Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Oopperatalo
Hampuri on varsinainen kulttuurikaupunki, johon voi lähteä pelkästään oopperaan tai konserttiin. Siellä on ympäri vuoden mahdollista seurata huippuluokan klassista musiikkia ja syyskuulta heinäkuun alkuun myös balettia ja oopperaa.
Kuva: Peter Forsberg

Kulttuurielämä, urheilu ja tapahtumat

Hampuri on erinomainen kulttuurikaupunki, ja kulttuurielämä sai uuden lisäyksen vuoden 2017 alussa kun vuosikymmenen työn alla ollut oopperatalo valmistui. Hampurin rock-elämä on legendaarista, sillä onhan se kaupunki, jossa Beatles pääsi uransa alkuun ja jonka pienissäkin klubeissa on esiintynyt David Bowien kaltaisia suuruuksia. Hampuri ei ole suuri urheilukaupunki, mutta se on varsinainen tapahtumien keskus, jossa on ympäri vuoden mitä erilaisimpia tapahtumia, messuista yleisiin karnevaaleihin.

Ooppera, klassinen musiikki ja baletti

Hampuri on varsinainen kulttuurikaupunki, johon voi lähteä pelkästään oopperaan tai konserttiin. Siellä on ympäri vuoden mahdollista seurata huippuluokan klassista musiikkia ja syyskuulta heinäkuun alkuun myös balettia ja oopperaa.

Lähellä Rathausmarktia oleva oopperatalo, Staatsoper [kartalla] on pääasiallinen paikka oopperalle ja baletille. Kausi alkaa syyskuun alussa ja jatkuu heinäkuun alkuun, ja liput, joita voi ostaa verkkosivujen kautta, voivat maksaa istumapaikasta riippuen alle 10 euroa tai yli 100 euroa. Oopperatalo on lähellä Stephansplatz-metroasemaa, jolle pääsee U1-linjalla.

Samassa talossa on myös balettia, jonka ystävien on helpompi tutustua ohjelmistoon valtionbaletin sivuilla kuin oopperatalon. Lippuja voi varata etukäteen, eivätkä balettiesitykset juuri koskaan ole loppuunmyytyjä.

Vuosikymmenen ajan Hampurin ikioma ”Länsimetro” oli HafenCityssä sijaitseva konserttitalo, Elbphilharmonie [kartalla]. Sen piti valmistua vuonna 2012, mutta ensimmäinen koekonsertti järjestettiin marraskuussa 2016 ja viralliset avajaiset olivat tammikuussa 2017. Siellä on pieni ja suuri sali, joissa on konsertteja lähes päivittäin, yleensä klo 20 paikkeilla. Liput, joita on kätevin varata verkkosivujen kautta, ovat usein menneet kuukausia etukäteen, ja näin sinne konserttiin haluavan on hyvä varata ne paljon ennen matkaan lähtemistä. Talossa on myös festivaaleja ja erikoistapahtumia, jotka tuovat sinne musiikkia myös elokuussa ja muutakin kuin klassista musiikkia. Muutenkin Elbphilharmonie on yksi harvoja Euroopan konserttitaloja, joissa on konsertteja ympäri vuoden. Elbphilharmonien huonoin puoli on se, että sinne on hankala noin vain päästä, sillä metroasemilta kuten Landungsbrückenilta on matkaa, mutta lauttalinja 72 tuo aivan sen vieressä olevalle, samannimiselle laiturille, vaikka Landungsbrückelta, jonka kautta kaikki lauttalinjat kiertävät.

Hampurin toinen konserttitalo on Laeiszhalle (Johannes-Brahms-Platz) [kartalla], jossa on eniten pienimuotoisia konsertteja, kuten kamarimusiikkia ja pianokonsertteja. Suuressa salissa voi kuitenkin olla myös sinfoniaa, ja siellä on myös lounaskonsertteja ia ilmaiskonsertteja. Liput, jotka voivat olla kohtuuhintaisia, voi ostaa verkkosivujen kautta, mutta osa konserteista on loppuunmyyty viikkoja etukäteen. Talossa on myös muunlaista musiikkia kuin klassista, ja esimerkiksi suomalainen Iiro Rantala soitti siellä tammikuussa 2018. Laeiszhalle sijaitsee lähellä Gänsemarkt-metroasemaa, jolle pääsee metrolinjalla U2.

Urkumusiikin konsertteja voi kuulla Hampurin kirkoissa, joista St. Jakobi [kartalla] on yksi. Siellä on yleensä torstaisin klo 16.30 urkumusiikkia, ja lippuja voi ostaa ennen konserttia kirkolta. St. Jakobi on aivan ytimessä, Mönckebergstrasse-aseman lähellä.

Toinen kirkko, jossa on musiikkia, on Hampurin kirkkomusiikin päämaja, St. Michaelis [kartalla]. Siellä on eniten konsertteja adventtiaikaan, joulun jälkeen ja pääsiäisenä, ja ohjelmaa voi katsoa verkkosivuilta tai sitten paikan päällä. Kirkko sijaitsee vähän ikävällä paikalla, mutta samannimiselle pysäkille pääsee esimerkiksi bussilinjalla 6, Feldstrassen metroasemalta.

Jazz ja blues

Cotton Club [kartalla] on paikka, jossa on lähinnä swingiä, boogie woogieta ja big band -musiikkia, ja liput sinne maksavat yleensä alle 10 euroa. Se sijaitsee alueella, jolla on paljon ravintoloita, mutta sen lähellä ei ole metroasemaa tai muita julkisen liikenteen pysäkkejä.

Hampurin jazzklubit sijaitsevat syrjäisillä paikoilla, mutta kaikkein paras paikka kuulla korkeatasoista jatsia on Jazz Federation (Stresemannstrasse) [kartalla]. Liput, joita voi ostaa verkkosivujen kautta, maksavat kymmeniä euroja, ja klubi on lähellä Holstenstrassen S-bahn-asemaa.

Rock, pop ja tiskijukat

Hampurissa kaksi eri aluetta, St. Pauli ja Schanzenviertel, ovat parhaita paikkoja paitsi yöelämälle myös keikoille ja muulle iltojen ja öiden ohjelmalle.

St. Pauli

Kaikkein paras ja legendaarisin paikka lähteä monenmoiseen konserttiin on St. Pauli, ja siellä etenkin Grosse Freiheit [kartalla] eli katu, jolla Beatlesitkin asuivat, on kaikkein paras ja mieleenpainuvin paikka mennä konserttiin.

Grosse Freiheit 36
Grosse Freiheit 36 on klubi, jossa on lähinnä tiskijukkia, mutta se on legendaarinen paikka sen takia, että Beatles soitti siellä ensimmäisiä keikkojaan.
Kuva: Peter Forsberg

Grosse Freiheit 36 on klubi, jossa on lähinnä tiskijukkia, mutta se on legendaarinen paikka sen takia, että Beatles soitti siellä ensimmäisiä keikkojaan. Sen klubeissa, joita on nykyään enemmän kuin yksi, on kuitenkin myös elävää musiikkia ja suosittuja keikkoja.

Hampurin vanhin rock-klubi Grünspan (Grosse Freiheit 58) on paikka, jossa on kaikenlaista, keikoista tiskijukkiin.

St. Paulissa sijaitsee myös Prinzenbar (Kastanienallee 20) [kartalla], ja sielläkin on monipuolista ohjelmaa. Klubi sijaitsee St. Paulin autenttisimmissa kortteleissa, joissa on kaikenlaista maksullisista naisista mitä erilaisimpiin huvittelumahdollisuuksiin. Samoilta verkkosivuilta voi katsella läheisen Docksin [kartalla] tarjontaa, johon kuuluu sekä keikkoja että tiskijukkien vetämiä bileitä.

Reeperbahnin alussa, St. Pauli -metroaseman vieressä sijaitseva Mojo Club on ehdoton paikka mennä konserttiin tai tiskijukan vetämiin bileisiin. Sen vieressä oleva Spielbudenplatz on aukio, joka koko kesäkauden ajan, aina lokakuulle, on paikka, jossa on tapahtumia, konsertteja ja kaikenlaista muuta, etenkin viikonloppuisin.

St. Paulissa sijaitseva Hafenklang (Grosse Elbstrasse 84) [kartalla] on sekin monipuolinen klubi, jossa on kaikenlaista. Sen huonoin puoli on se, että matkaa Reeperbahnin asemalta on melkoisesti eikä lähelle pääse julkisilla.

Lähistöllä sijaitseva Golden Pudel Club (St. Pauli Fischmarkt 27) [kartalla] on legendaarisen Die Goldenen Zitronen -bändin perustama klubi, jossa on musiikkia ja muita tapahtumia. Se on toipunut vuoden 2016 rajusta tulipalosta, ja se on avoinna muina päivinä paitsi tiistaisin klo 20–06.

Lähistöllä oleva StrandPauli (St. Pauli Hafenstrasse 84) [kartalla] on kesäisin, huhtikuulta lokakuulle, erinomainen paikka syödä, nauttia juomia ja kuunnella musiikkia.

Sunnuntaiaamuiset Fischmarkt-kalamarkkinat ovat ehdoton vierailupaikka Hampurissa. Fischauktionshalle-hallissa [kartalla] on sunnuntaiaamuisin konsertteja, yleensä puoliinpäiviin, ja niitä seuratessa voi syödä ja juoda. Samassa tilassa on muulloinkin konsertteja, ja ne ovat perinteisesti sellaisia, että ne soveltuvat aikuiseen makuun paremmin kuin aivan nuorten, joskin kaikki mielellään ainakin jonkin aikaa seuraavat sunnuntaiaamun ilmaisia esityksiä.

Schanzenviertel (Sternschanze, Schanze)

Schanzenviertel lähellä Sternschanze-asemia on toinen nuorekas paikka kuulla musiikkia Hampurissa.

Rote Flora
Schulterblatt-kadun varrella, esimerkiksi vallatun Rote Flora -talon suojissa on kaikenlaisia tapahtumia, etenkin musiikkia.
Kuva: Peter Forsberg

Paljon kaikenlaista tapahtuu Schulterblatt-kadun varrella. Esimerkiksi vallatun Rote Flora -talon (Schulterblatt 71) [kartalla] suojissa on kaikenlaisia tapahtumia, etenkin musiikkia.

Kesäisin läheinen Central Park (Max-Brauer-Allee 230) on hiekalla peitetty rentoutumispaikka, jossa on tiskijukkia ja rentoa menoa.

Tiskijukkia on luvassa vähän syrjäisessä Astra Stubessa [kartalla] (Max-Brauer-Allee 200), joka on Hampurin underground-piirien pääasiallisia hengailupaikkoja. Se on melko lähellä Holstenstrassen metroasemaa.

Lippuja etenkin suuriin konsertteihin saa esimerkiksi Funke Ticketistä, jolla on piste Schanzenviertelissä (Schanzenstrasse 5). Lippuja on saatavissa myös Stage Entertainmentista.

Teatteri ja musikaalit

Hampuri on erinomainen kaupunki mennä katsomaan näytelmä, mutta se vaatii hyvää saksan tai englannin kielen taitoa. Musikaalit, joita Hampurissa esitetään paljon, antavat mahdollisuuden kieliä taitamattomillekin seurata viihteellisiä mutta korkeatasoisia esityksiä.

Deutsches Schauspielhaus (Kirchenallee 39) [kartalla] on Saksan suurin teatteri, ja tässä päärautatieaseman vieressä sijaitsevassa teatterissa on kaikenlaista ohjelmaa. Korkeatasoisten näytelmien seuraaminen vaatii kuitenkin lähes täydellistä saksan kielen taitoa.

Englanninkielisiä näytelmiä voi seurata the English Theatre -teatterissa (Lerchenfeld 14) [kartalla], jonne pääsee parhaiten kulkemalla U3-metrolinjalla Mundsburg-asemalle.

Reeperbahnin varrella, St. Pauli -metroaseman vieressä, aukiolla nimeltään Spielbudenplatz, on Hampurin musikaalien ja viihteen keskus. Sen tarjontaan kuuluu esimerkiksi Operettenhaus (Spielbudenplatz 1) [kartalla]. Siellä on kaikenlaista sellaista, mitä kuka tahansa pystyy seuraamaan, ja teatterissa on esiintynyt esimerkiksi Blue Man Group.

Saman aukion varrella mutta lähempänä Reeperbahnin varsinaista humua on Schmidt Tivoli (Spielbudenplatz 24). Sen repertuaariin kuuluvat etenkin viihteelliset musikaalit, joihin saa lippuja verkkosivuilta. Aivan vieressä oleva St. Pauli Theater on teatteri, jossa on monenmoista ohjelmaa, mutta saksan kielen taito olisi siellä paikallaan.

Hampurissa sellaiset musikaalit kuin Lion King, Sister Act ja Tarzan ovat ohjelmistossa vuosi toisensa jälkeen, mutta ne ovat saksankielisiä ja niihin on vaikea saada lippuja. Paras aika käydä suositussa musikaalissa lyhyellä varoitusajalla on keskiviikon paikkeilla, mutta mikäli mielii nähdä musikaalin viikonloppuna, on liput hyvä varata reilusti etukäteen. Paras paikka nähdä näitä musikaaleja ilman, että varaa lippunsa ulkopuolisten sivustojen kautta, on Stage Theater in Hafen [kartalla], jonne on paras siirtyä lauttalinjalla 73, samannimiselle pysäkille.

Elokuvat

Saksassa on ikävä tyyli dubata monet ulkomaiset elokuvat, mutta alkukielisten elokuvien näyttäminen on yleistynyt muuallakin kuin elokuva-arkistoissa. Tärkeät lyhenteet alkukielisiä elokuvia etsiville ovat ”OmU” ja ”OF”, jotka tarkoittavat sitä, että elokuva on tekstitetty saksaksi.

3001 (Schanzenstrasse 75) [kartalla] lähellä Sternschanze-metroasemaa näyttää elokuvia alkukielisinä ja saksaksi tekstitettyinä. Se on erikoistunut korkeatasoisiin, ei-kaupallisiin elokuviin, ja siellä voi nähdä vaikka ranskalaisia tai italialaisia elokuvia.

Englanninkielisistä maista tulevia tuotoksia voi katsella alkukielisinä monissa eri elokuvateattereissa, kunhan vain kiinnittää huomiota siihen, että elokuva on alkukielinen. Keskeinen multiplexteatteri on aivan ytimessä oleva Passage Kino [kartalla].

HSV pelaa jalkapalloa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hampurin paras jalkapallojoukkue on HSV, joka pelaa kesää ja joulu- ja tammikuuta lukuun ottamatta kovatasoista Saksan Bundesliigaa.

Urheilu: jalkapallo

Hampurin paras jalkapallojoukkue on HSV, joka pelaa kesää ja joulu- ja tammikuuta lukuun ottamatta kovatasoista Saksan Bundesliigaa ja joka on ajoittain ollut mukana Euroopan liigoissakin. Joukkueen kotikenttä eli Volksparkstadion [kartalla] muuttaa sponsorin mukaan nimeänsä muutaman vuoden välein, ja tämä nykyisin Imtech-Arenana tunnettu stadion sijaitsee keskustan ulkopuolella. Lähin S-bahn-asema on Stellingen, ja kävelymatkaa sieltä stadionille on noin vartti. Ottelupäivinä Stellingenistä on ilmainen bussi (linja 380) stadionille.

Hampurin toinen jalkapallojoukkue eli FC St. Pauli ei ole yhtä menestynyt, mutta sen peleissä on autenttista tunnelmaa. Joukkue pelaa Millerntor-stadionilla [kartalla], jonka lähin metroasema on St. Pauli.

Tapahtumia

Hampurissa on paljon kaikenlaisia tapahtumia ympäri vuoden, ja osa niistä on säännöllisiä, useita kertoja vuodessa tai joka viikko pidettäviä. Niihin kuuluvat jokaisena sunnuntaiaamuna (klo 5–9.30, talvella klo 7 alkaen) [kartalla] pidettävät kalamarkkinat eli Fischmarkt, joilla on kaupan mitä erilaisimpia tuotteita, joilla voi syödä kaikenlaisia kalapitoisia ruokia ja joissa voi aamulla kuulla yönsä nukkumatta jättäneiden paikallisten kanssa live-bändejä.

Suosittuja ovat muualtakin Saksasta tutut vuodenaikakarkelot, jotka Hampurissa pidetään Millerntor-stadionin vieressä, Feldstrasse ja St. Pauli -metroasemien välimaastossa. Kolmasti vuodessa pidettävät Dom-huvipuistokarkelot [kartalla]. Ne kestävät kuukauden, ja keväällä on karkelot maaliskuun lopulta huhtikuun lopulle, kesällä heinäkuun lopulta elokuun lopulle ja talvella marraskuun toiselta viikolta joulukuun toiselle viikolle.

Mielenkiintoinen tapahtuma kenelle tahansa ainakin nähdä on Hafengeburtstag eli sataman syntymäpäivät, jotka pidetään toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja jotka ovat maailman suurimmat satamabailut. Nähdäkseen mitä siellä tapahtuu voi mennä Landungsbrücken asemalle ja kävellä sieltä kohti HafenCityä ja Sandtorkai-katua.

Tapahtumien joukossa on kesäisin myös rajuja katufestivaaleja eri kaupunginosissa, samoin kuin Berliinin Love Paradea parodioiva Schlagermove, joka on aivan armoton biletystapahtuma heinäkuun toisena viikonloppuna, lähinnä St. Paulin kaupunginosassa ja Landungsbrücken-satamalaiturilla.

Lisää tapahtumista:

Hamburg travel.com näyttää kaupungin tapahtumakalenterin.

Kaikki Hampurin tapahtumat

Messut

Hampurin messu- ja kongressikeskus [kartalla] sijaitsee Sternschanze (Messe) -metroaseman vieressä, ja se on suuri ja suosittu messukeskus. Suurten messujen aikaan lähistön hotellit ovat loppuun varattuja. Yleisesti ottaen Hampurin kaltaisessa suuressa kaupungissa yksittäiset tapahtumat eivät vie kaikkia vuoteita mutta varaukset on ympäri vuoden järkevää tehdä viikkoja ellei kuukausia etukäteen. Tietoa messuista voi katsella myös To Fairs -sivuilta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, funky1opti /Flickr
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti