Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Münchenissä
Münchenin ravintolat tarjoavat sekä baijerilaisia perinneruokia että muista maista tulevia ruokia, joista italialaiset ja aasialaiset ruoat ovat yleisimpiä. Kuvassa kalaa ja perunalettuja.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla kerrotaan, mistä Münchenissä voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on. Lisäksi käsitellään aukioloaikoja, maksutapoja ja tippikulttuuria.

Münchenin parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen on Münchenissä yksinkertaista, sillä ruokapaikat ovat keskittyneet kätevästi tietyille seuduille. Ydinkeskusta ja etenkin Altstadt-vanhakaupunki [kartalla] on paras paikka löytää ravintola heti, ja erityisen paljon ruokapaikkoja on Viktualienmarkt-aukion tienoilla. Maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään tällä kaupungin päätorilla on kojujen lisäksi torikahviloita ja -ravintoloita, joissa voi edullisesti syödä ja juoda lähinnä tyypillisiä baijerilaisia herkkuja. Aukion laitamilla on kirjava valikoima ravintoloita ja pikaruokapisteitä, joista saa paitsi paikallisia myös muualta peräisin olevia ruokia, myös silloin kun torilla ei ole mitään avoinna.

Vaikka München ei ole ravintolavalikoimaltaan kenties yhtä kansainvälinen kuin jotkin muut Saksan kaupungit, on siellä hyvä valikoima etenkin aasialaisia ravintoloita, jotka ovat aina käypiä kasvisruokailijoillekin, samoin kuin erinomaisia italialaisia ravintoloita ja kebabpaikkoja.

Altstadt - vanhakaupunki

Viktualienmarkt-aukion [kartalla] laitamilla on ravintoloita ja oluttupia. Niiden lisäksi kannattaa tutustua aukion vieressä olevaan Platzl-alueeseen [kartalla], jossa on koko kaupungin keskitetyin ravintolarypäs ja jonka turistivoittoisin paikka on nimenomaan Platzl-aukio. Sen alueella on erityisen paljon baijerilaisia ruokia tarjoavia paikkoja mutta myös muita ruokia tarjoavia ravintoloita.

Aitoon müncheniläiseen oluttupaan mielivien kannattaa täällä ollessaan suunnata Hofbräuhaus-oluttupaan (Platzl 9) [kartalla], joka kliseisyydestään huolimatta kannattaa katsastaa. Ison osan vuodesta turistit ovat tämän suuren ja viihdyttävän oluttuvan innokkaimpia asiakkaita. Siellä on kuitenkin etenkin kiireisimpien matkustusaikojen ja viikonloppujen ulkopuolella melkoisesti paikallisiakin, usein siellä on paikallisvoittoinen tunnelma ja sekä ruokien että oluiden hinnat ovat yllättävän edullisia. Tästä Münchenin kuuluisimmasta oluttuvasta saa oluen lisäksi kaikenlaisia purtavia niin pieneen kuin suureenkin nälkään, ja tarjolla on tyypillisiä baijerilaisia herkkuja. Saman aukion laidalla sijaitsee tyylikäs, hyvällä terassilla varustettu ja tyypillisiä oluttupia kalliimpi Schuhbecks Orlando, ja aukion laidalla ja lähistöllä on muitakin kiinnostavia ravintoloita, kuten Hard Rock Cafe.

Viktualienmarkt-aukion tienoilla on toinenkin erinomainen olutravintola, joka tosin on enemmänkin ruokapaikka kuin Hofbräuhausin kaltainen illanistumispaikka. Weisses Bräuhaus (Tal 7) [kartalla] on erityyppinen oluttupa kuin monet muut, ja sen erinomaisiin ruokiin kuuluu myös kasvisversioita baijerilaisista ja muista keskieurooppalaisista ruoista. Täällä kuten muissakin oluttuvissa ja -kellareissa kannattaa olla istuutumatta pöytiin, joissa on lappu "Stammtisch", sillä nämä pöydät ovat pysyvästi kanta-asiakkaille varattuja.

Muualla vanhassakaupungissa kunnollisia baijerilaisia aterioita erinomaisen oluen kera on luvassa Marienplatzilta muutaman sadan metrin päässä, Zum Augustiner -oluttuvassa (Neuhauserstrasse 27) [kartalla]. Tämä on paras ydinkeskustan oluttupa, ja sen ruoat ovat lähinnä kohtuuhintaisia paikallisia ruokia, jotka oluen kanssa menevät loistavasti alas. Olutravintola on monessa eri huoneessa, ja niiden joukossa on myös tupakoitsijoille tila, jossa voi normaalisti syödä, juoda ja tupakoida ilman lasikopissa tai kadulla seisoskelua.

Schwanthalerhöhe - Hauptbahnhof-rautatieaseman ympäristö

Hauptbahnhof-rautatieasema [kartalla] sijaitsee muutaman sadan metrin päässä vanhastakaupungista, ja se on hyvä paikka siinä mielessä, että sieltä saa sunnuntaisin ostettua kaikenlaista silloin kun muualla kaupat ovat lähes yksinomaan kiinni. Tämä on hyvää tienoota myös kätevällä paikalla sijaitsevalle kohtuuhintaiselle tai jopa edulliselle majapaikalle, ja täällä on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja, halvoista kioskikojuista varsinaisiin ravintoloihin. Rautatieaseman edusta ja osa sen lähikaduista ovat rauhattomia etenkin pimeyden laskeuduttua, mutta täällä ei ole sinänsä vaarallista ja terveellä talonpoikaisjärjellä varustettu matkalainen ei näissäkään kortteleissa ajaudu ongelmiin.

Erityisen paljon ruokapaikkoja, joista monet ovat kebabpaikkoja, pitsapaikkoja tai muita italialaisia ravintoloita ja myös aasialaisia ravintoloita, on asemasta etelään sijaitsevan Bayerstrassen [kartalla] varrella ja sen sivukaduilla, kuten Schillerstrassella. Muita meneviä katuja, joiden kebabpaikoista ja muistakin paikoista saa lähes poikkeuksetta edullista olutta ja joilla on myös sunnuntaisin ja myöhään illalla avoinna olevia, maahanmuuttajien pitämiä kauppoja, ovat Goethestrasse, Paul-Heyse-Strasse ja Schwanthalenstrasse. Alue on hyvä oleskelupaikka pienellä matkakassalla liikkeellä oleville, nuorille ja yksinäisille seikkailijoille, joiden pipo ei ole turhan kireällä. Virallisesti tämä kuuluu Schwanthalerhöhen kaupunginosaan, jossa ei muutamaa korttelia lukuun ottamatta ole valtavasti turistia kiinnostavaa, mutta parhaita kaupunginosassa ruokapaikalle tai baarille ovat juuri Altstadtin ja Sendlinger Tor -aukion vieressä olevat korttelit.

Maxvorstadt ja Schwabing

Maxvorstadt ja Schwabing muodostavat kenties mielenkiintoisimman ydinkeskustan ulkopuolisen seudun, ja nehän sijaitsevat Englischer Garten -puiston vieressä. Itse puiston alueella on useita kesäterasseja, joilla syödään lähinnä oluen kanssa alas huuhdottavia makkaroita mutta joilla on myös tarjolla tyypillisiä ravintolaruokia. Englischer Garten -puistossa niin sanotun kiinalaisen tornin alapuolella oleva olutterassi [kartalla] on puiston suosituin terassi, jonka vieressä on korkeatasoinen ravintola, mutta puistossa on muitakin terasseja.

Alter Botanischer Garten
Maxvorstadtissa sijaitseva Alter Botanischer Garten -puisto on paikka, jossa on hyvällä kesäterassilla varustettu Park Café -ravintola.

Maxvorstadt

Maxvorstadt on laaja kaupunginosa, jonka alueella on valtava määrä museoita, ja siellä on suuri määrä erilaisia ravintoloita ja muutama olutterassikin. Lähellä vanhaakaupunkia ja Karlsplatzia sijaitseva Alter Botanischer Garten -puisto on paikka, jossa on hyvällä kesäterassilla varustettu Park Café -ravintola [kartalla], joka on hyvä paikka perheillekin. Kaupunginosassa sijaitsevat Löwenbräun panimorakennukset, joiden vieressä sijaitsee panimon Löwenbräukeller-pääravintola kesäterasseineen (metro: Stiglmaierplatz) [kartalla].

Türkenstrasse, joka sijaitsee useiden museoiden naapurissa, on kaupunginosan pääkatuja, mutta sen varrella ei ole suurta määrää ravintoloita vaan lähinnä kahviloita ja baareja, joista monet avaavat ovensa vasta iltapäivällä. Yksi varteenotettava vierailupaikka täällä on Thomas Mannin ja Hermann Hessen entinen kantapaikka, Alter Simpl (Türkenstrasse 57) [kartalla], jossa on yhtä mukava syödä baijerilaistyylinen ateria kuin vain juoda olutta tai viiniäkin. Vähän siitä eteenpäin kohti Schwabingia kulkiessa tulee vastaan hampurilaisravintola numerossa 79. Tämän jälkeen aletaankin olla sitten Schwabingin puolella, jossa on lisää ravintoloita paitsi tällä kadulla myös viereisellä Amalienstrassella, jolla on muutama aasialainen ravintola, kuten Nam-Nam (Amalienstrasse 25) ja thaimaalainen Kun-Tuk numerossa 81.

Schwabing

Schwabing sijaitsee Siegestor-portin toisella puolella, missä Ludwigstrasse muuttuu Leopoldstrasseksi. Schwabing on kaupunginosa, jossa monet Maxvorstadtin yliopiston rakennuksissa opiskelevat asuvat. Siellä on hyvää tunnelmaa ympäri vuoden ja myös jonkin verran edullisempia hintoja kuin ydinkeskustassa.

Leopoldstrasse on tunnettu kesäterasseistaan, joille on hyvä pelkästään lähteä viettämään iltaa, mutta tänne on hyvä koska tahansa lähteä myös aterialle. Täältä voi löytyä minkälainen ravintola tahansa, ja etenkin Leopoldstrassen varrella ja lähikaduilla on tarjolla niin paikallisia kuin muualtakin tulevia ruokia. Kadun varrella sijaitsee yksi kaupungin parhaista olutkellareista eli Wirthaus zur Brez’n (Leopoldstrasse 72) [kartalla], ja sen monesta kerroksesta nimenomaan Keller eli kellaritila on autenttisin paikka maistella erinomaisia oluita ja sellaisia ruokia kuin ankkaa ja makkaroita. Paljon ravintoloita kadulla on etenkin Leopoldpark-puiston tienoilla [kartalla], missä on niin italialaisia, saksalaisia kuin itämaisiakin ruokia, ja muutama ravintola on myös sen Georgenstrasse-sivukadulla, missä sijaitsee erittäin korkeatasoinen Georgenhof [kartalla], Friedrichstrassen kulmauksessa.

Näiden lisäksi rinnakkaiset kadut Kaulbachstrasse ja Königinstrasse ovat hyviä ravintolakatuja, joilla on helppo vierailla myös Englischer Garten -puistosta. Hyvä vaihtoehto täällä on libanonilainen Arabesk (Kaulbachstrasse 86), ja Café Reitschule on pelkistetty mutta tyylikäs ja korkeatasoinen ravintola, jossa on useita erilaisia tiloja.

Muenchen.de -sivustolla on lisätietoa Münchenin ravintoloista.

Makkaraa ja perunaa
Makkaroita on joka lähtöön, ja baijerilaiset ruoat huuhdotaan mieluiten alas oluella. Baijerilaisia perinneruokia tarjotaan erityisesti oluttuvissa, joita on ympäri kaupunkia.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Münchenin ravintolat tarjoavat sekä baijerilaisia perinneruokia että muista maista tulevia ruokia, joista italialaiset, kebabit ja aasialaiset ruoat ovat yleisimpiä. Baijerilaisia perinneruokia tarjotaan erityisesti oluttuvissa, joita on ympäri kaupunkia, ja monissa niistä on ruokia myös kasvissyöjille ja joskus muillekin erikoisruokavaliota noudattaville, etenkin laktoosi-intolerantikoille.

Pikaruoista makkarat ovat yleisimpiä, ja kebabkojuja on eniten Hauptbahnhof-rautatieaseman ympäristössä, periaatteessa sen kaikilla puolilla mutta erityisen hyvin Bayerstrassen tienoilla. Joulumarkkinoiden aikaan marraskuun loppupuolelta jouluaattoon tarjolla on normaalia enemmän pikaruokia, välipaloja ja herkkuja, etenkin vanhankaupungin aukioilla ja kaduilla, joista Marienplatz ja Kaufingerstrasse ovat joulukuun pääpaikkoja. Sekä tällöin että muina vuodenaikoina pikaruokia ja muita nopeasti haukattavia välipaloja kannattaa katsella Viktualienmarkt-aukiolla maanantaiaamusta varhaiseen lauantai-iltapäivään, ja itse aukion lisäksi lähikorttelit kaikilla muilla puolilla paitsi Marienplatzilla ovat nekin hyvää maastoa löytää mitä erilaisimpia ruokakojuja ja pikaruokapaikkoja.

Saksalaiset ja baijerilaiset ruoat eivät suinkaan ole suomalaisille tuntemattomia, ja sellaiset ateriat kuin makkarat (Wurst) yhdessä baijerilaisen perunasalaatin (Bayerischer Kartoffelsalat) ovat tuttuakin tutumpia. Makkaroita on joka lähtöön, niiden kanssa otetaan yleensä sinappia ja perunasalaattia, ja baijerilaiset ruoat huuhdotaan mieluiten alas oluella. Jotkut ottavat makkaran myös perunasalaatin ja Pretzel-suolarinkulan kanssa. Perunat ovat melko yleisiä, ja Dampfnudel-nuudelit ovat nekin varsin baijerilainen valinta lisukkeeksi. Pääruoat ovat melkoisen lihavoittoisia, ja etenkin naudan-, sian- tai lampaanlihasta valmistetut paistit ovat yleisiä baijerilaisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa. Oluttuvat ovat parhaita paikkoja maistella tyypillisiä paikallisia ruokia, ja myös Viktualienmarkt-aukion tienoo on oivaa seutua lähteä maistelemaan eteläsaksalaisia ruokia.

Viktualienmarktin tienoo on loistava paikka myös aasialaisille ja italialaisille ravintoloille, ja enemmän muita kuin baijerilaisia ruokia on Schwabingissa ja Hauptbahnhofin tuntumassa. Aasialaisista ruoista thaimaalaiset ovat yleisimpiä mutta myös japanilaisia, kiinalaisia ja vietnamilaisia ravintoloita on kaupungissa runsaasti. Niitä on varsin hyvä määrä paitsi Viktualienmarkt-aukion tienoilla myös Maxvorstadtissa ja Hauptbahnhof-asemalla ja sen lähiseuduilla.

Kasvisruoat

Kasvissyöjät löytävät kaupungista hyviä ruokia, sillä sekä italialaiset että aasialaiset ravintolat loihtivat erinomaisia ja terveellisiä lihattomia ruokia. Thaimaalaiset ravintolat samoin kuin vietnamilaiset ravintolat ovat paikkoja, joissa on edulliset hinnat (5-8 euroa ateria koska tahansa) ja joissa on aina useita erilaisia tofua sisältäviä ruokia ja muita kasvisruokia. Japanilaisissa ravintoloissa lihaa käytetään enemmän, mutta sushien joukossa on tietenkin aina lihattomia vaihtoehtoja. Kebabpaikat myyvä poikkeuksetta falafelia, ja italialaisissa paikoissa on paljon lihattomia pitsoja ja pastoja, samoin kuin salaatteja ja risottoja. Saksalaiset ja baijerilaiset ruoat ovat lihavoittoisia, mutta monissa ravintoloissa on kasvisversioita tyypillisistä paikallisista ruoista. Myös osa oluttuvista tekee etukäteistilauksesta kasvisversioita ruoistaan, mistä kerrotaan niiden verkkosivuilla.

Ravintola, Viktualienmarkt
Viktualienmarkt-aukion teltoissa syöminen on aina edullisempaa kuin varsinaisessa ravintolassa aterioiminen, joskin ongelmana on ihmispaljous.

Hintataso

München on kenties Saksan kalleimpia kaupunkeja mutta suomalaiseen hintatasoon tottuneelle tämä ei ole mikään huono uutinen. Kaupungin ravintolat ovat kotimaan hintoja normaalisti pulittaville kohtuuhintaisia, sillä keskellä kaupunkiakin sijaitsevissa oluttuvissa saa puolen litran oluen reilulla 3 eurolla, ja edullisimmat pääruoat, jotka ovat usein makkaroita, maksavat edullisimmillaan 3-5 euroa.

Myös aasialaisissa ravintoloissa hintataso on edullinen, ja ruoan juomineen saa hyvinkin 5-6 eurolla, etenkin jos tyytyy tofuun tai muihin kasvisvaihtoehtoihin, jotka ovat aina liharuokia edullisempia. Italialaiset ravintolat ovat nekin yleensä kohtuuhintaisia, joskin kaupungissa on tasokkaita italialaisia ja ranskalaisia ravintoloita, joissa on normaalia kalliimmat hinnat. Makkarat ja muut pikaruoat ovat nekin edullisia, eikä snagarilla poikkeaminen ole Münchenissä suuri kustannus. Kansainvälisten pikaruokaketjujen hintatasokin on sekin kohtuullinen, jonkin verran halvempi kuin Suomessa. Kebabravintolat ovat nekin edullisia paikkoja aterioida lähes 24 tuntia vuorokaudessa, niin että mahansa saa suursyömärikin täyteen niissä alle 10 eurolla.

Pienellä budjetilla matkassa olevien kannattaa pitää silmät auki Viktualienmarkt-aukion tuntumassa, sillä monet ravintolat mainostavat lounastarjouksia viikolla, ja viikonloppuisin monilla paikoilla on happy hour -tyylisiä alennuksia. Pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaa myös muistaa, että Viktualienmarkt-aukion teltoissa syöminen on aina edullisempaa kuin varsinaisessa ravintolassa aterioiminen, joskin ongelmana on usein alueen vilkkaus, joka etenkin kauniina lauantai-iltapäivinä tekee niin aukiosta kuin sen lähitienoistakin todella ahtaita.

Juomarahat

Münchenissä monen ravintolan hinnoissa on jo palvelumaksu, ja kaupungissa on myös melkoisesti itsepalveluravintoloita, joten juomarahojen takia ei siellä juuri kannata päätään vaivata. Jos palvelu on hyvää mutta palvelumaksu ei tunnu kuuluvan laskun loppusummaan, kannattaa jättää jonkin verran juomarahaa (5-10 %), mutta se jätetään aina pöydälle eikä erikseen anneta tarjoilijalle.

Nakkikioski, Viktualienmarkt
Maksukortit hyväksytään hienoimmissa ravintoloissa, mutta monet muut ja varsinkaan kioskit eivät vieläkään kovin yleisesti ota vastaan muuta kuin käteistä.

Maksukortit

Maksukortit käyvät entistä yleisemmin Münchenissä, mutta ravintolat ottavat niitä edelleen kitsaasti vastaan ja kaupungissa liikkuvalla on aina hyvä olla tukko euroja matkassa. Maksukortteja otetaan hienoimmissa ravintoloissa parhaiten, mutta monet aasialaiset ravintolat, kebabpaikat ja tietenkin myös nakkikioskit ja muut itsepalvelupisteet eivät vieläkään kovin yleisesti ota vastaan muuta kuin käteistä.

Ruokailuajat

München on paikka, jossa yhdistyvät monet Pohjois- ja Etelä-Euroopan piirteet, ja ruokailuajat ovat sellaisia, että jotkut syövät siellä lounasta jo kymmenen jälkeen, mutta osa kansalaisista nauttii illallista vasta iltayhdeksän jälkeen. Näin ollen kaupungissa syödään aamusta iltaan, erilaisten vaihtoehtojen määrä on häkellyttävä, eikä täällä juuri koskaan tarvitse miettiä ruokailuaikoja. Ravintoloita on hyvin avoinna myöhäänkin, monissa oluttuvissa voi syödä vielä lähellä puoltayötä, ja Hauptbahnhof-asemalta ja sen vierestä saa ruokia ympäri vuorokauden.

Münchenin ravintolat ovat tyypilliseen saksalaiseen tyyliin auki aamusta iltaan ilman mitään taukoja, ja keittiötkin ovat myöhään avoinna. Yleensä ravintolat ovat avoinna noin klo 11.00-24.00, joskin jotkin ravintolat sulkevat ovensa jo klo 23.00.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti