Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lippuautomaatti raitiovaunupysäkillä
Dresdenissä matkat on lentokenttämatkoja lukuun ottamatta hyvä tehdä raitiovaunuilla. Lippuja voi ostaa automaateista, joita on sekä pysäkeillä että raitiovaunuissa.

Liikkuminen Dresdenissä

Dresden on melko suuri ja laajalle levittäytynyt kaupunki, mutta sen keskustassa voi hyvin siirtyä paikasta toiseen kävellen. Dresdenin keskusta ei ole aivan pieni, ja jos siellä haluaa nähdä paljon kannattaa varautua siihen, että käveltyä tulee paljon. Dresdenissä on kattava ja kohtuuhintainen joukkoliikenneverkosto, ja etenkin raitiovaunulla voi helposti hurauttaa joen toiselta puolelta toiselle ja näin lyhentää kävelymatkoja. Taksi on Saksassa kotimaata edullisempi kulkuväline, autoja on Dresdenissä tietenkin vuokralla ja siellä voi kesäkauden aikana myös helposti hypätä vuokrapyörän selkään.

Kävely

Dresden on kaupunki, jossa on mukava kävellä mutta jossa paljon kävelemään tottumattomat voivat helposti turvautua sen hyvään raitiotieverkostoon. Kävely onnistuu hyvin päärautatieasemalta (Hauptbahnhof), jolle kaupunkiin tullessa etenkin päiväretkelle on hyvä jäädä, läpi vanhankaupungin (Altstadt) ja joen yli keskustan uudelle puolelle (Neustadt). Tämä on kuitenkin pitkähkö taival, jonka tekemiseen moni mielellään nähtävyyksien ja mielenkiintoisten katumaisemien takia kuluttaa useamman tunnin tai kenties koko päivän. Kaikkein mielenkiintoisin reitti kaupungin päärautatieasemalle junalla tai linja-autolla saapuvalle on siirtyä aseman edessä olevalle Prager Strasselle, siirtyä siltä kehäteiden yli vanhaankaupunkiin ja siihen tutustuttuaan kävellä sillan yli joen toiselle puolelle.

Jos kaupunkiin saapuu Berliinistä päiväretkelle, voi myös jäädä junasta tai bussista pois keskustan uuden puolen rautatieasemalla (Bahnhof Dresden-Neustadt), jolta voi sitten kävellä keskustan läpi päärautatieasemalle. Mahdollista on tietenkin myös mennä päärautatieasemalle ja nousta uudelleen junan tai bussin kyytiin Neustadtin rautatieasemalla.

Neustadtissa on yhtä hyvä kävellä kuin vanhassakaupungissa, jossa valtaosa nähtävyyksistä sijaitsee, mutta se on alueena sen verran erilainen, että Dresdenin voidaan katsoa muodostuvan kahdesta toisistaan täysin poikkeavasta osasta. Vanhan- ja uudenkaupungin lisäksi hyvä on kävellä joenrannoilla, joita on joen molemmilla puolilla, ja uudenkaupungin puistomainen rantapromenadi on nähtävyyksineen erittäin hyvää kävelymaastoa kesäiltapäivisin. Matkaa joen yli kaupungin toiselta puolelta toiselle kuitenkin tulee sen verran, että näiden osien välillä kulkeva voi säästä paljonkin aikaa turvautumalla julkisiin liikennevälineisiin.

Julkiset liikennevälineet

Dresdenissä matkat on lentokenttämatkoja lukuun ottamatta hyvä tehdä raitiovaunuilla, joita uuden ja vanhan puolen välillä kulkee tiiviiseen tahtiin. Raitiovaunut tosin pääasiassa kiertävät vanhankaupungin, mutta muutama linja kulkee kätevästi niin että myös vanhassakaupungissa voi lyhentää matkoja raitiovaunukyydillä.

Hyviä raitiovaunulinjoja joen toiselta puolelta toiselle kuljettaessa ovat esimerkiksi 3, 4 ja 7, joista 3 ja 7 kulkevat päärautatieaseman ja Neustadtin rautatieaseman välillä. Kaikilla pysäkeillä on tarkat aikataulut ja pysäkit, joilla kukin linja pysähtyy. Lippuja voi ostaa automaateista, joita on sekä pysäkeillä että raitiovaunuissa.

Niin busseja kuin raitiovaunujakin kulkee yöt päivät, ja niillä liikkuvan on hyvä ostaa yhden matkan lippu (2,30 €), päiväkortti (6 €) tai sitten perheiden perhelippu. Lippujen hinnat voi helposti selvittää kätevän lippuhakukoneen avulla.

Busseista ja raitiovaunuista, jotka kulkevat ympäri vuorokauden, vastaa DVB.

Taksi

Taksi on kohtuuhintainen ja kätevä kyyti Dresdenissä, etenkin 2–4 hengen porukoille. Lähtöhinta on puolet siitä mitä kotimaassa ja kilometritaksa suurin piirtein 2 euroa, joten 5–10 kilometrin matka maksaa 13–23 euroa.

Takseja ei välttämättä noin vain etenkään iltaisin löydy, ja parhaiten niitä on aina saatavissa päärautatieaseman ympäristöstä ja vanhankaupungin liepeiltä. Infotaxi-sivusto kertoo joitain taksiyhtiöitä, jotka voi hälyttää tarvittaessa paikalle.

Autonvuokraus

Dresdenin lentoasemalla on kaikkien suurimpien autonvuokraamojen pisteet.

Mikäli auton haluaa vuokrata jostakin muualta kuin lentoasemalta, näyttää Car Rental Stations Dresdenin autovuokraamoja.

Pyöränvuokraus

Dresden on kesäkautena hyvillä ilmoilla erinomainen pyöräilykaupunki. Niin vanhassakaupungissa, joenrannoilla kuin Neustadtissakin näkee pyörän selästä lyhyessä ajassa enemmän kuin kävellen.

Pyörä on paras vuokrata yksityisesti vuokraamosta, ja yksi vuorokausi maksaa monissa paikoissa alle 10 euroa. Yksi keskeinen pyörävuokraamo on Green Bike, jolla on toimisto aivan Frauenkirchen vieressä. Dresdenillä on myös Nextbike -kaupunkipyöriä, jotka eivät tietenkään ole yhtä hyviä kuin vuokrapyörät.

Dresdenissä voi myös osallistua opastetuille pyöräilykierroksille, jonkalaisia järjestää esimerkiksi Sightstep.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti