Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Englisher Garten
Englischer Garten -puiston suosion takaavat kolme suurta olutterassia, joista edustavin on Chinesischer Turm -tornin yhteydessä oleva suosittu terassi.

Puistoja ja puutarhoja

Münchenissä on useita puistoja, joista monet sijaitsevat aivan ydinkeskustassa ja usein vielä merkittävien nähtävyyksien ja museoiden naapurissa, ja niissä on helppo kaupunkiin muutenkin tutustuessa käydä vierailulla. Kesäisin on tietenkin eniten syytä lähteä puistoihin, ja monena vuotena jo helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa on se kauan odotettu ensimmäinen kevätpäivä, jolloin ihmiset jo aamusta kansoittavat puistojen olutterassit.

Puistojen vetonauloja ovat suuret terassit, joilla olut ja makkara maistuvat uskomattomalla tahdilla koko pitkän kesäkauden ajan, mutta niissä on paljon muutakin lainelautailumahdollisuuksista teehuoneisiin ja joka vuodenaikaan sattuviin festivaaleihin.

Englischer Garten

Maailman suurimpiin puistoihin kuuluva Englischer Garten [kartalla] sijaitsee mukavan kävelymatkan päässä Marienplatzilta, Residenz-palatsin takana, vanhankaupungin vieressä sijaitsevassa Altstadt-Lehel-kaupunginosassa. Se on lähes neljän neliökilometrin kokoinen, ja puistossa voi tehdä kaikenlaista, monenlaisessa maastossa. Tänne on hyvä lähteä mihin vuodenaikaan tahansa kauniina päivinä kävelemään, olutta juomaan ja makkaraa syömään, kuntoilemaan ja tutustumaan tämän puiston rakennuksiin ja kasvillisuuteen.

Tämä yli kaksi kertaa New Yorkin keskuspuiston kokoinen alue avattiin puistona vuonna 1792 Münchenin 40 000 asukkaalle. Silloinen hallitsija Karl Theodor perusti tämän Euroopan ensimmäisen yleisölle avoimen puiston siksi, etteivät kansalaiset saisi päähänsä samanlaisia ajatuksia kuin Ranskassa, joka näihin aikoihin oli vallankumouksen kourissa.

Puisto on kaupunkilaisten keskuudessa suosittu kesäaikaan lounasajalla, ja kesäkautena huhtikuusta lokakuun alkupuolelle müncheniläiset käyvät siellä hölkällä, koiria ulkoiluttamassa ja piknikillä, ja kaikenlaista erikoistakin toimintaa voi puistossa nähdä.

Englischer Garten -puiston kesäkauden suosion takaavat kolme suurta olutterassia, joista edustavin on Chinesischer Turm -tornin yhteydessä oleva suosittu terassi [kartalla]. Kesäkaudella aurinkoisilla ilmoilla puistoon saapuu turistien riemuksi, joskus kauhuksi, auringonpalvojia, joista useimmat eivät epäröi riisua kaikkia vaatteitaan.

Lainelautailijoita, Englisher Garten
Englischer Garten -puiston ainutlaatuisin harrastusmahdollisuus lienee lainelautailu Eisbach-tekojoen vesipumpuilla luoduilla aalloilla.

Puiston ainutlaatuisin harrastusmahdollisuus lienee Eisbach-tekojoen lainelautailu [kartalla], aivan Haus der Kunst -taidemuseon vieressä. Toinen hyvä paikka puistossa on Kleinhesseloher See -järvi [kartalla], sillä täällä on suosittu Seehaus-ravintola olutterasseineen ja mahdollisuus vuokrata soutuveneitä. Puiston alueella on muitakin ravintoloita, joilla on terassit, ja niitä voikin niin halutessaan bongailla sieltä suurin piirtein puolen kilometrin välimatkoin koko puiston pituudelta.

Niille, joita oluen juominen tai makkaran syöminen ei innosta, voi suositella käyntiä puiston japanilaisessa teehuoneessa [kartalla], joka sijaitsee aivan Haus der Kunst -museon takana. Sinne kannattaa mennä etenkin yleensä kuun puoliväliin sijoittuvana viikonloppuna, jolloin aito japanilainen teemestari pitää teeseremonioitaan, huhtikuusta lokakuuhun.

Puistoon on hyvä tutustua kävellen, mutta myös polkupyörän vuokraamista suositellaan, sillä puisto on mielenkiintoinen ja laaja: siellä voi tulla vastaan vaikkapa perinteisiin tamineisiin pukeutunut paimen lammaslaumansa kanssa. Vaikka puisto on parhaimmillaan kesäaikaan, kannattaa siellä käväistä talvellakin, sillä silloin sinne ilmaantuu hiihtolatuja ja kaikenlaisia talviharrastusmahdollisuuksia.

Hofgarten

Residenz-palatsikompleksin takana sijaitseva Hofgarten-puistoalue [kartalla] on Euroopan suurimpia renessanssiajan puistoja. Tässä vuonna 1613 perustetussa puistossa on hyvä vierailla samalla kun tutustuu palatsiin tai sen takana sijaitsevaan Englischer Garten -puistoalueeseen. Puisto on italialaistyylinen, ja sen kukkaistutukset ja suihkulähteet ovat kaikki aina moitteettoman siistit. Puiston polut kohtaavat niin sanotun Dianan temppelin luona, joka on keskellä puistoa ja jota ei puistossa käydessään missään nimessä kannata jättää näkemättä. Tämän paviljongin sisällä on kesäaikaan usein muusikoita, jotka saattavat intoutua pitämään konsertinkin. Puistoa reunustavat kauniit ja tärkeät rakennukset, kuten Baijerin kanslerinvirasto ja Saksan teatterimuseo.

Botanischer Garten - kasvitieteellinen puutarha

Münchenin kasvitieteellinen puutarha eli Botanischer Garten München-Nymphenburg [kartalla] sijaitsee suuren, keskustan ulkopuolella sijaitsevan Nymphenburgin palatsin puistoalueen lähellä. Tätä ei kannata sekoittaa olutterassistaan tuttuun Alter Botanischer Garten -puistoon [kartalla], joka on hyvä vierailupaikka aivan Karlsplatz-aukion vieressä mutta jossa ei enää ole kasvitieteellistä puutarhaa.

Puisto on avoinna ympäri vuoden lukuun ottamatta joulukuun viimeistä viikkoa. Sinne on 4,50 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät sinne ilmaiseksi sisään. Puistossa on paljon palmuhuoneita ja muita sisätiloja, ja sinne voi mennä säällä kuin säällä. Se on avoinna eri vuodenaikoihin hivenen eri tavoin, mutta aina kuitenkin ainakin klo 9-16.30. Tänne pääsee parhaiten nousemalla Hauptbahnhof-rautatieasemalta raitiovaunuun numero 17, joka vie perille asti (pysäkki Botanischer Garten).

Riemer Park

Münchenin uusin puisto on entisen lentokentän alueelle rakennettu Riemer Park [kartalla], jota usein kutsutaan myös Buga Parkiksi. Puisto oli alun perin osa laajempaa BUGA 2005 -puutarhanäyttelyä, mutta nykyisin se on vakiinnuttanut paikkansa kaupungin puistojen joukossa. Puisto on laaja, ja siellä on kesäisin kaikenlaisia harrastusmahdollisuuksia, mutta turistit saapuvat sinne lähinnä kuumina kesäpäivinä uimaan sen 10 hehtaarin kokoisessa tekojärvessä. Puistoon pääsee parhaiten matkustamalla U2-metrolla Messestadt West- tai Messestadt Ost -asemalle.

Theresienwiese

Münchenissä on useita upeita ja kuuluisia puistoja, mutta niistä maailmalla tunnetuin lienee kuitenkin Theresienwiese [kartalla], joka on syys-lokakuussa vuosittaisten Oktoberfest-olutjuhlien pitopaikka. Puistossa vihittiin Ludwig I ja Therese vuonna 1810, ja Oktoberfest-juhlaa on siitä lähtien vietetty siellä sen kunniaksi. Tämän tunnetuimman juhlan lisäksi Theresienwiesessä pidetään myös kevät-, kesä- ja talvifestivaalit, ja huhtikuussa sen alueella on valtava kirpputori.

Puiston vieressä sijaitsevat Deutsches Museum Verkherszentrum -hallit [kartalla], jotka esittelevät liikennevälineitä ja muuta teknologiaa. Muutenkin puiston alueella ja ympäristössä on kaikenlaista nähtävää, kuten toinen puisto, Bavariapark. Puistolla on oma metroasema, jolle pääsee U4- ja U5-linjoilla. Jos mielii ensin Deutsches Museumin halleille, kannattaa jäädä pois Schwanthalerhöhe-asemalla.

Lisätietoa

Esimerkiksi Muenchen.de-sivustolla on lisätietoa Münchenin puistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti