Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bremer Philharmoniker (CC License: Attribution-Share Alike 1.0 Generic)
Bremenin filharmoniaorkesteri esiintyy Domsheide-aukion laidalla olevassa upeassa konserttitalossa, Die Glockessa.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Bremen on vireä kulttuurikaupunki, jossa usein esitetään korkeatasoista klassista musiikkia ja oopperaa. Bremen on myös vapaamielinen ja nuorekas kaupunki, jossa on festivaaleja, rock-konsertteja ja vapaamielinen Viertel. Bremenissä on festivaalien lisäksi jonkin verran kansainvälistä kiinnostusta herättäviä tapahtumia, mutta messut saattavat tehdä kaupungista turhan kiireisen. Kulttuurin ja tapahtumien lisäksi Bremenissä on hyvä jalkapallojoukkue, ja sen yöelämä on ympäri vuoden vilkasta ja hinnoiltaan kohtuullista.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

BremenPhilharmoniker eli Bremenin filharmoniaorkesteri esiintyy Domsheide-aukion laidalla olevassa upeassa konserttitalossa, Die Glockessa, jossa on muunkinlaisia konsertteja ja tilaisuuksia. Filharmoniaorkesterin repertuaariin kuuluvat klassisen musiikin konsertit, ooppera ja kamariorkesterimusiikki.

Kauden 175 oopperaesitystä, joissa soittaa myös filharmoniaorkesteri, ovat Theater Bremen -talossa (Goetheplatz 1–3) [kartalla], joka sijaitsee Kunsthalle-museon vieressä, Ostertorviertelissä. Oopperan lisäksi siellä on paljon muunkinlaisia musiikkiesityksiä, ja siellä on myös nykytanssia ja balettia.

Bremenin musiikkivuoden kohokohta on elokuun loppupuolella ja syyskuun alkupuolella pidettävä Musiikkifestivaali. Sen avajaiset pidetään upeasti valaistulla Markplatz-aukiolla, ja festivaalin aikana kuullaan 25 konserttia.

Jazz ja blues

Theaterschiff on teatterilaiva Schnoorin jokirannassa [kartalla], ja se on paikka, jossa perinteisesti voi kuulla jatsia ”Jazz on Board” -konserteissa maanantai-iltaisin klo 21.

Domsheide-aukiolla sijaitsevassa Die Glockessa on perinteisesti soitettu jatsia ainakin silloin tällöin.

Meisenfrei [kartalla] on klubi keskustassa, ja siellä on usein blues-konsertteja ja ajoittain myös perinteistä rock’n’rollia.

Jazzhead-festivaali tuo huhtikuun toiselta viikolta sen viimeiselle jatsia ja muuta vastaavaa musiikkia Bremeniin.

Rock, pop ja muu viihdemusiikki

Bremenissä on paljon baareja, joissa on hyviä keikkoja, ja siellä on tasaisin väliajoin suuria konsertteja, joissa esiintyvät maailmanluokan tähdet.

Eniten baareja, joissa on live-musiikkia ja muuta ohjelmaa, tulee vastaan Ostertorviertelissä. Yksi tunnettu keikkapaikka siellä on Lila Eule [kartalla].

Musical Theater
Musical Theater Bremen on paikka, jossa monien muiden esitysten lisäksi on rokki- ja hevi-konsertteja.

ÖVB-Arena [kartalla] on 14 000 ihmisen sisäkonserttihalli, joka sijaitsee lähellä päärautatieasemaa. Sinne pääsee hyvin raitiovaunulla 6 (Bremen Bürgerpark), ja siellä on muitakin tapahtumia, etenkin messuja ja urheilutapahtumia.

Pier 2 [kartalla] on toinen suurten konserttien pitopaikka. Se sijaitsee hivenen syrjässä, mutta sinne pääsee hyvin esimerkiksi raitiovaunuilla 2, 3 ja 10.

Musical Theater Bremen [kartalla] on paikka, jossa monien muiden esitysten lisäksi on rokki- ja hevi-konsertteja.

Konsertteihin mielivän on hyvä oleskella Bremenissä Breminalen aikaan. Näille heinäkuun puolivälissä pidettäville festivaaleille saapuu 200 000 vierasta kuuntelemaan yli 100:aa bändiä, ja konsertit ovat Weser-joen rannoilla.

Concertboom kertoo lisää etenkin suurista keikoista

Teatteriesitykset ja musikaalit

Saksaa taitavien on hyvä mennä Bremenissä teatteriin, ja siellä onkin melkoinen määrä erilaisia teattereita.

Kaupungin pääteatteri on Theater Bremen [kartalla], ja siellä on paljon muutakin, etenkin musiikkia ja tanssia. Bremenin pääteatterissa on myös paljon esityksiä lapsille ja nuorille.

Bremen Shakespeare Company [kartalla] esittää William Shakespearen näytelmiä. Se sijaitsee jonkin matkan päässä keskustasta, turistien harvoin vierailemassa Neustadtissa.

Kenties paras teatteri turistille on ydinkeskustassa sijaitseva Musical Theater Bremen [kartalla]. Esitykset ovat erittäin viihteellisiä, usein suuria produktioita, ja täällä on esillä paljon esimerkiksi rock- ja pop-oopperoita.

Toinen vähän samanlainen teatteri mutta intiimimpi on Schnoorissa sijaitseva Packhaustheater [kartalla]. Sen esitykset ovat yleensä komediaa ja musikaalia, motolla ”Me nauratamme Bremeniä!”

Elokuva

Elokuvienystävien harmiksi vieraskieliset elokuvat edelleen dubataan saksaksi, ja saksankielentaitoisiltakin niiden seuraaminen vaatii huumoria. Bremenissä on paljon elokuvateattereita, ja rautatieaseman lähellä sijaitseva CinemaxX [kartalla] on niistä paras vierailupaikka. Elokuvien lisäksi siellä esitetään iltaisin jalkapallo-otteluita, ja niitä käyvät seuraamassa Werder Bremeninkin pelaajat.

Urheilu

Bremenin merkittävin urheilujoukkue on Bundesliigassa pelaava Werder Bremen. Sen menestys on 2010-luvulla ollut heikkoa, sillä se on sijoittunut ensimmäisellä sarjatasolla top 10 ulkopuolelle lähes joka vuosi sen edellisen parhaan kauden eli kauden 2007–8 toisen sijan jälkeen. Näin ollen Bremenissä ei nähdä Euroopan-liigojen otteluita, mutta Bundesliigaa pelataan tiiviiseen tahtiin, heinäkuulta joulukuulle ja helmikuulta toukokuulle. Joukkueen otteita seuraa yleensä täysi katsomo eli noin 40 000 ihmistä, ja joukkue pelaa Viertelin rantapuistojen vieressä sijaitsevalla Weser Stadionilla [kartalla]. Stadionin yhteydessä on jalkapallojoukkueesta kertova museo, joka on avoinna ma–su klo 12–18.

Tapahtumat

Bremenissä on tapahtumia ympäri vuoden, ja siellä on myös melkoisesti messuja, joiden ajankohdat ovat huonoja aikoja vierailla Bremenissä.

Pääsiäismarkkinat ovat värikkäät ja vilkkaat, ja pääsiäistä edeltävä viikko on usein jo varsin tunnelmallinen ajankohta vierailulle. Kaupat ovat tosin huonosti avoinna useina päivinä pääsiäisen aikana, mutta markkinat ovat avoinna ja tunnelma katossa.

Joulumarkkinat ovat nekin Bremenissä hyvä vierailuajankohta, ja ne pidetään tyypillisesti marraskuun loppupuolelta jouluun. Etenkin viikonloput ja sunnuntait joulukuussa ovat hyviä aikoja vierailla kaupungissa.

Bremenin suurin tapahtuma on lokakuun kahdella viimeisellä viikolla pidettävä Freimarkt. Se pidetään päärautatieaseman vieressä olevalla Bürgerweide-aukiolla, jonka vieressä myös kaupungin messukeskus sijaitsee.

Messut ovat muutamaa poikkeusta kuten huhtikuun Jazzhead-festivaalia lukuun ottamatta normaalia huonompia ajankohtia vierailla kaupungissa. Tällöin majapaikat ovat yleensä täynnä, etenkin kohtuuhintaisella alueella päärautatieaseman lähistöllä. Eniten messuja on huhti- ja toukokuussa ja syys- ja marraskuussa, mutta niitä on myös parit kesäkuussa ja lokakuussa. Listan kaikista messuista saa messukeskuksen sivuilta.

Eventbrite listaa Bremenin tapahtumia

Ilta- ja yöelämä

Bremenissä on hyvä yöelämä etenkin kesäkauden aikana, ja kaupunki on monipuolinen ja värikäs paikka siirtyä viihteelle. Kaupungin yöelämä on Altstadtin ulkopuolella nuorekasta ja riehakasta, ja Das Viertel on nuorekkaan yöelämän keskus. Toinen varteenotettava ja myös kypsempi illanviettopaikka on vanhankaupungin edustalla joenrantapromenadilla kesäkauden aikana oleva terassialue. Bremenin baareissa voi edelleenkin pääosin tupakoida, parhaiten pienissä baareissa, joissa ei ole ruokatarjoilua.

Altstadt ja Schnoor ovat ydinkeskustassa aivan käypiä, aikuismaisia alueita illanvietolle. Paras maine illanvietolle on Schlachte-joenrantapromenadilla kesäkaudella, jolloin sille ilmestyy valtava määrä terasseja. Rantapromenadia reunustavat myös monenmoiset baarit ja ravintolat, jotka pysyttelevät vilkkaina ympäri vuoden.

Ratskeller (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Marktplatz-aukion tunnetuin ravintola on Ratskeller, joka sijaitsee kaupungintalon kellarissa.

Jokirannan yhteydessä on myös Böttcherstrasse [kartalla], joka ei ole vain yksi katu vaan tunnelmallinen, turistien suosiossa oleva korttelisto. Siellä on hyviä terasseja esimerkiksi kuuluisan Kellopelin alapuolella, ja siellä voi myös maistella oluita Schüttinger-panimoravintolassa, joka alallaan on kaupungin vanhin. Toinen tunnelmallinen illanviettopaikka on Kleiner Ratskeller, josta saa myös tyypillisiä paikallisia ruokia mutta joka suljetaan jo klo 22.

Lähellä tätä aluetta sijaitsee Marktplatz-aukio, jonka ympäristössä on myös hyviä illanviettopaikkoja, eteenkin varttuneelle ja vakavaraiselle väelle. Aukiolla on runsaasti terasseja, jotka kesäkaudella pysyttelevät suosittuina aamusta iltaan. Aukion tunnetuin ravintola on Ratskeller, joka sijaitsee kaupungintalon kellarissa. Täällä on kaupungin laajin viinivalikoima, yli 600 erilaista viiniä, ja täällä on ainakin nähtävänä vanhinta juomakelpoista saksalaista viiniä vuodelta 1635.

Viereisellä Domshof-aukiolla sijaitseva Alex on muistakin kaupungeista kuten Hampurista löytyvä terassiravintola, jonka sisätilat ovat toiminnassa talvellakin. Tämä ei ole kaikkein edullisin paikka syödä ja juoda, mutta suomalaiselle hinnat ovat kohtuullisia ja tämä on yksi tyylikkäimpiä ja näkyvimpiä paikkoja viettää iltaa.

Aivan Altstadtin vieressä, matkalla kohti päärautatieasemaa, sijaitsee Hillmannplatz [kartalla], joka on monipuolinen aukio. Täällä on monenmoista illanviettopaikka normaaleista baareista hienompiin drinkkipaikkoihin ja täällä on myös erilaisia ruokapaikkoja, joista osa on myöhään avoinna.

Das Viertel, joka sijaitsee Altstadtin vieressä, Ostertorsteinweg-kadun varrella ja lähistöllä, on nuorille ja vapaamielisille paras illanviettopaikka. Tämä Ostertor- ja Steintor-kaupunginosista muodostuva alue on nuorekas ja aina mielenkiintoinen alue, jolla on paljon hyviä baareja. Aivan Altstadtin naapurissa oleva Ulrichsplatz [kartalla] tarjoaa melkoisen valikoiman baareja, ja kesällä sen valtaavat terassit. Mitä pidemmälle katua kulkee, sen vapaamielisemmäksi alue muuttuu, ja vastaan tulee kaikenlaisia baareja, klubeja ja myös ruokapaikkoja laidasta laitaan. Tässä Viertel-kaupunginosassa viihtyvä on aivan erilaisissa tunnelmissa kuin muualla kaupungissa, ja koko alue joenrantapuistoineen ja sen vastarannalla olevine hiekkarantoineen on nuorille ja lapsenmielisille ehdoton ykköspaikka koko kaupungissa. Kesäisin Viertelin jokirantapuistot [kartalla] ovat varhaisesta iltapäivästä yömyöhään vilkkaita kesäisin, ja tämä on yksi eläväisimpiä paikkoja kaupungissa kesäilta toisensa jälkeen. Kesäisin paljon ihmisiä suuntaa myös Viertelin baarikadulle nimeltään Up den Höfen [kartalla], jonka varrella on paljon terasseja ja myös muutama ravintola.

Bremenin turismisivut esittelevät kaupungin baareja ja ravintoloita.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Jörg Landsberg /Wikimedia, Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti