Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaufingertor, Kaufingerstrasse
Kaufingerstrasse on mainstream-shoppailijoiden suosiossa, ja sen varrella olevista ostoskeskuksista saa keskustan edullisinta tavaraa. Yksi kadun ostoskeskuksista on uudehko Kaufingertor.

Ostoksilla Münchenissä

Tällä sivulla käydään ensin läpi Müncheniä alue alueelta ja mietitään, millaiseen shoppailuun mikäkin alue sopii parhaiten. Tämän jälkeen tutustutaan kaupungin ostoskeskuksiin, outlet-myymälöihin, elintarvikkeiden ostopaikkoihin ja kirpputoreihin. Lopuksi mietitiään, mitä tuotteita Münchenistä kannattaa ostaa, miten paljon tuotteet siellä maksavat, miten liikeet ovat avoinna ja mitä eri maksutavoista on hyvä tietää.

Parhaat ostosseudut

Münchenin parhaat ostospaikat sijaitsevat Altstadt-vanhassakaupungissa ja etenkin sen kahden pääaukion välittömässä läheisyydessä. Täällä ovat myös joulumarkkinoiden pääkojut, ja näiden aukioiden ja niiltä lähtevien katujen varrella sijaitsevat niin kaupungin suurimmat kuin pienimmätkin tunnetut liikkeet. Vaikka tarjonta on melko samaa kuin muuallakin Euroopassa, ovat valikoimat valtavat ja hinnat edullisemmat kuin kotimaassa. Jos haluaa yksilöllisiä tuotteita tai jotakin muuta kuin muualta saa, on etenkin ydinkeskustan ulkopuolella antiikki- ja keräilyliikkeitä.

Altstadt ja sen lähitienoot

Ostosten tekeminen on Münchenissä varsin helppoa, sillä siellä tarvitsee vain suunnata Marienplatz-aukiolle [kartalla] ja koluta siltä eri suuntiin lähteviä kävelykatuja. Eri kaduilla on erilainen rooli kaupungin shoppailuelämässä. Esimerkiksi Kaufingerstrasse on mainstream-shoppailijoiden ja keskiluokkaista makua seuraavien suosiossa, ja sen varrella olevista suurista kaupoista, tavarataloista ja ostoskeskuksista saa keskustan edullisinta tavaraa. Kadun varrella on muulloin kuin sunnuntaisin mahdollista tehdä ostoksia suurissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, joista uudehko Kaufingertor [kartalla] miellyttää monia. Katua jatkava Neuhauserstrasse on samantyylinen kauppakatu, jolla on esimerkiksi suuri Saturn-elektroniikkamyymälä [kartalla]. Sitä vastapäätä sijaitsee peleihin erikoistunut liike ja Karstadt-kerrostalon urheiluosasto.

Muita hyviä ostoskatuja ovat sekä Marienplatzilta että sen vieressä olevalta tori- ja ravintola-aukiolta eli Viktualienmarktilta lähtevät useat eri ostoskadut, ja ne kaikki on hyvä koluta läpi. Aukioilta lähtevän Weinstrassen varrella ovat esimerkiksi Mangon, Zaran ja Puman suuret liikkeet. Sen vieressä kulkeva Theatinerstrasse on samantyylinen, ja näiden kanssa samansuuntaisesti kulkeva, Maximilianstrasselle johtava Residenzstrasse on sekin muodikas katu, jonka varrella ovat Louis Vuittonin ja Dieselin liikkeet. Samansuuntainen Burgstrasse / Alter Hof / Hofgraben -katu johtaa kohti Maximilianstrassea, ja myös tämä on loistava ostoskatu kesät talvet. Maximilianstrasse on kaupungin hienoimpia kauppakatuja, jonka varrella on muotiliikkeitä, kuten Boss ja Gucci. Sen kanssa samansuuntaisesti kohti Isartorplatz-aukiota kulkeva Tal on hyvä katu ostoksille sekin, ja sillä on elektroniikkaliike ja tyypillisiä alppivaatteita ja muita paikallisia asuja myyvä liike. Tal-kadulla on myös kodinvarusteisiin, kuten huonekaluihin ja koristeisiin, erikoistuneita liikkeitä.

Karstadt-tavaratalo, Karlsplatz
Karlsplatz-aukio on kaupungin parhaita paikkoja tehdä ostoksia suurissa liikkeissä, kuten Karstadt-tavaratalossa.

Etenkin himoshoppailijan on hyvä koluta myös toiseen suuntaan näiltä kahdelta aukiolta lähtevät kadut. Rindermarkt ja sille johtava ja sen vieressä kulkeva Sendlinger Strasse ovat nekin hyviä ostoskatuja, etenkin vähän tavallista yksilöllisempiä tuotteita myyville pienille putiikeille.

Kaufingerstrasse ja Neuhauserstrasse johtavat Karlsplatz-aukiolle, jonka paikalliset tuntevat Stachus-nimellä. Tämä on kaupungin parhaita paikkoja tehdä ostoksia suurissa liikkeissä. Aukion laitamilla ja läheisyydessä on suuri Obletter Spielwaren -lelukauppa [kartalla], Galerie Kaufhof -tavaratalo ja sen vieressä Müllerin kemikaaliliike. Toisella puolella aukiota on apteekki, ja lähellä rautatieaseman edustaa sijaitsee Karstadt-tavaratalo [kartalla]. Aseman edusta on lähes aina rauhaton ja siinä liikkuu epämääräistä porukkaa, mutta itse asemalla on sielläkin liikkeitä moneen lähtöön, ja osa niistä on avoinna myöhään illalla ja sunnuntaisin. Myös aseman vieressä olevissa kortteleissa Bayerstrassen puolella on liikkeitä, jotka ovat avoinna myöhään ja sunnuntaisin ja joista monista vastaavat maahanmuuttajat. Näin niistä saa myös eksoottisia tuotteita ja tuotteita melko edullisesti, ja niitä on monen kadun, kuten Schillerstrassen [kartalla], Schwanthalerstrassen [kartalla] ja Goethestrassen varrella. Kortteleissa on pienten elintarvikeliikkeiden lisäksi Lidl ja muita vähän suurempia kauppoja.

Itse Marienplatz on sekin hyvä shoppailupaikka. Täällä on hyvä käydä Ludwig Beck -tavaratalossa, jonka upean ulkokuoren takaa paljastuu yllättävän monipuolinen valikoima kaikenlaista. Aivan Marienplatzin vieressä oleva Viktualienmarkt puolestaan on kaupungin pääruokatori, ja sinne kannattaa suunnata maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään ostelemaan viinejä, juustoja, lihoja ja muita elintarvikkeita.

Schwabing

Keskustan ulkopuolella Schwabing vetää eniten shoppailijoita puoleensa. Täällä on hyvä valikoima uniikkeja putiikkeja ja kaikenlaisia pieniä kauppoja, joista saa vaatteita, koruja, koristeita ja muita tuotteita, joita on vaikea muualta hankkia. Muodikkaita vaatteita on Schwabingissa eritoten Hohenzollernstrassen [kartalla] varrella, missä on myös hyvä valikoima kenkäkauppoja ja käytettyjä vaatteita myyviä kauppoja. Leopoldstrasse [kartalla] on sekin varteenotettava ostoskatu, ja sen varrella on myös hyvä määrä kesäterasseilla varustettuja kahviloita, ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Muita hyviä shoppailukatuja Schwabingissa ovat Ainmillerstrasse, Franz-Joseph-Strasse, Kaiserstrasse, Schellingstrasse ja Türkenstrasse, jotka sijaitsevat Hohenzollernstrassen lähellä. Elintarvikeostoksille Schwabingissa voi lähteä Elisabethplatz-aukion ruokatorille [kartalla].

Maxvorstadt

Maxvorstadt ei ole yhtä hyvä shoppailupaikka kuin Schwabing, mutta siellä on tehtaanmyymälä Brandhorst-museota vastapäätä, ja museoilla on erittäin hyviä myymälöitä, joista saa sunnuntaisinkin kirjoja ja muita taidetuotteita. Türkenstrassella, joka johtaa kohti Schwabingia, on myös hyvä määrä erilaisia liikkeitä, yleensä pieniä ja mielenkiintoisia.

Yksi erittäin hyvä katu antiikkia etsiville on Schellingstrasse, ja toinen vastaavanlainen on Amalienstrasse. Barer Strasse ja Theresienstrasse ovat myös antiikinystävien suosikkikatuja.

Muenchen.de-sivustolla on lisätietoa Münchenin shoppailusta.

Ostoskeskuksia ja outlet-myymälöitä

Münchenin keskustassa on useita ostoskeskuksia, joista Fünf Höhe [kartalla] sijaitsee tyylikkäimpien ostoskatujen välissä ja on vähän erilainen, luonnonmukainen kauppakeskus.

Keskustan ulkopuolella on lisää ostoskeskuksia, joihin pääsee metrolla. PEP [kartalla] on Neuperlach Zentrum -metroaseman vieressä, Riem Arkaden [kartalla] Messestadt West -metroaseman vieressä ja Mira [kartalla] on kaupungin uusimpia ostoskeskuksia.

Münchenin keskustassa tai aivan sen lähellä on muutama outlet-myymälä, joista saa esimerkiksi viime vuoden muotivaatteita ja -asusteita suurilla alennuksilla. Yksi keskeisimmistä on Eggeringhaus [kartalla] Maxvorstadtissa, Brandhorst-museota vastapäätä. Melko lähellä tätä, toisella puolella Englischer Gartenia sijaitsee Praid [kartalla], josta saa tunnettuja merkkejä jopa 70 %:n alennuksella.

Yli 70 liikkeen Ingolstadt Village -outlet- ja tehtaanmyymäläkeskus [kartalla] avattiin vuonna 2005, ja sitä on jo remontoitukin. Se on avoinna ma-la klo 10-20. Tässä noin 40 minuutin automatkan päässä Münchenistä sijaitsevassa tyylikkäässä keskuksessa on huono puoli se, että sinne pääsee hyvin oikeastaan vain omalla autolla A9-tietä pitkin, mutta tietysti aina voi kulkea Münchenin Hauptbahnhof-rautatieasemalta RB- tai RE-junilla Ingolstadt Nord -asemalle, mistä voi sitten taksilla kohtuuhinnalla mennä kauppakeskukselle.

New in the City -sivusto esittelee lisää outlet-myymälöitä.

Elintarvikkeita myynnissä, Viktualienmarkt
Kätevin paikka nähdä paljon erilaisia kaupan olevia ruokia ja juomia on Viktualienmarkt, jonka kojut ja kaupat myyvät kaikkialta tulevia tuotteita.

Elintarvikeostoksilla

Münchenissä jos missä on hyvä tehdä ruoka- ja juomaostoksia, ja niiden tekeminen on kaupungissa muina päivinä kuin sunnuntaisin ja juhlapyhinä helppoa. Kätevin paikka nähdä paljon erilaisia kaupan olevia ruokia ja juomia on Viktualienmarkt [kartalla], jonka kojut ja kaupat myyvät kaikkialta tulevia tuotteita. Baijerilaisten elintarvikkeiden ja juomien lisäksi etenkin sveitsiläiset, ranskalaiset ja italialaiset autenttiset tuotteet ovat hyvin tarjolla ja suosittuja. Aukiolla on hyvä tehdä ostoksia ja ruokailla maanantaiaamusta lauantai-iltaan, mutta sunnuntaisin ja juhlapyhinä siellä ei ole muuta auki kuin aukiota reunustavat ravintolat.

Lähellä Viktualienmarktia sijaitsee Münchenin hienoin ruokakauppa, Alois Dallmayr (Dienerstrasse 14) [kartalla], joka vetää vertoja mille tahansa elintarvikeliikkeelle maailmassa.

Münchenin ruokatori ja elintarvikekaupat ovat hyviä, mutta varsinaiset valintamyymälät eivät saa yhtä paljon kehuja. Monen mielestä valikoima ei ole niissä kovin hyvä, mutta ne ovat silti paras paikka tehdä nopeasti elintarvikeostoksia. Tunnetuimpia ketjuja on Aldi, jolla on keskustassa montakin pistettä, esimerkiksi osoitteissa Schwanthalerstrasse 14 [kartalla] ja Rundfunkplatz 4 [kartalla], jotka molemmat sijaitsevat päärautatieaseman lähellä. Muita keskeisiä suuria valintamyymälöitä ovat esimerkiksi Rewe City (Tal 3) [kartalla], joka on avoinna klo 22 asti, ja luomutuotteita myyvä Basic Bio Supermarkt (Westenriederstrasse 35) [kartalla].

Kirppu- ja antiikkitorit

Huhti-, heinä- ja lokakuussa Haidhausenin kaupunginosaan, joen toiselle puolelle ilmaantuu valtava Auer Dult -kirpputori Mariahilfplatz-aukiolle [kartalla]. Kirpputori on toiminnassa kunkin kuun viimeisen viikon aikana, ja sinne pääsee helpoiten raitiovaunulla 27 ydinkeskustasta, Mariahilfplatz-pysäkille.

Münchenissä on lukuisia muitakin kirpputoreja, joista osasta saa antiikkiakin. Yksi parhaista on Olympiapark [kartalla], joka on avoinna perjantaisin ja lauantaisin, ja yksi suurimmista on Messegelände Riem [kartalla], joka pidetään lauantaisin klo 6-16 messukeskuksella.

Inside Munich -sivusto kertoo lisää kirppu- ja antiikkitoreista.

Joulumarkkinat

Joulumarkkinat eli Christkindlmarkt ilmaantuvat Münchenin kaduille marraskuun loppupuolella ja jatkuvat jouluaattoon asti. Markkinat ovat laajat ja tuntuvat ottavan valtaansa suuren osan ydinkeskustan kävelykaduista, mutta niiden ehdoton keskus ja kiehtovin paikka on Marienplatz-aukiolla. Marienplatzilla ja muuallakin kojujen hintataso saattaa olla jonkin verran normaalia korkeampi, ja ennen kuin alkaa tosissaan shoppailla, kannattaa etenkin Kaufingerstrassen liikkeiden tarjontaan ja hintoihin tutustua.

Viiniä myynnissä, Viktualienmarkt
Ruoat ja juomat ovat nekin hyviä ostoksia, ja alkoholijuomista etenkin viinit ovat edullisia, ja niitä on tarjolla erinomaiset valikoimat.

Mitä ostaa Münchenistä?

München on hyvä shoppailukaupunki, ja vaikka se onkin maineeltaan Saksan kallein kaupunki, ovat hinnat siellä melkoisesti halvemmat kuin kotimaassa. Elektroniikka ja siihen liittyvät tarvikkeet ovat aina olleet Saksassa edullisia, ja niitä kannattaa Münchenissäkin katsella. Vaatteita, kenkiä ja asusteita on tarjolla laaja valikoima, niin että kaikkea mainstreamista täysin uniikkiin designiin on tarjolla. Ruoat ja juomat ovat nekin hyviä ostoksia, ja alkoholijuomista etenkin viinit ovat edullisia, ja niitä on tarjolla erinomaiset valikoimat.

Ruoista kotiin voi tuoda periaatteessa mitä tahansa jaksaakin kantaa, mutta etenkin Viktualienmarkt-aukion herkut, kuten juustot ja viinit, ovat hyviä hankintoja. Makeisista suklaat ovat Baijerissa hyviä, ja arvostetuimpia suklaita kaupungissa loihtii Elly Seidl. Arvokkaammista tuotteista Nymphenburger Porzellan eli Nymphenburgin linnan posliini on kovassa huudossa mutta kallista. Olutmukit ovat nekin näkyvästi kaupan kaupungin kaupoissa, ja myös baijerilaiset nuket ovat hyviä tuliaishankintoja.

Hintataso

Münchenin hintataso on tutkimusten mukaan Saksan korkein, mutta monet tuotteet ovat siellä roimasti edullisempia kuin kotimaassa. Hintatutkimukset vahvistavat sen, että lähes kaikki on vähintään 10-20 % edullisempaa kuin kotimaassa. Etenkin elektroniikka, alkoholijuomat ja elintarvikkeet ovat edullisempia, ja myös kaupungin suurten ostoskeskusten ja tavaratalojen alennusmyynneissä hinnat ovat erittäin alhaisia, etenkin joulun jälkeen ja keskikesällä. Joulumarkkinoiden hinnat on usein kalliimmat kuin keskustan putiikkien, ja markkinoilla kannattaa olla tarkkana, ettei tule maksettua ylihintaa tuotteesta, jota on muuallakin tarjolla. Joulumarkkinoilla kannattaa keskittyä tuotteisiin, joita on saatavissa vain sieltä, eli lähinnä makeisiin ja käsintehtyihin joulukoristeisiin.

Aukioloajat

Münchenin kaupat ovat varsin hyvin avoinna. Lain mukaan kaupat saavat olla avoinna klo 9-20.00 maanantaista lauantaihin, mutta lauantaisin monet keskustankin kaupat sulkevat ovensa jo iltapäivällä. Ruokakaupat ovat avoinna joskus myöhempään, niin että ne yleensä sulkevat klo 20-22, osa klo 23. Tätä myöhempään ja muutenkin myöhään illalla, samoin kuin sunnuntaisin ja juhlapyhinä, liikkeitä on avoinna Hauptbahnhofilla ja sen vieressä olevissa kortteleissa Bayerstrassen takana.

Juustoa ja hintalappu
Münchenin hintataso on tutkimusten mukaan Saksan korkein, mutta monet tuotteet ovat siellä silti edullisempia kuin kotimaassa.

Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni, mutta jos tarvitsee silloin ostaa ruokaa, kemikaalituotteita tai jotakin muutakin, on Hauptbahnhof-päärautatieasema pelastava enkeli. Viktualienmarkt-aukio on avoinna kuten muutkin kaupat, mutta lauantai-iltapäivisin etenkin talvisin harvat kojut ovat auki ja sunnuntaina kaikki kojut ovat kiinni.

Valuutta

Münchenissä käytetään valuuttana euroa, ja niitä on tietenkin hyvä ottaa rutkasti matkaan mukaan. Kaupunki on turvallinen, eikä kukaan tule siellä ryöstämään. Taskuvarkaita siellä kuitenkin liikkuu etenkin vilkkailla, turistien suosimilla paikoilla, toreilla, suurissa tapahtumissa kuten Oktoberfestin aikana ja joukkoliikennevälineissä. Rahojaan ei kannata missään turhaan levitellä, eikä kaikkia seteleitä ja kortteja kannata pitää samassa paikassa. Lompakko tai muut rahamassit on hyvä pitää niin, että ne tuntee itseään vasten koko ajan.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaatteja Münchenissä on melkoinen määrä kaikkialla keskustassa, kuten rautatieasemalla, Karlsplatz-aukion vaiheilla, vanhassakaupungissa ja monen metroaseman yhteydessä.

Maksukortit

Maksukortit käyvät yhä yleisemmin Münchenissä, mutta kortteja ei oteta vastaan yhtä hyvin kuin Suomessa, eikä niillä yleensä voi maksaa toreilla, baareissa, kioskeissa, valintamyymälöissä tai suurissa elektroniikkaliikkeissä, joista monet ottavat vastaan vain saksalaisten pankkien myöntämiä maksukortteja. Münchenissä on hyvä aina pitää mukanaan niin suuria kuin pieniäkin euroja, ja on hyvä varautua siihen, että esimerkiksi monet pikkuliikkeet ja ravintolat eivät ota vastaan kansainvälisiä maksukortteja. Metro- ja rautatieasemilta saa helposti kansainvälisillä maksukorteilla lippuja niin automaateista kuin tiskiltäkin, ja myös monet majapaikat edullisista kalleimpiin ottavat vastaan kansainvälisiä maksukortteja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti