Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Schlachte
Schlachte-joenrantapromenadilla on mukava oleskella, tutustua lähistön kauniisiin katunäkymiin ja alueen yleistunnelmaan.

Bremenin kaupunginosia ja alueita

Bremen on Saksan kymmenenneksi suurin kaupunki, Hampurin jälkeen Pohjois-Saksan toiseksi suurin kaupunki, ja sen metropolialueella asuu noin 2,4 miljoonaa asukasta. Bremenin varsinaisen kaupungin alueella ja Bremerhavenissa, jotka muodostavat Bremenin osavaltion, asuu 664 000 asukasta, ja loput sen metropolialueen asukkaista asuvat Ala-Saksin osavaltiossa.

Koska valtaosa asukkaista asuu muualla kuin Bremenin keskustassa, ei sen tunnelma ole kaikin tavoin mikään miljoonakaupunkimainen. Vilkkainta kaupungissa on päärautatieaseman tienoilla ja vanhankaupungin vilkkaimmissa osissa, kuten Domsheide-aukiolla. Turistille vanhakaupunki tulee tutuksi loman aikana, päärautatieaseman tienoo tulee todennäköisesti ainakin nähtyä ja Viertel on kaupunginosa, jossa on helppo ainakin käväistä vanhastakaupungista. Bremenin-vierailulla kannattaakin tutustua mahdollisimman tarkkaan vanhaankaupunkiin, sillä se on monipuolinen alue, jolla voi tehdä kaikenlaista.

Kaupunkiin saapuvan on hyvä ensimmäiseksi pyytää hotellilta kartta tai sitten käydä turisti-infossa hakemassa sellainen ja muutakin tietoa. Turisti-infoja löytyy keskustasta Markt-aukion vierestä [kartalla] ja päärautatieasemalta.

Altstadt – Vanhakaupunki ja ydinkeskusta

Bremenin vanhakaupunki on erilaisia alueita sisällään pitävä kaupunginosa, josta vain osa on vanhaa ja joka kokonaisuudessaan muodostaa kaupungin ehdottoman ydinkeskuksen. Sen alueella ovat parhaat nähtävyydet, ravintolat, kaupat ja hotellit, eikä sen alueelta välttämättä tarvitse loman aikana poistua. Sieltä on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin, etenkin Domsheide-aukiolta [kartalla] ja myös Domshof-aukion päässä olevalta Violenstrasselta.

Markt, Marktplatz tai Am Markt [kartalla] on kaupungin keskusaukio, ja sen ympäristössä sijaitsevat suurimmat nähtävyydet, parhaat ostospaikat ja kuuluisa Schlachte-joenrantapromenadi. Sillä on mukava oleskella, tutustua lähistön kauniisiin katunäkymiin ja alueen yleistunnelmaan. Domshof-aukiolla on ma–la tori, ja kummallakin aukiolla ja niiden lähistöllä on mukavaa niin päivisin kuin illallakin.

Sen alapuolella sijaitseva Böttcherstrasse-katu [kartalla] on seuraava suuri turistimagneetti vanhassakaupungissa. Alueella tulee käytyä katsomassa lähinnä kesäisin klo 12–18 tasatunnein soittavaa kellopeliä, mutta talvisin kellopeli soi vain klo 12.00, 15.00 ja 18.00. Kadun ympäristössä on museoita, sen nähtävyydet ovat ainutlaatuisia ja siellä on myös hyviä ravintoloita.

Böttcherstrassen edustalla on Schlachte, jokirantapromenadi [kartalla], jolla on kesäisin suuria terasseja, joilta lähdetään jokiristeilyille ja jolla on kesäkaudella lauantaisin markkinat ja normaalia vilkkaampaa tunnelmaa. Tämä on kesäviikonloppuisin ykköspaikka niin turisteille kuin paikallisillekin, ja täällä pääsee täysin siemauksin nauttimaan Saksan kaupungeille hyvin tyypillisestä keskustan jokirantatunnelmasta. Schlachtella sijaitsee muutama rakennus, jotka kuuluvat Böttcherstrassen 1920-luvun punatiilitaloihin, ja näistä on joenrannalla helpompi saada kokonaiskuva kuin alueen sisällä. Rannalla olevista taloista Robinson-Crusoe-Haus herättää huomiota paitsi kauneutensa myös nimensä takia, mutta talo on nimetty niin vain siitä yksinkertaisesta syystä, että romaanissa Crusoe sanoo isänsä olleen kotoisin Bremenistä.

Joenrannan tunnelma on vilkkaimmillaan Böttcherstrassen tuntumassa, missä Sankt Martin -kirkon edustalla ovat risteilylaiturit, ja Schlachten ravintolat ja muut mielenkiintoiset vierailupaikat ovatkin lähinnä Wilhelm-Kaisen-Brücke- ja Bürgermaister-Smidt-Brücke-siltojen välimaastossa. Sen edustalla näkyy niemimaan kärki, jolla sijaitsee Weserburgin modernin taiteen museo. Niin halutessaan sitä pitkin voi kävellä aina hiekkarannalle asti [kartalla], mutta parempi on kuitenkin kävellä vanhankaupungin puolella missä on lisää nähtävää.

Yksi joenrannan vieressä olevista vanhankaupungin alueista on Schnoorviertel eli Schnoor [kartalla], ja tämä samannimisen kadun varrella oleva korttelisto on yksi turistien suosikkeja kaupungissa. Siellä on vain lauantai-iltapäivisin avoinna oleva antiikkimuseo, Bremenin historiasta kertova museo ja runsaasti kauniita kujia, joiden varrella olevissa putiikeissa voi kesäsunnuntaisin tehdä ostoksia.

Schnoor
Joenrannan vieressä olevista vanhankaupungin alueista Schnoorviertel eli Schnoor on yksi turistien suosikkeja kaupungissa.

Vanhaakaupunkia reunustaa lähes joka puolelta vesi, ja joen lisäksi sen Bahnhofsvorstadtin puolella on Stadtgraben-kanava, jonka varrella on mukava Wallanlagen-puistoalue. Tämä Am Wall -kadun vieressä oleva puistoalue on erinomainen paikka kenelle tahansa, ja kesäisin tänne on hyvä suunnata ainakin puisen tuulimyllyn [kartalla] tienoille.

Tuulimyllyn vieressä sijaitseva Ansgaritor-aukio ja sen alapuolella oleva Am Brill [kartalla] kuuluvat keskustan vilkkaimpiin osiin. Tänne johtavat Marktilta ostoskadut, ja täälläpäin vanhaakaupunkia ei olekaan paljon muuta kuin kauppoja. Vanhankaupungin museot, kauneimmat rakennukset ja päänähtävyydet ovat Marktin ja Schnoorin välillä. Domsheide-aukio, joka on tällä alueella, on vilkas liikenteen solmukohta, jolla sijaitsee konserttitalo Die Glocke. Täälläpäin on paljon kauniita suuria rakennuksia, kuten pääkirjastotalo (Stadtbibliothek) [kartalla], ja tästä on lyhyt matka yli Wallanlagen-puiston Vierteliin, jolla on täysin erilaista tunnelmaa kuin vanhassakaupungissa. Ennen Vierteliä, vanhankaupungin puolella, puiston eräissä mukavimmissa osissa, sijaitsee Kunsthalle, kaupungin päätaidemuseo ja kaksi museoitua taiteilijan kotitaloa. Tämä on osa ns. Kulturmeilea eli kulttuurimailia, joka alkaa puistolta ja jatkuu yli Goetheplatzin Viertelin puolelle, missä sijaitsee Bremenin pääteatterirakennus [kartalla].

Bahnhofsvorstadt ja sen ympäristö

Jos Domshof-aukiolta suuntaa kohti Herdentor-siltaa [kartalla] ja kulkee yli Stadtgrabenin, saapuu pian Bahnhofsvorstadt-kaupunginosaan, joka on päärautatieaseman ympäristössä. Hauptbahnhof eli päärautatieasema sijaitsee Bahnhofsplatz-aukiolla [kartalla], jolta lähtee paljon linja-autoja niin muualle kaupunkiin kuin sieltä poiskin. Täältä kulkee myös raitiovaunuja, ja valtaosa tästä alueesta on suurten katujen hallitsemaa, hivenen ikävää aluetta, jolla myös pyörii yöt päivät epämääräistäkin porukkaa. Täällä on paljon hotelleja, hyvä muihin kulttuureihin tutustuttava museo ja melkoisesti pikaruokapisteitä. Jos täälläpäin haluaa syödä hyvin, kannattaa siirtyä kohti Hillmannplatz-aukiota [kartalla], jolla on paitsi monipuolinen valikoima ravintoloita myös muutama baari.

Rautatieaseman vieressä sijaitsee Bürgerweide-aukio [kartalla], jonka laidalla sijaitsee Messe eli messukeskus, kongressikeskus ja ÖVB-halli, jossa on konsertteja. Täällä on viikoittainen kirpputori kesäkaudella, ja täällä myös pidetään suuri Freifest-tapahtuma lokakuun kahden viimeisen viikon aikana.

Messukeskuksen takana sijaitsee kaupungin suurin puisto, Bürgerpark, joka on suuri ja aikaa vievä tutustumiskohde. Täällä on paljon tilaa, täällä sijaitsee hotelli ja täällä on myös muutama kesäterassi, mutta tänne lähtevällä on hyvä olla paljon aikaa kierrellä puistoa.

Ostertorsteinweg
Ostertorviertel sijaitsee kummallakin puolella Ostertorsteinweg-katua, joka on hyvä ostos-, ravintola- ja baarikatu.

Viertel – Ostertor ja Steintor

Schnoorin vieressä sijaitsee Ostertorviertel, joka yhdessä sen vieressä olevan Steintorviertelin kanssa muodostaa kansainvälisestikin tunnetun alueen, nimeltään Das Viertel.

Ostertorviertel on lähempänä keskustaa ja se on Ostertorsteinweg-kadun [kartalla] kummallakin puolella. Siihen kuuluu tämän hyvän ostos-, ravintola- ja baarikadun lisäksi muitakin osia, kenties turistille tärkeimmin Up den Höfen -baarikatu [kartalla].

Steintorviertel sijaitsee Vor Der Steintor -kadun [kartalla] varrella ja kummallakin puolella. Katu ja alue jatkuu melko samanlaisena aina Lüneburger Strasselle asti. Tätä katua tai jotakin muuta katua pitkin kannattaa kesällä siirtyä joenrannalle, joka on nuorten ja lastenmielisten suosikkipaikka pitkän kesäkauden ajan. Joenrannassa on täällä suuri Sielwall-puistoalue, jolla grillataan ja viihdytään suurissakin porukoissa päivät pitkät. Sen vastarannalla on hiekkaranta, jolle kulkee tältä puolelta Sielwallfähre-lautta [kartalla]. Joenrannalla on myös kaikenlaista muuta, kauniista asuinrakennuksista kahvilaterasseihin, pienvenesatamaan ja Werder Bremenin käyttämään Weser-stadioniin [kartalla].

Universität – Yliopiston alue

Vanhankaupungin, Viertelin ja rautatieaseman ympäristön lisäksi Bremenissä on vielä yksi alue, joka voi joillekin tulla tutuksi. Bremenin yliopisto on yksi maan nuorimpia, sillä se sai alkunsa vasta vuonna 1971. Kampus onkin varsin moderni, sinne ilmaantuu edelleenkin uutta ja siellä on viime vuosina ollut suuria remontteja, jotka ovat tehneet siitä entistäkin nykyaikaisemman. Sinne voi kulkea raitiovaunulla numero 6, ja osiin kuten tiedemuseolle bussilla numero 22. Alueen suurin nähtävyys onkin juuri Universum-tiedemuseo [kartalla], joka on perheiden suosiossa. Sen lisäksi yliopistoalueella on Fallturm (engl. Drop Tower) [kartalla], jossa tehdään kokeita painottomassa tilassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti