Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Binnenalster
Maaliskuulta lokakuulle on kaikkein mukavinta olla Hampurissa. Kesän kauniita säitä pilaavat kuitenkin ajoittaiset hyvinkin rankat sateet, eikä kesällä useinkaan ole helteitä.

Hampurin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Hampurissa nyt

Sääennuste

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Hampuriin

Ilmasto

Hampurissa on pohjoiseen sijaintiinsa nähden leudot ilmat, ja siellä on jopa pidemmät kesäkaudet ja leudommat talvet kuin Saksan eteläosissa. Kesä alkaa siellä kuitenkin vasta toukokuussa ja se päättyy syyskuussa, mutta talvikausi on melko leuto jakso, jolloin elämä pääosin pysyttelee ulkosalla.

Kesäkausi lähtee Hampurissa liikkeelle leutojen kelien siivittämänä usein jo maaliskuussa, jolloin kuun loppua kohden päivälämpötilat kohoavat kymmenen asteen tienoille. Hampurissa voi jo maaliskuussa olla jo yli 20 astetta, joskin se on harvinaista, mutta öisin on koko kuukauden viileää, keskimäärin aste pari.

Vaikka Hampurissa on suomalaisittain leudot ilmat, eivät kesät siellä ole kuumia eivätkä erityisen pitkiä. Toukokuussa aletaan olla lähellä kahtakymmentä astetta päivisin mutta öisin on harvoin yli kymmenen asteen. Yli 20 asteen keskimääräisiä lämpötiloja on kuitenkin vain heinä- ja elokuussa, ja sekä kesä- että syyskuussa ollaan lähellä kahtakymmentä astetta. Yöt eivät ole keskikesälläkään sen lämpimämpiä kuin Suomessa, vaan ne pysyttelevät korkeimmillaankin keskikesällä reilusti alle viidentoista asteen. Kesällä kuitenkin voi olla ja usein kerran pari onkin hyvin kuumaa, ja tällöin lämpötilat kohoavat herkästi 33–35 asteeseen.

Syyskuu on vielä melko kesäinen kuukausi ja lokakuun alkupuolisko on sekin vielä leutoa vuodenaikaa, mutta talvikausi pyörähtää lokakuussa käyntiin. Syksy ei ole erityisen sateinen, mutta aurinko vetäytyy loka-marraskuussa talvitauolle eikä auringonpaistetta juurikaan ole luvassa ennen maalis- tai huhtikuuta.

Talvi alkaa joulukuussa, mutta koko talven ajan luvassa on 4–5 asteen päivälämpötiloja ja korkeintaan asteen parin pakkasia öisin. Hampurissa on pahimmillaan ollut helmikuun alussa lähes 30 astetta pakkasta, mutta lumi ja kovat pakkaset ovat kaupungissa harvinaisia. Sekä Atlantin läheisyys että läheiset suomaat tuovat kaupunkiin leutoja talvia, joiden aikana kaupunkiin voi hyvin tutustua.

Sateita Hampurissa on melko tasaisesti ympäri vuoden, ja niitä on luvassa 9–13 vuorokautena. Sademäärät ovat korkeimmillaan kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta sateet ovat aika tasaisia ja vain helmi- ja huhtikuu ovat muita kuivempia kuukausia.

Aurinko paistaa Hampurissa suurin piirtein saman kuin Suomen etelärannikolla, eli alle 1600 tuntia vuodessa. Aurinkoisinta on huhtikuulta syyskuulle, ja kaikkein aurinkoisimpia kuukausia ovat touko- ja heinäkuu.

Parhaat matkustusajat

Hampurissa on melko kurja ilmasto, ja siellä sataa ja on pilvistä lähes ympäri vuoden. Siellä ei ole koskaan aivan täysin kylmää, mutta talvella siellä on hivenen epämukavaa. Monet paikat ovat täysin avonaisia, ja asemat ja monet muut julkiset tilat ovat paljolti luonnonvoimien armoilla. Jos Hampuriin matkustaa loka- ja huhtikuun välisenä aikana, kannattaa ottaa mukaan lämpimiä vaatteita aina pipoa myöten. Sateenvarjo tai muunlaiset sadevaatteet kannattaa pakata matkaan ympäri vuoden.

Säiden puolesta Hampuriin voi matkustaa koska tahansa, mutta tietenkin marraskuu, tammikuu ja helmikuu ovat erityisen huonoja matkustuskuukausia. Joulukuun joulumarkkinat tuovat aivan erilaista tunnelmaa kaupunkiin, ja se on varteenotettava kuukausi vierailla Hampurissa.

Maaliskuulta lokakuulle on kaikkein mukavinta olla Hampurissa. Kesän kauniita säitä pilaavat kuitenkin ajoittaiset hyvinkin rankat sateet, eikä kesällä useinkaan ole helteitä. Kaikkein mukavinta kaupunkiin tutustuminen on kuitenkin toukokuulta syyskuulle.

Hampuriin on paras lähteä konserttiin, oopperaan, jalkapallo-otteluun, museoihin, nähtävyyksiä katsomaan tai ostoksia tekemään syyskuulta toukokuulle, jolloin kulttuuri- ja urheiluelämä ovat parhaimmillaan. Kesällä on suuria tapahtumia, jotka eivät välttämättä ole parhaita ajankohtia olla kaupungissa, mutta Hampurissa on myös hyviä kesäajan tapahtumia.

Viikonloput ovat ympäri vuoden vilkkaampia ja kalliimpia matkustusajankohtia kuin viikot. Sellaiset loma-ajat kuten joululoma, pääsiäinen, elokuu ja lokakuun lomaviikot tuovat normaalia enemmän ihmisiä kaupunkiin. Hampuriin kuitenkin matkustetaan tasaisesti, ja esimerkiksi koululaisryhmät ja saksalaiset turistiryhmät vierailevat kaupungissa usein silloin kun siellä ei ole valtavasti turisteja. Viikolla toukokuussa tai syyskuussa on paljon turistiryhmiä, ja näin Hampuriin ei ole koskaan erityisen hyvä tai huono matkustaa.

Messut, joita on eniten keväällä ja syksyllä, tuovat ajoittain paljon ihmisiä kaupunkiin. Silloin majapaikkoja etenkin messualueen ja asemien läheltä kuten myös ydinkeskustasta voi olla lyhyellä varoajalla vaikea saada. Ennen Hampuriin normaalille lomalle lähtemistä voi olla hyödyllistä tutustua messuista ja konferensseista kertovaan kalenteriin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti