Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hauptbahnhof-päärautatieasema
Hampurin lentoasemalta pääsee junalla Hauptbahnhof-rautatieasemalle (kuvassa), josta on on S- tai U-bahnia käyttäen helppo siirtyä eteenpäin.
Kuva: Peter Forsberg

Saapuminen Hampuriin ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Hampurin keskustan lähellä olevalle lentoasemalle lentää Suomesta suoraan parikin eri lentoyhtiötä, ja lentoasemalta on junalla tai taksilla helppo siirtyä keskustaan. Omalla autolla Saksaan mielivät voivat myös mennä autolautalla Helsingistä reilussa vuorokaudessa Travemündeen, josta on vähän yli tunnin matka Hampuriin. Kaupunkiin voi lähteä omatoimimatkalle, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, mutta sinne tehdään myös järjestettyjä kaupunkilomia.

Siirtyminen Hampurin lentoasemalta muualle kaupunkiin

Hampurin lentoasema tunnetaan nykyään nimellä Flughafen Hamburg [kartalla], ja nykyisin se tunnetaan myös Helmut Schmidt -nimellä. Se on Frankfurtin lentoaseman jälkeen Saksan toiseksi suurin ja vilkkain, ja sieltä on helppo tulla keskustaan ja se sijaitsee Fuhlsbüttelin kaupunginosassa, vain reilun 8 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

S1-juna eli S-bahn-juna numero 1 kulkee lentoaseman ja Hampurin keskusaseman (Hauptbahnhof) välin noin 25 minuutissa, ja se kulkee 10 minuutin välein. Yhdensuuntainen lippu maksa 3,30 €, mutta jos julkisia mielii seuraavan vuorokauden sisällä käyttää enemmänkin, kannattaa heti lentoaseman maanalaisella asemalla sijoittaa pidempään voimassa olevaan lippuun. Tietoa erilaisista lippuvaihtoehdoista, joihin kuuluu vain korkeintaan yhden vuorokauden voimassa oleva lippu, saa paikallisen liikenneyhtiön eli HVV:n sivuilta. Tarjolla on myös useamman vuorokauden voimassa olevia lippuja, mutta ne ovat turisteille suunnattuja kaupunkikortteja, jotka ovat normaalia hintavampia.

Jos mielii siirtyä U1-linjalla muualle kaupunkiin, kannattaa S1-junasta jäädä pois asemalla nimeltään Ohlsdorf. Sieltä pääsee nopeasti tällä metromaisella linjalla moneen eri paikkaan.

Rautatieasemalta [kartalla] on sekä S-bahnilla että U-bahnilla helppo siirtyä kaikkialle kaupunkiin, ja asemalta voi myös kävellä monelle majapaikalle. Aseman edustalta saa tietenkin helposti myös taksin, sieltä voi siirtyä junalle niin lähelle kuin kauaskin ja Hampurin linja-autoasema [kartalla] sijaitsee aivan vieressä sekin.

Hampurin lentoasemalta voi tietenkin siirtyä taksilla muualle kaupunkiin. Takseja on terminaalien edessä, ja verkkosivuilla on virallisten taksiyhtiöiden nimet ja linkit.

Siirtyminen Lyypekin lentoasemalta Hampuriin

Flüghafen Lübeck [kartalla] on yksi Saksan pienimpiä lentoasemia, ja sen kautta matkustaa nykyään vuosittain vain noin 100 000 ihmistä.

Paras tapa siirtyä Lyypekin lentoasemalta Hampurin keskustaan on juna. Juna-asema on 300 metriä terminaalilta, ja lipun voi ostaa automaatilta tai lippukassalta. DB:n sivuilta voi tarkastaa matkan keston, lippujen hinnat ja asemat, joilla voi jäädä pois. Matka Hampurin keskusasemalle (Hauptbahnhof) kestää noin 70 minuuttia.

Yleensä lentoaseman edustalla on takseja, mutta niillä matkustaminen Hampuriin asti tulee kalliiksi. Osa takseista ottaa vastaan vain käteistä mutta moni taksi ottaa vastaan myös kortteja, joten asia on hyvä tarkastaa ennen taksiin nousemista.

Siirtyminen Bremenin lentoasemalta Hampuriin

Bremenin lentoasemalta [kartalla] on Hampurin keskustaan samantyylinen matka kuin Lyypekin lentoasemaltakin. Jos haluaa Bremenistä suoraan Hampuriin, paras on siirtyä raitiovaunulinjalla 6 joko rautatieasemalle (Hauptbahnhof) tai sen vieressä olevalle linja-autoasemalle (ZOB), joka tosin on vain muutama laituri aseman tuntumassa. Sieltä voi sitten noin tunnissa siirtyä junalla tai Flixbusilla Hampurin ytimeen.

Siirtyminen rautatie- ja bussiasemilta majapaikalle

Hampurin päärautatieasema (Hauptbahnhof) [kartalla] ja linja-autoasema (ZOB) [kartalla] sijaitsevat aivan ydinkeskustassa alueella, jolla on paljon majapaikkoja ja jolta on kaupungin parhaat yhteydet mihinpäin Hampuria tahansa ja muuallekin Saksaan tai Eurooppaan. Monet U- ja S-bahn-junat kulkevat tämän solmukohdan kautta, eikä ongelmia siirtyä tältä alueelta muualle kaupunkiin ole odotettavissa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Hampuriin

Hampuriin on kaikkein kannattavinta lähteä omatoimisesti järjestetylle matkalle, jollaiselle kielitaidotonkin pääsee suhteellisen helposti. Lennot on helppo järjestää lentoyhtiöiden verkkosivujen kautta, ja hotellin tai muun majapaikan voi hankkia suomenkielisiltä verkkosivuilta.

Jos Hampuriin haluaa matkatoimiston järjestelmälle matkalle, on se mahdollista mutta se tulee omatoimimatkaa kalliimmaksi.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsingistä voi lentää suoraan Hampuriin Finnairin lennoilla, joita on monasti jopa kolme vuorokaudessa ja jotka kestävät noin 2 tuntia.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkailija voi siirtyä Suomesta Hampuriin monella eri tavalla, niin laivalla kuin lentokoneellakin. Paras tapa siirtyä suoraan Hampuriin on käyttää suuria, perinteisiä lentoyhtiöitä, mutta kesällä on mahdollista lentää myös Tampereelta halpalentoyhtiön koneella Hampurista noin tunnin matkan päässä olevaan Bremeniin. Hampurin lähelle voi myös mennä laivalla, mikä on hyvä kyyti niille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla.

Lentäen Hampuriin

Helsingistä voi lentää suoraan Hampuriin Finnairin lennoilla, joita on monasti jopa kolme vuorokaudessa ja jotka kestävät noin 2 tuntia. Liput ovat kohtuuhintaisia, ja edestakaisen matkan saa yleensä tehtyä 200–300 eurolla.

Myös Oulusta on mahdollista lentää Finnairilla Hampuriin, ja tietenkin jos lentää ensin Ouluun tai Helsinkiin, voi matkaan lähteä lentäen monesta eri Suomen kaupungista. Matka kestää noin kolme ja puoli tuntia suuntaansa, ja aina kannattaa ottaa huomioon aikaero, sillä kello on Hampurissa aina tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Norwegian lentää suoraan Helsingistä Hampuriin, yleensä maanantaisin ja perjantaisin, ja hinta ilman matkalaukkua voi olla vain 60–70 euroa suuntaansa.

Ryanair lentää maaliskuulta lokakuulle kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja perjantaisin, Bremeniin, noin tunnin matkan päähän Hampurista. Lento kestää noin kaksi tuntia ja vartin, mutta paluulennot Bremenistä voivat olla melko aikaisin, jo kuuden jälkeen aamulla. Matkaan pääsee parhaimmillaan edullisesti, ja ilman matkalaukkua lipun suuntaansa voi saada noin kolmellakymmenellä eurolla. Ryanairin liput ovat perinteisesti edullisimmillaan kaksi viikkoa ennen lentoa, kuten myös mainoskampanjoiden aikaan. Ryanair rokottaa nykyään matkalaukusta normaalia enemmän, mutta käsimatkatavaroiden suhteen Ryanairilla on enemmän pelivaraa kuin monella muulla halpalentoyhtiöllä.

Laivalla Hampuriin

Suomesta voi kulkea Helsingistä autolautalla Hampurin lähellä olevaan Travemündeen, jonne matka kestää 29 tuntia suuntaansa. Finnlines seilaa Itämeren halki ympäri vuoden, mutta matka ei ole kovin edullinen, sillä halvimmat liput auton kanssa maksavat noin 400 euroa.

Travemündesta voi ajaa parissa tunnissa Hampuriin, mutta jos Hampuriin suuntaa omalla autolla, kannattaa majapaikka katsoa muualta kuin keskustasta ja ottaa huomioon, että Saksan kaupunkien keskustoissa on lukuisia rajoituksia autoilijoille.

Helsingistä lautat lähtevät Vuosaaren satamasta. Finnlinesin sivuilta voi nähdä ajo-ohjeet Vuosaaren satamaan kuten myös ajo-ohjeet Travemündesta muualle Saksaan.

Matkatoimistojen järjestämät pakettimatkat

Jos mielii Hampuriin järjestetylle pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli, joutuu matkasta yleensä pulittamaan melkoisesti enemmän kuin omatoimimatkasta. Pakettimatkat ovat kuitenkin suosittuja, ja ostamalla matkatoimiston kautta matkan kaikki voi tuntua luotettavammalta kuin itse varattuna.

Esimerkiksi Tjäreborg järjestää Hampuriin erilaisia matkoja. Pituuden voi itse valita, mutta Hampurin kaltaisessa kaupungissa olisi hyvä viettää ainakin pari kolme kokonaista päivää. Lennot eivät ole suoria ja voivat kestää tuntitolkulla, ja hinnassa voi säästää jos valitsee kahden tai kolmen tähden hotellin neljän tai viiden tähden hotellin sijaan. Edullisimmillaan kesällä matkaan pääsee noin 300 eurolla neljäksi vuorokaudeksi, mutta tällöin matkassa on oltava kaksi matkustajaa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti