Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Domshof-aukiolla
Markt-aukion tienoo ja sen vieressä oleva Domshofplatz (kuvassa) ovat paikkoja, joista löytyy aina jotakin syömistä.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Bremenissä on hyviä ravintoloita, ja siellä on mahdollista syödä kohtuuhinnalla. Altstadt eli vanhakaupunki eri osineen on ykköspaikka aterialle, sen vieressä oleva Viertel on sekin ravintoloiltaan monipuolinen alue ja jonkin verran ravintoloita on muuallakin. Saksalaisten ruokien lisäksi aasialaiset, turkkilaiset ja eurooppalaiset fuusioruoat ovat nykyään yleisiä. Aterioiden hinnat ovat kotimaata alhaisempia, ja Bremenissä voi herkutella hienossakin ravintolassa kohtuullisilla hinnoilla ja perusruoat sieltä saa pilkkahinnalla.

Parhaat seudut ravintolalle

Ravintolat sijaitsevat Bremenissä mukavasti lähinnä vanhassakaupungissa tai sen lähistöllä. Markt-aukion tienoo ja sen vieressä oleva Domshofplatz ovat paikkoja, joista löytyy aina jotakin syömistä. Varma valinta on myös Schlachte-joenrantapromenadi, jolla kesäisin on suuret terassit, ja myös sen varrella oleva Schnoor on hyvä alue löytää ravintola. Sen vierestä alkava Viertel, jonka pääpaikat ovat Ostertorsteinweg-kadun varrella, on myös paikka, jossa on paljon erilaisia ruokapaikkoja. Näiden lisäksi päärautatieaseman tuntumassa on paljon ravintoloita, ja niitä on lisää matkalla sieltä kohti vanhaakaupunkia. Päiväretkikohteista Bremerhaven on paras ruokailuun mieltyneelle, sillä siellä on paljon hyviä kalaravintoloita.

Altstadt

Altstadt eli vanhakaupunki on varma paikka löytää vaivattomasti ravintola. Siellä ei tarvitse kuin kuljeskella kauppakaduilla kuten Langenstrassella [kartalla], jossa turisti-infon vieressä numeroissa 2–12 on monta eri ravintolaa, thairuokia tarjoavasta italialaiseen. Valtava määrä pikaruokapaikkoja ja muuta kuten sushia ja Vapianoa tarjoaa Knochenhauerstrasse [kartalla], jonka varrella on myös monta kahvilaa. Nämä Obernstrassen ja Papenstrassen hallitsemat kauppakadut ovat hyviä kaikenlaisille ruoille, kuten makkaroille, hampurilaisille, italialaisille ja aasialaisille, mutta ne ovat usein vilkkaita eikä alue tarjoa mitään gourmet-luokan makuelämyksiä.

Parempia ruokia ja parempaa tunnelmaa vanhassakaupungissa on luvassa Markt-aukion ympäristössä ja sen vieressä olevan Domshof-aukion torilla, jossa on ma–la varhaiseen iltapäivään asti hyviä ruokakojuja. Markt-aukio on puitteiltaan lyömätön paikka syödä muiden turistien kanssa, ja jos haluaa maistella yllättävän kohtuuhintaisia ruokia siellä, on esimerkiksi Beck’s Bistro Rathin apteekin vieressä hyvä valinta. Paras ja suosituin ruokapaikka täällä kuitenkin on Ratskeller, joka on yli 600 erilaista viiniä tarjoava ravintola.

Varsinaisen raatihuoneen kellarin lisäksi on hyvä olla tietoinen lähellä sijaitsevasta Kleiner Ratskeller -ravintolasta [kartalla], jonka lähistöllä on muitakin korkeatasoisia ravintoloita. Tämähän on jo Böttcherstrasse-aluetta, jonka tavaramerkkeihin kuuluvat 1920-luvulla rakennetut punatiilitalot, suosittu kellopeli ja useita museoita. Sen tarjontaan kuuluu Bremenin ensimmäinen panimoravintola Schüttinger, ja sieltä on helppo löytää hyvä illallispaikka.

Schlachte-joenrantapromenadi

Lisää ravintoloita, joista monet kylläkin ovat ketjuravintoloita, on Schlachte-joenrantapromenadilla, jonka maaliskuulta syyskuun loppuun valtaavat yli 2000 ihmistä sisäänsä vetävät terassit. Joenrantapromenadilla on myös ympäri vuoden avoinna olevia ravintoloita, joilla monilla on terassit niilläkin. Ravintoloita on alkaen Sankt Martin i -kirkolta, missä sijaitsee Admiral Nelson -ravintolalaiva [kartalla] ja missä myös laivaristeilyjen laituri on, aina Bürgermeister-Smidt-Brückelle [kartalla] asti.

Schnoor

Aivan toisella puolella jokirantaa sijaitsevassa Schnoorissa on mukava kävellä sen keskiaikaisilla kujilla, katsella kauppoja, istahtaa kahville ja kenties mennä syömään. Siellä on hyvä valikoima ravintoloita, joista monista saa tyypillisiä perinteisiä saksalaisia ruokia, mutta siellä on muitakin ravintoloita. Tasokas perheravintola Schnoorissa on esimerkiksi Schröter’s (Schnoor 13), josta saa trendikkäitä eurooppalaisia fuusioruokia. Schnoorissa valtaosalla ravintoloista on terassit, ja tämä pätee kesäkaudella myös vanhankaupungin muihin osiin.

Das Viertel

Das Viertelissä eli Ostertor- ja Steintor-kaupunginosien alueella on melkoisesti ravintoloita, joilla monilla on terassit. Aivan Viertelin alussa olevan Ulrichsplatz-aukion [kartalla] laitamilla on melkoinen määrä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Niitä tulee vastaan valtava määrä kun kävelee tätä raitiovaunujen käyttämää katua pitkin kohti Lüneburger Strassea, johon Viertel päättyy. Ostertorsteinweg-katua jatkava Vor Der Steintor [kartalla] on yhtä hyvä ravintolakatu, etenkin juuri kohdassa, jossa kadunnimi vaihtuu. Kadulla on tarjolla monenmoista ruokaa, ja sen varrelta löytävät esimerkiksi kaupungin parhaat kebabit. Kadun varrella ja muualla kaupunginosassa on myös hyvä määrä aasialaisia ravintoloita, etenkin intialaisia.

Ulrichsplatz
Ulrichsplatz-aukion laitamilla on melkoinen määrä baareja, kahviloita ja ravintoloita.

Viertelin paras keskittymä kesäterasseja, joilla voi syödä ja juoda, löytyy melko läheltä Ulrichsplatzia, kadulta nimeltään Up den Höfen [kartalla]. Vaikka tämä onkin lähinnä baarikatu, on siellä melkoisesti myös ruokia tarjolla.

Rautatieaseman tienoo

Muualla keskustan alueella rautatieaseman (Hauptbahnhof) tuntumassa on paljon pikaruokapaikkoja ja myös jonkin verran ravintoloita. Se ei ole hyvä paikka ruokailla kuin kiireessä tai kun on lähdössä junalla tai bussilla jonnekin, ja jos mielii syödä sielläpäin, kannattaa siirtyä kohti vanhaakaupunkia. Paras keskittymä ravintoloita ja myös baareja lähellä rautatieasemaa on Hillmannplatz-aukion [kartalla] tuntumassa, missä on niin saksalaisia, italialaisia, aasialaisia kuin turkkilaisia ruokia tarjolla. Jonkin verran ravintoloita on myös sen ohi kulkevalla Bahnhofstrassella, jolla on hyviä aasialaisia ravintoloita.

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Bremenin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Bremenin parhaisiin ruokiin kuuluvat kalat, sillä läheisen Bremerhavenin kautta kulkee yli puolet Saksassa syötävistä kaloista. Kalaruoat ja merenelävät ovat täällä hyvin tarjolla, ovat melko kohtuuhintaisia ja niitä on mukava syödä kesät talvet.

Saksalaiset ruoat ovat hyvin esillä Bremenissä, niin vanhassakaupungissa kuin muuallakin. Makkarat ja muut saksalaiset herkut, joista monet ovat vähän erilaisia Pohjois-Saksassa kuin esimerkiksi Baijerissa, ovat yleensä kohtuuhintaisia hienoissakin ravintoloissa. Poikkeuksen muodostavat fuusioruoat, joita on monenmoisia ja joiden hinnat ovat normaalia annoksia korkeampia. Näitä löytyy Bremenistä sieltä täältä, ja eurooppalaisten ruokien yhdistelmät ovat nykyään suosittuja.

Muista eurooppalaisista ruoista italialaisia on valtavasti tarjolla, ja täällä pitsat ja pastat ovat kyllä yleensä erinomaisia. Muita eurooppalaisia keittiöitä tulee vähemmän vastaan, mutta täällä on ranskalaisia, espanjalaisia, kreikkalaisia, balkanilaisia ja muitakin ravintoloita.

Muista maanosista tulevista ruoista Lähi-idän ja Turkin kebabit ja muut vastaavat ruoat ovat täällä paitsi hyviä myös edullisia. Bremenistä löytyy kaikenlaisia kebab-paikkoja, joista osa on hyvin autenttisia, toiset taas pelkkiä pikaruokapaikkoja. Rautatieaseman ympäristöstä ja Viertelistä löytyy erityisen paljon kebab-paikkoja.

thai-ruokaa
Aasialaiset ravintolat ovat Bremenissä yleisiä. Thai-ruokia tarjoavat ravintolat, vietnamilaiset ravintolat, kiinalaiset ja intialaiset ovat kaikkein yleisimpiä.

Aasialaiset ravintolat ovat Bremenissä yleisiä. Thai-ruokia tarjoavat ravintolat, vietnamilaiset ravintolat, kiinalaiset ja intialaiset ovat kaikkein yleisimpiä. Valtaosa aasialaisista ruokapaikoista on nykyaikaisia, nopeita ja edullisia ruokapaikkoja, mutta kaupungissa on vähän hienompiakin aasialaisia, jotka usein ovat intialaisia. Myös japanilaiset ravintolat ovat yleensä hienoja ja kalliita, ja niissä ruokailuun voi kulua jopa tuplasti se mitä thai-ravintolassa menee. Aasialaiset ravintolat tarjoavat myös erinomaiset valikoimat kasvisruokia.

Kasvisruoat

Bremenissä on muissa kuin saksalaisissa ravintoloissa melko hyvin tarjolla lihattomia vaihtoehtoja. Salaatit ovat saksalaisissa ravintoloissa ainoa varma kasvisruoka, mutta muiden keittiöiden yhteydessä on sitä enemmän kasvisruokia. Italialaisissa ravintoloissa tietenkin on paljon lihattomia pitsoja, pastoja ja risottoja. Aasialaisissa ravintoloissa on tarjolla tofua, ja etenkin vietnamilaiset ja thaimaalaiset ruoat ovat paitsi edullisia myös erittäin maukkaita. Intialaiset ruoat ovat kalliimpia, mutta niiden joukossa on aina kasvisannoksia melkoinen määrä, joskin tofun sijaan niissä saa parhaiten linssejä ja tuorejuustoa. Sama pätee japanilaisiin ruokiin, joista sushit ovat monasti täysin lihattomia ja joissa voi olla lihattomia nuudeliannoksia. Myös Lähi-idän ja Turkin ruokien joukossa on kasvisvaihtoehtoja, kuten falafelia, mutta ei mitenkään huomattavia määriä.

Varsinaisia kasvisravintoloita Bremenissä ei ole valtavaa määrää ja monet niistä ovat kooltaan pieniä. Happy Cow esittelee kaupungin varsinaisia kasvisravintoloita ja terveyskauppoja.

Hintataso, juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Edullisimmat ateriat löytyvät sellaisten pikaruokapisteiden kuten makkaraa myyvien lisäksi kebab-paikoista ja aasialaisista ravintoloista, etenkin thai- ja vietnamilaisista. Niistä saa aterian koska tahansa 5 eurosta ylöspäin, ja myös olut on monissa aasialaisissa ravintoloissa, makkarakioskeissa ja kebab-paikoissa normaalia edullisempaa. Saksalaisia perinneruokia tarjoavat ravintolat ovat tätä vähän hintavampia, ja näissä edullisimmat pääruoat ovat yleensä makkaroita. Ne maksavat 10 euron hujakoilla lisukkeineen, tätä kalliimpia ovat liharuoat ja kalaruoat, ja muut merenelävät maksavat yleensä eniten, 15–20 euroa pääannokselta. Yleisesti ottaen voi sanoa, että kebab-paikassa tai aasialaisessa kuten vietnamilaisessa aterian ruokajuomineen saa alle 10 eurolla, saksalaisessa perinneravintolassa kuluu helposti 15–25 euroa ja kaikkein hienoimmissa paikoissa aletaan puhua useiden kymmenien eurojen laskusta.

Maksukortit käyvät varsin hyvin hienoissa ravintoloissa, mutta monet kebab-paikat, makkarakojut ja aasialaiset ravintolat eivät ota kortteja vastaan. Monet pienet yritykset hangoittelevat kulujen takia korttimaksuja vastaan, ja näin käteistä on aina hyvä olla matkassa mukana.

Bremenissä on hyvin ravintoloita avoinna noin aamukymmenestä iltakymmeneen. Aasialaiset ravintolat, kebab-paikat ja italialaiset perusravintolat ovat avoinna pitkin päivää. Pitkin päivää ruokia tarjoilevat myös pubimaiset ravintolat, turistien suosimilla alueilla olevat ravintolat ja tietenkin kaikki rautatieasemalla tai ostoskeskuksissa olevat ruokapaikat. Hienommat ravintolat, jotka eivät ole turistien suuressa suosiossa ja jotka sijaitsevat yleensä vanhassakaupungissa, ovat avoinna vain lounaalle ja illalliselle. Tyypillisiä aukioloaikoja tällaisille ravintoloille ovat 11/12–15 ja 18/19–22/23. Syömään ei kannata lähteä liian myöhään, sillä pohjoiseurooppalaiseen tyyliin Bremenissä syödään melko aikaisin, lounasta aletaan tarjota hyvissä ajoin ja monet keittiöt sulkeutuvat klo 22 mennessä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti