
- Kaikki majapaikat
- Yöpyneiden parhaiksi arvioimat
- Perhehotellit
- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tällä sivulla kerrotaan, miten Münchenissä on paras liikkua ympäriinsä kävellen, metrolla, raitiovaunulla, linja-autolla, pyöräillen, vuokra-autolla ja taksilla, ja mitä kannattaa ottaa huomioon paikasta toiseen kulkiessa.
München on suuri laajalle levinnyt metropoli, jonka ydinkeskusta on kompakti ja jossa on kesät talvet mukava kävellä paikasta toiseen. Suuri osa nähtävyyksistä, shoppailumahdollisuuksista ja ravintoloista sijaitsee hyvin pienen alueen sisällä, Marienplatz-aukion tuntumassa. Tältä alueelta on helppo kävellä Hofgarten-puistoon, jonka ympäristössä on paljon nähtävää, ja siitä ei ole kuin muutama sata metriä Maxvorstadtin museoille. Kun palaa Maxvorstadtin museoilta takaisin kohti vanhaakaupunkia, on tälläkin matkalla runsaasti nähtävää, joten ensikertalainen voi lyhyellä lomalla halutessaan liikkua pelkästään jalkapelillä paikasta toiseen.
Kävellä voi ydinkeskustan lisäksi myös muihin kaupunginosiin, kuten Schwabingiin, ja kaikki Münchenin kaupunginosat ovat sen verran pieniä, ettei niiden sisällä joudu turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin. Käveleminen Münchenissä on helppoa kaikille, sillä kaupunki on tasainen ja Marienplatzin ympäristössä monet kadut ovat leveitä kävelykatuja tai kujia, joilla on vain kävelijöitä.
Münchenissä on mukava kävellä paikasta toiseen, mutta huonolla säällä tai keskustan ulkopuolelle mieliessä on hyvä turvautua sen kohtuuhintaiseen ja koko kaupungin kattavaan joukkoliikenneverkostoon.
Kätevin liikkumismuoto ovat S- ja U-bahn-junat, jotka kulkevat Marienplatzin ja monien muiden ydinkeskustan asemien kautta - hyvä monen metrolinjan kohtauspaikka kävelyetäisyyden päässä Marienplatzilta on Sendlinger Tor. Toinen hyvä liikenneväline on raitiovaunu, ja busseille voi öisin ja joskus muulloinkin tulla käyttöä. Yksi lippu liikennevälineisiin maksaa 2,70 euroa, neljän vyöhykkeen matka lentokentälle 11 euroa.
Mikäli vähänkin mielii liikkua kaupungin julkisilla, on päiväkortti tai useamman päivän voimassa oleva kortti hyvä hankinta. Näistä on tietoa Münchenin joukkoliikenteen sivuilla.
Hyvä hankinta kahdelle tai useammalle ihmiselle on Group/Partner-lippu, jolla voi matkustaa korkeintaan 5 ihmistä, sillä tämä tarjoaa tuntuvan alennuksen matkustamiseen, joskin miinuspuolena on se, että liikkua voi vain ryhmässä.
Mikäli Münchenissä viihtyy kauemmin kuin kolme vuorokautta, on IsarCard-viikkokortti hyvä hankinta, mutta sitä hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että se on voimassa vain maanantaista maanantaihin. Kaupan on myös Streifenkarte-kortteja: se on kuponkikortti ja sen hankkiminen on järkevää lähinnä niille, jotka haluavat tehdä usean päivän aikana vain muutaman matkan.
Edullisimmat matkakortit kattavat Inneraun-vyöhykkeen eli vaalean keskustan vyöhykkeen, jolla on kaikki muu tarpeellinen paitsi lentokenttä ja Dachaun keskitysleiri. Mikäli mielii matkata Dachauhun, ei kannatta välttämättä ostaa XXL-korttia, joka kattaa myös vihreän vyöhykkeen, sillä metroasemien lippukassoilta saa pientä lisämaksua vastaan päiväkortin kanssa lisälipun, jolla pääsee vihreälle vyöhykkeelle.
Päivän ja useamman päivän matkakortit, Group/Partner-liput mukaan lukien, ovat voimassa aina seuraavaan vuorokauteen klo 6.00 asti.
Münchenissä on saksalaiseen tyyliin paljon pyöräteitä, ja pyöräily on siellä ollut jo pitkään noususuhdanteessa. Leudot talvet tekevät pyöräilystä mahdollista lähes ympäri vuoden, mutta paras aika pyöräillä kaupungissa on maaliskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle.
Münchenissä on paljon pyörävuokraamoita, ja myös monet hostellit ja muut majapaikat vuokraavat pyöriä. Muenchen.de-sivusto kertoo muutaman pyöränvuokrausliikkeen, ja yksi kätevä on Hauptbahnhof-rautatieasemalla, osoitteessa Arnulfstrasse 3.
Omatoimisen pyöräilyn lisäksi Münchenissä voi tehdä opastetun pyöräilykierroksen, ja niitä tekee esimerkiksi Mike’s Bike Tours.
Destination Munich -sivusto kertoo lisää pyöräilystä kaupungissa.
Müncheniin ei välttämättä kannata tulla omalla autolla, sillä siellä kuten lähes kaikissa Saksan kaupungeissa vaaditaan keskustassa ajeluun erityinen lupa, jonka saa vain tietynlainen, mahdollisimman vähän saastuttava auto.
Autonvuokraus on tästä syystä hyvä tapa siirtyä ratin taakse Münchenissä ja Baijerissa, ja auton voi helposti vuokrata lentokentältä tai muualta kaupungista. Munich Cars -sivusto on kätevin tapa vuokrata auto kaupungissa: vuokraamon voi valita monen joukosta ja mistäpäin kaupunkia tahansa.
Münchenissä taksi on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät viitsi julkisilla matkustella tai joilla on mukanaan normaalia enemmän tavaraa. Taksilla matkustaminen on kohtuuhintaista, sillä lähtöhinta on 3,50 euroa ja kilometrihinta on korkeintaan 1,80 euroa. Taksin tilauttamisesta veloitetaan 1,20 ja takaluukkuun laitettavasta matkatavarasta 60 senttiä. Muenchen.de-sivusto kertoo lisää hinnoittelusta ja muuhun taksilla matkustamiseen liittyvästä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06
Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.