Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi ohittaa Marco Polo Terassen -aukiota
Hampurin julkinen liikenneverkosto hakee vertaistaan, ja kuten monissa muissakin Saksan kaupungeissa, on siellä S-Bahn- ja U-Bahn-junien lisäksi busseja, jotka liikkuvat 24 tuntia vuorokaudessa.

Liikkuminen Hampurissa

Hampuri on suuri, laajalle levittäytynyt metropoli, jossa on hyvä kävellä kaupunginosien sisällä mutta jossa tätä pidempiä matkoja on paras siirtyä käyttämällä kaupungin kohtuuhintaista ja kattavaa julkista liikenneverkostoa. Metromaiset U- ja S-junat vievät kaikkialle kaupunkiin kesät talvet, ja lyhyelläkin lomalla olevat voivat sen ansiosta tutustua useisiin eri kaupunginosiin. Taksilla liikkuminen on kohtuuhintaista, pyöräily on suosittua ja suositeltavaakin mutta autoilua Hampurin keskustassa ei voi kenellekään suositella.

Kävely

Hampuri on Berliinin tavoin suuri kaupunki, jossa on pitkät etäisyydet ja paljon eri kaupunginosia. Kaupungissa on paljon leveitä valtakatuja, mutta mitään valtavia liikenneruuhkia siellä ei ole vaan liikenne on hyvin organisoitua ja jalankulkijat on aina otettu hyvin huomioon. Lisäksi valtakatujen ylittämistä helpottavat metroasemat ja muut katujen alitse kulkevat tunnelit.

Leveiden katujen ja pitkien etäisyyksien lisäksi on hyvä ottaa huomioon se, että etenkin Altonan ja St. Paulin osalta Hampuri on yllättävän mäkinen paikka, jossa joutuu usein kulkemaan portaita ylös tai alas, etenkin jos siirtyy jalkapelillä St. Paulin ja Altonan joenrannoilta kohti sisämaata. Siksi hyvät tukevat kävelykengät on hyvä ottaa mukaan, mikäli mielii tutkia satama-alueiden ja ydinkeskustan lisäksi muitakin kaupunginosia.

Hampurin ydinkeskustassa on mukava katsella ostoksia, ruokapaikkoja ja nähtävyyksiä, ja etenkin alueet Binnenalsterin rannoilla ja pääkävelykatu Mönckebergstrassen tuntumassa ovat erinomaisia kävelypaikkoja.

Alue päärautatieasemalta HafenCityyn, Landungsbrückenille ja Alter Elbpark -puistoon on erinomaista kävelymaastoa, mutta tälläkin välillä etäisyydet ovat melko pitkiä. Kaikkein nopeimmin rantakadun häikäiseviin näkymiin ja muuhun tarjontaan on tutustua niin, että menee metrolla Baumwall-asemalle, ja kävelee siitä valitsemaansa suuntaan, eli joko kohti HafenCityä tai Landungsbrückenia. Nykyisin on myös mahdollista kulkea metrolla HafenCityn Überseequartier-asemalleÜberseequartier-asemalle, jolta on kohtalaisen lyhyt ja mukava kävelymatka Baumwallille ja Elbpromenadelle.

Hampuri on katujensa puolesta sen verran sokkeloinen, että kartankin kanssa siellä on katuja tuntemattoman usein hankala aluksi suunnistaa heti oikeaan osoitteeseen. Ydinkeskustasta kuten kaupungintalolta (Rathaus) on melko pitkä kävelymatka HafenCity-alueelle ja Landungsbrückenille, ja ainakin toiseen suuntaan on hyvä käyttää kaupungin erinomaista julkisen liikenteen verkostoa.

Julkiset liikennevälineet

Hampurin julkinen liikenneverkosto hakee vertaistaan, ja kuten monissa muissakin Saksan kaupungeissa, on siellä S-Bahn- ja U-Bahn-junien lisäksi busseja, jotka liikkuvat 24 tuntia vuorokaudessa. Julkisen liikenteen verkosto on tiheä, niin että miltei mistä osasta kaupunkia vain pääsee mihin osaan lähes ovelta ovelle, eikä siellä joudu kuin hätätapauksessa tai mukavuudenhaluaan turvautumaan taksiin.

Vaikka S- ja U-bahn-junat, joita voi kutsua metroksi, liikkuvat ydinkeskustan alueella maan alla, ovat ne sen verran usein myös maan pinnalla, että ne antavat erinomaisen tilaisuuden nähdä kaupunkia junien ikkunoista. Paikallisjunamaisista S-bahn-junista ja metromaisista U-bahn-junista muodostuvan metroverkoston lisäksi kaupungissa on muitakin varteenotettavia liikennevälineitä kuten turisteja kiinnostavat lautat ja linja-autot, joista voi joissain tapauksissa olla hyötyä.

Liikenneverkosto, liput ja niiden hankkiminen

Hampurin liikenneverkostosta vastaa HVV. Lippuja on monenlaisia, mutta yleisesti ottaen paras on hankkia joko päivälippu tai sitä edullisempi, vasta klo 9 voimaan tuleva päivälippu. Lippujen hinnat muuttuivat tammikuun alussa 2018, eikä niihin näin ollen ole muutamaan vuoteen tulossa muutoksia.

Normaali lippu, jolla voi kulkea vain yhteen suuntaan mutta ei palata takaisin, maksaa 3,30 euroa, ja sillä pääsee esimerkiksi lentoasemalta minne tahansa Hampurin alueelle.

Ganztageskarte eli päivälippu, joka on voimassa ostohetkestä seuraavaan aamuun klo 6 asti, maksaa 7,70 €. Se on voimassa Suur-Hampurin alueella, eikä sitä kuten muitakaan lippuja kannata ostaa kuin vasta silloin kun sitä alkaa käyttää. Lipun ostavan aikuisen kanssa voi matkustaa kolme 6–14-vuotiasta ilman lippua.

Taulu metroasemalla
Julkisen liikenteen verkosto on tiheä, niin että miltei mistä osasta kaupunkia vain pääsee mihin osaan lähes ovelta ovelle.

9-Uhr-Tageskarte eli päivälippu, jota voi käyttää vasta klo 9 alkaen, maksaa 6,40 €, ja myös sellaisen ostaneen aikuisen kanssa voi kolme 6–14-vuotiasta matkustaa ilmaiseksi. Myös tämä lippu on voimassa ostohetkestä seuraavaan aamuun klo 6 asti.

Korkeintaan viidelle ihmiselle tarkoitettu 9-Uhr-Gruppenkarte on voimassa aikaisintaan klo 9 alkaen seuraavaan aamuun klo 6, ja se maksaa 12 €. Sillä matkustavat voivat olla minkä ikäisiä tahansa, mutta lapsia ei voi ottaa ylimääräisinä mukaan vaan heidät lasketaan mukaan korkeintaan viiteen matkustajaan.

Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat aikuisen kanssa ilmaiseksi, ja 6–14-vuotiaille, joilla ei ole jostain syystä lipun ostanutta aikuista mukana, on olemassa alennettu yhdensuuntainen lippu ja päivälippu.

On olemassa myös viikonloppulippu (engl. Happy Weekend Ticket), jolla korkeintaan viisi ihmistä voi matkustaa lauantaina ja sunnuntaina. Se kattaa, myös rautatieyhtiö DB:n junilla vyöhykkeet ABCDE, joten sillä voi mennä päiväretkelle pitkällekin. Se maksaa yhdeltä hengeltä 44 euroa, kahdelta 50 euroa ja niin edelleen.

Nykyään ei kuten muutama vuosi sitten ole enää useamman kuin yhden vuorokauden voimassa olevia lippuja. Niiden sijaan on suhteellisen huokeahintaisia kaupunkikortteja (Hamburg City Card), jolla saa ilmaisen joukkoliikenteen lisäksi alennuksia museoihin ja muihin nähtävyyksiin. City Card on helppo hankkia samoista paikoista kuin normaalit liputkin, mutta turisteille suunnatut kaupunkikortit ovat onkin verran kalliimpia kuin normaalit päiväliput.

Lippuja on helppo hankkia käteisellä tai kortilla kaikilla pysäkeillä ja asemilla olevista automaateista. Lippuja saa myös pääasiallisilta asemilta luukuilta, bussikuskeilta ja joistain kioskeista. Kaikkein helpointa on hankkia päivälippu kun saapuu Hampurin lentoasemalle ja aamuisin lippu esimerkiksi lähimmältä metroasemalta.

Lisää lipuista HVV:n sivuilta

S/U-bahn
Hampurissa vieraileva käyttää yleensä eniten metro- ja paikallisjunaverkostoa.

S-bahn ja U-bahn

Hampurissa vieraileva käyttää yleensä eniten metro- ja paikallisjunaverkostoa, joka kulkee monin eri linjoin ydinkeskustan halki. U- ja S-linjoilla ei ole suuria eroja, joskin S-junat kulkevat kauemmas ydinkeskustan ulkopuolelle, liikkuvat harvemmin eikä niillä ole yhtä tiheään pysäkkejä kuin metromaisilla U-linjoilla.

S-junilla voi liikkua keskustassa esimerkiksi Reeperbahnilta tai Sternschanzesta Hauptbahnhofille, joten niiden liikkeisiin kannattaa tutustua. Eniten tulee käytettyä kuitenkin U-bahn-linjoja, joista esimerkiksi kehämäinen U3 on varsin kätevä – se kulkee Hauptbahnhofin kautta muun muassa Landungsbrückenille (josta on lyhyt kävelymatka HafenCityyn ja sunnuntaiaamuisille Fischmarkt-kalamarkkinoille), St. Pauliin Reeperbahn-kadun alkupäähän ja Sternschanzeen eli Schanzenvierteliin.

Metro- ja paikallisjunaverkosto toimii keskustan alueella noin klo 5–01, mutta keskustan ulkopuolella on vähän junia klo 23 jälkeen. Perjantaisin ja lauantaisin metro kulkee ympäri vuorokauden, ja koko viikon kaupungissa on öisin liikkuvia busseja, jotka kaikki kiertävät Rathausmarkt-aukion kautta.

S- ja U-bahnin reittikartta

Linja-autot

Rathausplatz, joka on eräänlainen keskusaukio, on paikka, jonka kautta kulkee paljon busseja. Toinen vilkas paikka busseille on Rathausmarktin ohi kulkeva kaupungin pääostoskatu, Mönckebergstrasse, joka on alkupäässä eli rautatieaseman puolella kävelykatu ja loppupäässä eli Rathausmarktin puolella bussien käyttämä normaali katu.

Busseista käteviä ovat niin sanotut metrolinjat, kuten 4, 5 ja 6, jotka kulkevat jatkuvasti, mutta enää niillä ei tarvitse mennä HafenCityyn, jonne on tullut uusi metroasema, Überseequartier. Busseihin nousevan tarvitsee ma–pe klo 21 asti näyttää aina lippunsa kuskille, joskaan vilkkailla linjoilla 4, 5 ja 6 ei tarvitse näyttää lippua muulloin kuin iltaisin ja viikonloppuisin. Busseihin nousevan onkin hyvä katsoa, miten paikalliset toimivat busseihin noustessaan, ja siirtyä sisään aina etuovesta.

Lautat

Muun julkisen liikenneverkoston lisäksi kannattaa muistaa, että lautat kulkevat Elbejoella tiiviiseen tahtiin. Lauttalinjoja on kuusi, niihin käyvät normaalit matkaliput ja kaikki linjat kulkevat Landungsbrückenin kautta.

Lisää aiheesta:

Hamburg.com kertoo julkisista liikennevälineistä

HVV:n reittihaku

HVV:n linkit eri liikennevälineiden reittikarttoihin

Risteilyvene, Binnenalster
Binnenalster-laiturilla on tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia risteilyille, niin kanavilla kuin järvilläkin.

Risteilyt ja veneretket

Julkisten liikennevälineiden lisäksi kaupungissa on yksityisiä risteilyjä ja nähtävyyskierroksia, jotka ovat tuttuja lähes kaikista Saksan suurista kaupungeista ja jotka tietenkin ovat kalliimpia kuin julkiset liikennevälineet. Aikuiselta parin tunnin kestoinen kiertoristeily maksaa yleensä yli 20 euroa ja lapsilta puolet aikuisten hinnoista. Edullisimpia ovat Alsterdampferin veneretket, joille aikuinen pääsee alle 15 eurolla. Risteilyjä tehdään jonkin verran talvellakin, mutta sesonkiaika risteilyille on kesäkausi, joka Hampurissa katsotaan olevan maaliskuun viimeiseltä viikolta lokakuun viimeiseen viikonloppuun.

Erityisen hyvä paikka nousta lauttakierrokselle on Landungsbrücken-aseman tienoo, joka onkin Hampurin vanhojen rantojen pääpaikka kaikenlaiselle tekemiselle ja nähtävälle. Toinen laituri, jolta on kätevä nousta risteilyn kyytiin, on Binnenalster, jonka rannalla, aivan Jungfernstieg-aseman edustalla, on paljon erilaisia mahdollisuuksia risteilyille, niin kanavilla kuin järvilläkin. Yksi yhtiö on Alsterdampfer, jonka kyydissä voi hyvin tutustua nimenomaan Alsteriin, ja Hamburg Travel antaa englanniksi varsinaisen läpileikkauksen siitä, minkälaisia risteilyjä ja veneretkiä Hampurissa ja sen ympäristössä voi tehdä.

Taksi

Hampurissa ei ole vaikeata hypätä taksiin kadulta tai pyytää majapaikkaa tai ravintolaa soittamaan sellaista paikalle, sillä niitä on siellä paljon ja niiden käyttäminen on vauraassa Hampurissa yleistä.

Lähtömaksu on 3,20 €, ja ensimmäiset 4 kilometriä maksavat 2,35 € kilometriltä. Sen jälkeen kilometritaksa alenee, ja 10 kilometrin jälkeen se on vain 1,45 € kilometriltä. Taksiin mahtuu yleensä maksimissaan 4 ihmistä, mutta Hampurissa on suuria takseja (Grossraumtaxe), jotka maksavat ylimääräiset 6 €. Kaikki taksit ottavat vastaan käteistä ja maksukortteja, ja on normaalia, että maksu pyöristetään ainakin seuraavaan euroon.

Sen, mitä matka maksaa, voi helposti katsoa Fare Calculatorista.

Taksin tilaamista helpottaa tietenkin suuresti sovellus nimeltään My Taxi.

Hamburg.com listaa taksiyhtiöitä ja antaa tietoa Hampurin takseista.

Pyöräilijä
Hampurissa on on hyvä siirtyä paikasta toiseen pyörällä, jonka voi vaikka vuokrata.

Pyöräily

Hampuri on varsinainen pyöräilykaupunki, jossa on hyvä siirtyä paikasta toiseen pyörällä. Tätä edesauttavat monet pyörätiet ja leudot kelit, jotka mahdollistavat pyöräilyn ympäri vuoden. Kaupungissa on tietenkin tuulista ja talvikaudella kylmiä viimoja, ja paras siellä on pyöräillä suurin piirtein samaan aikaan kuin Suomessakin, eli huhtikuulta lokakuulle.

Hampurilla on oma StadtRAD-kaupunkipyöräverkosto joskin pyöriä käyttääkseen on ensin rekisteröidyttävä sivuston kautta.

Pyöriä on kenties helpompi vuokrata yksityisiltä vuokraamoilta.

Yksi vuokraamo on Hamburg City Cycles (Bernhard-Nocht-Strasse 89–91), joka pyörien vuokraamisen lisäksi järjestää opastettuja pyöräilykierroksia.

Rent a Bike vuokraa pyöriä ja järjestää opastettuja pyöräilykierroksia. Se voi toimittaa pyörän mihin tahansa Hampurin alueelle.

Jos Hampurissa tai sen lähitienoilla haluaa pyöräillä kunnon reittejä pitkin, näyttää Bikemap niitä.

Autoilu ja autonvuokraus

Jos Hampurissa haluaa ajaa autolla, on vuokrattu, tiukat ympäristöystävällisyysvaatimukset täyttävä auto siihen paras ratkaisu. Hampuri on suuri kaupunki, jossa on monin paikon paljon liikennettä, mutta keskustan alueella ei ole helppoa tai usein edes sallittua ajella.

Hampurin lentoasemalla on useita vuokraamoita, ja lentoaseman sivut näyttävät ne kaikki.

Kätevä Rental Cars näyttää eri vuokraamojen tarjontaa ja hintoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Onko takseissa yleensä tapana antaa juomarahaa? /Tina
Vastaus: Tapana on vähintään pyöristää seuraavaan euroon.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti