Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rathenauplatz
Frankfurt on Saksan keskus monessa eri mielessä, sillä sen lentokenttä ja rautatieasema ovat maan vilkkaimpia ja niiltä pääsee miltei minne tahansa. Frankfurt tunnetaan myös liike-elämän keskuksena.

Frankfurtin kaupunginosia ja alueita

Frankfurt am Main on Hessen-osavaltion (engl. Hesse) suurin ja Saksan viidenneksi suurin kaupunki. Sen rajojen sisäpuolella asuu noin 735 000 ihmistä ja koko metropolialueella asuu pysyvästi 2,3 miljoonaa ihmistä. Asukkaista yli 50 % on joko maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia, ja kaupungissa asuu noin 180 maan kansalaisia. Kaupungissa on suuri määrä turkkilaisia maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään, ja Frankfurt on myös tunnettu siitä, että siellä on Euroopan toiseksi eniten korealaisia maahanmuuttajia. Frankfurtissa on 46 kaupunginosaa, joista pienin on vanhakaupunki (Altstadt ) ja suurin joen toisella puolella oleva Sachsenhausen.

Frankfurt on Saksan keskus monessa eri mielessä, sillä sen lentokenttä ja rautatieasema ovat maan vilkkaimpia ja niiltä pääsee miltei minne tahansa. Frankfurt tunnetaan myös liike-elämän keskuksena, mistä ovat osoituksena Euroopan keskuspankin rakennukset, ja Euroopan vilkkaimpiin kuuluva pörssi.

Frankfurtissa englannin kieltä puhutaan enemmän kuin monessa muun maan kaupungissa, ja osa sen asukkaista hallitseekin englantia paremmin kuin saksaa. Kansainvälisyys näkyy katukuvassa monin eri tavoin, ja se on tuonut kaupunkiin niin hyvää kuin pahaakin. Taunusstrassen varrelle, niin sanotulle punaisten lyhtyjen alueelle on kerääntynyt paljon menosta pudonneita, ja viereisen Münchener Strassen varrella on valtava määrä autenttisia ravintoloita, joiden ruoat tulevat monesta maailman kolkasta.

Katujen ja aukioiden nimistä

Saksassa on monessa paikoissa käytössä ”ß”, joka korvaa kaksi ässää (”ss”). Vaikka monessa kartassa ja muussa yhteydessä paikan päällä on käytetty ß-kirjainta, käytetään tässä oppaassa selkeyden vuoksi aina sen sijaan kahta s-kirjainta.

Bahnhofsviertel – Kaupunginosa päärautatieaseman ja ydinkeskustan välimaastossa

Frankfurtin värikkäin kaupunginosa on Bahnhofsviertel [kartalla], jossa on erityisen paljon maahanmuuttajia, hotelleja, ravintoloita ja kaikenlaisia, lähinnä arkisia tuotteita myyviä liikkeitä. Siellä on jonkin verran baareja, epämääräisiä kortteleita mutta myös nykyään entistä enemmän sijoituspankkeja, jotka ainakin toistaiseksi kaikki elävät sulassa sovussa keskenään. Se on aina vilkas, ja myös sunnuntaisin, jolloin muualla kaupungissa on vain vähän kauppoja avoinna, Bahnhofsviertelissä on mahdollista tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia.

Kaiserstrasse
Kaiserstrassen varrella ja sivukaduilla, kuten myös rautatieaseman kummallakin puolella ja lähikaduilla, on melkoinen määrä mitä erilaisimpia hotelleja, joissa kuka tahansa voi huoletta viettää yönsä.

Hauptbahnhof eli päärautatieasema on paikka, joka monelle kaupunkiin saapuvalle tulee ensimmäiseksi tutuksi. Siellä voi haukata aamiaista kukonlaulun aikaan, ja siellä voi tehdä kaikenlaisia hankintoja sunnuntaisin ja muina hankalina ostosaikoina. Rautatieasema on suuri, ja sen kautta pääsee kaikkialle Saksaan ja myös muualle Eurooppaan. Sen vieressä on linja-autopysäkkejä, joilta lähtee busseja lentoasemille, muualle Saksaan ja myös moneen Euroopan kaupunkiin. Rautatieaseman yhteydessä on metroasema, jolta voi S - ja U-junien linjoilla matkustaa kaikkialle kaupunkiin ja myös kaupungin ulkopuolelle. Rautatieaseman edestä kulkevaa Am Hauptbahnhof -katua pitkin liikkuu neljä raitiovaunulinjaa, joista yksi eli 11 kääntyy Münchener Strasselle ja kulkee kohti ydinkeskustaa ja vanhankaupungin keskusaukiota, Römerbergiä.

Aseman edestä kohti ydinkeskustaa kulkeva Kaiserstrasse oli aikoinaan epämääräinen katu, mutta nykyisin se on melko siisti, kansainvälisten pikaruokapisteiden, kahviloiden, baarien ja kioskien hallitsema vilkas katu. Sen varrella on hyviä hosteleita, joissa voi pikkurahalla yöpyä niin yhteismajoitus- kuin omissa huoneissakin, ja alue sopii hyvin nuorille ja seikkailunhaluisille majapaikaksi. Sen varrella ja sivukaduilla, kuten myös rautatieaseman kummallakin puolella ja lähikaduilla, on melkoinen määrä mitä erilaisimpia hotelleja, joissa kuka tahansa voi huoletta viettää yönsä. Rautatieaseman ympäristö lähikortteleineen on kuitenkin vilkas paikka, jossa harva mielellään oleskelee, eivätkä läheskään kaikki halua yöpyä rautatieaseman välittömässä läheisyydessä.

Münchener Strasse, joka kulkee Kaiserstrassen suuntaisesti kohti ydinkeskustaa, on katu, jolla on mukava kävellä ja tutkailla eri puolilta maailmaa tulevaa tarjontaa. Katujen välissä olevat sivukadut ovat nekin mielenkiintoisia ja kielivät ihmistensä, kauppojensa ja ravintoloidensa puolesta kaupungin äärimmäisen kansainvälisestä luonteesta. Jos mielii tehdä eksoottisia juoma- ja elintarvikeostoksia tai syödä aasialaisia tai turkkilaisia ruokia ydinkeskustaa edullisemmin, on Münchener Strasse sivukatuineen siihen sopivaa aluetta.

Kaiserstrasse ja Münchener Strasse johtavat niin sanotulle CityRing-vyöhykkeelle [kartalla], jolla on ydinkeskustaa kiertäviä valtakatuja ja puistoalue, jolta on hyvät näkymät kohti ytimen pilvenpiirtäjiä. Eurotower on kaupungin tunnetuimpia rakennelmia, mutta enää se ei ole yksinään Euroopan keskuspankki vaan uusi tornitalo on jonkin verran ydinkeskustan ulkopuolella. Sen edessä olevan euron symbolin vieressä moni kuitenkin käy ottamassa valokuvan. Pankin lähellä olevan Willy-Brandt-Platz-aukion laitamilla on paljon kulttuuria, kuten uusi oopperatalo ja sen takana myös kaupungin juutalaismuseon uudistettu osa.

Frankfurt Messe – Messualue

Jos jatkaa rautatieasemalta pitkin Düsseldorfer Strassea pohjoiseen, saapuu melko pian Frankfurtin suurelle ja lähes ympäri vuoden vilkkaana pysyttelevälle messualueelle (Frankfurt Messe). Sinne ei ole mikään kovin pitkä kävelymatka rautatieasemalta ja muualta Bahnhofsviertelin alueelta, mutta sinne voi kulkea rautatieasemalta esimerkiksi metrolinjalla U4 ja raitiovaunulinjoilla 11, 16, 17 ja 21. Pysäkki niin raitiovaunuille kuin metrollekin on Festahalle/Messe [kartalla]. Vaikka tämä suuri alue on tunnettu eräistä Euroopan suurimmista messuista, on siellä myös muita tapahtumia, kuten konsertteja Festhallessa. ”Juhlahallissa” on suuren luokan tapahtumia, kuten konsertteja ja koko perheen show-esityksiä, joiden takia pelkästään tullaan Frankfurtiin. Alueella on runsaasti hotelleja, jotka ovat käteviä niille, jotka saapuvat Frankfurtiin messuille tai Festhallen konsertteihin tai muihin tapahtumiin.

Innenstadt – Ydinkeskusta

Frankfurtin ydinkeskusta [kartalla] on alue, joka on vilkkaasti liikennöityjen katujen ja niitä reunustavien puistoalueiden sisäpuolella. Siihen voi laskea myös vanhankaupungin, joka on Berliner Strassen ja joen välimaastossa, mutta tässä yhteydessä vanhakaupunki käsitellään erikseen.

Jos Frankfurtin ytimeen on tulossa rautatieaseman suunnalta, tulee Gallusanlange -puistoalueen, Eurotowerin ja Willy-Brandt-Platzin jälkeen vastaan usean aukion muodostama kokonaisuus. Se on yksi kaupungin parhaita luksusluokan ostosalueita, jolta on hyvä lähteä eri puolille ydinkeskustaa ja myös vanhaakaupunkia. Rossmarkt [kartalla], Goetheplatz ja Rathenauplatz ovat melko saumaton kokonaisuus, ja niiden sivukadut kuten Goethestrasse ja Kalbächer Gasse ovat kaupungin eleganteimpia ostoskatuja.

Zeil
Tavarataloihin ja ostoskeskuksiin mieliville Zeil on katu, jota voi tutkia pitkänkin aikaa.

Jos haluaa siirtyä kohti tavarataloja ja suuria ostoskeskuksia, kannattaa kulkea oikealle kohti aukiota nimeltään An der Hauptwache, jolta lähtevät Frankfurtin suosituimmat ostoskadut. Tavarataloihin ja ostoskeskuksiin mieliville Zeil on katu, jota voi tutkia pitkänkin aikaa, ja se johtaa Konstablerwache-aukiolle, jolla on metroasema ja jolla on torstaisin ja lauantaisin tarjonnaltaan hyvä tori. Itse An der Hauptwache -aukiolla on myös metroasema, ja sen tuntumassa on kaikenlaista lastenmuseosta muihin vierailupaikkoihin, mutta se on melko laaja ja vähän luotaantyöntävä alue, jolta mielellään lähtee johonkin suuntaan. Jos aukiolta haluaa lähteä kohti vanhaakaupunkia ja keskustan muita miellyttävimpiä kortteleita, kannattaa kääntyä St-Katharinen-Kirche-kirkonSt-Katharinen-Kirche taakse, missä on vanhankaupungin lisäksi kauppahalli ja sen ympäristössä kaikenlaista kiinnostavaa.

Vaateliike Grosse Bockenheimer Strasse -kadulla
Grosse Bockenheimer Strasse on ravintoloiden ja kahviloiden valtaama kävelykatu, jonka varrella on myös paljon etenkin vaatteita myyviä liikkeitä.

Jos Goetheplatzilta ja sen jälkeen vastaan tulevalta Rathenauplatzilta kääntyy oikeaan, on Kalbächer Gassella ja sitten kadulla nimeltään Grosse Bockenheimer Strasse. Se on ravintoloiden ja kahviloiden valtaama kävelykatu, jonka varrella ja ympäristössä on myös paljon etenkin vaatteita myyviä liikkeitä. Katu on leveä ja sillä on tilaa vilkkainakin päivinä, ja se johtaa kauniin Alte Operin eli vanhan oopperatalon luo. Oopperatalolta on lyhyt matka pörssitalon edustalla olevalle Börsenplatzille, jolta puolestaan on hyvä siirtyä monipuoliselle ja trendikkäälle kävelykadulle nimeltään Schillerstrasse. Se johtaa pohjoiseen päin mennessä Eschenheimer Platz -aukiolle, jota koristaa keskiaikainen torniEschenheimer Turm -torni ja jolla on metroasema.

Tornin vieressä olevan Eschenheimer Platzin metroaseman kautta kulkevilla maanalaisilla junilla voi mennä suurten puistoalueiden lähellä olevalle Holzhausenstrasse-metroasemalle [kartalla], joka on kävelymatkan etäisyydellä Goethen nimeä kantavasta yliopistokampuksesta ja jonka lähellä on kaksi suurta puistoaluetta. Niistä Grüneburgparkissa on paljon tilaa, ja sen ja Palmengarten-puiston välimaastossa on yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha. Palmengarten on sekin puisto, jossa on trooppista kasvillisuutta esittelevä kasvitieteellinen puutarha, ja siellä on myös kaikenlaista muuta, mistä kaupungissa pidempään viihtyvät tai siellä ennenkin vierailleet voivat hyvin lähteä nauttimaan, parhaiten tietenkin kesäkauden aikana.

Ydinkeskustan toisella puolella, An der Hauptwache -aukiosta katsoen Katharinenkirchen takana olevat korttelit, ovat hyviä ostoksille. Kleinmarkthalle [kartalla] on kauppahalli vailla vertaa, ja sen ympäristöä kannattaa ajan kanssa tutkia. Kauppahalli on luku sinänsä, ja siellä on talvikaudella ja sadesäällä mukava viettää aikaa. Sitä ympäröivät kadut ovat hyviä mutta arkisia paikkoja juoda kahvit, syödä tai tehdä ostoksia.

Yksi parhaita katuja katsella kauppoja on vilkas Berliner Strasse, joka kulkee kohti Börneplatz-aukiota. Sinne pääsee vaikka päärautatieasemalta raitiovaunulla, ja sen vieressä on kaupungin kuuluisa, vanhempi juutalaismuseojuutalaismuseo [kartalla], ja sen takana juutalaisten hautausmaa. Nämä korttelit ovat jo ydinkeskustan laitaosissa, eikä niissä ole paljon muuta turistia kiinnostavaa. Enemmän kaikenlaista sellaista, mikä on kaupungissa vierailijoiden mieleen, on Berliner Strassen ja Mainjoen välisissä kortteleissa, joissa on Frankfurtin paljolti uudelleen rakennettu vanhakaupunki.

Römerberg
Vanhankaupungin pääaukio on nimeltään Römerberg eli ”roomalaisvuori”, jolla turistit mielellään viettävät aikaa.

Altstadt – Frankfurtin vanhankaupunki

Mikäli Goetheplatzilta lähtee kohti Mainjokea, saapuu vilkkaan Berliner Strassen ylitettyään Frankfurtin vanhankaupungin alueelle. Altstadt oli aikoinaan tuhansien upeiden rakennusten hallitsema kaupungin ydin, mutta vuosien 1943–44 pommitukset tuhosivat täältä pari tuhatta taloa, ja näin se on nykyisessä loistossaankin vain varjo entisestään.

Vanhankaupungin pääaukio on nimeltään Römerberg [kartalla] eli ”roomalaisvuori”, jolla turistit mielellään viettävät aikaa. Suihkulähde ja kauniit julkisivut samoin kuin itse Römer-kompleksi antavat aukiolle ainutlaatuista tunnelmaa, josta on mukava istahtaa nauttimaan yhdelle sen monista terasseista. Aukion laidalla on myös kaunis kirkko (Alte Nikolaikirche), mutta valtaosa turisteista siirtyy Römerbergiltä kohti kaupungin tuomiokirkkoa, joka tunnetaan sekä Kaiserdom- että Dom-nimillä [kartalla]. Römerbergin ja tuomiokirkon välimaastossa on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Schirn Kunsthalle, jossa on modernin taiteen ja nykytaiteen vaihtuvia näyttelyitä. Tuomiokirkon ympäristössä on paljon muutakin mielenkiintoista kuten pilakuvamuseo ja siitä jonkin matkan päässä joenrannalla oleva kaupunginmuseo, jota alkuvuodesta 2017 laajennettiin ja laitettiin muutenkin uuteen uskoon.

Samalla kun kulkee Römerbergin ja tuomiokirkon väliä, kannattaa toisin kuin monet muut turistit tutustua Saalgasse-kujaan [kartalla], jonka varrelle on noussut koko joukko merkillisiä taloja. Ne ovat postmodernia arkkitehtuuria värikkäimmillään, ja talot ovat kuuluisien arkkitehtien suunnittelemia. Niiden julkisivut ovat toisistaan poikkeavia, mutta ne kaikki ainakin jossakin määrin kunnioittavat viereisen Schirn-taidemuseon selkeää linjakkuutta.

Museumsufer
Museumsufer-rantapromenadin alueelta on erittäin hyvä katsella pilvenpiirtäjiä samoin kuin muita rakennuksia, kuten kaunista tuomiokirkkoa.

Mainjoen rannat

Vanhankaupungin ja Sachsenhausenin välissä kulkeva Main on kuumina kesäkuukausina miellyttävä joki, jonka kummankin puolen rantapuistot ovat kesäkauden aikana suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Jos Frankfurtissa vuokraa pyörän, kannattaa sillä suunnata heti tänne, ja muutenkin kesäpäivien aikana joenrantoihin on hyvä tutustua. Joenrannalta voi kaupunginmuseon edustalla nousta erilaisten risteilyjen kyytiin, ja joen voi ylittää monia eri siltoja pitkin. Niistä miellyttävimpiä ovat autottomat sillat, joista Eiserner Steg on keskeisin.

Maisemia on mukava ihailla kummaltakin puolelta jokea, mutta Sachsenhausenista, niin sanotun Museumsufer-rantapromenadin alueelta, on erittäin hyvä katsella niin vanhoja kuin uusiakin pilvenpiirtäjiä samoin kuin muita rakennuksia, kuten kaunista tuomiokirkkoa. Museumsuferilla on paljon kaikenlaista kirpputoreista festivaaleihin, ja kesäisin siellä on suuriakin tapahtumia. Rantakadun edustalla on Frankfurtin suurin museokeskittymä, jonka koluamiseen kuluu kaikkein tarmokkaimmiltakin kulttuuri-ihmisiltä monta viikkoa.

Sachsenhausenin kaupunginosa

Museumsuferin takana oleva varsinainen Sachsenhausenin kaupunginosa on mukava paikka kävellä, joskin siihen voi tutustua myös raitiovaunun kyydistä. Sinne voi kulkea myös metrolla, ja keskeisin asema siellä on Schweizer Platz. Jos joenrannalta haluaa kävellä kaupunginosan parhaille paikoille, on Schweizer Strasse siihen varsin miellyttävä ja monipuolinen katu. Katu ja koko kaupunginosa ovat tunnettuja hyvistä ravintoloista, joihin kuuluu viinitupia, ja myös illanviettomahdollisuuksista, joita on erityisen paljon Frankenheimer Platz -raitiovaunupysäkin [kartalla] tuntumassa.

Raitiovaunupysäkki on jo vanhassa Sachsenhausenissa (Alt-Sachsenhausen) joka sijaitsee Ikonimuseon ja Brückenstrassen toisella itäpuolella. Siellä on paljon kävelykatuja, joista esimerkiksi Klappergasse on tunnettu hyvistä omenaviinitavernoista ja muista illanviettopaikoista. Siellä on myös lukuisia ravintoloita ja jonkin verran hotelleja ja hosteleja, joihin hyviin illanviettomahdollisuuksiin mieltyneiden on hyvä majoittua.

Sachsenhausenin eteläpuolella on rautatieasema (Südbahnhof), jolla nimenomaan Sachsenhauseniin muualta Saksasta junalla saapuvien on hyvä jäädä pois. Rautatieaseman eteläpuolelta alkaa pian Saksan suurin kaupungin rajojen sisällä oleva metsäalue (Stadtwald), jonne kesäkaudella voi lähteä monesta eri syystä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti