Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Weiser
Weseristä on helppo nauttia Bremenissä kävellen ja viettäen aikaa sen rannoilla niin vanhankaupungin edustalla kuin Viertelin edustallakin.

Puistoja ja vesialueita

Bremenin läpi virtaava Weser-joki tarjoaa parhaat mahdollisuudet ihastella Bremenissä luonnonnähtävyyksiä, ja siellä on myös muutama puistoalue, joilla on hyvä virkistäytyä. Bremen ei ole mikään luonnollinen kaupunki oikeastaan millään tavalla vaan tyypillinen vilkas kivikylä, ja siksi etenkin kesäkuukausina siellä on hyvä tutustua ainakin yhteen puistoon ja Weser-jokeen.

Weser

Bremenin läpi virtaava joki eli Weser oli kaupungin vaurastumisen kannalta elintärkeä vesiväylä. Vaikka joenpohjalle muutamassa vuosikymmenessä kasaantuneen lietteen takia satama jouduttiin siirtämään 50 kilometrin päähän joen alajuoksuun, Pohjanmeren rannalle Bremerhaveniin, on Weser edelleen hyvin tärkeä osa Bremeniä. Se on noin 450 kilometrin pituinen, ja se on pisin Saksan joista, joka on kokonaan maan rajojen sisäpuolella ja joka laskee mereen.

Weseristä voi Bremenissä nauttia monin eri tavoin, ja hyvä on kävellä sen Weserpromenade Schlachte -promenadilla [kartalla], jolta kesäkaudella voi nousta monenmoiselle risteilylle tai laivakierrokselle ja joka kesäkaudella täyttyy suurista ja suosituista terasseista. Nämä 2 000 henkilöä vetävät terassit ovat avoinna maaliskuulta syyskuulle päivittäin klo 11 alkaen. Myös talvisin joenrannalle lähdetään baareihin ja ravintoloihin, joita promenadin varrella ja lähistöllä vanhassakaupungissa on melkoisesti, mutta kesä on niidenkin suurinta sesonkiaikaa.

Joenrannalla on kesäkaudella monenmoista tapahtumaa, kuten Kajenmarkt an der Schlachte -tori, joka pidetään huhtikuun lopulta tai toukokuun alusta syyskuun loppuun joka lauantai klo 10–16. Samalla paikalla tosin pidetään ympäri vuoden antiikki- ja kirpputori joka lauantai klo 10–14. Marraskuun lopulta aatonaattoon pidetään Schlachte-Zauberissa joulutori.

Ympäri vuoden tänne tullaan teatterilaivaan katsomaan pääasiassa huumoripitoisia esityksiä ja myös jatsia kuuntelemaan maanantaisin. Jos joenrannalla haluaa syödä ja juoda todella asiaankuuluvissa tunnelmissa on Pannekoekschip eli pannukakkulaiva hyvä paikka. Yksi hyvä baari-ravintola on rannalla Chilli Club, jonka sisätiloissa ja terassilla voi ympäri vuoden nauttia joenrannan tunnelmista.

Yksi uusimpia vetonauloja joenrannalla on Europahafen-pysäkin [kartalla] tienoilla entisillä satama-alueilla, minne on viime vuosina kohonnut Überseestadt. Tämä on uusi asuin- ja huvittelualue, jonne on ilmaantunut trendikkäitä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Tänne voi lähteä katsomaan kaikenlaisia veneitä, ja alue kehittyy monin tavoin vielä monta vuotta.

Weseristä on helppo nauttia Bremenissä kävellen ja viettäen aikaa sen rannoilla niin vanhankaupungin edustalla kuin Viertelin edustallakin, missä laajat Sielwall-puistoalueet ja niitä vastapäätä oleva hiekkaranta [kartalla] vetävät runsaasti väkeä puoleensa. Kesäkausi toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle on varmin ajankohta nauttia joenrannan tunnelmista, ja rantapromenadin ja puistojen lisäksi kannattavaa on nousta jonkinlaisen jokialuksen kyytiin.

Lyhin ja helpoin kyyti on hiekkarannan ja Viertelin puistoalueiden välillä kulkevalla Sielwallfähre-lautalla, joka kesäpäivinä jatkuvasti siirtyy rannalta toiselle. Jos jokeen haluaa saada kunnon tuntuman, kannattaa kuitenkin nousta vanhankaupungin edustalta jokiristeilyihin ja muihin laivakyyteihin, joita tehdään paitsi kesällä myös jonkin verran muina vuodenaikoina. Ympäri vuoden tehdään viikonloppuisin etenkin joulu- ja helmikuussa risteilyjä iltapäivisin, ja risteilyjä tehdään myös viikolla maaliskuulta lokakuun loppuun. Normaali 75 minuutin risteily Hal överin laivoilla maksaa aikuisilta noin 10 euroa, lapsilta puolet tästä.

Risteilyjen lisäksi Hal över tekee reittimatkoja esimerkiksi Weser-stadionille, Bremerhaveniin ja Worpswedeen, ja lisäksi ohjelmistoon kuuluu mitä erilaisimpia laivakierroksia, joiden yhteydessä voidaan tutustua kaikenlaiseen niin Bremenissä kuin sen lähistölläkin. Yhtiön tarjontaan kuuluvat myös disko-laivat, ja mitä erilaisimmat talviristeilyt, joiden yhteydessä on kynttilänvalossa tarjottuja illallisia ja uudenvuoden vastaanottoa. Lauttoihin keskustassa on vaivaton nousta Martinianleger-laiturista (engl. St Martin’s Quay) [kartalla] vanhankaupungin edustalta, mutta kuten muutkin laivayhtiöt, ne pysähtyvät myös keskustan ulkopuolella Pier 2 -laiturissa [kartalla], joka on Bremen Waterfront -ostoskeskuksen vieressä.

Muutkin yhtiöt tekevät erilaisia risteilyjä ja laivamatkoja joella, ja niillä voi mennä paitsi Bremerhaveniin myös aina Oldenburgiin asti. Bremerhaveniin pääsee toukokuun alusta syyskuun loppuun, Oldenburgiin lähinnä loppukesästä. Bremerhavenin-laivat lähtevät Pier 2 -laiturista, mutta muut vanhankaupungin edustan laitureista.

Botanika – Kasvitieteellinen puutarha

Bremenin kasvitieteellinen puutarha eli Botanika [kartalla] sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella Rhododendron-puistossa, mutta sinne on helppo kulkea keskustasta raitiovaunulla numero 4 (pysäkki: Bürgermeister-Spitta-Allee). Puutarha sijaitsee melko lähellä Focke-museota, ja näin tänne lähtevien on hyvä miettiä, onko halukas käymään kummassakin paikassa samalla reissulla.

Rhododendron tarkoittaa alppiruusua, ja juuri näitä etenkin tämä 4000 neliömetrin kokoinen puistoalue esittelee, juurista lehdenteriin. Täällä on eri osastoja, jotka käsittelevät eri teemoja, kuten Aasiaa, josta on paitsi kasvillisuutta myös multimediaesityksiä. Täällä on myös kasvihuoneita, ja näissä on esillä alppiruusuja eri puolilta Aasiaa, kuten Himalajalta ja Burmasta. Kasvillisuuden lisäksi myös rekvisiitta on pitkälti aasialaista, ja täältä löytyy esimerkiksi vesiputous, jonka vieressä on kiinalainen teehuone.

Botanika on melko hintava vierailupaikka, niin että aikuisten liput maksavat 10,50 euroa ja alle 18-vuotiaiden lasten 5 euroa, ja jonkin verran säästöä tuo 26 euron hintainen perhelippu. Aukioloajat ovat ympäri vuoden ma–pe klo 9–18 ja la–su klo 10–18.

Wallanlagen
Wallanlagen-puiston kohokohta on vanha tuulimylly, jonka yhteydessä olevassa kahvilassa on mukava kesäpäivinä syödä kunnolla tai ottaa ainakin kahvit.

Wallanlagen

Am Wall -kadun vieressä, Altstadtin ja Bahnhofsvorstadtin eli päärautatieaseman hallitseman alueen välissä oleva puisto on viralliselta nimeltään Wallanlagen. 1800-luvun alkuun asti Bremenin kaupunkimuuri sijaitsi tällä paikalla, mutta Napoleon antoi määräyksen hajottaa muurin, ja tilalle tuli yllättävän laaja kaupunkipuisto.

Tämä on mukava puistoalue, jolla on kesäkauden vilkkaimpinakin aikoina valtavasti tilaa ja tänne on mukava tulla lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Laaja puistoalue vie hetkessä pois sitä ympäröivien vilkkaiden katujen kiireestä, ja täällä on kenen tahansa mukava levähtää hetken. Puiston vieressä kulkeva kanava on nimeltään Stadtgraben, ja puiston kohokohta monessa mielessä on Mühle am Wall [kartalla] eli vanha tuulimylly, jonka yhteydessä olevassa kahvilassa on mukava kesäpäivinä syödä kunnolla tai ottaa ainakin kahvit. Myllyn tienoilla on vilkkainta ja kauneinta tunnelmaa koko puistossa, ja värikkäät kukkaistutukset koristavat puisen tuulimyllyn ympäristöä huhtikuulta lokakuulle.

Bürgerpark, Stadtwald ja Blockland

Bremenin suurin ja monipuolisin puistoalue eli Bürgerpark [kartalla] sijaitsee keskustan ulkopuolella, päärautatieasemasta pohjoiseen olevalla alueella, messukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Tämä on hyvin laaja puistoalue, niin että jos sinne tulee raitiovaunulla, pois voi jäädä monella eri pysäkillä. Raitiovaunulinjat 6 ja 8 tulevat tänne muualta, ja kenties paras pysäkki jäädä pois on kutosella Bremen Bürgerpark, joka on aivan Emmasee-järven vieressä. Järvellä soutelu huhtikuun alusta varhaiseen lokakuuhun on suosittua puuhaa, ja useimpina päivinä veneitä vuokrataan klo 10–18.

Tällä yli kahden neliökilometrin kokoisella puistoalueella on paljon niittyjä ja jopa metsää. Täällä voisi vaellella vaikka koko päivän, mikä ei välttämättä turistille ole kaikkein paras tapa nähdä Bremenin parhaita puolia, mutta kuumina kesäpäivinä tänne voi ainakin lähteä soutelun lisäksi syömään puiston pohjoisosissa olevaan Meierei-ravintolaan [kartalla] tai nauttimaan kesäpäivistä Waldbühne-terassille, joka itse asiassa sijaitsee lähellä Universum-tiedemuseota.

Tämä puiston pohjoinen puoli, joka sijaitsee Universität-yliopistoalueen vieressä, on nimeltään Stadtwald eli Kaupunkimetsä. Sen pohjoispuolella olevan järven eli Stadtwaldseen rannalla sijaitsee leirintäalue eli Campingplatz Bremen [kartalla].

Tästä pohjoiseen sijaitsee vielä alueen kolmas järvi ja sen rannalla Blockland-virkistysalue [kartalla], jolla on mahdollista harrastaa kaikenlaista. Täällä pyöräillään, rullaluistellaan ja soudellaan kanootilla, ja täällä järjestetään myös Segway-kierroksia. Blocklandin alueella on myös muutama Gasthöfe eli perinteinen majatalo ja puoteja, jotka myyvät kaikenlaista mitä alueella kasvaa ja käsin valmistetaan.

Lisätietoa

Bremenin viralliset turistisivut esittelevät lisää puistoja ja puutarhoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti