Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Leipzig
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Markt-aukiolla
Ravintolaa ei Leipzigin vanhastakaupungista (Altstadt) tarvitse kauan etsiä, vaan heti torilla eli Marktplatz-aukiolla on useita vaihtoehtoja.

Leipzigin ruoat ja ravintolat

Leipzigin vanhakaupunki on kaupungin paras paikka ruokailla, ja siellä on hyvin monipuolinen valikoima ravintoloita. Leipzigin ravintoloista ja muista ruokapaikoista saa hyvin saksalaisia perinneruokia, aasialaisia ruokia ja myös monesta muusta paikasta peräisin olevia ruokia. Siellä on melkoinen määrä mitä erilaisimpia italialaisia ravintoloita, joiden pitsat ovat tasokkaita, ja sieltä löytyy myös muita tasokkaita ruokia. Hintataso vaihtelee paikasta toiseen, mutta Leipzigissa saa aamusta iltaan mahansa täyteen alkaen reilulla viidellä eurolla, etenkin jos ruokailee aasialaisessa ravintolassa tai syö makkaraa.

Leipzigin parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Turistille Leipzigin vanhakaupunki on oikeastaan ainoa oikea paikka lähteä syömään. Vaikka muuallakin kaupungissa on ravintoloita, on vanhassakaupungissa parhaat valikoimat ja kaikenhintaisia ruokia. Ainoa toinen paikka, jossa voi tietyissä tilanteissa ruokailla, on päärautatieasema, jossa on yllättävän edullinen ja monipuolinen valikoima ravintoloita. Nykyisin kun S-junat kulkevat nopeasti eri puolille kaupunkia, voi harkita myös ruokailua keskustan lähellä olevalla juna-asemalla.

Ravintolaa ei Leipzigin vanhastakaupungista (Altstadt) tarvitse kauan etsiä, vaan heti torilla eli Marktplatz-aukiolla on useita vaihtoehtoja. Tiistaisin ja perjantaisin torilla voi syödä edullisesti kojuista ja kaikenlaista on tarjolla, ja hyvällä ilmalla se on hyvä paikka lounaalle tai välipalalle. Aamusta iltaan suurin piirtein kauppojen aukioloaikoina vieressä olevalla pienemmällä aukiolla, Peterstrassen kulmauksessa oleva Curry Cult [kartalla] on oiva nakkikioskimainen paikka syödä makkaraa.

Itse Marktplatzilla on useita eri ravintoloita, jotka tosin eivät kuulu kaupungin parhaisiin. Siinä on pikaruokapaikkaa, pizzeriaa ja saksalaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa, ja täältä löytyy nopeasti jotakin pitämään nälän loitolla. Jos kuitenkin haluaa syödä kunnolla, voi tästä suunnata moneen eri suuntaan. Jos aukiolla haluaa ruokailla, on sitä reunustavassa vanhassa kaupungintalossa oleva Das Alte Rathaus kohtalaisen arvostettu eikä turhan ylihintainen ravintola, josta saa saksilaisia ja muita saksalaisia perinneruokia ja myös jonkin verran spagettia ja kalaruokia.

Yksi varmimpia ja monipuolisimpia katuja ravintoloiden ja myös baarien puolesta on BarfussgässchenBarfussgässchen [kartalla]. Se on vuodesta 1996 lähtien ollut Altstadtin pääasiallinen huvittelukatu, ja se ja sen sivukadut ovat myös eräitä kaupungin parhaita ravintolakatuja. Kadun varrella on baareja, kahviloita ja ravintoloita, ja paikalliseen tyyliin kuuluu se, että lämmitetyt terassit ovat talvisin suosittuja ja muulloinkin kuin kesällä voi syödä ulkosalla. Jos haluaa syödä takuuvarmasti laadukkaita paikallisia ruokia, on Zill’s Tunnel Klostergassen ja Kleine Fleischergassen risteyksessä yksi kaupungin pidetyimmistä paikallisia ruokia tarjoavista ravintoloista. Kuten joissain muissakin ravintoloissa, voi täällä ruokailla normaalia edullisemmin lounasaikaan, ja myös täältä saa jonkin verran muita kuin paikallisia ruokia.

Zill’s Tunnelin edessä kohtaavat kadut ovat nekin hyviä ravintoloiltaan, ja niillä on melko monipuolinen valikoima kaikenlaista aasialaisista ruoista tšekkiläisiin. Hinnat ovat täälläpäin kuitenkin korkeampia kuin monessa muussa vanhankaupungin osassa, sillä tämä on paikallisten juhlijoiden ja turistien suosiossa oleva paikka, jonne ei lähdetä kursailemaan. Yksi varsin miellyttävä paikka ruokailla, ottaa olut tai mennä kahville on koko Saksan vanhimman, vuonna 1711 perustetun kahvilan ja ”kahvipuu-museon” (Museum Coffe Baum) edustalla oleva pieni aukiopieni aukio, jossa on terasseja ja erilaisia vaihtoehtoja, kuten tšekkiläinen ravintola ja ranskalainen ravintola. Yksi varsin pidetty ravintola on paikallisia ruokia kuten makkaroita ja perunaa tarjoava Kartoffelhaus No. 1, jolla on kesäterassi suihkulähteen vieressä.

Tätä aluetta kannattaa kierrellä, ja täällä on kaikenlaista nähtävyyksistä kauppoihin ja houkutteleviin ravintoloihin. Jos mielii saksilaisia ruokia, tyypillisiä paikallisia perinneruokia kuten makkaroita ja myös mahdollisuuden syödä kasvisannoksia kohtuuhinnalla, on Thüringer Hof (Burgstrasse 19) [kartalla] viihtyisä, suurillekin porukoille soveltuva ravintola. Sieltä saa kaikenlaista, makkarasta kasvisruokiin ja pihveihin. Tässäkin ravintolassa makkarat ovat kohtuuhintaisia, ja täällä voi tietenkin maistaa tienoolta kotoisin olevaa Thüringenin makkaraa eli RostbratwurstiaRostbratwurstia Thüringer Hof -ravintolassa.

Thüringer Hof sijaitsee Thomaskirchen takana, ja sen läheltä löytyy huomattava määrä tasokkaita ja usein kalliita ravintoloita, jotka ovat myös isojenkin ryhmien suosiossa. Yksi pidetyimmistä paikallisia ruokia tarjoavista ravintoloista sijaitsee kaupungintalon kellarissa, ja Ratskeller (Lotharstrasse 1) [kartalla] on tunnelmaltaan hyvä paikka mennä illalliselle. Tämä paikka pystyy tarjoamaan ruokia suurillekin porukoille, mutta sen ruoat ja palvelutaso ovat jakaneet mielipiteitä.

Jos palaa näistä vanhankaupungin eteläosista takaisin kohti toriaukiota, on matkalla, etenkin sellaisten kauppakatujen kuten Peterstrassen ja Neumarktin varrella melkoisesti pikaruokapaikkoja ja muita epäterveellisiä mutta kohtuuhintaisia ja nopeasti saatavia ruokia. Jos kauppakaduilla mielii syödä hyvin, ovat kauppakujat (Passage) siihen yleensä parempia vaihtoehtoja kuin kauppojen välissä olevat pikaruokapaikat. Yksi tunnetuimpia ravintoloita on Auerbachs Keller [kartalla], jossa on useita eri tiloja ja joka tarjoaa tyypillisiä paikallisia ruokia. Ravintolassa, joka sijaitsee opastettujen turistiryhmien suosiota nauttivassa Mädler-PassagessaMädler-Passage, on melko korkeat hinnat mutta siellä on ajoittain Faustin esityksiä ja tunnelma on lyömätön. Goethe istuskeli itse opiskelijana ollessaan usein täällä ja sijoitti Faustin kuuluisimman kohtauksen tähän kellariravintolaan. Alueelta kotoisin oleva uskonpuhdistaja Martin Luther kuului hänkin Leipzigissa ollessaan paikan kanta-asiakkaisiin, ja monet muut Leipzigin kuuluisuudet ovat aikoinaan viihtyneet tässä kellariravintolassa. Samalla kauppakujalla oleva Mekong Bistro puolestaan on huomattavasti edullisempi ja nopeampi ruokapaikka, josta saa vietnamilaisia ja muita aasialaisia ruokia edullisesti, mutta vain klo 20.30 asti.

Nikolaistrasse
Vanhastakaupungista löytyy ravintoloita lähes kaikkialta, mutta yksi katu, joka on monipuolisempi ja myös usein edullisempi kuin monet muut alueen kadut, on Nikolaistrasse.

Vanhastakaupungista löytyy ravintoloita lähes kaikkialta, mutta yksi katu, joka on monipuolisempi ja myös usein edullisempi kuin monet muut alueen kadut, on Nikolaistrasse [kartalla]. Katu on monipuolisella tienoolla, jolla on kirkkoja, museoita ja paljon kauppoja. Sen varrella on esimerkiksi vietnamilaisia, thaimaalaisia, intialaisia ja aitoja italialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Sen tuntumassa on myös englantilainen pubi, pihviravintola, useita kahviloita ja myös suurillekin porukoille soveltuva, paikallisia ruokia tarjoava Reinhardts im Gasthaus Alte Nikolaischule.

Kadun pohjoispäässä olevan Brühle-kadun varrella oleva ostoskeskus on hyvä paikka sekin aterialle, ja Höfe am Brühl [kartalla] on paikka, jossa on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia. Sieltä saa pihvejä, pastaa, pitsaa, useita erilaisia aasialaisia ruokia ja muutakin, ja hinnat ovat kohtuullisia, etenkin aasialaisissa ravintoloissa. Se on suosittu paikka lounasaikaan viikolla, ja siellä voi olla jonoja arkipäivisin klo 11–13.

Vastaavanlainen paikka mennä syömään kohtuuhinnalla ja monipuolisin valikoimin on vilkkaiden katujen toisella puolella oleva päärautatieasema [kartalla]. Sen Promenaden-ostoskeskus on paikka, jossa voi tehdä ostoksia sunnuntaisinkin, ja siellä on monipuolinen valikoima ravintoloita, joista saa erityisen hyvin aasialaisia ruokia mutta myös paljon muuta.

Vanhankaupungin laitaosissa oleva Augustusplatz, jolta voi siirtyä raitiovaunulla päärautatieasemalle ja lähes minne tahansa Leipzigiin, on sekin paikka, jossa voi ruokailla. Yliopiston ja konserttitalon vilkkaaksi tekemissä kortteleissa on myös muutama ruokapaikka, joista kaupungin korkeimmassa rakennuksessa oleva Panorama Tower Bar Restaurant (Augustusplatz 9) on tarjoaa mahdollisuuden syödä ja juoda ainutlaatuisessa paikassa.

Leipzigin viralliset turistisivut esittelevät ruokia ja ravintoloita

Leipzigin ravintoloiden ruoat

Leipzigista saa parhaiten saksalaisia ruokia, aasialaisia ruokia ja italialaisia ruokia. Siellä on melkoinen määrä myös muualta tulevia ruokia, ja niistä Välimereltä tulevat, ranskalaiset ja Lähi-idän ruoat ovat hyvin edustettuina.

Leipzigissa ei puhuta tai käytetä englantia yhtä paljon kuin joissain muissa Saksan kaupungeissa, mutta siellä ruokalistat ovat lähes poikkeuksetta myös englanniksi. Englantia ei käytetä kaikilla verkkosivuilla, eikä sitä välttämättä puhuta kaikissa paikoissa hyvin, mutta paikan päällä kieliongelmia tuskin siltikään tulee.

Rostbratwurst
Thüringenistä tuleva makkara (Thüringer Rostwurst, Rostbratwurst tai Roster) on höysteineen varsin hyvä esimerkki paikallisesta perinteisestä ruokavaliosta.

Saksalaiset ja paikalliset eli saksilaiset ruoat ovat Leipzigissa hyvin tarjolla ja monin eri hinnoin. Nakkikioskit, joita on esimerkiksi ostoskaduilla, Marktplatzin tuntumassa ja päärautatieasemalla, ovat paikkoja, joissa voi syödä makkaraa nopeasti ja edullisesti. Erilaiset edulliset ravintolat, joita on ostoskeskusten yhteydessä ja kauppakaduilla lähellä niitä, tarjoavat nekin makkaroita ja muita pikaruokia edullisesti, mutta niissä on istumapaikkoja ja kenties edullista olutta. Varsinaiset ravintolat, joista monet ovat kellarissa, ovat parhaita paikkoja maistella paikallisia ruokia. Edullisimpiin kuuluvat lähes poikkeuksetta makkarat, joista Saksista ja lähitienoilta ja etenkin viereisestä Thüringenistä tuleva makkara (Thüringer Rostwurst, Rostbratwurst tai Roster) on höysteineen varsin hyvä esimerkki paikallisesta perinteisestä ruokavaliosta. Muutakin toki paikallisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa näkee, ja pihvit, kalaruoat, salaatit, keitot ja kasvisannokset ovat lähes kaikkien paikallisten ravintoloiden listalla.

Yksi erittäin arvostettu paikallisia ruokia tarjoava ravintola, joka sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, on Bayerischer Bahnhof Gasthaus & Gosebrauerei (Bayerischer Platz 1) [kartalla]. Sieltä saa erinomaisiksi arvosteltuja paikallisia ruokia, ja sieltä myös saa Leipzigin omaa olutta, nimeltään Gose. Paikalle pääsee parissa minuutissa kulkemalla Markt-asemalta vanhastakaupungista junilla S1–S5 kahden aseman matkan, ja ravintola on nimetty tämän Saksan vanhimman entisöidyn aseman mukaan.

Aasialaiset ruoat ovat Saksassa aina erinomaisia ja edullisia, ja ne tarjoavat ruokia myös kasvissyöjille ja muille erityisruokavalioita noudattaville. Yksi arvostetuimpia ja parhaita aasialaisia ravintoloita on pääasiassa vietnamilaisia ruokia myyvä Pho Viet (Katharinenstrasse 15) [kartalla], lähellä Marktplatzia ja turisti-infoa vastapäätä.

Eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa peräisin olevat ruoat ovat tätä nykyä suurten Saksan kaupunkien normaalia tarjontaa, ja Euroopan kosmopoliittisimmasta maasta saa lähes mistä tahansa tulevia ruokia. Ruoat ovat monasti korkeatasoisia, ja hinta-laatusuhde on kohdallaan. Esimerkiksi taatusti tasokkaita ranskalaisia ruokia haluavalle C’est la vie (Zentralstrasse 7) [kartalla] hivenen vanhankaupungin ulkopuolella mutta lähellä Tuomaankirkkoa (Thomaskirche) on varma valinta. Hyvin lähellä sitä mutta vanhankaupungin puolella ja kaupungintalon vieressä oleva L’Osteria (Martin-Luther-Ring 12) [kartalla] on yksi parhaita italialaisia ravintoloita. Tapaksia ja muita espanjalaisia ruokia haluavalle Cafe Madrid (Klostergasse 3) [kartalla] on hintava mutta tasokas paikka, ja tämä urheilua näyttävällä baarilla varustettu ravintola sijaitsee sekin lähellä Thomaskircheä.

Leipzigista saa monenmoisia ruokia, ja TripAdvisor esittelee paremmuusjärjestyksessä Leipzigin reilut 700 ravintolaa.

Kasvisruoat

Leipzigista saa hyvin kasvisruokia, ja niitä on automaattisesti tarjolla aasialaisissa ravintoloissa. Sekä thaimaalaisissa että vietnamilaisissa ravintoloissa on lihattomia annoksia, joissa on tofua ja jotka ovat hyvin maukkaita. Intialaisissa ravintoloissa on dalia ja muita linssiä sisältäviä annoksia, ja intialaisissa myös tuorejuustoa sisältävät annokset kuten ”palak paneer” ovat yleensä erinomaisia. Saksalaisissa ravintoloissa on perinteisesti lihattomia ruokia, ja nykyisin lähes kaikilla on puolisen tusinaa kasvisannosta. Esimerkiksi hintava, Goethen Faustin kuuluisaksi tekemä Auerbachs Keller on ravintola, jossa on vegaaneillekin soveltuvia annoksia. Kaikkien ravintoloiden ulkopuolella on EU:n lakien mukaisesti ruokalistat, joten lihattomia ruokia voi vaivatta etsiä erilaisista ravintoloista ympäri kaupungin.

Varsinaiset kasvisruokia tarjoavat ravintolat ovat Leipzigissa usein muualla kuin vanhassakaupungissa, mutta esimerkiksi vanhankaupungin Nikolaistrasse-kävelykadulla on lukuisia aasialaisia ravintoloita, joista saa tasokkaita ja edullisia kasvisannoksia. Sama pätee Höfe am Brühl -ostoskeskukseen, jossa kasvissyöjä voi valita ravintolan monen joukosta.

Happy Cow listaa ravintoloita ja muita paikkoja, joista saa kasvisannoksia, mutta niiden joukossa on paljon normaaleja ravintoloita, joilla on pari lihatonta annosta. Suurin osa varsinaisista kasvisravintoloista on melko kaukana vanhastakaupungista.

Auerbachs Keller
Ruokajuomat ovat jonkin verran kotimaata edullisempia, mutta paljon riippuu paikasta ja Leipzigissa on myös paikkoja kuten Faustin kuuluisaksi tekemä Auerbachs Keller, jossa tuoppi maksaa saman tai enemmänkin kuin kotimaassa.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Leipzigissa voi syödä 5–7 eurolla vaikka vietnamilaista tai thaimaalaista ruokaa, ja niitä tarjoavia ravintoloita on siellä täällä. Grillikioskit, jotka tarjoavat makkaraa ja joita on hyvin Marktplatz-aukion ympäristössä, ovat nekin edullisia, ja niissä kuten torin kojuissa tiistaisin ja perjantaisin saa myös mahansa täyteen muutamalla eurolla. Saksalaisista ruoista makkarat ovat yleisiä ja yleensä kaikkein edullisimpia liharuokia, ja makkaran höysteineen oluttuopin kanssa saa 12–15 eurolla.

Leipzigissa on paljon ravintoloita, joissa on ensiluokkaiset ruoat, ja sellaisissa ruokaileminen ei ole juuri sen halvempaa kuin Suomessakaan. Ruokajuomat ovat jonkin verran kotimaata edullisempia, mutta paljon riippuu paikasta ja Leipzigissa on myös paikkoja kuten Faustin kuuluisaksi tekemä Auerbachs Keller, jossa tuoppi maksaa saman tai enemmänkin kuin kotimaassa. Tyypillinen puolen litran oluttuoppi maksaa olutkellareissa ja muissa saksalaisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa tätä nykyä noin 4,50 euroa. Aasialaisista ravintoloista tai joistain muista edullisista ravintoloista oluen voi saada 2–3 eurolla, mutta on myös aasialaisia ja muita ravintoloita, joista ei saa ollenkaan alkoholia.

Leipzigissa ei tarvitse miettiä juomarahoja tai jättää mitään, sillä tarjoilupalkkio on yleensä lisätty aterian hintaan. Monissa aasialaisissa ravintoloissa on itsepalvelu niin että ruoat tilataan ja maksetaan tiskillä ja ne joko tuodaan tai noudetaan tiskiltä muutaman minuutin kuluttua.

Maksukortit käyvät yleisesti mutta eivät joka paikassa. Joissain edullisimmissa ravintoloissa kuten aasialaisissa ravintoloissa, grillikioskeilla, torikojuilla ja joissain muissa edullisissa ruokapaikoissa kortit eivät aina ole kelvollinen maksuväline. Kortilla voi hyvin maksaa olutkellareissa ja muissa kunnollisissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, mutta joskus korttimaksuun liittyy lisämaksu. Käteistä on hyvä Leipzigissa pitää aina mukana.

Leipzigissa on hyvin ravintoloita avoinna jo aamukymmenen jälkeen, ja monet siellä syövät lounasta aikaisin, klo 11–12. Lounasaika, joka tuo lounastarjouksia moniin ravintoloihin, jatkuu klo 15–16 asti. Osa ravintoloista on kiinni lounaan ja illallisen välisen ajan, mutta valtaosassa ruokailu onnistuu myös alkuillasta. Valtaosa ravintoloista sulkee ovensa klo 22–24, eikä ruokailua kannata jättää liian myöhään, eli syömään kannattaa suunnata viimeistään klo 21 mennessä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti