Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Väkeä Marienplatz-metroasemalla Münchenissä
S- ja U-bahn-junat, jotka kulkevat Marienplatzin ja monien muiden ydinkeskustan asemien kautta, ovat kätevin ja nopein tapa siirtyä ympäri kaupungin.

Liikkuminen Münchenissä

Münchenissä on mukava kävellä ja tutustua tähän ympäri vuoden vilkkaana ja mielenkiintoisena pysyttelevään kaupunkiin. Siellä on paljon erilaisia kortteleita ja kaupunginosia, joissa voi vierailla, ja koko keskusta-alueen parhaisiin paloihin tutustumiseen voi ajatella kuluvan vähintään pari kolme päivää. Jotkut matkat ovat pitkiä, ja aikaa säästää huomattavasti jos ostaa päivän tai sitä pidempään voimassa olevan lipun Münchenin joukkoliikenneverkostoon. Siihen kuuluvat metromainen U-bahn, lentoasemallekin kulkeva paikallisjuna S-Bahn, raitiovaunuja ja busseja, joille tosin vain harvalle tulee tarvetta.

Jos julkisilla matkustelu ei innosta, on Münchenissä paljon takseja, eikä se ole yleensä ruuhkainen kaupunki. Münchenissä on paljon pyöräteitä, ja siellä voi hyvin ajella vuokra- tai kaupunkipyörällä. Münchenissä voi myös vuokrata auton, joka voi olla kätevä Alpeille tai muualle Münchenin ulkopuolelle suuntaaville.

Kävely

München on suuri laajalle levinnyt metropoli, jonka ydinkeskusta on kohtalaisen pieni alue ja jossa on kesät talvet mukava kävellä paikasta toiseen. Suuri osa nähtävyyksistä, ostospaikoista ja ravintoloista sijaitsee hyvin pienen alueen sisällä, Marienplatz-aukion [kartalla] tuntumassa. Tältä alueelta on helppo kävellä Hofgarten-puistoon [kartalla], jonka ympäristössä on paljon nähtävää, ja siitä ei ole kuin muutama sata metriä Maxvorstadtin [kartalla] museoille. Kun palaa Maxvorstadtin museoilta takaisin kohti vanhaakaupunkia, on tälläkin matkalla runsaasti nähtävää, joten ensikertalainen voi lyhyellä lomalla halutessaan liikkua pelkästään jalkapelillä paikasta toiseen.

Kävellä voi ydinkeskustan lisäksi myös muihin kaupunginosiin, kuten Maxvorstadtin toisella puolella olevaan Schwabingiin [kartalla], jonka pääkatu on Türkenstrasse, ja kaikki Münchenin kaupunginosat ovat sen verran pieniä, ettei niiden sisällä joudu turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin. Käveleminen Münchenissä on helppoa kaikille, sillä kaupunki on tasainen ja Marienplatzin ympäristössä monet kadut ovat leveitä kävelykatuja tai kujia, joilla on vain kävelijöitä.

Julkisilla liikkuminen

Münchenissä on mukava kävellä paikasta toiseen, mutta huonolla säällä tai keskustan ulkopuolelle mieliessä on hyvä turvautua sen kohtuuhintaiseen ja koko kaupungin kattavaan joukkoliikenneverkostoon.. Verkkosivujen etusivulla on reittihaku, jolla on helppo löytää paras reitti esimerkiksi päärautatieasemalta majapaikalle.

Eri liikennevälineet

S- ja U-bahn-junat, jotka kulkevat Marienplatzin ja monien muiden ydinkeskustan asemien kautta, ovat kaikkein kätevin ja nopein tapa siirtyä ympäri kaupungin. Monen metrolinjan kohtauspaikka kävelyetäisyyden päässä Marienplatzilta on Sendlinger Tor [kartalla].

Toinen kätevä liikenneväline etenkin lyhyille matkoille on raitiovaunu, ja busseille voi öisin ja joskus muulloinkin tulla käyttöä.

Lippuautomaatti
Yksi lippu liikennevälineisiin maksaa 3,50 euroa. Päivälippu maksaa reilut 8 euroa, ja se on voimassa leimauksesta seuraavaan aamuun klo 6 asti.

Liput joukkoliikenteeseen

Yksi lippu liikennevälineisiin maksaa 3,50 euroa ja neljän vyöhykkeen matka lentokentälle 14,80 euroa. Lentokenttämatkan voi hoitaa myös CityTourCardilla, joka maksaa suurin piirtein saman kuin yksi lentokenttämatka ja joka on voimassa koko kaupungissa vuorokauden tai useamman, mikäli hankkii esimerkiksi kolme vuorokautta voimassa olevan kaupunkikortin. Normaali päivälippu maksaa reilut 8 euroa, ja se on voimassa leimauksesta seuraavaan aamuun klo 6 asti. Lippuja voi katsella Münchenin joukkoliikenteen sivuilla.

Ryhmälippu ja kaupunkikortit

Hyvä hankinta kahdelle tai useammalle ihmiselle on Group/Partner-lippu, jolla voi matkustaa korkeintaan 5 ihmistä, sillä tämä tarjoaa tuntuvan alennuksen matkustamiseen, joskin miinuspuolena on se, että liikkua voi vain ryhmässä.

Jos haluaa kattaa lipulla matkan lentoasemalle, voi ostaa CityTourCardin, joka on voimassa 24 tunnista aina kuuteen vuorokauteen asti. Se on hintavampi kuin vuorokauden voimassa oleva lippu, mutta sillä saa alennuksia nähtävyyksistä ja sillä on muitakin etuja.

Tämän kaupunkikortin lisäksi Münchenissä on pakkaa sekottamassa myös München Card, joka on tyypillinen kaupunkikortti ja jolla myös voi matkustaa lentoaseman ja muun kaupungin välillä ilman lisälippuja. Jos haluaa lipun, joka on voimassa lentoasemalle asti ja sieltä kaupunkiin, on sen katettava vyöhyke “Zone M – 6”. Tämä on kaikkein uloin vyöhyke, ja lipulla, joka kattaa tämän alueen, voi matkustaa kaikkialla Münchenissä.

Lisää asiaa joukkoliikenteestä:

Liikennelaitoksen sivut antavat mahdollisuuden ladata linjakarttoja ja sivuilla voi tutkia kaikki metro- ja muut raidereitit erillisestä kartasta.

Taksi

Münchenissä taksi on hyvä kyyti niille, jotka eivät viitsi julkisilla matkustella tai joilla on mukanaan normaalia enemmän tavaraa. Taksilla matkustaminen on hintavampaa kuin aikoinaan, ja nykyään alkumaksu ja ensimmäinen kilometri ovat 5,50 euroa ja sen jälkeen kilometri maksaa 2,30 euroa. Takseilla on kiinteitä taksoja joillain matkoilla, kuten päärautatieasemalta messukeskukselle (39 euroa) ja lentoasemalta päärautatieasemalle (95 euroa). Hinnat voivat muuttua, ja niitä voi katsella saksankielisiltä sivuilta, jotka pidetään päivitettyinä.

Takseja Viktualienmarkt-aukiolla
Münchenissä taksi on hyvä kyyti niille, jotka eivät viitsi julkisilla matkustella tai joilla on mukanaan normaalia enemmän tavaraa. Taksilla matkustaminen on kuitenkin hintavampaa kuin aikoinaan.

Taksin voi tilata lennosta, nousta siihen esimerkiksi rautatieasemalla tai Odeonsplatzilla [kartalla], jolla on aina takseja ja joka on Hofgartenin vieressä, tai sen voi tilauttaa ravintolaan tai hotellille.

Yksi suuri yhtiö on Taxi München, jonka saksankielisiltä sivuilta voi tilata taksin tai ladata sovelluksen, jolla taksi on helppo tilata.

Muenchen.de-sivusto kertoo lisää hinnoittelusta ja muuhun taksilla matkustamiseen liittyvästä.

Pyöräily

Münchenissä on saksalaiseen tyyliin paljon pyöräteitä, ja pyöräily on siellä ollut jo pitkään noususuhdanteessa. Leudot talvet tekevät pyöräilystä mahdollista lähes ympäri vuoden, mutta paras aika pyöräillä kaupungissa on maaliskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle.

Münchenissä on paljon pyörävuokraamoita, ja myös monet hostelit ja muut majapaikat vuokraavat pyöriä. Münchenissä on myös kaupunkipyöräverkosto, josta vastaa rautatieyhtiö, ja kaupunkipyörän saa käyttöönsä koko päiväksi alle 10 eurolla.

Münchenin pyörävuokraamoihin kuuluvat Fat Tire Tours ja Radius Tours.

Omatoimisen pyöräilyn lisäksi Münchenissä voi tehdä opastetun pyöräilykierroksen, ja niitä tekee esimerkiksi Mike’s Bike Tours.

Münchenin viralliset sivut kertovat pyöräilystä, ja heillä on myös pyöräilykartta.

Autonvuokraus

Müncheniin ei välttämättä kannata tulla omalla autolla, sillä siellä kuten lähes kaikissa Saksan kaupungeissa vaaditaan keskustassa ajeluun erityinen lupa, jonka saa vain tietynlainen, mahdollisimman vähän saastuttava auto.

Autonvuokraus on tästä syystä hyvä tapa siirtyä ratin taakse Münchenissä ja Baijerissa, ja auton voi helposti vuokrata lentokentältä tai muualta kaupungista. Munich Cars on kätevä sivusto, jolta voi vuokrata auton kaupungissa: vuokraamon voi valita monen joukosta ja mistäpäin kaupunkia tahansa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Thomas Lukassek
2022/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti