sunnuntaisin klo 10-18. Lauantaisin samalla paikalla on luomuelintarviketori.

Friedrichshainissa on myös oikea antiikkitori, Antikmarkt am Ostbahnhof [kartalla], joka pidetään sunnuntaisin klo 8-16 ja josta saa hyvin myös DDR-aiheista tavaraa.

Friedrichshain on tietenkin hyvä illanviettopaikka muuallakin kuin RAW Tempelissä. Siellä on melkoisesti hyviä paikallisten suosimia baareja ja muita illanviettopaikkoja lähes kaikkialla kaupunginosassa. Tämä on myös hyvä alue konserteille ja muille tapahtumille, ja Mercedes-Benz Arena (oli: O2 World) [kartalla] on paikka, jossa on kesäisin keikkoja ja talvisin sekä koripallo- että jääkiekkopelejä. Sen vieressä oleva Palazzo Berlin on erikoinen tapahtumapaikka siinä mielessä, että siellä sekä syödään gourmet-tason aterioita että katsellaan vauhdikkaita esityksiä. Niitä ei kuitenkaan ole jatkuvasti, vaan verkkosivut kertovat, koska show tarkalleen ottaen taas saapuu kaupunkiin.

Friedrichshainissa sijaitsee Berliinin vanhin puisto, Volkspark Friedrichshain [kartalla], joka perustettiin vuonna 1840. Siellä on kaikenlaista nähtävää ja muiden harrastusmahdollisuuksien lisäksi iso rantalentopalloalue. Puisto sijaitsee kaukana kaupunginosan pääpaikoista. Kävelymatkat alueella ovat pitkiä, ja täällä on hyvä liikkua koko kaupunginosan alueella pyörällä tai raitiovaunuilla, joista M10 kulkee Prenzlauer Bergiä kohti, M5 ja M6 Volkspark-puistolle ja M13 kulkee Simon-Dach-Strassen kautta.

Kreuzberg

Kreuzberg on kooltaan jopa suurempi kuin itäpuolen kaksi keskeistä kaupunginosaa. Se on aina ollut värikkäin ja vauhdikkain läntisen Berliinin kaupunginosista. Se on laaja alue, johon on kokonaisuudessaan hankala tutustua yhden loman aikana, ja se onkin kaupunginosa, johon kannattaa jokaisella Berliinin vierailulla tutustua lisää.

Kreuzbergin pääpaikat ja tunnetuimmat tienoot ovat sen Bergmannkiez-osassa, Bergmannstrassen [kartalla] kulmilla, missä on hyvä tutustua värikkäisiin katunäkymiin kuuluisine seinämaalauksineen, tehdä ostoksia pienissä putiikeissa ja lähteä syömään mitä erilaisimpia ruokia. Tämä on myös hyvää maastoa illanvietolle. Bergmannstrassen lähitienoilla viihtyvät lähes kaikki, joskin tämä on nuorekasta ja kansainvälistä aluetta, joka myös on vapaamielinen ja jossa kaikki voivat juhlia tyylillään.

Bergmannstrassen varrella oleva Marheineke Markthalle -kauppahalli [kartalla] on kaupungin harvoja jäljellä olevia kauppahalleja. Tämä on nykyään varsin tyylikäs paikka hakea korkeatasoisia ruokia. Sen edustalla on hyvä istuskella terasseilla, joskin Bergmannstrassen varrella on paljon muitakin mukavia terasseja, joita on niin ravintoloilla, kahviloilla kuin baareillakin.

Curry 36
Mehringdammin varrella sijaitsevat myös eräät kaupungin tunnetuimmat pikaruokapisteet, joiden edessä on etenkin viikonloppuisin pitkiäkin jonoja. Yksi näistä on Curry 36.

Samalla alueella paljon kaikenlaista on myös Mehringdamm-valtakadun varrella [kartalla], missä on paljon kauppoja, kahviloita, baareja ja muuta mielenkiintoista. Lähellä Bergmannstrassen kulmausta sijaitseva Viktoria Park -puisto [kartalla] on kesäaikaan hyvä paikka kohota 66 metriä korkealle kukkulalle, missä sijaitsee suureellinen Schinkel-muistomerkki, joka juhlistaa Napoleonin lyömistä. Täällä voi istua terassilla Golgathassa [kartalla], ja puiston ympäristössä sen kaikilla puolilla on muitakin terasseja.

Mehringdammin varrella sijaitsevat myös eräät kaupungin tunnetuimmat pikaruokapisteet, joiden edessä on etenkin viikonloppuisin pitkiäkin jonoja. Curry 36 [kartalla] on ehdoton paikka currywurstille eli paikalliselle hivenen tuliselle makkaralle, ja Mustafa’s Gemüse Kebap sen vieressä tarjoaa monen mielestä kaupungin parhaat döner kebabit. Kreuzberg on ehdoton paikka lähteä syömään kebabia, sillä 1970-luvun alussa turkkilaiset kehittivät sen juuri täällä - virallisen version mukaan Hasir-nimisessä paikassa [kartalla], joka tosin sijaitsee toisella puolella kaupunginosaa.

Tällä alueella pidetään myös Berliinin ensimmäiset luomuelintarvikemarkkinat, jotka ovat lauantaiaamuisin erittäin tunnelmallisella alueella Chamissoplatz-aukiolla [kartalla]. Kreuzbergin aivan naapurissa, tosin hivenen Neuköllnin puolella, sijaitsevat toiset vierailunarvoiset markkinat, Türkenmarkt [kartalla] eli turkkilaiset markkinat, joissa myyjät ja tuotteet ovat autenttisia mutta jolla viihtyvät parhaiten keski-ikäiset ja sitä nuoremmat paikalliset. Täällä voi paitsi tehdä elintarvike- ja muita ostoksia tiistaisin ja perjantaisin klo 11-18.30 myös syödä hyviä ruokia, kuunnella musiikkia ja viihtyä pitkänkin aikaa.

Melko lähellä turkkilaista toria Kottbusser Tor [kartalla] on tunnettu yöelämästään, jota on erityisen paljon Dresdener Strassen ja Oranienstrassen varrella. Monet baarit ovat aamuun asti auki, ruokapaikkojakin täällä on lukuisia ja myös Hasir-kebabpaikka sijaitsee tällä alueella.

Nähtävyyksiä Kreuzbergissä on jonkin verran, ja jos mielii päästä kärryille tämän värikkään kaupunginosan ja viereisen Friedrichshainin vaiheista, on kaupunginosien menneisyyttä kartoittava FHXB-museo [kartalla] hyvin lähellä döner kebabin kotikulmia tähän oiva paikka. Taiteen ystäville mielenkiintoinen vierailupaikka on Kunstquartier Bethanien [kartalla], kompleksi, jossa on useita gallerioita ja muita tiloja ja jossa Kunstraum erityisen mieleenpainuva vierailupaikka.

Kreuzbergin uusimpiin nähtävyyksiin voidaan laskea Tempelhofin entinen lentoasema [kartalla], jonka kiitoradat ovat hyviä paikkoja pyöräillä ja harrastaa kaikenlaista. Tämä on hyvä alue lähteä miltei kenen tahansa, joskin alue on valtava ja karttaa on hyvä tutkia porttien paikantamisessa. Vaikka se on avoinna ympäri vuoden, on lämpimin kesäaika paras ajankohta lähteä sinne. Lähin metroasema on U6-linjan varrella oleva Platz der Luftbrücke.

Sony Center
Potsdamer Platzin tienoilla merkittävä kompleksi on Sony Center.

Potsdamer Platz ja lähitienoot

Tiergarten-puistoalueen eteläpuolella sijaitseva Potsdamer Platz on alue, joka Saksojen yhdistymisen jälkeen on kenties eniten koko kaupungissa nähnyt muutoksia. Tämä alue, joka sijaitsee aivan Mitten vieressä, on siinä mielessä uusi vierailupaikka, että DDR:n aikoina tämä oli joutomaata, jolle ei sen raja-alueen luonteen takia rakennettu mitään. Nykyään se on täynnä kuuluisten arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia ja siellä on edelleenkin meneillään rakennusprojekteja. Tänne kannattaa lähteä vierailemaan mitä erilaisimmissa paikoissa, jotka tarjoavat etenkin kulttuurielämyksiä.

Suurin kulttuuri- ja taidekompleksi Potsdamer Platzin ympäristössä on Kulturforum [kartalla], jonka pääanti on vuoden 1960 jälkeen valmistunut nykytaide.

Toinen merkittävä kompleksi on Sony Center [kartalla], jonka suojissa on esimerkiksi Deutsche Kinemathek. Siellä voi tutustua elokuvan historiaan, ja sen yhteydessä olevassa Arsenal-tilassa on elokuvaesityksiä.

Sony Centeriä vastapäätä sijaitsee DaimlerCity-keskus, jossa on ulkosalla taideteoksia ja jonka yhteydessä on myös sisätiloihin sijoitettu Daimler-taidegalleria.

Salvador Dalin taiteeseen mieltyneet voivat aivan tämän tilan vieressä olevalla Leipziger Platzilla käydä Dali-museossa. Aivan sen vieressä pidetään lauantaisin klo 8-15 ja sunnuntaisin klo 10-18 antiikkimarkkinat.

Potsdamer Platzista on viime vuosikymmenen aikana tullut tärkeä paikka, johon on hyvä tutustua ainakin jonkin verran jo ennen matkaa sen omien verkkosivujen avustuksella.

Charlottenburg ja lähialueet

Läntisen Berliinin hienoimmiksi mielletyt alueet sijaitsevat Charlottenburgin alueella ja ympäristössä, ja kuten jotkin muutkin kaupunginosat, on tämäkin kooltaan valtava paikka, johon ei jalkapelillä ehdi edes usean päivän aikana kovin kattavasti tutustua. Sen alueella sijaitsevat hienoimmat ostosmahdollisuudet, ja siellä on museoita, palatseja, hotelleja ja paljon kaikenlaista muuta etenkin varttuneeseen ja normaalia hienostuneempaan makuun. Tämä on kalleinta Berliiniä, jossa viihtyy kaupungin kerma, ja tämä on aluetta, jolla on paljon ketjuliikkeitä ja muualtakin tuttuja kauppoja. Täälläpäin kaikki on korkeiden vuokrien takia kalliimpaa kuin Kreuzbergissä ja itäisessä Berliinissä, ja niin ateriointi kuin kahvillekin istahtaminen on täällä hintavampaa kuin muualla kaupungissa.

KaDeWe
Varakkaat himoshoppailijat käyvät täälläpäin mielellään tietenkin kaupungin hienoimmassa ja kalleimmassa tavaratalossa eli KaDeWessä.

Charlottenburgin tunnetuin katu on Kurfürstendamm eli Ku’damm [kartalla], 150 vuotta vanha ja 3,5 kilometriä pitkä ostoskatu. Sen varrella on useita metroasemia, niin että sille on helppo siirtyä muualta kaupungista. Tämä on seesteistä aluetta, jolla ei edes entisen "huumeasema Zoon" eli Zoologischer Garten -metroaseman ympäristössäkään enää pyöri epämääräistä sakkia, vaan senkin ympäristö on uutuutta kiiltelevää ja kaupankäynnille ja muulle liiketoiminalle keskittynyttä.

Zoologischer Garten -aseman vieressä onkin suosituimpana vierailupaikkana vuonna 2014 avattu Bikini Berlin -ostoskeskus [kartalla], jonka tiloista voi nähdä läheisen eläintarhan apinahäkit ja jonka kattoterassiravintolasta voi helposti tarkkailla koko eläintarhaa. Varakkaat himoshoppailijat käyvät täälläpäin mielellään tietenkin kaupungin hienoimmassa ja kalleimmassa tavaratalossa eli KaDeWessä [kartalla], jonka ympäristössä on huomattava määrä muitakin ostospaikkoja ja myös melkoisesti ravintoloita.

Vaikka Charlottenburg ja sen lähitienoot ovat kalliita ja konservatiivisen oloisia paikkoja, on täälläpäin myös toreja ja markkinoita, kuten erinomaiset Winterfeldplatzin markkinat [kartalla], jotka pidetään lauantaisin ja jotka sijaitsevat tällä seksuaalisten vähemmistöjen suosimalla vapaamielisellä alueella. Tämä on jo Schönebergin kaupunginosaa, joka on Charlottenburgin eteläpuolella. Kaupunginosaan kannattaa lähteä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8-16 Rathaus Schöneberg -antiikki- ja kirpputorille.

Charlottenburgin pääkatuja on Kantstrasse, joka on monipuolinen katu ja jonka varrella sijaitsee Berliinin eräänlainen kiinalainen kaupunginosa [kartalla]. Täällä on paljon aasialaisia elintarvikekauppoja ja ylittämätön kokoelma aasialaisia ravintoloita, mutta pitkän Kantstrassen varrella on valtava määrä muitakin kauppoja ja ravintoloita. Samoin kuin Ku’Damminkin, myös Kantstrassen käveleminen päästä päähän yhden päivän aikana on melkoinen haaste shoppailuun mieltyneille.

Charlottenburgin pääkatuihin kuuluu myös tästä pohjoiseen sijaitseva valtakatu, joka vaihtaa nimeä monta kertaa. Sen Bismarckstrassen varrella sijaitsee kaupungin pääasiallinen, epäesteettinen oopperatalo, Deutsche Oper [kartalla]. Bismarckstrassen sivukatu Wilmersdorfer Strasse puolestaan on hyvä vierailupaikka sen vanhanajan kauppahallin, Rogackin takia [kartalla]. Hallin ruokapaikoissa on hyvä käydä maistelemassa tyypillisiä saksalaisia ruokia ja juomia varsin kohtuulliseen hintaan.

Merkittävin Bismarckstrassen sivukaduista on Schlossstrasse, jonka varrella on lähellä Charlottenburgin linna-aluetta useita eri taide- ja muita museoita. Kadun varrella sijaitsevat esimerkiksi Villa Oppenheim, antiikinajan veistoksia esittelevä museo, Bröhan-taideteollisuusmuseo, huippuluokan modernia taidetta kuten Picassoa esittelevä Berggruen ja niin vanhaa kuin moderniakin taidetta esittelevä Scharf-Gerstenberg.

Kadun päässä onkin jo Charlottenburgin palatsi ja suuri puistoalue, jolla voi tutustua kauniisiin rakennuksiin ja suureen puutarhaan. Tälläkin alueella voi viettää aikaa kesäisin tuntikausia. Ennen joulua tänne kannattaa myös tulla, sillä tällöin täällä pidetään joulumarkkinat.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti