Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Marienplatz
Altstadt on mukava alue Marienplatzin (kuvassa) ja Viktualienmarkt-aukion ympäristössä. Sen alueella on joukko upeita kirkkoja, palatseja, kävelykatuja ja vanhoja kujia.

Münchenin kaupunginosia ja alueita

Münchenissa asuu 1,5 miljoonaa asukasta, ja koko Suur-Münchenin metropolin alueella asuu lähes 6 miljoonaa asukasta. Tästä huolimatta München on varsin pieni kaupunki ydinkeskustansa osalta, ja siihen on lyhyelläkin lomalla helppo tutustua varsin kattavasti.

Muutama sana liikkumisesta

Vanhaankaupunkiin tutustuminen vie oman aikansa, ja sen vieressä olevat puistot, palatsit ja museot vaativat nekin pintapuoliseenkin tutustumiseen aikansa. Vasta sitten kannattaa lähteä kauemmas seikkailemaan. Kävely on hyvä tapa liikkua paikasta toiseen ydinkeskustan alueella, Hauptbahnhof-rautatieasemalta aina Hofburg-puistolle ja sen takana olevalle museoalueelle. Jos niin mielii, matkoja voi helpottaa keskustassakin siirtymällä metrolla asemalta toiselle, ja myös bussit ja raitiovaunut ovat avuksi ydinkeskustan alueella. Ydinkeskustasta on kävelymatka periaatteessa mihin tahansa kaupunginosaan, ja Marienplatzilta on 15 minuutin tai vähän pidempi kävelymatka Maxvorstadtin kautta Schwabingiin, Theresienwieseen Oktoberfest-juhlien pitopaikalle ja Deutsches Museum -tekniikan museolle.

Keskustan ulkopuolisten kaupunginosien alueella on hyvä liikkua paikasta toiseen kävellen, ja etenkin Maxvorstadtissa, Schwabingissa ja Olympiapuistossa on mukava kävellä, oli sitten kesä tai talvi. Maxvorstadt, Schwabing ja Olympiapuisto ovat melko lähekkäin, ja paljon kävelemään tottuneiden on helppo karttaa tutkimalla suunnistaa pitkin reittiä, joka tutustuttaa ydinkeskustan ulkopuolisiin alueisiin ilman liikennevälineisiin turvautumista.

Julkisiin liikennevälineisiin tulee herkimmin turvauduttua talviaikaan, jolloin Münchenin erinomainen metroverkosto on monen pelastus, sillä lämpötilat laskevat Münchenissä usein reilusti pakkasen puolelle joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana. Vähiten metroon ja muihin liikennevälineisiin joutuvat turvautumaan ne, jotka yöpyvät lähellä Marienplatz-aukiota, ja myös Schwabingista on siedettävä kävelymatka keskustaan ja moneen muuhunkin paikkaan, kuten Olympiapuistoon, Englischer Garteniin ja Maxvorstadtin museoille.

Hyvä tapa ilmaista, missä mikin paikka Münchenissä sijaitsee, on sanoa lähimmän U-bahn-metroaseman tai lähimmän aukion nimi. Münchenin kaupunginosat eivät ole monellekaan tuttuja, lukuun ottamatta ydinkeskustaa ja Schwabingia, eivätkä nekään ole mitenkään erityisen tarkkarajaisia alueita.

Ydinkeskusta (Altstadt, Hauptbahnhof ja Lehel)

Altstadt-vanhakaupunki, Hauptbahnhof-päärautatiaseman edusta ja Lehel-kaupunginosa muodostavat alueen, jota voidaan nimittää Münchenin ydinkeskustaksi. Altstadt on kaupunkiporttien, kuten Karlstor, Sendlinger Tor ja Isartor, ja Hofgartenin väliin jäävä alue, jonka keskus on Marienplatz. Lehel on alue, joka sijaitsee Englischer Garten -puiston eteläpuolella, natsiaikaisesta Haus der Kunst -taidegalleriasta etelään. Hauptbahnhof sijaitsee Maxvorstadtin ja Bayerstrassen välimaastossa. Se on kooltaan melkoinen, ja siellä on muun lisäksi hyvin kauppoja ja ruokakojuja auki öisin ja sunnuntaisinkin.

Altstadt

Altstadt [kartalla] on mukava alue Marienplatzin ja Viktualienmarkt-aukion ympäristössä. Sen alueella on joukko upeita kirkkoja, palatseja, kävelykatuja ja vanhoja kujia, etenkin Platzl-aukiolla [kartalla], joka on eräänlainen kaupungin huvittelualue tämän turistien suosiman aukion ympäristössä. Liikennettä Altstadtissa on vähemmän kuin muissa kaupunginosissa, ja osa kaduista on autoilta rauhoitettuja, etenkin Platzl-aukion ympäristössä, Viktualienmarkt-aukiolta pohjoiseen, kohti Lehel-kaupunginosaa. Monet Münchenin suurimmat nähtävyydet, kuten Residenz-palatsi [kartalla] ja vanha kaupungintalo kellopeleineen ovat tällä alueella, ja sen reunamilla on myös kaupungin parhaita puistoja, kuten Hofgarten ja Englischer Garten [kartalla].

Altstadt on Münchenin ravintolaelämän keskus, ja Platzl-aukion tuntumassa ja Viktualienmarkt-aukion viereisissä kortteleissa [kartalla], Hotel am Marktin ympäristössä sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat oluttuvat ja parhaat ravintolat. Platzl on nykyään lähes yksinomaan turistien suosimaa aluetta, mutta Viktualienmarkt ja sen vieressä olevat baarit ja ravintolat, joilla on ympäri vuoden terassit, ovat paikallisten suosikkipaikka kokoontua oluen ja ruokien äärelle, etenkin lauantai-iltapäivisin ja -iltaisin. Täällä on hyvä paitsi juoda oluita ja viinejä myös syödä paikallisia ruokia, joita on makkaroista suurempiin aterioihin. Näillä tienoilla ollessa on oiva tilaisuus myös vierailla Oktoberfest- ja olutmuseossa [kartalla], jossa voi tutkimisen lisäksi maistella oluita.

Rindermarkt
Altstadt-vanhassakaupungissa oleva Rindermarkt on mukava aukio ja katu, joka johtaa Münchenin kaupunginmuseolle.

Vanhassakaupungissa on sen pääpaikkojen lisäksi yksi hyvä alue, johon on helppo nopeastikin käydä tutustumassa. Viktualienmarkt-aukion vieressä, Peterkirche-kirkon alapuolella oleva Rindermarkt [kartalla] on mukava aukio ja katu, joka johtaa Münchenin kaupunginmuseolle. Sen vieressä oleva alue on sellaisena hivenen uudempi vanhassakaupungissa. St. Jakob’s Platz -aukion [kartalla] alueella sijaitsevat kaupunginmuseon yhteydessä toimiva elokuvamuseo, juutalaismuseo ja kaupungin pääsynagoga, joka valmistui vuonna 2006.

St. Jakob’s Platz -aukiolta voi vielä siirtyä etelään kohti Sendlinger Tor -porttia ja -metroasemaa, jolloin pääsee eroon lopuistakin turisteista ja jolloin voi käydä vilkaisemassa Münchenin kuulua nukketeatteria. Sitä vastapäätä sijaitsee vain lauantaisin klo 9-16 avoinna oleva, pääsymaksuton palokuntamuseo, kauniissa rakennuksessa yhdessä keskustan palokunnan kanssa. Sendlinger Tor -metroasema on sekin hyvä tuttavuus, sillä sen tuntumassa on elokuvateatteri ja paljon ruokapaikkoja, ja asema on koko kaupungin suurimpia joukkoliikenteen solmukohtia.

Hauptbahnhof

Altstadt ja sitä ympäröivät uudemmat ydinkeskustan alueet ovat Münchenin pääshoppailualuetta, ja etenkin Altstadtin monet kävelykadut Marienplatzilta kohti Residenz-palatsia ovat kaupungin parhaita shoppailukatuja. Myös Hauptbahnhof-rautatieaseman tienoo [kartalla], joka on luonteeltaan monilta osin uudempaa ja eräänlaista liikekeskusta, on sekin kaupungin shoppailukeskuksia, ja Karlsplatz-aukion eli Stachusin [kartalla] laidalla on muun muassa yksi maailman suurimmista lelukaupoista.

Lehel

Lehelin puolella on melko vähän kortteleita, jotka ovat Hofgartenin ja Isar-joen välimaastossa. Alueeseen kuuluvat Lehel-metroasema, jonka lähistöllä on hyviä hotelleja, ja Haus der Kunst -taidegalleria [kartalla], jonka Hitler rakennutti 30-luvulla. Museon vieressä on Eisbach-tekojoki, jossa lainelautaillaan talvisinkin, ja Englischer Garten -puiston tällä puolella on myös Baijerin kansallismuseo ja Baijerin osavaltion arkeologiset kokoelmat sen vieressä. Lehelissä on jonkin verran ravintoloita, mutta se on varsin rauhallinen alue, joka soveltuu hyvin majapaikalle.

Vaikka ydinkeskusta, varsinkin Altstadt, on turistien suosiossa vuoden ympäri, on se myös paikallisten arkipäiväinen shoppailupaikka kaikkein kiireisimpinäkin matkustuskausina. Siksi siellä ovat kaikki mahdolliset palvelut ja kaupat lukuun ottamatta suuria elintarvikeliikkeitä. Sen hintataso ei joitain erityisiä turistirysiä ja etenkin joulumarkkinoiden aikaa lukuun ottamatta ole muuta kaupunkia korkeampi. Altstadt on müncheniläisten elintarvikeostosten pääpaikka, ja Viktualienmarkt-aukiolle tullaan hakemaan ruokia ja juomia kaikkialta kaupungista.

Pinakothek der Moderne, Maxvorstadt
Maxvorstadtin museot sijaitsevat kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Kuvassa Pinakothek der Moderne -modernin taiteen museo.

Maxvorstadt ja Schwabing

Vanhastakaupungista katsoen Hauptbahnhofin, Karlsplatzin, Hofgartenin, Odeonplatzin ja Englischer Gartenin takana oleva laaja kaupunginosa eli Maxvorstadt [kartalla] on vanhojen osien lisäksi oleellisin kaupunginosa kaupungissa vierailevalle. Siellä on eniten museoita ja muita nähtävyyksiä, ja siellä on Löwenbräun panimo ja sen vieressä hyvä panimoravintola terasseineen [kartalla]. Sen alueella on kuitenkin myös paljon osia, joissa on vain vilkkaita katuja ja toimistorakennuksia.

Maxvorstadtista pohjoiseen sijaitsee Schwabing, opiskelijoiden asuttama trendikäs alue, jossa on paljon yöelämää ja jossa on jonkin verran hyviä majapaikkoja. Sekä Schwabingiin että Maxvorstadtiin on hyvä tutustua ainakin vähän samalla kun vierailee niiden vieressä olevassa suuressa ja monipuolisessa Englischer Garten -puistossa.

Maxvorstadt

Maxvorstadtin museot sijaitsevat kävelymatkan päässä vanhastakaupungista, ja taidemuseoiden vieressä sijaitsee pari muutakin huomionarvoista museota, kuten kristallimuseo [kartalla], arkkitehtuurimuseo, joka on Pinakothek der Moderne -museon yhteydessä, ja Egypti-museo [kartalla], joka on hyvä lisä Königsplatz-aukion [kartalla] kahdelle antiikin veistoksille omistautuneelle museolle. Näiden jälkeen tulee vastaan mielenkiintoisia museoita, kuten geologian museo ja sen yhteydessä oleva paleontologian museo [kartalla]. Näiden vieressä on vuonna 2013 remontin jälkeen avattu Lenbachhaus-taidegalleria, ja parin sadan metrin päässä tästä on perheitä kiinnostava lastenteatteri [kartalla].

Maxvorstadtissa on yksi mielenkiintoinen alue aivan näiden lähellä, nimittäin Karolinenplatz-aukion ja Brienner Strassen vaiheilla, missä 1930-luvulla oli eräitä tärkeimpiä bunkkereita ja muita natsi-Saksan rakennelmia. München oli Hitlerin mielestä tärkein kaupunki ja 30-luvulla koko aatteen pääkaupunki. Tästä ajasta ei ole paljon jäljellä, mutta toukokuussa 2015 avattiin natsien dokumenttikeskus (Brienner Strasse 34) [kartalla], joka arkkitehtuuriltaan edustaa uusinta uutta. Yksinään ja tietämättömänä vaellellen natsiajoista ei juuri näy merkkejä, mutta jos ottaa osaa opastetulle kierrokselle tai ottaa etukäteen vähän selvää tärkeistä paikoista esimerkiksi München in Ruins -sivuston avulla, saa aivan uutta näkemystä Münchenin tähän puoleen.

Leopoldstrasse (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Schwabingin alueen yöelämä kuuluu kaupungin eläväisimpiin.

Schwabing

Maxvorstadtin mielenkiintoisimpia katuja on Türkenstrasse, joka jatkuu aina Schwabingin puolelle. Katu on hyvä kahviloidensa ja ravintoloidensa puolesta, täällä on myös jonkin verran putiikkeja ja yöelämä kuuluu kaupungin eläväisimpiin, kesät talvet. Englischer Gartenin olutterassien kilpailijoita on etenkin Schwabingin puolella Leopoldstrassella ja Münchener Freiheit -aukiolla Türkenstrassen lisäksi. Schwabing on varsin hyvä alue myös majapaikalle, ja kävelemään tottuneiden on hyvä huomata, että sieltä on nopea kävellä paitsi vanhaankaupunkiin myös Olympiapuistoon [kartalla].

Schwanthalerhöhe ja Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt

Schwanthalerhöhe sijaitsee Hauptbahnhof-rautatieasemasta etelään. Se on hotellien, edullisten ravintoloiden ja baarien hallitsemaa aluetta, joka on nuorekasta ja joka elää lähes ympäri vuorokauden. Sen itäpuolella sijaitseva Isarvorstadt, jonka yhteydessä on myös kaupunginosa nimeltään Ludwigsvorstadt, on hyvä alue Gärtnerplatz-aukion tuntumassa. Sen niin sanottu Glockenbachviertel-alue on seksuaalisten vähemmistöjen suosikkialuetta kaupungissa.

Schwanthalerhöhe

Schwanthalerhöhe [kartalla] on alue, joka virallisesti muuttuu Ludwigsvorstadt-Isarvorstadtiksi Bavariaring-kadun kohdalla. Aseman eteläpuolen mieltää kuitenkin helposti yhdeksi alueeksi, jolla on paljon hotelleja ja jolla maahanmuuttajat pitävät kauppojaan ja ravintoloitaan. Täällä on yöelämää esimerkiksi Deutsches Theater -teatteria vastapäätä [kartalla]. Monilla muillakin kaduilla on halpoja baareja ja kauppoja, jotka ovat avoinna myöhään ja sunnuntaisinkin osittain. Etenkin nuorten ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevien on hyvä kierrellä alueella, joka ei tietysti räväkkyydestään huolimatta ole vaarallinen. Alueella on myös hyvä olutkellari, Augustinerbräu [kartalla]. Myös Bavariapark-puiston [kartalla] vieressä on baareja ja ravintoloita, samoin kuin Deutsches Museumin mielenkiintoiset hallit [kartalla].

Octoberferst (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt on hyvä alue huuruiselle illanvietolle, johon kuuluvat Theresienwiese-puistossa pidettävät Oktoberfest-juhlat.

Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt

Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt [kartalla] on laaja kaupunginosa, joka on erityisen hyvä alue majapaikalle ja huuruiselle illanvietolle, johon kuuluvat Theresienwiese-puistossa [kartalla] pidettävät Oktoberfest-juhlat alkusyksystä. Lisää illanviettopaikkoja on tietenkin Hauptbahnhof-aseman eteläpuolella olevissa kortteleissa Bayerstrassen tienoilla, missä on paljon myös pikaruokapisteitä ja majapaikkoja joka lähtöön, ja lisää niitä löytyy sitten Isarvorstadtin puolelta.

Ludwigsvorstadt on alue etelään päärautatieasemasta aina Sendlinger Tor -portin tienoille, ja viimeistään Fraunhoferstrassen jälkeen alkavat kauniin Isarvorstadtin korttelit. Isarvorstadtin keskusaukio on Gärtnerplatz [kartalla], joka lähitienoineen on Gärtnerplatzviertel, ja tästä etelään oleva alue on pääosin Glockenbachviertel. Nämä kaksi aluetta muodostavat monipuolisen, trendikkään illanviettoalueen hyvin lähellä vanhaakaupunkia.

Gärtnerplatzin halki kulkeva Klenzestrasse [kartalla] ja sen pohjoispuolella olevat Müllerstrasse, joka on homojen suosikkikatuja kaupungissa, ja Blumenstrasse ovat hyvä osoitteita baarille tai yökerholle. Tämä on myös homojen ja lesbojen pääalue, joten alan baareja tulee täällä melkoisesti vastaan. Tämä on jo hyvin lähellä vanhaakaupunkia, joten tänne voi hyvin kävellä, jos hotelli on rautatieaseman lähellä tai vanhassakaupungissa.

Alue on erittäin hyvä majapaikalle, mutta metroasemia siellä on vähän, ja onkin hyvä katsoa majapaikka, joka on kävelyetäisyyden päässä Sendlinger Tor -metroasemasta ja aukiosta tai sitten Isartorista tai muusta lähistön metroasemasta. Ludwigsvorstadtin ja Schwanthalerhöhen majapaikoista on lähes automaattisesti lyhyt matka keskustaan ja lähimmälle metroasemalle. Näissäkin kaupunginosissa voi kuitenkin niiden laajuuden vuoksi olla sijainniltaan epäkäteviä majapaikkoja, joiden tarkkaan sijaintiin on tälläkin seudulla syytä jonkin verran kiinnittää huomiota.

Au-Haidhausen

Isarjoen toisella puolella, Deutsches Museum -tekniikanmuseon takana oleva Haidhausenin kaupunginosa [kartalla] on miellyttävä paikka käydä tekemässä antiikki- ja muitakin ostoksia, ja se on rauhallinen paikka hotellille. Parhaat liikenneyhteydet metrolla täältä ovat Max-Weber-Platz-aukiolta, ja Haidhausenissa sijaitsee Ostbahnhof-rautatieasema [kartalla], jolta pääsee hyvin päiväretkille. Kaupunginosa on laaja, eikä sinne kannata lähteä muuten vain kävelemään, vaan on hyvä ottaa selvää, minnepäin tarkalleen ottaen on menossa, ja siirtyä sinne julkisilla.

Kultfabrik (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Haidhauseniin suunnataan kaikkialta kaupungista ja muualtakin juhlimaan Kultfabrik-teollisuusalueelle, jolla on yli 30 erilaista klubia ja yökerhoa.

Kaupunginosa on suurelta osin rauhallinen paikka, mutta sinne suunnataan kaikkialta kaupungista ja muualtakin juhlimaan Kultfabrik-teollisuusalueelle [kartalla], jolla on yli 30 erilaista klubia ja yökerhoa. Sen naapurissa oleva Optimolwerke on sekin monien baarien ja ravintoloiden valtaama tila.

Yöelämän lisäksi Haidhauseniin saavutaan tekemään ainutlaatuisia ostoksia, sillä täällä on jonkin verran antiikkiliikkeitä. Sellainen on Kultfabrik-alueella, ja myös Curtis & Curtis [kartalla] ja Stephan Keller [kartalla] ovat hyviä antiikkiostoksille.

Kaupunginosaan tullaan myös kävelylle katselemaan kauniita taloja, joita on erityisen paljon Orleansplatz-aukion tienoilla [kartalla], niin sanotun ranskalaisen kaupunginosan alueella.

Neuhausen-Nymphenburg

Schwabingin ja Maxvorstadtin takana oleva Neuhausen-Nymphenburg [kartalla] on kooltaan valtava ja tunnelmaltaan rauhallinen alue, jolla on hyviä hotelleja ja hyvät liikenneyhteydet paitsi kaikkialle Müncheniin myös sen ulkopuolelle päärautatieaseman läheisyyden takia. Lähellä päärautatieasemaa on illanviettopaikkoja, joista Augustiner Keller -olutkellari [kartalla] on parhaita paikkoja maistella baijerilaisia ruokia ja juomia autenttisessa ilmapiirissä ja ilman turhan monen turistin seuraa.

Kaupunginosan rauha on kuin pikkukaupungista ikään. Täällä on hyviä olutterasseja, joilla kesäaikaan on mukava rentoutua. Niiden kuningas on 8 000 ihmistä vetävä Hirschgarten [kartalla], jota pidetään Euroopan suurimpana terassina. Schloss Nymphenburg [kartalla] on kaupunginosan suurin nähtävyys, ja sitä ympäröivät puutarhat ovat kesäkaudella koko kaupungin miellyttävimpiä paikkoja.

Parhaita puolia kaupunginosassa on se, että vaikka se on rauhallinen sijainniltaan ja aivan toisenlainen luonteeltaan kuin ydinkeskusta, on sieltä helppo nopeasti siirtyä muualle ja kävellenkin sieltä pääsee nopeasti paitsi ydinkeskustaan myös Maxvorstadtiin ja Schwabingiin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Casey Hugelfink/Flickr, Roman Boed/Flickr, blu-news.org/Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti