Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Miniatur Wunderland -miniatyyrimaailma (CC License: Attribution-Share Alike 2.5 Generic)
Miniatur Wunderland -miniatyyrimaailmassa maailman suurimman pienoisrautatien rata kulkee 13 kilometrin matkan halki maisemien, jotka kuvaavat koko maailmaa. (kuvassa Kiiruna)

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Hampuri ei ole erityisen hyvä tai huono kaupunkilomakohde lapsiperheille, mutta se on kohtalaisen lähellä kotimaata ja sinne on paras matkustaa kesäkauden aikana. Hampurissa on melkoinen määrä mitä erilaisinta tekemistä, siellä on erinomaiset ostospaikat, paljon nähtävyyksiä, useita mielenkiintoisia museoita ja myös vierailupaikkoja, jotka sopivat erityisen hyvin perheille, joilla on jälkikasvua matkassa mukana.

Hampurin satama-alueet

Hampurin satama-alueet Landungsbrücken-rantalaiturin tienoilla, Speicherstadt-varastoalueella ja jatkuvasti kasvavassa HafenCity-kaupunginosassa tarjoavat paljon tilaa ja mielenkiintoista nähtävää perheille. Sataman laivat ja muut alukset kiinnostavat takuuvarmasti lapsia ja nuoria, ja kaikenlaisia aluksia 1800-luvun purjelaivoista aivan uusiin on esillä. Hyviä ovat esimerkiksi Landungsbrücken aseman vieressä oleva Rickmer Rickmers [kartalla] ja siitä kohti Altonaa oleva sukellusvenemuseo eli U-Bootmuseum [kartalla].

Landungsbrücken-rantalaituri on kaikin tavoin erinomainen paikka perheille, sillä siellä on nähtävyyksiä, hyviä terasseja ja mahdollisuus lähteä veneretkille (Hafenrundfahrt), jotka tutustuttavat entistä paremmin sataman toimintaan ja alueisiin. Kaupalliset risteilyt kestävät yleensä tunnin tai pari ja ne maksavat noin 15 euroa aikuisilta, puolet tästä lapsilta. Eniten kierroksia on kesäkauden aikana, huhtikuulta lokakuulle, mutta myös talvikautena on satamaristeilyjä. Esimerkiksi Maritime Circle Line tekee ympärivuotisia risteilyjä, ja toinen yhtiö on Abicht.

Jos ei halua upottaa useita kymmeniä euroja veneretkeen, sen sijaan kannattaa harkita lauttalinjaa numero 62, joka kulkee Landungsbrücken-laiturin kautta Altonaan ja Dockland-laiturille, mikä tarjoaa lipun hankkineille ilmaisen tilaisuuden tehdä jokiristeilyn. Myös muut lauttalinjat, kuten 73, kiertävät kaupunkia ja satama-alueita. Lautalla liikkumisesta kerrotaan lisää liikkuminen-osassa.

Muista satama-alueista Speicherstadt on vanhoine varastorakennuskortteleineen erinomainen vierailupaikka, sillä siellä on museoita ja kaikenlaista kiinnostavaa nähtävää. Viereinen HafenCity puolestaan on Euroopan suurin rakennustyömaa, josta osia on jo valmistunut ja jonka pitäisi olla kokonaan valmis vuonna 2025. Erityisen hyvä lapsiperheiden on hengailla Marco-Polo-Terrassen -aukion [kartalla] tuntumassa, johon ainakin toistaiseksi tuodaan suuri maailmanpyörä kesäkuukausiksi. HafenCityn kahvilat ja ravintolat sopivat lapsiperheille hyvin, ja uuden Überseequartier-metroaseman vieressä on suuri, eksoottinen leikkipuistoleikkipuisto.

Miniatur Wunderland – miniatyyrimaailma

Hampurin ihmeellinen miniatyyrimaailma (Kehrwieder 2–4) [kartalla] sijaitsee Speicherstadt-varastokaupunginosassa, jossa on paljon muutakin lapsiperheitä kiinnostavaa.

Miniatyyrimaailma muodostuu 13 000 neliöstä lattia-alaa, jolla toimii maailman suurin pienoisrautatie. Rata kulkee 13 kilometrin matkan halki maisemien, jotka kuvaavat koko maailmaa, pienine yksityiskohtineen. Maisemat eivät suinkaan pysyttele paikoillaan, vaan siellä on laivoja, ambulansseja ja jopa lentokenttä, jolle laskeutuu pienoislentokoneita. Miniatyyrimaailmassa on 300 000 valolähdettä ja yli 3000 rakennusta, ja kaikki mahdollinen siellä on pikkutarkasti tehtyä, niin että pieniin yksityiskohtiinkin voi tarttua ja jäädä ihmettelemään niitä toviksi.

Paras tapa tulla muuten kuin kävelemällä ydinkeskustasta tänne on siirtyä julkisilla Baumwall-asemalle ja kävellä sieltä. Miniatyyrimaailma on avoinna sekalaisin tavoin eri päivinä, ja ajat on paras tarkastaa ennen paikalle lähtemistä. Yleisesti ottaen lauantaisin ollaan parhaiten avoinna (klo 8–22), mutta monina viikonpäivinä miniatyyrimaailma suljetaan jo klo 18. On myös hyvä tarkastaa kuinka kauan sisäänpääsy kulloinkin voi kestää, ja lippuja voi myös varata verkkosivuilta, mikä tarkoittaa sitä, että missään nimessä ei joudu jonottamaan.

Lippujen hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan, ja tyypillinen hinta aikuisilta on 12–15 euroa. Alle 16-vuotiaiden liput maksavat puolet aikuisten lipuista, ja alle metrin korkuiset pääsevät ilmaiseksi sisään.

Hamburger Dom -huvipuisto

Kolmasti vuodessa Feldstrasse- ja St. Pauli -metroasemien välimaastoon, niin sanotulle Heiligengeistfeld-aukiolle ilmaantuu Dom-huvipuisto [kartalla], joka on maailman vanhimpia ja arvostetuimpia huvipuistoja.

Dom nähdään täällä maalis–huhtikuussa, heinä–elokuussa ja marras–joulukuussa, jolloin kuukauden ajan voi iltapäivästä pikkutunneille nauttia kaikenlaisista perinteisistä huvituksista. Huomion arvoinen on myös perjantai-illan ilotulitus klo 22.30, kuten myös keskiviikot, jotka ovat perheille tarkoitettuja. Huvipuistossa on hienoa vanhanajan tunnelmaa: hattaroita, vuoristoratoja, maailmanpyörä, makkarakojuja, klovneja ja kaikenlaista muuta ilonpitoa. Huvipuisto on avoinna ma–pe klo 15–23, la klo 15–24 ja su klo 14–23.

Eläintarha

Tierpark Hagenbeck [kartalla] on Stellingenissä sijaitseva eläintarha, joka on perheiden ehdoton vetonaula. Eläimiä alettiin tuoda tänne vuonna 1863, puisto perustettiin vuonna 1907 ja tämä oli tunnetusti maailman ensimmäinen eläintarha, joka käytti ojia aitojen sijaan pitämään eläimet aloillaan. Uusin lisäys eläintarhaan on Tropen-Aquarium eli trooppinen akvaario, jossa voi nähdä valtavan määrän erilaisia eksoottisia kaloja ja muuta meren kiehtovaan elämään liittyvää.

Hagenbeckiin pääsee parhaiten hyppäämällä metron linjaan U2 ja kulkemalla sillä pysäkille nimeltään "Hagenbecks Tierpark". Paikalle pääsee myös bussilinjoilla 39, 181 ja 391.

Lippujen hinnat ovat melko korkeita, mutta perhelipulla pääsee sisään edullisemmin, ja hintatietoja voi tarkastella Hagenbeckin sivuilla. Huomionarvoinen seikka on se, että alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja alennetun lipun saa 16-vuotiaaksi asti.

Aukioloajat vaihtelevat melkoisesti vuodenaikojen mukaan, joskin maaliskuun alusta lokakuun loppupuolelle eläintarha on avoinna klo 9–18 (heinä- ja elokuussa klo 19 asti).

Lisää aiheesta:

Hamburg.com esittelee perheille soveltuvia vierailupaikkoja.

Pienen matkaoppaan ohjeita Hampuriin suuntaaville perheille

Teksti: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti