Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Frankfurtissa
Frankfurtin joukkoliikenneverkosto on kattava ja kohtuuhintainen. Metromaisten junien lisäksi kaupungissa on raitiovaunuja ja busseja.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen Frankfurtissa

Vaikka Frankfurt on laaja miljoonakaupunki, on siellä mahdollista viettää pitkiäkin aikoja ilman, että käyttää lainkaan julkista liikenneverkostoa tai taksia. Frankfurtissa voi kävellä kaikkialle keskustan alueelle, ja kävelyä suositellaankin, sillä vain jalkojaan käyttämällä voi kaupunkiin todella tutustua.

Jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolelle tai nopeasti keskustan alueella, on metromainen U- ja S-junista muodostuva verkosto siihen paras ratkaisu. Kaupungissa on myös busseja ja raitiovaunuja, ja taksiin nouseminen on Frankfurtin kaltaisessa finanssikeskuksessa normaalia ja kohtuuhintaista puuhaa. Frankfurtissa voi kesäisin myös pyöräillä, ja siellä voi vuokrata auton käyttöönsä.

Kävely

Frankfurt on hyvä joskin melko vilkasliikkeinen ja sokkeloinen kaupunki kävellä keskustassa paikasta toiseen. Kävely onnistuu erityisen hyvin ydinkeskustassa, jossa Zeil-ostoskadun ympäristössä samoin kuin Römerberg-aukion tuntumassa monet kadut on omistettu pelkästään jalankulkijoille ja kevyelle liikenteelle.

Hauptbahnhof-asemalta on 15–20 minuutin kävelymatka Hauptwache-aseman tuntumaan [kartalla], joka on kaupungin ydin. Sen vieressä on vanhakaupunki (Altstadt), jossa Hauptwachen ohella suuri osa turisteista pyörii. Matka taittuu melko nopeasti Kaiserstrassea pitkin, mutta myös joenrantaa pitkin on mukavaa ja varsin joutuisaa kävellä keskustan ja rautatieaseman välillä.

Kävellä voi keskustasta myös nopeasti joen toiselle puolelle Sachsenhauseniin, missä rantakadun (Museumsufer) [kartalla] varrella on paljon museoita, mukavia terasseja ja kaikenlaista tapahtumaa kesäaikaan. Sachsenhausenin rauhallisilla kaduilla on mukava kävellä jonkin aikaa, mutta kuten muukin osa Frankfurtia, on se varsin laaja alue, jossa on pitkät välimatkat. Näin ollen sieltä on hyvä siirtyä takaisin keskustaan käyttäen kaupungin erinomaista julkista liikenneverkostoa.

Julkiset liikennevälineet

Frankfurtin joukkoliikenneverkosto on totuttuun saksalaiseen tyyliin kattava ja kohtuuhintainen tapa siirtyä paikasta toiseen, ja liikennevälineillä on hyvä liikkua niin kesähelteillä kuin talven kylmillä ilmoillakin. Verkoston pääpilareita ovat S- ja U-bahn-junat, joista S-bahnit liikkuvat kaupungin ulkopuolelle, aina Mainziin ja Wiesbadeniin asti, ja U-bahnit puolestaan ovat parempia kaupungin keskustassa. Kumpikin junatyyppi tosin käyttää samoja asemia, mutta U-bahn liikkuu paremmin Frankfurtin kaupungin alueella ja sillä on helppo siirtyä lyhyitäkin matkoja keskustassa.

Lippuja julkisiin myyvä automaatti (CC License: Attribution 4.0 International)
Lippuja julkisiin liikennevälineisiin saa helposti automaateista.

Metromaisten junien lisäksi kaupungissa on raitiovaunuja ja busseja, joita voi tietysti myös käyttää. Raitiovaunut kulkevat rautatieaseman edestä, ja niillä pääsee etenemään moneen eri paikkaan.

Lippuja julkisiin liikennevälineisiin saa helposti automaateista, joita on kaikilla metroasemilla, ja tietysti myös asemien ja joidenkin muiden paikkojen lipputiskeiltä. Lippujen hinnat määräytyvät nykyään vyöhykkeen mukaan, ja tietoa tiettyjen matkojen tai jopa päivälippujen hinnoista ei ole helppo saada. Kaikkein paras on ostaa yhden matkan lippu, jos tarvitsee mennä jonnekin, ja jos saman päivän aikana tarvitsee ainakin kolme kertaa julkisia eri lipulla, kannattaa ostaa päivälippu.

Valtaosassa matkoista riittää vyöhyke 1, jolla yksi lippu maksaa noin kaksi ja puoli euroa ja päivälippu 4,80 euroa. Lentoasema on vyöhykkeellä 4, mikä kannattaa paluumatkalla kentälle ottaa huomioon. On olemassa myös päivän voimassa olevia lippuja, joilla voi matkustaa Mainziin ja Wiesbadeniin asti, ja sellainen kannattaa ostaa heti aamulla. Lipun, jolla voi matkustella 1–5 ihmistä, saa päiväksi alkaen reilut 8 euroa, ja päivälippu 1–5 hengelle, jolla voi mennä myös lentoasemalle maksaa 19 euroa. 6–14-vuotiaat pääsevät noin puolella hinnalla, sitä nuoremmat ilmaiseksi ja 15-vuotiaasta lähtien Frankfurtin liikenneverkostossa matkustava on aikuinen.

On olemassa myös paljon muunlaisia lippuja, joilla voi käyttää myös muita liikennevälineitä, kuten laivoja, ja on olemassa mitä erilaisimpia päivän ja sitä pidemmässä voimaan olevia lippuja, joilla on erilaisia ominaisuuksia, kuten alennuksia nähtävyyksien pääsymaksuista.

Kaikki päiväliput ovat voimassa ensimmäisestä käyttökerrasta seuraavaan aamuun klo 04 asti.

Lisää asiaa joukkoliikennevälineistä:

Kaikkien junien reittikartan voi nähdä liikenneyhtiön verkkosivuilla.

Taksi

Taksi on Frankfurtin kaltaisessa finanssikeskuksessa arkipäiväinen kulkuväline, mutta turistille sellaiseen käyttämiseen ei useinkaan tule tarvetta, sillä kaupungin keskusta ei ole mikään valtavan kokoinen ja joukkoliikenneverkosto on erinomainen. Taksimatkat ovat Saksan kalleimpia mutta kotimaata edullisempia. Huomionarvoinen seikka on se, että etenkin lentokentälle kulkevat taksit ajavat hyvin lujaa mutta hiljentävät vauhtia, mikäli huomauttaa asiasta.

Takseja näkyy kaupungissa paljon, ja erityisen hyvä Frankfurtiin saapuvan on nousta taksiin päärautatieasemallaTakseja päärautatieasemalla. Kaupungissa on paljon taksiyhtiöitä, ja esimerkiksi Taxi-Ruf toimii puhelinnumerossa 23 00 01.

City-pyöriä
Frankfurtissa pyöräilemään mielivien on hyvä harkita pyörän vuokraamista.
Kuva: Peter Forsberg

Lisää taksiyhtiöitä voi nähdä Taxi Frankfurt -sivuilla. Taksin alkumaksu on 4 euroa, kilometri maksaa 2,40 euroa ja 10 kilometrin matka arkipäivinä päiväsaikaan maksaa vähän alle 30 euroa.

Pyöräily ja pyörävuokraamot

Frankfurt on hyvä pyöräilykaupunki, jossa etenkin Mainjoen rantapromenadeilla näkee paljon pyöräilijöitä. Kaupungin ympäristössä on myös pituudeltaan vaihtelevia reittejä, jotka käyvät kilpapyöräilijöillekin, ja kaupungin pyöräteitä ja -reittejä voi katsella Bike Map -sivulla. Frankfurtissa pyöräilemään mielivien on hyvä harkita pyörän vuokraamista. Frankfurtissa voi vuokrata pyörän ja ajella valitsemiaan reittejä pitkin, ja siellä voi myös osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Yksi hyvä yhtiö, joka sekä vuokraa pyöriä että järjestää opastettuja kierroksia, on Frankfurt Bike Tour

Autoilu ja autonvuokraus

Frankfurtiin Suomesta asti ajavien on hyvä olla tietoinen siitä, että Saksassa kaupunkien keskustoihin ei noin vain ajeta ilman tarraa, joka kertoo auton ympäristöystävällisyydestä. Lisäksi on hyvä tietää, että vaikka tiet ja liittymät ovat luultavasti maailman parhaita, on siellä hyvin vilkasta ja liittymät ja reitit voivat olla monimutkaisia. Erityisen paljon liikennettä on kesäkauden aikana perjantai-iltapäivisin ja myös sunnuntai-iltapäivät ja -illat ovat normaalia vilkkaampia. Näihin aikoihin liikkuva törmää lähes poikkeuksetta onnettomuuksista tai tietöistä johtuviin ruuhkiin.

Saksassa autoilevan kannattaa tutustua Autoliiton ohjeisiin ennen matkaa.

Jos auton vuokraa paikan päältä, on se ympäristöystävällinen ja sillä voi kulkea niihin paikkoihin, joihin autolla saa mennä. Auton voi vuokrata lentoasemalta tai muualta kaupungista, ja hyviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Sixt ja Europcar. Myös Hahnin kentällä on useita vuokraamoita, joista saa auton alleen.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jannis Raabe /Wikimedia
2023/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti