Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rautatieasema
Lentoasemalta kannattaa matkustaa keskustaan paikallisjunalla, joka vie kätevästi joko kaupungin vanhojen osien vieressä olevalle päärautatieasemalle (kuvassa) tai sitten uudenkaupungin puolelle.

Saapuminen ja matkat Dresdeniin

Dresden sijaitsee keskeisellä paikalla Saksan keskiosissa, lähellä niin Berliiniä, Leipzigiä kuin Tšekin puolella olevaa Prahaakin. Sinne matkustetaan paljon päiväretkelle sekä näistä kaupungeista että muualta sen ympäristöstä, mikä onnistuu junalla tai bussilla. Dresden on myös kaupunki, johon on hyvä matkustaa päivää pidemmäksi ajaksi, ja sinne voi matkustaa niin omatoimisesti kuin matkatoimiston järjestämälle matkallekin.

Jos Dresdeniin saapuu lentäen, on lentoasema helpon ja lyhyen bussi- tai junamatkan päässä keskustasta. Jos Dresdeniin saapuu muualta rautateitse tai linja-autolla, ovat asemat ja pysäkit kätevillä paikoilla ydinkeskustan tuntumassa.

Matkustaminen Dresdenin lentokentältä keskustaan

Dresdeniin lentävän on helppo matkustaa lentoasemalta [kartalla] keskustaan.

Lentoasemalta kannattaa matkustaa keskustaan paikallisjunalla S2, jonka kyydissä matka kestää noin 20 minuuttia ja joka on nopein ja ehdottomasti suositeltavin tapa siirtyä kentän ja keskustan välillä. Juna vie kätevästi joko kaupungin vanhojen osien vieressä olevalle päärautatieasemalle (Hauptpbahnhof ) [kartalla] tai sitten uudenkaupungin puolelle (Neustadt), missä on paljon majapaikkoja.

Lentoasemalta kohti keskustaa kulkevat bussit 77 ja 80 ja raitiovaunu 7. Jos tulee bussilla 77, pitää 7 minuutin matkan jälkeen vaihtaa raitiovaunuun numero 7, joka vie Neustadtin Albertplatz-aukiolle ja päärautatieasemalle. Sekä se että bussilinja 80 ovat oikeastaan hyviä vain niille, jotka tuntevat Dresdeniä ja jotka ovat menossa muualle kuin rautatieasemien tuntumaan tai ylipäätään keskustaan.

Niin junaan kuin busseihinkin käy lentoasemalta minne tahansa Dresdeniin yhdensuuntainen lippu, joka maksaa 2,30 €. Mahdollista on ostaa automaatista tai saapuvien hallin infopisteestä myös päivälippu (Tageskarte) (6 €), on olemassa myös päivälippuja perheille ja pienille ryhmille ja kaikkien lippujen hintoja voi tarkastella DVB:n sivuilta. Lippu tulee leimata liikennelaitteeseen noustessa, jolloin se astuu voimaan, ja se on voimassa seuraavaan aamuun klo 4 asti. Jos jostakin syystä joutuu menemään toiselle vyöhykkeelle tai sitä kauemmas, on mahdollista hankkia kaikenlaisia lippuja, jotka ovat voimassa kaikilla vyöhykkeillä.

Lentoaseman sivulta saa lisätietoa kentän ja muun kaupungin välillä matkustamisesta.

Taksilla tai vuokra-autolla lentoasemalta muualta kaupunkiin

Dresdenin lentoasemalta voi matkustaa taksilla tai muulla yksityiskyydillä muualle kaupunkiin. Matka keskustaan maksaa noin 20 euroa, ja kyydin voi tilata etukäteen, niin että joku on lentoasemalla nimikyltin kanssa vastassa.

Taksit odottelevat terminaalin ulos- ja sisäänkäyntien luona, ja lentoaseman verkkosivut listaavat lukuisia taksiyhtiöitä ja muita kyytien tarjoajia.

Samalla sivulla on listattu lentoaseman autonvuokrauspisteitä, joita siellä on useita, ja lentoasemalta voi vuokrata auton.

Matkustaminen Dresdeniin muualta Saksasta

Saksasta pääsee junalla tai linja-autolla monesta paikasta tiuhaan tahtiin Dresdeniin. Sinne tulee busseja Berliinin kautta mutta myös muiden kaupunkien, ja viime vuosina tapahtuneiden kehitysten takia linja-autolla matkustaminen on paitsi edullisempaa usein myös helpompaa kuin junalla.

Dresdeniin voi tulla monesta kaupungista useamman kerran päivässä suoralla linja-autokyydillä ja monesta paikasta ja etenkin pohjoisesta pääsee parhaiten vaihtamalla bussia Berliinissä. Dresdeniin voi tulla myös suoraan muutaman kerran päivässä vaikka Münchenistä tai Leipzigistä, ja sinne tulee myös suoria kyytejä Frankfurtista ja muista suurista kaupungeista. Linja-autokyydit ovat mukavia ja edullisia, ja nykyään paras yhtiö on Flixbus, jonka kyydissä pääsee monta kertaa päivässä myös Prahaan, Wieniin ja muihinkin paikkoihin, etenkin Itävallassa. Flixbus on ostanut muita yhtiöitä, ja eri yhtiöitä on enää vähän jäljellä, mutta muiden yhtiöiden mahdollisia kyytejä voi tarkastella Get by Bus -sivuilla.

Muualle Saksaan kulkevat tai sieltä saapuvat linja-autot tulevat etenkin Berliinin suunnalta Neustadtin rautatieaseman kautta, ja varsinainen Dresdenin päätepysäkki on päärautatieaseman vieressä, Bayrische Strassella, rautatieaseman puolella katua.

Perinteinen ja monen suosima kyyti on kuitenkin juna, ja Saksassa junista edelleen vastaa yksinomaan Deutsche Bahn eli DB. Junilla matkustaminen voi olla hintava mutta etenkin pitkällä matkalla bussia nopeampi vaihtoehto, ja on olemassa myös erilaisia alennuslippuja, jotka antavat ryhmäalennuksia tai alennuksia viikonlopun aikana. Niistä voi kysellä rautatieasemalta tai niitä voi katsella verkkosivuilta.

Matkustaminen Dresdeniin Prahasta, Wienistä tai muualta lähimaista

Prahasta kuten myös Wienistä ja joistain muista paikoista on mahdollista matkustaa junalla tai bussilla Dresdeniin. Prahasta on Dresdeniin vain parin tunnin juna- tai bussimatka, ja kaupunki on erittäin hyvä ja suosittu päiväretkikohde Prahasta etenkin kesäkauden aikana ja ennen joulua. Junia ja busseja lähtee varsin tiiviiseen tahtiin, ja etenkin junia kulkee kaupunkien välillä aina aamutuimasta yömyöhään.

Junaliput ovat kalliimpia kuin bussiliput, ja niitä voi katsella Tšekin rautateiden eli CD:n verkkosivuilta tai sitten käydä asemalla ostamassa liput ennen matkan alkamista. Junalippujen ostaminen junasta on kalliimpaa kuin niiden hankkiminen asemalta etukäteen tai edes juuri ennen matkan alkamista, ja edestakainen lippu tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Muutaman päivän etukäteen junalippunsa verkkosivuilta ostavat voivat saada hyviäkin alennuksia Prahan ja Dresdenin välillä. Jos lipun ostaa verkkosivuilta, se pitää yleensä tulostaa ennen matkan alkua.

Linja-autolla on jonkin aikaa ollut hyvä matkustaa Prahan ja Dresdenin väliä, ja niitä tulee myös muista kaupungeista ja maista, kuten Wienistä.

Flixbus on viime vuosina mullistanut matkustamisen paitsi Saksassa myös Saksan ja lähimaiden välillä. Etenkin Berliinistä sillä pääsee kaikkialle, mutta sillä on vuoroja Dresdenistä esimerkiksi Prahaan, jonne on kahden tunnin matka, ja Wieniin, jonne on 6 ½ tunnin matka. Bussit ovat mukavia, penkeissä on ruudut, uusiakin elokuvia voi katsella ilmaiseksi ja liput ovat edullisia.

Perinteinen linja-autoyhtiö muun Euroopan ja Tšekin välillä on ollut RegioJet, joka ennen tunnettiin vain Student Agency -nimellä ja jolla myös on erittäin mukavat bussit ja emäntä, joka tuo ilmaisen kahvin tai kaakaon. Sillä pääsee Dresdenistä erityisen hyvin Prahaan ja muualle Tšekkiin.

Dresdenistä tulevat linja-autot saapuvat Prahassa Florenc-asemalle, jolta on kaksi eri metrolinjaa muualle kaupunkiin. Dresdenissä muihin maihin suuntaavat bussit lähtevät päärautatieaseman vieressä olevalta Bayrische Strasselta, ja bussipysäkki on asemasta nähden toisella puolella katua, Rewe-valintamyymälän ja Flixbusin toimiston edessä.

Finnair lentää
Dresdeniin voi olla hankala lentää suoraan, ja kenties paras ratkaisu on lentää Berliiniin tai Prahaan, joista on maitse enää parin tunnin matka Dresdeniin.

Matkat Dresdeniin

Dresden on hyvä päiväretkikohde, mutta sinne voi hyvin lähteä myös pidemmäksi ajaksi. Se on suosittu omatoimikohde, mutta sinne tehdään myös järjestettyjä matkoja. Omatoimisesti lentäen perille haluavat voivat lentää Berliiniin ja myös Prahaan, joista kummastakin on parin tunnin matka Dresdeniin.

Lentäen omatoimisesti tehdyt matkat

Dresdeniin voi olla hankala lentää suoraan, ja kenties paras ratkaisu on ensin lentää muualle ja siirtyä sieltä yllä mainituilla konsteilla Dresdeniin. Berliiniin tulee Suomesta suoria edullisia lentoja, ja myös Prahaan, josta on kahden tunnin matka Dresdenin keskustaan, on suoria lentoja Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Norwegian lentää useimpiin suuriin Euroopan kaupunkeihin ainakin osan vuodesta suoraan Helsingistä, ja sen lentoja Berliiniin ja Prahaan on aina hyvä katsella. Berliinissä Norwegian käyttää Schönefeldin lentoasemaa, jolta on suoria bussikyytejä Dresdeniin. Flixbus kulkee suoraan Schönefeldin lentoasemalta Dredenin keskustaan, noin kahdessa tunnissa ja 10 euron hinnalla.

Finnair tekee myös kahden tunnin kestoisia suoria lentoja. Finnairilla on hyvä lähteä matkaan muualtakin kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalta, ja lähes mistä tahansa keskikokoisesta Suomen kaupungista voi päivittäin lentää Helsinkiin jatkolentoa odottelemaan. Finnairin koneet laskeutuvat Berliinissä Tegelin lentoasemalle, jolta ei pääse suoraan Dresdeniin, mutta Berliinistä pääsee aina junalla tai bussilla helposti noin kahdessa ja puolessa tunnissa Dresdeniin. Finnair lentää myös Prahaan, josta on kahden tunnin matka Dresdeniin. Prahasta on kaikkein paras siirtyä Dresdeniin linja-autolla, jolloin mennään metrolla Florenc-asemalle.

Myös Air Baltic lentää yleensä Riian kautta Berliinin Tegel-kentälle. Matkaan pääsee alle sadalla eurolla suuntaansa, ja lentoja on myös muualta kuin Helsinki-Vantaalta, etenkin Turusta ja Tampereelta.

Lisää lentoja ja yhtiöitä voi katsella vaikka Skyscannerin sivuilta.

Järjestetyt matkat

Dresden ei tällä hetkellä kuulu monenkaan kotimaisen matkatoimiston tarjontaan, mutta pienemmät paikalliset matkatoimistot kyllä voivat maksua vastaan varata lennot ja hotellin. Varaukset voi tietysti yhtä hyvin tehdä omatoimisestikin, mutta lähes mikä tahansa matkatoimisto voi halutessa järjestää matkan, jossa käydään Dresdenissä.

Matkapojat tekee erilaisia kiertomatkoja, joilla ajoittain voi nähdä Dresdeninkin. Ne ovat usein jokiristeilyjä, jotka kestävät reilun viikon ja joiden aikana nähdään muitakin paikkakuntia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti