Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Binnenalster
Binnenalster ja Aussenalster eli Sisä- ja Ulko-Alster, ovat Hampurin keskustan merkittävät järvet, jotka tarjoavat hyviä näköaloja, mahdollisuuden lähteä tavalla tai toisella urbaaneille vesille.

Hampurin järvet, joki ja puistot

Hampuri on täysin ihmisen muovaama metropoli, joten mitään aivan luonnonmukaista sieltä ei hevin löydy. Puistoalueet ja vesistöt kuitenkin kattavat lähes puolet kaupungin pinta-alasta, ja tästä syystä Hampuri on yksi Euroopan harvimpaan asutettuja suurkaupunkeja. Hampurin vesialueisiin kaupungissa vieraileva tutustuu automaattisesti, mutta sen puistoihin tutustuminen vaatii hivenen enemmän vaivaa, sillä ne sijaitsevat hiukan ydinkeskustan ulkopuolella tai paikoilla, joilla ei tule noin vain vierailtua.

Binnenalster ja Aussenalster

Alsterjoen muodostamat järvet, Binnenalster ja Aussenalster eli Sisä- ja Ulko-Alster, ovat Hampurin keskustan merkittävät järvet, jotka tarjoavat hyviä näköaloja, mahdollisuuden lähteä tavalla tai toisella urbaaneille vesille ja nauttia kesäpäivistä mitä erilaisimmilla järvenrannoilla.

Valtaosalle turisteista tulee ensin tutuksi Binnenalster, sillä sen Jungfernstiegin [kartalla] puoleinen ranta on Hampurin keskustan vilkkaimpia paikkoja. Kesäkautena tälle rantaviivalle, jolla on ympäri vuoden rantaravintoloita ja -kahviloita, ilmaantuu esiintymislavoja, kojuja ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista. Kesäisin tämä on kaupungin ykköspaikkoja ottaa jotakin terassilla tai syödä jäätelö.

Kesäkautena ja nykyään jonkin verran myös talvikauden aikana voi nousta veneretkille ja risteilyille, jotka lähtevät kiertämään paitsi Alsterjärviä myös kaupungin muita vesiväyliä, etenkin Elbeä. Mahdollisuuksia nousta saksalaiseen tyyliin jokilaivan kyytiin on monenmoisia, ja yksi edullisimpia ja aktiivisimpia venekierrosten järjestäjiä on Alster Dampfer, jolla ikävä kyllä ainakin tällä hetkellä on vain saksankieliset verkkosivut. Se järjestää monenmoisia veneretkiä, mutta nimenomaan Alsterjärviin tutustumaan mieliville on kiertoristeily, joka kestää 45–60 minuuttia ja maksaa aikuiselta noin 15 € (alle 16-vuotiaat pääsevät lipun ostaneen aikuisen kanssa ilmaiseksi mukaan). Niitä on ympäri vuoden mutta tunneittain kesäkauden aikana, ja kesäkausi on Hampurissa kuten muuallakin Saksassa maaliskuun loppupuolelta lokakuun viimeiseen viikonloppuun. Sama yhtiö järjestää muitakin kierroksia, ja myös muut laivayhtiöt, jotka ovat Jungfernstiegin laitureissa, tekevät matkoja niin Alsterille kuin sen lähistöllä oleville vesille.

Jos Alsterjärviin mieluummin tutustuu omin nokin, voi sen laitamilta vuokrata vaikka soutuveneen, polkuveneen tai purjeveneen. Aussenalsterin oikealla rannalla sijaitseva Bodo’s Bootssteg [kartalla] on yksi kätevimpiä vuokrauspisteitä. Toisella puolella järveä oleva Segelschule Pieper [kartalla] vuokraa aivan samoja menopelejä, mutta muitakin vuokrauspisteitä voi järveä kierrellessä tulla vastaan.

Vaikka veneilemään ei haluaisikaan lähteä, kannattaa Hampurin-matkalla viettää aikaa järvien rannalla, katsella niiden hienoja rantamaisemia ja nauttia ateria tai ainakin kahvit yhdellä järvenrannan terasseista. Järvenrannat ovat paikallisten lempireittejä lenkkeilylle ja pyöräilylle, ja jos Hampurissa haluaa vähän patikoida tai vuokraa pyörän, on tämä kaikkein suositeltavinta maastoa. Binnenalsterin ympäri kävelee helposti noin tunnissa, ja Aussenalsterin ympäri pyöräilee noin tunnissa.

Elbe
Joenvarren tunnelmiin ja näkymiin on hyvä perehtyä kävellen.

Elbe

Elbejoki virtaa Hampurista kohti Pohjanmerta, ja se laskee siihen Cuxhavenissa, noin 110 kilometriä kaupungin keskustasta pohjoiseen. Tämän joen ansiosta kaupungin koko keskusta tuntuu kelluvan vetten päällä, ja Hampurissa on 2300 siltaa, mikä on paljon enemmän kuin yhdessäkään toisessa maailman kaupungissa. Hampurissa vettä on kaikkialla niin joen kuin kanavien ja järvienkin ansiosta, ja niistä monet turistit tutustuvat mieluiten Elbejokeen.

Siipirataslaiva valmiina risteilylle
Risteilyjä lähtee erityisen paljon Landungsbrücken-aseman edustalta.

Joen satamanäkymiin on mukava tutustua kävelemällä Landungsbrücken-laiturilla, jolle voi mennä hyvin Landungsbrücken-metroasemalta. Toinen mahdollisuus on mennä metrolla Baumwall-asemalle, jolloin on Elbpromenadella ja jota pitkin voi kävellä Landungsbrückenille. Joenvarren tunnelmiin ja näkymiin on hyvä perehtyä kävellen, ja kesäiselle retkelle tänne on hyvä varata tuntitolkulla aikaa. Näkymiin voi tutustua hyvin samalla kun sunnuntaiaamuna kulkee kohti Fischmarkt-kalatoria, joka sijaitsee reilun kilometrin matkan päässä Landungsbrücken-metroasemalta. Jokinäkymiin voi kesäisin tutustua aamusta yömyöhään istahtamalla lähellä Landungsbrückenia oleville terasseille, jotka kesäisin antavat Hampurille eteläistä ja eksoottistakin tunnelmaa.

Satamanäkymiä voi hyvin ihailla myös risteilyillä, joita lähtee erityisen paljon Landungsbrücken-aseman edustalta. Risteilyt ovat melko hintavia, ja on hyvä olla tietoinen siitä, että joenrantaa tiiviiseen tahtiin kulkevat lautat ottavat ilmaiseksi kyytiin niitä, joilla on normaali Hampurin joukkoliikenteen voimassa oleva matkalippu. Lautalla on pieni kanttiini, josta voi ostaa kahvit tai pikkupurtavaa, ja lauttoja voi käyttää myös aivan rutiininomaisiin reittimatkoihin. Hyvässä maineessa on lauttalinja 62, mutta hyvä on myös lauttalinja 73, joka kulkee syvälle tämän Euroopan toiseksi suurimman ja maailman 15. suurimman sataman syövereihin. Tämä vuonna 1189 avattu satama-alue on 74 neliökilometrin suuruinen, ja sitä on Saksassa totuttu kutsumaan ”maailman portiksi” (Tor zur Welt). Kätevä on myös lauttalinja 72, joka kulkee vuonna 2017 avatun oopperatalon viereen, ja kaikkein lauttalinjojen reitit ja aikataulut voi nähdä Hadag-sivuilta.

Joen ja rantalaiturin kohokohtiin kuuluu juuri uusi arkkitehtuuri, ja myös erilaiset laivat vanhoista uusiin ja pienistä valtaviin ovat nekin mielenkiintoisia. Landungsbrücken-laiturilla on lukuisia ravintoloita, joista monet tarjoavat kalaruokia, ja täällä on mukava syödä, ottaa jäätelö, juoda kahvit ja nauttia joenrantojen vilkkaista tunnelmista.

Planten un Blomen

Hampurin monista puistoista Planten un Blomen eli kasvit ja kukat (Klosterwall 8) [kartalla] on monipuolinen pääsymaksuton puistoalue lähellä messukeskusta ja kaikkialle kaupunkiin näkyvää televisiotornia. Sen moniin vetonauloihin kuuluvat japanilainen puutarha teehuoneineen [kartalla], kaikenlaista jännää lapsille ja harrastusmahdollisuuksia niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kesäisin siellä voi pelata minigolfia ja talvisin luistella. Kesäisin siellä voi kuunnella konsertteja (Wasserlichtkonzerte) [kartalla], joita on toukokuun ensimmäisestä päivästä elokuun viimeiseen päivittäin klo 22 ja syyskuussa klo 21. Konserteissa voi kuulla monenmoista musiikkia, ja teemat vaihtelevat kahden viikon välein, elokuvamusiikista tangoon. Kesäisin siellä on esityksiä lapsille, ja se on etenkin toukokuun alusta syyskuun loppuun ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa. Talvisin siellä on luistinrata ja täysin erilaista tunnelmaa, ja sitä voi silloinkin lähteä katsomaan.

Puisto lähin metroasema on Dammtor, ja puisto on avoinna kesällä klo 23 ja talvella klo 20 asti.

Alter Elbpark

Alter Elbpark [kartalla], joka on St. Pauli- ja Landungsbrücken-metroasemien välimaastossa, on pieni mutta pippurinen ja mäkinen puisto, jonka merkittävin nähtävä on monumentaalinen Bismarck-muistomerkkiBismarck-muistomerkki. Puistossa ei sinänsä ole paljon nähtävää ja siellä on hankala liikkua, mutta sinne kannattaa kavuta alueella ollessaan. Puistossa ollessaan voi vaikka napata itse ostamansa virvokkeen ja katsella hienoja jokimaisemia ja urbaaneja näkymiä Hampurin satamaan ja Elbejoen rannoille. Alter Elbpark onkin osa suurta puistoaluetta, joka alkaa Landungsbrückenilta ja jatkuu aina Hampurin messu- ja kongressikeskuksille, joten kartan kanssa sieltä voi vaellella puistomaisissa olosuhteissa kauaskin.

Grosse Wallanlagen -puisto
Wallanlagenin puistoalue, joka on St Pauli -metroaseman vieressä, on hyvä vierailupaikka samalla kun käy näillä kulmilla.

Grosse Wallanlagen ja Kleine Wallanlagen

Planten un Blomen -puiston ja Alter Elbparkin kanssa yhteydessä oleva puistoalue (Wallanlagen) [kartalla], joka on St Pauli -metroaseman vieressä, on hyvä vierailupaikka samalla kun käy näillä kulmilla. Monet vierailevat puistossa jo senkin takia, että siellä on Hampurin kaupunginmuseo. Puistossa on järviä, kukkapenkkejä ja patsaita, ja siellä voi istuskella penkillä tai ottaa terassilla kahvin tai oluen.

Puisto sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä alueella, jolle nousee jatkuvasti uutta merkittävää arkkitehtuuria, mutta tämä pitkä puistoalue tarjoaa hyvän hengähdyspaikan, jossa lapsiperheet viihtyvät hyvin. Puiston kautta on myös kätevä kävellä varsinaiseen Planten un Blomen -puistoon, samoin kuin Hampurin messukeskukselle.

Stadtpark – Hampurin kaupunkipuisto

Hampurin Stadtpark [kartalla] eli Kaupunginpuisto (Hindenburgstrasse 1) on 150 hehtaarin kokoinen puistoalue, jossa kesäviikonloppuisin käy yli 200 000 ihmistä. Puisto perustettiin vuonna 1914, ja se on kaikkien paikallisten lempipaikka käydä piknikillä, harrastaa jotakin ja viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Puistossa on paljon kaikenlaista kasvillisuutta, etenkin erilaisia puita, ja veistokset ja muut taideteokset antavat sille luovaa tunnelmaa.

Puisto on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille. Sen planetaariossa [kartalla] kannattaa vierailla etenkin kesäisin mutta myös muina vuodenaikoina. Planetaarion verkkosivut antavat tietoa siitä, milloin on hyvä vierailla tässä entiseen vesitorniin perustetussa planetaariossa, jossa on kaikenlaista normaalista tähtientarkkailusta esitelmiin ja kolmiulotteisiin näytöksiin.

Laajassa puistossa on myös järvi, jonka rannalla on suosittu olutterassi, ja järvellä voi myös soudella. Siellä on myös ravintola nimeltään Landhaus Walter (Hindenburgstrasse 2) [kartalla], jonka kesäterassi on sekin oiva paikka viettää aikaa. Kaupunkipuistoon pääsee helpoiten kulkemalla metrolla asemalle nimeltään ”Borgweg”, joka on lähellä ravintolaa.

Lisää aiheesta:

Hamburg Travel esittelee kaupungin puistoja

Hamburg.com esittelee paitsi puistoja myös kaupungin ekologista ja luontoa suojelevaa puolta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti