Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Leipzig
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Altstadt-vanhakaupunki
Vanhassakaupungissa on monenmoista katumaisemaa ja rakennustyyliä ja sieltä löytyy kenelle tahansa paljon mielenkiintoista tutkittavaa.

Leipzig alue alueelta

Leipzig sijaitsee Keski-Saksassa, entisen Itä-Saksan alueella, Saksin (Sachsen) osavaltiossa, 160 kilometriä Berliinistä etelään ja reilun sadan kilometrin päässä Itä-Saksan toisesta merkittävästä kaupungista, Dresdenistä. Sen varsinaisen kaupungin alueella asuu noin 560 000 asukasta, ja koko Leipzigin metropolialueella on noin miljoona asukasta.

Leipzigin merkittävimmät alueet turistin näkökulmasta

Leipzig on helposti lähestyttävä kaupunki turistille, sillä kaikki merkittävä on ydinkeskustassa eli vanhassakaupungissa tai aivan sen lähellä. Jos asiaa tulee muualle kaupunkiin, kuten messukeskukselle tai Red Bull Arenalle, pääsee niille nopeasti S-junilla ja raitiovaunuilla.

Vanhakaupunki – Altstadt

Leipziger Altstadt eli Leipzigin vanhakaupunki [kartalla] on paikka, joka jää vilkkaiden ja hankalasti ylitettävien kehäteiden keskelle. Tämä muodoltaan soikea paikka ei kuulu Euroopan suurimpiin vanhoihinkaupunkeihin, mutta se on silti varsin kookas ja monipuolinen. Vanhassakaupungissa on monenmoista katumaisemaa ja rakennustyyliä ja sieltä löytyy kenelle tahansa paljon mielenkiintoista tutkittavaa.

Vanhankaupungin ja koko Leipzigin viehättävä ja energinen keskus on Marktplatz [kartalla], joka on kaiken keskellä ja jonka ympäristössä on kaikkea mahdollista. Aukiolla on suuri ja vilkas tori pari kertaa viikossa, sillä pidetään joulutori ja sillä on markkinahumua ennen pääsiäistä ja pääsiäisviikolla. Sillä on etenkin kesäkautena mutta joskus muulloinkin tapahtumia ja kansanjuhlia, ja se on ehdoton paikka viettää aikaa. Sen ohi kulkevat vanhankaupungin merkittävimmät kadut, ja sitä reunustavat ja sen läheiset rakennukset ovat kaupungin merkittävimpiä.

Yksi kiintopiste aukiolla on renessanssityyliä edustava vanha kaupungintalo (Altes Rathaus)Altes Rathaus, joka valmistui 1550-luvulla. Sen suojissa on Leipzigin kaupunginmuseo, jossa oppii sen historiasta, ja sen yhteydessä on myös liikkeitä, joista saa matkamuistoja ja kaikenlaista Leipzigiin liittyvää. Sen takana on lisää nähtävää, ns. Nachtmarkt-aukiolla, jolla on Goethen muistomerkki ja vanha pörssitalo, ja kaikki aukion läheiset pikkukujat on hyvä koluta loman aikana läpi. Korttelin päässä vanhalta kaupungintalolta sijaitsee uudempi kaupunkimuseon lisärakennus (Böttchergässchen 3) [kartalla], joka on maanantaisin suljettu ja jossa Leipzigin historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla.

Aukiota reunustavista kaduista Grimmaische on kaupungin pääostoskatuja, jonka varrella on kaikenlaista DDR-aiheisesta museosta Leipzigille ominaisiin kauppakujiin, nykyaikaisiin muotiliikkeisiin ja pikaruokapaikkoihin. Kauppakujia on kymmeniä, ja yksi niistä (Marktgalerie) on Markt-aukion reunalla.

Aukion tuntumassa on paljon kaikenlaista muutakin, kuten Johann Sebastian Bachin entinen työpaikka eli Thomaskirche, kaupungin parhaat ostoskadut kuten Hainstrasse ja Peterstrasse ja kaupungin huvittelualue, joka on Barfussgässchen-kujan varrella ja sivukaduilla. Muista aukion lähikaduista Katharinenstrasse on erityisen hyvä, sillä sen varrella on paljon kauniita barokkityyliä edustavia rakennuksia kuten myös numerossa 8 turisti-info, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Sieltä saa kartan ja tietoa monella eri kielellä kaikesta mahdollisesta Leipzigiin ja Saksin osavaltioon liittyvästä. Sieltä saa myös tietoa vanhankaupungin lukuisista museoista, joita on paljon Markt-aukion ympäristössä. Niihin kuuluu antiikkimuseo [kartalla], joka on vanhankaupungin toisen merkittävän kirkon eli Nikolaikirchen yhteydessä.

Myös museon ja kirkon vieressä olevat kadut ja aukiot ovat mukavia ja merkittäviä, ja niillä on kaikenlaista ravintoloista, baareihin, kauppoihin ja museoihin. Kirkon ohi kulkeva Nikolaistrasse on yksi vanhankaupungin monipuolisimpia katuja, ja sillä on runsaasti erilaisia liikkeitä, ravintoloita ja kahviloita. Katu johtaa aivan vanhankaupungin pohjoisosiin, jotka ovat lähellä päärautatieasemaa, ja siellä merkittävin katu on Brühl [kartalla]. Sen varrella oleva ostoskeskus on yksi kaupungin moderneja ylpeydenaiheita, ja sen lähistöllä on eräitä kaupungin parhaita ostospaikkoja, etenkin Hainstrassen varrella.

Monet vanhankaupungin parhaat kadut ja vierailupaikat ovat Grimmaische Strassen pohjoispuolella, mutta myös sen eteläpuolella on paljon kaikenlaista. Thomaskirchen lisäksi siellä on useita hyviä kauppakatuja, kuten Neumarkt ja Peterstrasse, ja niillä on lisää kauppakeskuksia, kauppakujia ja tavarataloja. Yksi mieleenpainuvimpia osia on kuitenkin kauniiden rakennusten hallitsemalla alueella, uuden kaupungintalon (Neues Rathaus)Uusi kaupungintalo [kartalla] ympäristössä. Alue on aivan kaupungin vilkkaimpien katujen vieressä, mutta siellä on aika erilaista tunnelmaa ja alueella on hyviä ravintoloita laidasta laitaan.

Augustusplatz
Augustusplatz on monipuolinen kaupungin keskusaukio, jolta on hyvät liikenneyhteydet raitiovaunulla muualle kaupunkiin.

Vanhankaupungin reuna-alueet ovat monella suunnalla viehättäviä, sillä vilkkaiden kehäteiden ja varsinaisten vanhankaupungin kortteleiden välissä on miellyttävät puistoalueet. Niitä on esimerkiksi juuri Thomaskirchen ja uuden kaupungintalon vieressä, ja niitä pitkin voi kulkea myös Wagner-muistomerkilleWagner-muistomerkki [kartalla], joka muistaa tätä Leipzigissa syntynyttä ja opiskellutta säveltäjää. Sen vieressä on yksi kaupungin lähihistorian merkittävimpiä rakennuksia, eli Die Runden Ecke, joka ennen oli Stasin päämaja ja jossa nykyisin sijaitsee DDR:stä ja sen salaisesta poliisista eli Stasista kertova museo [kartalla]. Sen vieressä on myös toinen museo, viikonloppuisin kiinni oleva ja erityisen paljon opettajia ja koululaisia kiinnostava koulumuseo.

Korttelit Thomaskirchen ja Wagner-muistomerkin välimaastossa ovat varsin miellyttäviä, puistot ovat kesäisin mukavia ja ympäri vuoden alueella on huomattava määrä toinen toistaan houkuttelevampia baareja ja ravintoloita. Merkittävimmät ja vilkkaimmat alueet ovat kuitenkin aivan vanhankaupungin toisella puolella, Augustusplatzin [kartalla] ympäristössä. Tämä aukio on monipuolinen kaupungin keskusaukio, jolta on hyvät liikenneyhteydet raitiovaunulla muualle kaupunkiin kuten jalkapallostadionille, messukeskukselle ja myös rautatieasemalle. Augustusplatzin ympäristössä on valtava määrä kaikenlaista kaupungin korkeimmasta rakennuksesta oopperataloon, konserttitaloon ja yliopistoon, joka on maan tärkeimpiä ja kuuluisimpia. Sen entisiin oppilaisiin ja opettajiin kuuluvat esimerkiksi filosofi Leibniz, Saksan kansalliskirjailija Johann Wolfgang Goethe, säveltäjä Richard Wagner, filosofi Nietzsche ja Saksan 2000-luvun alun pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel. Yliopiston päärakennus (Augusteum)Yliopiston päärakennus on Augustusplatzin vilkkaimmalla reunalla suihkulähteen vieressä, ja siinä on mukava ainakin kesäkauden aikana viettää aikaa ja nauttia alueen nuorekkaasta, urbaanista ja entistä kosmopoliittisemmasta vilinästä.

Vanhankaupungin lähellä olevat vierailupaikat

Merkittävin alue turistille vanhankaupungin lähikortteleissa on päärautatieaseman (Hauptbahnhof) [kartalla] ympäristö. Asema on pinta-alaltaan Euroopan suurin, ja sen yhteydessä on suuri ostoskeskus, jonka kaupoista osa on rajallisesti sunnuntaisinkin avoinna. Rautatieaseman ympäristössä on useita suuria hotelleja, jotka soveltuvat hyvin lyhyellä visiitillä oleville, ja sen takana olevilla alueilla on jonkin verran varteenotettavia vierailupaikkoja.

Hauptbahnhof-rautatieasema
Rautatieasema, jonka takana olevilla alueilla on varteenotettavia vierailupaikkoja. Asema on pinta-alaltaan Euroopan suurin, ja sen yhteydessä on suuri ostoskeskus.

Rautatieaseman lähellä oleviin vierailupaikoihin kuuluu on luonnontieteellinen museo [kartalla]. Se on monien muiden museoiden tavoin maanantaisin kiinni, ja se on perheiden suosikki viikonloppuisin ja koulujen lomien aikaan. Sen takana oleva Zoo eli eläintarha [kartalla] on toinen perheiden loma-aikojen suosikki, ja se on Saksan suurin ja Euroopan toiseksi suurin eläintarha, joka on avoinna 365 päivää vuodessa. Näihin paikkoihin voi tulla raitiovaunulla esimerkiksi Augustusplatzilta, mutta kävellenkin pääsee Wagner-muistomerkiltä esimerkiksi eläintarhalle noin vartissa.

Toinen alue, jolle vanhastakaupungista voi hyvin kävellä on Augustusplatzin lähellä oleva Johannisplatz [kartalla]. Korttelit näiden kahden aukion välillä ovat kaikkea muuta kuin miellyttäviä, sillä liikennettä riittää ja tiet ovat leveitä ja hankalasti ylitettäviä. Täällä kuitenkin sijaitsevat merkittävät ja kautta Saksan kuulut Grassi-museot, joita ovat musiikkisoittimia esittelevä museo, kansantaiteen museo ja taideteollisuusmuseo. Näistä hienoissa art deco -tyylisissä rakennuksissa olevista museoista parhaana vierailupaikkana pidetään taideteollisuusmuseota, joka kuten muutkin museot on maanantaisin suljettu. Museoiden takana on kahvila, jossa on kesällä mukava nauttia rakennusten keskellä olevasta tunnelmasta, ja vanha hautausmaa.

Muualla vanhankaupungin lähistöllä mutta vähän pidemmällä siitä sijaitseva Bayerischer Bahnhof [kartalla] on kolmas paikka, jonne vanhastakaupungista on kannattavaa lyhyelläkin lomalla lähteä käymään. Sinne pääsee nopeasti kaikilla S-junilla esimerkiksi Marktplatzin alapuolella olevalta Markt-asemalta keskustan ali kulkevaa City TunneliaCity Tunnel, pitkin, ja tämä yhteys on ollut mahdollinen vasta vuodesta 2013 lähtien.

Bayerischer Bahnhof on Saksan entisöidyistä vanhoista asemista vanhin ja hienoin, ja se on yksi maan parhaista esimerkeistä täysin kunnostetuista vanhanajan juna-asemista. Sen vieressä oleva, samanniminen ravintola on ehdoton paikka syödä paikallisia ruokia ja nauttia paikallista olutta, ja aseman lähistöllä on jonkin verran majapaikkoja, joilta on nopea yhteys vanhaankaupunkiin, rautatieasemalle ja lentoasemalle. Aseman lähistöllä ei ole paljon mitään muuta turistia kiinnostavaa, lukuun ottamatta kasvitieteellistä puutarhaa. [kartalla] Se on ympäri vuoden avoinna mutta parhaimmillaan kesällä, jolloin kasvihuoneetkin ovat avoinna, ja se on koko Saksan vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut kasvitieteellinen puutarha.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti