Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terassi Prager Strassella
Prager Strasse -kävelykatu on hyvä paikka juoda kahvit, syödä nopeasti jotakin kuten makkaraa, pitsapaloja tai kebabia tai sitten juoda kesäisin sen lukuisilla terasseilla edullinen olut.

Dresdenin ruoat ja ravintolat

Dresdenin keskustassa on paljon ravintoloita, ja ne tarjoavat monipuolisia ja kohtuuhintaisia ruokia. Saksalaisten ruokien lisäksi Dresdenissä on erinomaisia aasialaisia ja turkkilaisia ruokia, ja siellä on nykyään paljon monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia.

Dresdenin parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Dresdenissä hyviä ruokapaikkoja on rautatieaseman ja Altstadt-vanhankaupungin välimaastossa, Altmarkt-aukion tienoilla vanhassakaupungissa ja Neustadt-kaupunginosassa Elbejoen toisella puolella. Prager Strassen lähimaastossa on lähinnä pikaruokapaikkoja ja kahviloita, vanhassakaupungissa on usein hinta-laatusuhteeltaan kyseenalaisia, turistien suosimia paikkoja ja Neustadtin ravintolat ovat kaupungin monipuolisimpia ja kohtuuhintaisimpia.

Rautatieaseman ympäristö ja Prager Strasse

Rautatieasemalta läpi hyvän shoppailualueen vievä Prager Strasse -kävelykatu on hyvä paikka juoda kahvit, syödä nopeasti jotakin kuten makkaraa, pitsapaloja tai kebabia tai sitten juoda kesäisin sen lukuisilla terasseilla edullinen olut. Täältä löytyy kaikenlaisia pikaruokapaikkoja kansainvälisistä pikaruokapisteistä Nordsee-kalaruokapisteeseen, ja edukseen täällä kebabpaikoista erottuu Dürüm Kebab Haus (Prager Strasse 4) [kartalla].

Vanhakaupunki (Altstadt)

Prager Strassen jälkeen tulee vastaan Altmarkt-aukio [kartalla], jonka laitamilla on paljon kahviloita ja ravintoloita. Nämä ovat kuitenkin hinta-laatusuhteeltaan yleensä heikkoja, turisteille suunnattuja kalliita ravintoloita, mutta kauniina kesäpäivinä sen terasseilla on mukava syödä tai ainakin juoda lasillinen viiniä. Jos aukiolla haluaa nauttia tyypillisen saksalaisen oluttuvan tarjonnasta, on joka päivä klo 12 avautuva Altmarktkeller numerossa 4 hyvä pistäytymispaikka.

Samanlainen paikka vanhassakaupungissa on Frauenkirche-kirkon vieressä oleva Neumarkt-aukio, jolla silläkin on turistien suosimia, kalliita terasseja mutta kauniilla ilmalla myös ylittämätöntä tunnelmaa. Jos sen tuntumassa haluaa saada takuuvarmasti hyvän aterian, kannattaa suunnata Augustiner-oluttupaan, jonka terassilta on näkymä kohti Martin Lutherin patsasta ja Frauenkirchea.

Munzgasse
Münzgasse-kujan varrella on paljon ravintoloita, joilla kaikilla on terassit.

Paljon ravintoloita, joilla kaikilla on terassit, on myös kirkolta kohti joenrantaa ja ns. Euroopan terassia johtavien Münzgasse- ja Terrassengasse -kujien varrella. Hyvä paikka vanhassakaupungissa lähteä syömään on myös Altmarkt-aukion lähistöllä sijaitseva Weisse Gasse -kuja [kartalla], jolla on tunnetusti vanhankaupungin monipuolisin ravintolavalikoima. Hinnat eivät ole kaikkein halvimmasta päästä, mutta täällä on varsin hyviä ravintoloita kuten Gänsedieb (Weisse Gasse 1), joka on kadun ainoa paikallisia ruokia tarjoava ravintola.

Korkeatasoinen ja ikimuistoinenkin paikka aterialle on joenrannalla ja oopperatalon lähellä sijaitseva Italienisches DörfchenkuvaItalienisches Dörfchen ] (Theaterplatz 2-3), jonka suojissa on kolme eri salia ja jonne suuretkin ryhmät ovat tervetulleita. Täällä on saksalaisiin ruokiin erikoistunut oluttupa, italialaisia ruokia loihtiva ravintola ja hieno kahvila. Theaterplatzin ympäristössä on muitakin varteenotettavia ruokapaikkoja, kuten Alte Meister (Theaterplatz 1), jossa lounasaikaan voi syödä kohtuuhintaan ja joka on Zwinger-palatsin yhteydessä.

Kalliissa vanhassakaupungissa viikolla lounasaika (noin klo 11–15) on hintojen puolesta paras aika tutustua ravintoloihin. Silloin aterian voi saada alkaen 4–7 eurolla, mutta muulloin hinnat ovat lähellä Suomen tasoa, joskin alkoholipitoiset ruokajuomat ovat edullisempia (tuoppi tai viinilasi 3–5 €).

Keskustan uudemmat osat – Neustadt

Monipuolisin valikoima ravintoloita, jotka sopivat kaikille kukkaroille, on joen toisella puolella Neustadt-alueella. Innere Neustadt, joka sijaitsee Neustädter Martk -aukion ja Albertplatz-aukion välimaastossa, on varsin yllätyksetön paikka syödä kebabia tai muita pikaruokia, kahvitella tai sitten mennä Königstrassen varrella yhteen sen erinomaisista mutta hintavista ravintoloita.

Alaunstrasse
Albertplatzin pohjoispuolella, Äussere Neustadt -kaupunginosan kortteleissa on erityisen hyvin ravintoloita Alaunstrassen varrella.

KönigstrasseKönigstrasse [kartalla], joka kulkee Albertplatz-aukiolta Palaisgarten-puistoon Elbe-joen rannalla, on yksi parhaiten säilyneitä historiallisesti merkittäviä katuja koko kaupungissa. Katuun on hyvä tutustua, ja sen varrella voi syödä hyvin. Hyviä ruokapaikkoja täällä ovat esimerkiksi Wenzel Prager BierstubenkuvaWenzel Prager Bierstuben ] (Königstrasse 1), joka tarjoaa tšekkiläisiä oluita ja ruokia. Tarjonta on lihavoittoista, ja tyypillinen tšekkiläinen alkukeitto eli valkosipulikeitto on täällä hyvässä maineessa. Kadun varrella on myös tasokas tapas-paikka ja muitakin ravintoloita.

Hauptstrasse-pääkadun tarjonta on vähän Prager Strassen kaltaista pikaruokapaikkaa ja pitsapalaa, mutta Albertplatzin pohjoispuolella, ns. Äussere Neustadt -kaupunginosan kortteleissa sijaitsevat kaupungin hinta-laatusuhteeltaan parhaat ravintolat. Erityisen hyvin ravintoloita täällä on Alaunstrassen [kartalla], Louisenstrassen ja Rothenburger/Görlitzer Strassen varrella, ja tämä katu on Alaunstrassen suuntainen.

Kaupungin parhaat kebabpaikat sijaitsevat tällä alueella, ja yksi ehdottomasti parhaita kebabpaikkoja on Babos (Alaunstrassen ja Katharinenstrassen kulmaus) baarin ja ravintolan vieressä. Alueella on myös hyviä italialaisia ravintoloita, kuten Vecchia Napoli (Alaunstrasse 33), ja saksalaiset makkarat currywurstin johdolla ovat kuulemma parhaimmillaan Curry & Co:ssa (Louisenstrasse 62), joka tarjoilee kasvissyöjillekin soveltuvia lihattomia makkaroita. Alueella on huomattava määrä aasialaisia ravintoloita, thaimaalaisista ravintoloista sushipaikkoihin, ja sopivat tofu-annosten ja muiden lihattomien ruokien ansiosta hyvin kasvissyöjillekin. Hyvä valikoima ravintoloita, joilla on terassit, on myös Alaunstrassen alussa olevan Bautzner Strassen kulmauksessa.

Yksi parhaita vierailupaikkoja kenelle tahansa Neustadtissa on Kunsthofpassage-sisäpihakuvaKunsthofpassage ] (Alaunstrasse 70 tai Görlitzer Strasse 23), jonka alueella voi syödä, shoppailla ja nauttia terasseilla sen kesäisestä tunnelmasta. Täällä on erinomainen ja kohtuuhintainen aasialainen ravintola, muitakin ravintoloita ja erityisen hyvät kahvit, alkoholijuomat ja muut virvokkeet.

Dresdenin viralliset turistisivut esittelevät ravintoloita

TripAdvisor-sivusto rankkaa Dresdenin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Dresdenissä on monipuolinen valikoima erilaisia ravintoloita, ja siellä on mahdollista syödä hyvin kaikilla matkakassoilla. Edullisimpia ja samalla monilla tienoilla yleisimpiä ruokia ovat kebabit, pitsapalat, paninit ja aasialaiset ruoat, joista etenkin thaimaalaiset ovat varsin yleisiä. Keskieurooppalaiset ruoat paikallisten ja muiden saksalaisten ruokien kanssa ovat kalliimpia, ja niitä on parhaiten tarjolla vanhassakaupungissa. Kaupungissa on myös muutama tšekkiläinen ravintola, joissa on hyvät olutvalikoimat, ja Dresdenissä voi syödä kaukaakin tulevia ruokia kuten eteläamerikkalaisia ja afrikkalaisia ruokia.

Kebabpaikat ovat varsin monipuolisia ruokapaikkoja, sillä niissä on paitsi kebabia myös turkkilaisia grillilihoja, lihattomia ruokia kuten falafelia, salaatteja ja usein muitakin ruokia, kuten myös hyvät juomavalikoimat ja edulliset oluet. Kannattaa kuitenkin huomata, että joidenkin kebab-paikkojen juomalistoissa näkyvä ”Diesel” on oluen ja kokiksen sekoitus, ja muutenkin kannattaa vähän katsoa mitä erikoisen nimiset juomat pitävät sisällään.

Dresdenin ravintoloiden suhteen nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vanhassakaupungissa on parhaiten tarjolla saksalaisia ruokia, mutta makkaroita on tarjolla paitsi kojuissa ympäri kaupungin myös ravintoloissa Alaunstrassen ympäristössä Neustadt-kaupunginosassa. Neustadt on hyvä paikka muille kuin saksalaisille ruoille makkaroita lukuun ottamatta, ja siellä on myös eniten thaimaalaisia ja muita aasialaisia ravintoloita. Ravintolavalikoima on kuitenkin viime vuosina monipuolistunut, ja nykyään vanhastakaupungista voi löytää aasialaisia ravintoloita, tapaksia, meksikolaisia ja monia muitakin, ja Neustadtissa on myös entistä enemmän erilaisia ruokapaikkoja. Hintataso on kuitenkin Neustadtissa Altstadtia alempi, eikä Neustadtissa tule Königstrassea lukuun ottamatta vastaan valtavia määriä turisteja.

 Scheune-kulttuurikompleksi
Scheune-kulttuurikompleksin vegaaneillekin soveltuva kahvila-ravintola tarjoaa myös aamiaisia.

Kasvisruoat

Kasvissyöjille ei ole luvassa ongelmia Dresdenissä. Italialaiset ravintolat tarjoavat lihattomia risottoja, pastoja ja pitsoja. Aasialaiset ravintolat tarjoavat tofua, soijaa ja lihattomia susheja, ja kebab-paikoissa on aina tarjolla falafelia ja salaatteja. Alaunstrassen huomattavimpia paikkoja on Scheune-kulttuurikompleksi (Alaunstrasse 36–40), jonka vegaaneillekin soveltuva kahvila-ravintola tarjoaa myös aamiaisia.

Happy Cow listaa kaupungin ravintoloita, joissa on tarjolla pääosin lihattomia vaihtoehtoja.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Dresdenin hintataso sopii kaikille kukkaroille, ja siellä voi syödä hyvin edullisesti tai sitten maailmanluokan tyyliin upeissa, vanhat traditiot henkiin herättäneissä ravintoloissa vanhassakaupungissa tai Königstrassen varrella.

Edullisimpia ruokia ovat pikaruoat, joista kebabit ovat hyviä varsinaisia aterioitakin, ja kebab-paikoissa saa mahansa täyteen ruokajuoman kanssa 6–8 eurolla. Italialaiset ruoat ovat varsin edullisia nekin, 10 eurolla saa yleensä hyvän aterian italialaisesta ravintolasta, ja aasialaiset ravintolat ovat luultavasti hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaita, niin että niissä voi hyvin syödä illallisenkin 6–10 eurolla. Altmarktin, Neumarktin ja Theaterplatzin ympäristössä vanhassakaupungissa ruoat ovat huomattavasti kalliimpia, ja ruoat maksavat 10–20 euroa pääruoilta ja myös ruokajuomista laskutetaan eri tavalla kuin kebab- ja thai-paikoissa. Alkoholijuomat ovat kuitenkin kautta linjan kotimaata edullisempia, ja hienoissakin ravintoloissa olut tai viinilasillinen ei useinkaan maksa vanhassakaupungissa yli viiden euron, Neustadtissa paljon yli neljän.

Juomarahaa ei Dresdenissä tarvitse jättää, mutta hienoimmissa ravintoloissa voi tehdä vaikutuksen pyöristämällä loppusumman lähimpään 10 tai 20 euroon.

Maksukortit käyvät useimmissa ravintoloissa, mutta Neustadtin aasialaisissa, kebabpaikoissa tai lukuisissa kojuissa, jotka myyvät makkaraa tai sitten esimerkiksi erikoisruokia markkinoiden yhteydessä, eivät kortit aina käy. Osa kortteja vastaanottavista ravintoloista voi ottaa ylimääräistä korttimaksusta, joten käteistä on hyvä aina pitää muutama kymppi mukana.

Ruokailuajat eivät merkittävästi poikkea kotimaasta, joskin Dresdenissä on etenkin Neustadtissa tarjolla ruokia miltei ympäri vuorokauden. Lounasaika alkaa kello 10–12 ja jatkuu klo 14–15 asti. Päivällinen, joka on lounasta kalliimpi ja vähemmän vilkas ruokailuajankohta, on tarjolla alkuillasta aina klo 22–24 asti, vähän ravintolasta ja viikonpäivästä riippuen. Monet kebabpaikat ovat avoinna joka päivä klo 3–5 asti aamulla, ja viikonloppuisin monilla kebab-paikoilla on pidennettyjä aukioloaikoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti