Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Leipzig
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Specks Hof
Leipzigin erikoisuuksia ovat kauppakäytävät (Passage), jotka ovat eräänlaisia kauppakeskuksia ja joilla on mukava oleskella säällä kuin säällä.

Ostoksilla Leipzigissä

Leipzig on viime vuosikymmenen aikana noussut entisen Itä-Saksan johtavaksi kaupungiksi monella eri alalla, ja se tunnetaan myös erinomaisena kaupunkina tehdä ostoksia. Hintataso on jonkin verran alhaisempi kuin joissain muissa maan suurissa kaupungeissa, ja kaupat ovat pienen alueen sisällä, miellyttävällä alueella jolla ja jonka lähellä ovat myös kaupungin parhaat ravintolat ja nähtävyydet. Kauppapaikkojen joukossa on monipuolinen valikoima toreja, mukaan lukien lukuisia antiikki- ja kirpputoreja, pikkuliikkeitä, katettuja kauppakujia, ostoskeskuksia ja tavarataloja. Ostoksia voi tehdä muulloin kuin sunnuntaisin, joskin Leipzigin kuuluisille joulumarkkinoille suuntaava voi sattua paikalle sellaisena sunnuntaina, jolloin kaupat ovat auki.

Parhaat ostosseudut

Leipzigin ykkösostospaikat ovat vanhankaupungin keskustassa tai sen lähellä, ja lähes kaiken olennaisen voi löytää Marktplatz-aukion [kartalla] lähistöltä. Sen ohi Augustusplatzilta kohti vanhankaupungin parhaita paikkoja kulkeva Grimmaische Strasse on katu, jolla on kauppakeskuksia, osa Leipzigin kymmenistä ostoskäytävistä (Passage) ja tietenkin itse tori, jolla tiistaisin ja perjantai on kunnon markkinat. Aukiolla, jota reunustaa kaunis vanha kaupungintalo, pidetään myös marraskuun lopulta jouluun kestävä joulutori, ja se tuo kaupunkiin todellista jouluhumua. Jouluun liittyviä kojuja ja muuta rekvisiittaa on muuallakin kaupungissa, ja Leipzig kuuluu nykyisin Saksan johtaviin joulutorikaupunkeihin.

Markt-aukion ympäristössä on joka ilmansuunnassa valtava määrä ravintoloita ja myös jonkin verran liikkeitä. Yksi katu, joka on sopiva nuorisomuotia tai muuta nykyaikaista etsiville, on Hainstrasse [kartalla]. Sen varrella on kaikenlaista, kuten suuri valintamyymälä, Jägerhofspassage-käytävä ja Primarkin tyylisiä ketjumyymälöitä, joista saa kaikenlaista halpaa ja nuorekasta.

Hainstrasse johtaa kadulle nimeltään Brühl, ja se on tunnettu kaupungin parhaasta ostoskeskuksesta, nimeltään Höfe am BrühlHöfe am Brühl julkisivu, jossa on valtava määrä erilaisia liikkeitä, ruokapaikkoja ja huvittelumahdollisuuksia. Kauppakeskus ei ole sunnuntaisin avoinna, mutta siltä vain muutaman sadan metrin päässä, tosin ikävien, leveiden valtaväylien toisella puolella, sijaitseva Hauptbahnhof eli päärautatieasema on avoinna sunnuntaisinkin. Sen Promenaden-ostoskeskuksessa on kaikenlaisia kauppoja, joista tosin osa on sunnuntaisin kiinni, mutta sieltä saa pyhäpäivinä elintarvikkeita ja kaikkea muuta sellaista mitä muualta kaupungista on vaikea löytää.

Grimmaische Strassen kaksi sivukatua, eli Neumarkt ja Peterstrasse ovat myös kaupungin pääasiallisia ostoskatuja. Nämä kävelykadut ovat lähes aina vilkkaita, ja alueella on paljon ketjuliikkeitä, ostoskeskuksia ja tavarataloja. Neumarktin varrella on Conrad-elektroniikkamyymälä, jonkalaiset ovat Saksassa aina kannattavia vierailupaikkoja, ja saman kadun varrella on myös kaikista Saksan kaupungeista löytyvä tavaratalo, Karstadt. Jonkin verran liikkeitä on myös Universitätsstrasse-kadulla, joka on samansuuntainen kuin Neumarkt ja Peterstrasse. Alueella on myös paljon kaikenlaista sellaista mikä pitää etenkin nuorisoa siellä, eli pikaruokapaikkoja, elokuvateattereita ja kaikenlaista pientä tapahtumaa kadulla, etenkin kesäkauden aikana.

Leipzigissa ei tarvitse poistua näiltä muutamalta kadulta ostosten takia, ja ostoksia voi yleensä rauhallisessa Leipzigissa tehdä omaan tahtiin ja ilman ruuhkia. Perjantai- ja lauantai-iltapäivät ja tosin alkuillat voivat olla turhan vilkkaita ajankohtia shoppailla kunnolla, ja kauppoja on hyvä kierrellä muina aikoina.

Leipzig Travel kertoo kaiken olennaisen kaupungin ostospaikoista

Kauppakäytävät, ostoskeskukset ja tavaratalot

Leipzigissa on ostoskeskuksia ja tavarataloja ydinkeskustassa, eikä siellä lomalla olevan tarvitse lähteä keskustan ulkopuolella oleville kauppakeskuksille, joita niitäkin on. Kaikki ostokset voi tehdä vanhassakaupungissa tai sen liepeillä, eikä välttämätöntä syytä lähteä niiden takia julkisilla tai taksilla muualle kaupunkiin ole.

Kauppakäytävät

Kaupungin erikoisuuksia ovat kauppakäytävät (Passage), jotka ovat eräänlaisia kauppakeskuksia ja joilla on mukava oleskella säällä kuin säällä. Niiden yhteydessä on kauppoja ja ravintoloita, ja niissä on mukava myös istahtaa kahville tai mennä drinkille. Kuuluisimmat ovat aivan ytimessä, Marktplatzin naapurissa, ja ne ovat Mädler-Passage [kartalla] ja sitä lähes vastapäätä oleva Speck’s Hof.

Nämä jugendtyyliin rakennetut ostoskeskukset ovat kuuluisia monesta eri syystä, ja niissä käy turisteja oppaan kanssa tämän tästä. Speck’s HofSpeck's Hof on kaupungin vanhin ostoskäytävä, siellä on kaikenlaista kuvattavaa ja etenkin sen jugendtyyliin rakennettu katto saa paljon huomiota. Mädler-kujalla huomion vetää puoleensa Auerbachs KellerAuerbachs Keller, turistien suosiossa oleva ja vähän normaalia kalliimpi olutkellari, jossa nuori Goethe tapasi istuskella. Hänen kirjoittamansa runonmuotoisen näytelmän Faust kuuluisa kohtaus, jossa professori tapaa Mefistofeles-nimisen pirun edustajan, on sijoitettu tähän ravintolaan. Itse ravintola on kaupungin vanhimpia, sillä se on ollut yhtäjaksoisesti avoinna vuodesta 1525. Ravintolassa on ajoittain Faustin esityksiä, mutta se on hintava ja turistivoittoinen ravintola. Siellä myös on erillisiä tiloja, kuten vasta vuonna 1989 perustettu baari ja vain yksityistilaisuuksille avoin Fasskeller.

Muualla keskustassa on useita kauppakäytäviä, ja huonojen säiden aikaan niitä on mukava bongailla.

Ostoskeskukset

Kaupungin kuuluisin ostoskeskus on Höfe am Brühl [kartalla], joka on vanhankaupungin pohjoisissa reunaosissa lähellä rautatieasemaa. Se on avoinna muulloin kuin sunnuntaisin, ja siellä on mukava oleskella, syödä ja shoppailla ympäri vuoden.

Höfe am Brühl
Kaupungin kuuluisin ostoskeskus on Höfe am Brühl, joka on vanhankaupungin pohjoisissa reunaosissa lähellä rautatieasemaa.

Jos sunnuntaisin tai junamatkan yhteydessä haluaa syödä tai tehdä ostoksia, on lähellä Brühliä oleva Promenaden Hauptbahnhof hyvä vierailupaikka. Siellä on yllättävän monipuolinen valikoima erilaisia ruokapaikkoja, sieltä löytyy useita sunnuntaina avoinna olevia liikkeitä ja siellä on myöhään ja sunnuntaisin avoinna olevia valintamyymälöitä. Lisäksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina pidetään laiturilla 24 kirpputori.

Jos haluaa lähteä keskustan ulkopuolella kaupungin suurimpaan ostoskeskukseen, on yli 200 kaupan Paunsdorf-Center [kartalla] hyvä vierailupaikka. Se ei ole sunnuntaisin avoinna, ja siellä voi käydä ma–la klo 10–20. Höfe am Brühlin tavoin siellä on suuri Media Markt -elektroniikkamyymälä, jossa on erittäin hyvä tehdä hintavertailuja ja muutenkin löytää jotakin mieleistä. Paikalle pääsee ratikoilla 3E ja 7, ja pysäkillä on ostoskeskuksen nimi.

Tavaratalot

Leipzigin parhailla ostoskaduilla on pari tavarataloa, jonkalaiset löytyvät lähes kaikista Saksan kaupungeista.

Galleria Kaufhof on Mädler-Passagen vieressä, Neumarkt-kadun kulmassa, ja sieltä löytyy kaikkea mahdollista. Se kuten monet muutkin kaupat Saksassa on avoinna vuodessa muutaman kerran sunnuntaisin, ja nämä yleiset päivät on ilmoitettu verkkosivuilla.

Karstadt on toinen kuuluisa saksalainen tavaratalo, ja myös se on Neumarkt-kadun varrella.

Elintarvikeostoksilla: torit, valintamyymälät ja erikoisliikkeet

Leipzigissa on helppo tehdä juoma- ja ruokaostoksia, ja paras tunnelma on ympäri vuoden Leipzigin torilla, nimeltään Marktplatz [kartalla], joka on keskustan ytimessä. Siellä on menoa ja meininkiä kuin Rovaniemen markkinoilla aikoinaan, ja siellä voi paitsi tehdä ostoksia myös syödä, istahtaa kahville tai nauttia tunnelmasta terassilla. Kaupungissa on jonkin verran muitakin toreja, mutta ne ovat keskustan ulkopuolella.

Marktplatz
Leipzigissa on helppo tehdä juoma- ja ruokaostoksia, ja paras tunnelma on ympäri vuoden Leipzigin torilla, nimeltään Marktplatz.

Leipzigin keskustassa ja sen liepeillä on valintamyymälöitä, joista sunnuntaisin avoinna on vain päärautatieaseman (Hauptbahnhof) normaalia pienempi Spar Express ja sen vieressä olevat pari muuta ruokakauppaa. Muina päivinä voi tehdä elintarvikeostoksia keskustassa olevissa valintamyymälöissä, joita on muutama. Lidl (Peterstrasse 36/44) [kartalla] on hyvällä shoppailualueella, ja samoin Rewe City (Hainstrasse 21–29) [kartalla] on vilkkaalla ostosalueella. Myös päärautatieasemalla on Rewe, ja se on sunnuntaisin avoinna klo 12–18, ja asemalla on myös normaalia edullisempi Aldi, joka on sunnuntaisin avoinna klo 13–18 ja muulloin klo 22 asti. Kaupungin hienoimmassa, lähellä rautatieasemaa sijaitsevassa Höfe am Brühl -ostoskeskuksessa [kartalla] on Edeka, joka on avoinna ma–la klo 9–21.

Jos Leipzigissa mielii tehdä ostoksia erikoiskaupoissa, joihin kuuluvat myös pääosin täysin muihin tuotteisiin erikoistuneet D&M-ketjun liikkeet, on niitä esimerkiksi päärautatieasemalla, Höfe am Brühlissa ja Hainstrassen varrella. Niistä saa hyvin gluteenittomia tuotteita, kaikenlaisia terveellisiä ja puhtaita elintarvikkeita ja myös kaikenlaista muuta mitä terveyskaupoistakin on tapana löytyä. Höfe am Brühl -ostoskeskuksessa on myös Denns Biomarkt, josta saa luomuelintarvikkeita.

Antiikki- ja kirpputorit

Leipzigin päärautatieaseman (Hauptbahnhof) laiturilla 24Hauptbahnhof, laituri 24 pidetään kirpputori jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

Vanhalla messukeskuksella (Alte Messe) [kartalla], hallissa numero 13, pidetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina antiikki- ja kirpputori. Messukeskus on ydinkeskustasta etelään, ja sinne pääsee raitiovaunulinjalla 16 (pysäkki: An den Tierkliniken).

Leipzigin kaupungin alueella olevassa Markkleebergissä ja siellä olevassa Agra-hallissa [kartalla] pidetään Euroopan suurin antiikki- ja kirpputori. Se on jokaisen kuukauden viimeisenä viikonloppuna ympäri vuoden, ja paikalle pääsee Leipzigin keskustasta raitiovaunulinjalla 11 (pysäkki: Dölitz, Strassenbahnhof).

Mitä Leipzigista kannattaa ostaa?

Leipzigissa ei ole mitään suuria tuliaisia, joita sieltä olisi välttämättä tuotava kotiin, mutta siellä on paljon kaikenlaista kaupan ja sieltä voi tuoda kaikenlaista takaisin. Hintataso on kotimaata edullisempi, ja näin siellä voi tehdä mitä erilaisimpia ostoksia suhteellisen kohtuullisin hinnoin.

Jos Leipzigiin sattuu sen lukuisten antiikki- ja kirpputorien aikaan, on niillä valtava määrä hyviä ostoksia, arvotavaraa ja keräilijöitä kiinnostavaa. Jos paikalle tulee joulumarkkinoiden aikaan, on niillä paljon jouluherkkuja, koristeita ja kaikenlaista muuta jouluun liittyvää. Pääsiäisenä on torilla hyvä mahdollisuus tehdä värikkäitä ja herkullisia kevätostoksia. Jos Leipzigissa on tiistaina tai perjantaina, jolloin Marktplatz-aukiolla on vilkas tori, voi siellä tehdä monenmoisia ostoksia, joita voi nauttia Leipzigissa ja tuoda kotiinkin.

Alkoholijuomat ovat hyvissä hinnoissa, ja Saksassa tunnetusti on palkkatasoon nähden Euroopan edullisin alkoholi. Kaikki juomat ovat edullisempia kuin Suomessa, ja sieltä saa litran kirkasta alle 10 eurolla mutta myös laadukkaita ja harvinaisiakin viinejä ja viinoja, aivan tavallisesta valintamyymälästä. Tupakkatuotteet eivät ole juurikaan kotimaata edullisempia, mutta niitä on erikoisliikkeissä tarjolla melkoiset valikoimat. Myös piiput ja erilaiset tupakointiin liittyvät tarvikkeet ovat vanhassakaupungissa hyvin kaupan.

Jos haluaa perinteisiä Leipzig-aiheisia tuliaisia, on niitä parhaiten kaupan Marktplatz-aukiota reunustavan, vanhan kaupungintalon alakerrassa ja sen ympäristössä.

Elektroniikkatuotteet ovat aina hyvissä hinnoissa Saksassa, ja niitä on suurissa liikkeissä kuten Media Marktissa ja Saturnissa tarjolla valtavat määrät.

Hauptbahnhof
Saksalaiseen tyyliin päärautatieaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa on liikkeitä avoinna sunnuntaisin.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Leipzigissa on melkoisesti Helsinkiä edullisempaa, mutta monet asiat siellä maksavat suurin piirtein saman kuin Suomessakin. Alkoholi, elintarvikkeet, kahvilla käyminen ja ravintolassa ruokailu ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa. Tupakkatuotteet, apteekkituotteet, Zaran tyylisten halpisvaatekauppojen vaatteet ja asusteet ja monet muutkin asiat maksavat saman tai lähes saman kuin kotimaassa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin Leipzigin kaupoissa, ravintoloissa, baareissa ja hotelleissa on kotimaata edullisempaa, ja kaupungin hinta-laatusuhdetta pidetään yhtenä Saksan parhaista. Siellä ei kuitenkaan ole samanlainen hintataso kuin muissa entisissä sosialististen maiden kaupungeissa, vaan entisen Itä-Saksan hinnat ovat esimerkiksi Puolan hintoihin nähden 30–60 % korkeampia.

Liikkeet ovat Saksassa sunnuntaisin ja juhlapyhinä suljettuja, mutta siellä on entistä enemmän kauppoja avoinna iltaisin ja etenkin lauantai-iltaisin. Suuret ostoskeskukset, tavaratalot ja valintamyymälät ovat avoinna parhaiten, ja esimerkiksi tavaratalo Karstadt on avoinna ma–la klo 10–20, mikä on aika tyypillinen aukioloaika tavarataloille ja ostoskeskuksille kuten Höfe am Brühl. Keskustan ruokakaupat kuten Lidl ovat avoinna ma–la klo 8–21, eikä Leipzigissa ole myöhään illalla tai sunnuntaisin avoinna olevia suuria valintamyymälöitä. Saksalaiseen tyyliin kuitenkin päärautatieaseman yhteydessä oleva ostoskeskus on paikka, jossa on liikkeitä avoinna sunnuntaisin (monet noin klo 13–18), ja siellä oleva Spar-valintamyymälä on avoinna pe–su klo 5–24 (muulloin klo 23 asti).

Leipzigissa kuten muuallakin Saksassa on muutama sunnuntai vuodessa, jolloin kaikki kaupat saavat olla auki. Niitä on eniten syksyllä, ja yleensä niitä on yksi tai kaksi loka-, marras- ja joulukuussa.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Leipzigissa maksetaan euroilla, ja niitä kannattaa ottaa turvalliseen Leipzigiin mukaan tarpeen mukaan. Käteiselle on Saksassa aina käyttöä, ja monasti sillä maksaminen on helpompaa kuin kortilla.

Pankkiautomaatteja on nykyisin Leipzigistakin helppo löytää, ja niitä on paljon päärautatieaseman ja ostoskeskusten yhteydessä. Leipzigin keskustan vanhoissa osissa on pankkiautomaatteja, eikä niiden löytäminen enää tuota vaikeuksia.

Maksukortit käyvät Visan ja Mastercardin johdolla entistä paremmin, ja nykyisin vain harva liike ottaa vastaan pelkkiä saksalaisia kortteja. Korttia voi käyttää ostoskeskuksissa, tavarataloissa, valintamyymälöissä ja pienemmissä liikkeissä. On myös paikkoja, joissa kortit eivät käy, eikä etenkään Leipzigin torilla ole helppo maksaa kortilla. Käteistä on hyvä olla mukana myös nakkikioskeja ja muita edullisia aterioita varten, sillä kojut ja halvat ravintolat eivät aina hyväksy maksukortteja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti