Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Leipzig
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää Johannapark-puistossa
Varsinainen kesä on kesäkuun alkupuolelta syyskuun puolivälin paikkeille, ja tällöin päivälämpötilat ovat keskimääräisesti yli 20 asteen.

Leipzigin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Leipzigissä nyt

Sääennuste

Saksan ilmatieteen laitoksen sääennuste Leipzigiin

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan ennuste seuraavan 10 vuorokauden ajaksi

Ilmasto

Leipzig sijaitsee Keski-Saksassa, ja siellä on varsin tyypilliset keskieurooppalaiset säät. Kesät ovat kotimaata pari kuukautta pidempiä ja lähes poikkeuksetta helteisiä, ja talvet ovat pimeitä ja pääosin kylmiä, mutta leudot jaksot tuovat joka vuosi taukoja talveen. Ilmasto on arvaamattomampi kuin kotimaassa, mutta neljä vuodenaikaa erottuvat toisistaan selvästi ja talvikausi on pääosin ankea ajankohta viettää aikaa Leipzigissa.

Kevät ja kesäkausi matkustusmielessä alkaa pääsiäisen tienoilla, maalis- tai huhtikuussa. Joinain vuosina ensimmäinen kevätpäivä, joka yleensä yhtäkkiä tuo parinkymmenen asteen lämpötiloja kaupunkiin ainakin muutaman päivän ajaksi, voi olla jo maaliskuun alkupuolella tai sitten vasta kuun lopulla tai huhtikuussa. Lämpimiä jaksoja voi armotta keskikesälläkin seurata viileä sadekausi, eivätkä etenkään kevään hyvät ilmat koskaan jatku pitkään. Keskimääräisesti päivälämpötilat nousevat lähelle 15 astetta huhtikuun aikana, ja toukokuussa on yleensä jo täysin kesäistä ja päivälämpötilat ovat keskimäärin lähellä kahtakymmentä astetta. Maaliskuusta lähtien aurinko alkaa muutaman kuukauden tauon jälkeen paistaa, ja vuoden aurinkoisin ajanjakso on maalis- ja lokakuun välisenä aikana.

Varsinainen kesä on kesäkuun alkupuolelta syyskuun puolivälin paikkeille, ja tällöin päivälämpötilat ovat keskimääräisesti yli 20 asteen ja yölämpötilat nousevat maalis-huhtikuun 2–4 asteesta yli 10 asteen vasta kesäkuussa. Päivälämpötilat ovat huipussaan heinä- ja elokuussa, jolloin on koettu kaikkien aikojen helle, 37,2 astetta. Yöt eivät kuitenkaan keskikesälläkään ole kovin lämpimiä, mutta keskimääräiset yölämpötilat pysyttelevät yli 10 asteen kesäkuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Syksy alkaa eri vuosina eri aikoina, mutta yleensä syyskuu on lämmin, joskus jopa täysin helteinen kuukausi, jolloin aurinkoa on luvassa paljon. Lokakuu tuo auttamatta pysyvän muutoksen säihin, ja kuun alkupuolen aikana ilmat viilenevät mutta sateita on luvassa kesää vähemmän, sillä lokakuu on yksi kuivimpia kuukausia. Lokakuussa aurinko paistaa vielä kohtalaisesti, mutta marraskuun alusta helmikuun loppuun on pilvistä ja aina huhtikuulle asti melko vähäsateista. Leipzig kuitenkin on Saksan sateisimmilla alueilla, ja siellä sataa melko tasaisesti ympäri vuoden. Selvästi eniten kuitenkin sataa keskikesällä, jolloin luvassa voikin ajoittain olla täysin trooppista tunnelmaa.

Leipzigin on vain harvoin lunta monta päivää peräjälkeen, mutta joulukuulta helmikuun loppupuolelle on lähes aina pakkasta, ja varsinaisen talven eli joulukuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana päivisin on keskimäärin +3–4 astetta. Talvi jatkuu aina maaliskuulle asti, jolloin aurinko alkaa pikkuhiljaa paistaa vähän enemmän ja jolloin jo aletaan odotella ensimmäistä kevätpäivää.

Parhaat matkustusajat

Leipzig on periaatteessa ympärivuotinen matkakohde, jonka monipuoliset kulttuuri-, urheilu- ja messutapahtumat vetävät paikalle ihmisiä kaikkina vuodenaikoina. Kaiken kaikkiaan Leipzigiin on kuitenkin mukavinta tutustua ja kaupungista voi parhaiten nauttia kesäkauden aikana. Näin ollen paras matkustusaika on huhtikuun alkupuolen ja lokakuun loppupuolen välisenä aikana.

Jos Leipzigiin haluaa konserttiin, jalkapallo-otteluun tai messuille, on sinne paras matkustaa muulloin kuin keskikesän aikana, eli syyskuun alkupuolelta toukokuun loppupuolelle. Jos Leipzigissa haluaa nimenomaan olla ulkona, tehdä päiväretkiä, istua terassilla, kierrellä kaupungin nähtävyyksiä ja museoita muuallakin kuin aivan ydinkeskustassa, kannattaa sinne matkustaa toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Jos Leipzigiin matkustaa vain mennäkseen konserttiin, nähdäkseen muutaman nähtävyyden ja nauttimaan Faustin lailla sen ravintoloista ja illanviettomahdollisuuksista, sinne voi periaatteessa matkustaa koska tahansa paitsi kuuman ja vilkkaan keskikesän aikana.

Leipzigissa on ajankohtia, jolloin sinne ei ole hyvä matkustaa, ja näihin kuuluvat suurimpien messujen pitoajat. Myös mahdolliset muut erikoistapahtumat kuten jalkapallo-ottelut voivat vetää sinne koska tahansa muulloin kuin keskikesällä melkoisesti ihmisiä. Yleisesti ottaen Leipzig on kuitenkin kaupunki, jossa on totuttu messuihin ja suuriinkin tapahtumiin, joten vuodepaikkansa hyvissä ajoin eli muutaman viikon etukäteen varmistava voi huoletta matkustaa Leipzigiin lähes koska tahansa.

Pääsiäinen on tietenkin konsertteineen ja Matteus-passioineen teoriassa upea ajankohta vierailla Leipzigissa, mutta säiden puolesta se on epävarma ja hotellivaraus on hyvä tehdä pari kolme kuukautta etukäteen. Myös joulun ja loppiaisen välinen aika voi olla normaalia vilkkaampi, ja tietenkin Saksan kesälomien aikaan heinäkuun alusta elokuun loppuun on normaalia vilkkaampaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti