Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rathausmarkt-aukio
Rathausmarkt-aukiolla on ympäri vuoden on erilaisia ravintoloita, joissa voi maistella Hampurin tienoon erikoisuuksia, saksalaisia perinneruokia ja nykyään myös muualta maailmasta peräisin olevia ruokia.

Ruoka ja ravintolat

Hampuri on monipuolinen ravintolakaupunki, jossa voi mitä erilaisimmissa paikoissa maistella paitsi paikallisia myös kaikkialta maailmasta peräisin olevia ruokia. Hampuri on saksalaiseen tyyliin myös kaupunki, jossa on pienelläkin matkakassalla mahdollista syödä hyvin, mutta hyvät ravintolat ja varsinaiset pöytiintarjoilupaikat ovat siellä hintavampia kuin monessa muussa Saksan kaupungissa.

Hampurissa on heikonlaisesti hyviä ravintoloita aivan ytimessä, mutta siellä on tasaisesti ravintoloita ja muita ruokapaikkoja kaikissa kaupunginosissa. Schanzenviertel on tunnettu kosmopoliittisista ja myös edullisista ruokapaikoistaan, ja myös St. Paulissa voi syödä kohtuuhinnoin. Jos mielii maistella kaikkein parhaita Hampurin ruokia, on siellä paljon erinomaisia hintavia ravintoloita, joissa tietenkin kalaruoat ja merenelävät ovat suurinta herkkua.

Hampurin parhaat ravintolaseudut

Hampurissa on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja nakkikioskeista Michelin-tähtiä saaneisiin ravintoloihin. Niitä on monessa keskustan paikassa keskitetysti, niin että sopivan ravintolan voi hyvinkin löytää vain menemällä tietylle seudulle ja bongaamalla sieltä mieleisen ruokapaikan.

Parhaita paikkoja ruokailulle Hampurissa ovat Rathausmarkt-aukion tuntuma yhdessä pääostoskatu Mönckebergstrassen kanssa, rautatieaseman vieressä oleva St. George, Landungsbrücken, St. Pauli, Schanzenviertel ja Altonan kalamarkkinat (Fischmarkt), jotka tosin käyvät vain sunnuntaiselle aamiaiselle tai aikaiselle lounaalle.

Rathausmarkt-aukio

Hampurin tienoon erikoisuuksia, saksalaisia perinneruokia ja nykyään myös muualta maailmasta peräisin olevia ruokia voi hyvin maistella Rathausmarkt-aukiolla, jolla ympäri vuoden on erilaisia ravintoloita. Lähes kaikilla on lounastarjouksia ja itse torilla teltat, joissa voi ympäri vuoden syödä mukavasti sisustetussa tilassa. Leudossa Hampurissa ateriointi sujuu päivisin ulkona valtaosan vuodesta, ja niin ruokia kuin oluitakin on mukava maistella perinteisiin asuihin pukeutuneiden tarjoilijoiden kiikuttaessa herkkuja pöytään.

Rathausmarkt-aukio
Paikallisista ruoista kalaruoat ovat erityisen korkeatasoisia, ja niitä on luvassa aina tuoreena. Kuva on Europa Passage -ostoskeskuksen food courtista.

Aterioiden hinnat ovat Rathausmarktilla kaupungin hintavimmasta päästä, mikä on tavallista ydinkeskustan ravintoloille, mutta silti täällä voi syödä tyypillisen saksalaisen aterian juomineen 10–15 eurolla. Aukiolla voi käydä syömässä aamusta iltaan, ja joulumarkkinoiden aikaan joulukuussa siellä on normaaliakin enemmän hienoa vanhanajan tunnelmaa. Itse aukion lisäksi edullisen aterian perässä oleville hyvä paikka on kaupungintaloa vastapäätä olevien torirakennusten [kartalla] yhteydessä olevat ruokapaikat. Niissä voi ottaa kahvin, oluen tai muun juoman, syödä autenttisen thai-aterian 4–8 eurolla ja torinlaidalla on tietenkin myös makkarakoju. Täällä on erityisen hyvä syödä lounasta, ja thaimaalainen piste sulkeutuukin klo 19.30.

Toinen paikka, jossa pääaukion tuntumassa voi syödä kohtuuhinnalla ja ruokansa monenmoisen joukosta valiten, on Europa Passage -ostoskeskuksen yläkerran food court. Täälläkin aasialaiset ruoat ovat kohtuuhintaisia, ja täällä voi syödä muulloin kuin sunnuntaisin niin lounaan kuin illallisenkin, alkaen noin kuudella eurolla.

Ostoskatujen valtaamalla alueella, aivan Rathausmarktin lähellä, on sielläkin jonkin verran ruokapaikkoja, joissa voi syödä vaikka erinomaisena pidettyä makkaraa. Edelcurry (Grosse Bleichen 68) tarjoaa currywurstia, ja tämä minimalistisesti sisustettu kahvila valittiin vuonna 2009 Saksan parhaaksi kahvilaksi.

Rathausstrassella, joka kulkee aukion ohi, on melkoinen valikoima ravintoloita. Café de PariskuvaCafe Paris ] on käypä hintavalle aterialle, ja saman kadun varrelta löytyy espanjalainen ravintola, arabialaisia ruokia loihtiva ravintola ja muitakin ruokapaikkoja.

Myös aukion toisella puolella, matkalla kohti Chilehausia ja vanhaakaupunkia, on jonkin verran ravintoloita, joista osa on tasoltaan ja hinnoiltaan korkeita. Edullisimmasta päästä on Asia Hung (Kleine Johannisstrasse 20), joka on Hampurissa tyypillinen yleisaasialainen ravintola. Sieltä saa muualla harvinaisia indonesialaisia ruokia ja muitakin ruokia, ja edullisimmat annokset, jotka ovat kasvisannoksia, maksavat reilut viisi euroa. Sen vieressä on huippuluokan autenttinen italialainen Osteria I Vigneri, jossa pääruoat maksava alkaen 17 euroa.

Osa ravintoloista Rathausmarktin tienoilla tarjoaa lounastarjouksia (ma–pe noin klo 11–15), ja silloin täällä voi syödä kohtuullisin hinnoin.

Mönckebergstrasse

Mönckebergstrassen varrella ja liepeillä on valtava valikoima erilaisia kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan viikolla lounastarjouksiin mutta jotka illalliselle ovat kenties vähän tylsiä paikkoja.

Ravintoloita on jonkin verran, mutta enemmän salaatteja, voileipiä ja muita kevyitä aterioita tarjoavia kahviloita samoin kuin makkaroita ja hampurilaisia kaupittelevia kioskeja. Parempia lounaspaikkoja ja illallispaikkojakin on kadun ja Rathausmarktin välimaastossa olevan Europa Passagen yläkerran food court. Paikalliset syövät ahkerasti, aamusta iltaa metroaseman vieressä olevalla Mö-GrillissäMö-Grillissä, joka on tasokas ja tyypillinen paikallinen grillikioski.

St. Georg

Jos Mönckebergstrassen varrella nälkä yllättää, on ainakin pienellä matkakassalla liikkeellä olevien ja seikkailunhaluisten parempi suunnata kadun alkupäätä kuin loppupäätä kohti. Mönckebergstrassen alkupäässä on päärautatieasema (Hauptbahnhof), jolla on useita ruokapaikkoja, jotka tosin soveltuvat parhaiten nopealle ja kursailemattomalle aterialle. Siellä on hyvä määrä ruokapaikkoja, joita Saksassa tulee kaikkialla vastaan, eli makkarakojut, kebabpaikat ja aasialaiset ravintolat ovat sen kulinaristisia kulmakiviä. Asema on kuitenkin äärimmäisen vilkas perjantaisin ja etenkin iltapäivisin, ja se kannattaa tällöin ehdottomasti kiertää kaukaa.

St. Georgista löytyy helposti ravintola lähes mistä tahansa, mutta siellä on muutama normaalia parempi ravintolakatu. Jos haluaa syödä autenttisen turkkilaisen aterian, joka voi olla kebab-lautanen tai linssikeitto (mercimek corba) tai sitten valmistettu ateria kuten adana-kebab, on linja-autoaseman ja myös päärautatieaseman vieressä oleva Steindamm [kartalla] siihen yksi kaupungin parhaita katuja. Nimenomaan sen linja-autoaseman viereisessä korttelissa on useita turkkilaisia ravintoloita, joissa voi syödä kohtuuhinnalla ja joissa monissa on pöytiintarjoilu. Paras ravintola Steindammilla on Köz Ocakbasi (Steindamm 6), joka on avoinna aamusta iltaan ja jonka asiakaskunnan muodostavat pääasiassa turkkilaiset.

Toinen katu, jolla on useita ravintoloita, on aseman ohi kulkeva Kirchenallee, ja sen sivukatu, Lange Reihe, on monen ravintolan katu.

Schulterblatt
Schanzessa yksi varmimpia ja suosituimpia paikkoja mennä kesäkauden aikana syömään, on terassien valtaama pätkä Schulterblattia.

Schanzenviertel (Schanze)

Yksi parhaista kaupunginosista keskustan ulkopuolella on Schanzenviertel, jota paikalliset kutsuvat nimellä ”Schanze”. Se on opiskelijoiden ja vaihtoehtoista elämäntyyliä suosivien ihmisten kaupunginosa, ja vaikka se on viime vuosina keskiluokkaistunut, on siellä edelleen vähän samantyylistä tunnelmaa kuin Berliinin itäpuolen kaupunginosissa.

Yksi varmimpia ja suosituimpia paikkoja mennä kesäkauden aikana syömään, on terassien valtaama pätkä [kartalla] Schulterblattia. Tämä Susannenstrassen kulmauksessa oleva leveä jalkakäytävä on melko monipuolinen paikka syödä jotakin, ottaa vain juoma tai nauttia kahvista ja jäätelöstä. Schulterblattilla on ravintoloita muissakin osissa, ja toisella puolella Susannenstrassea on muun muassa portugalilainen ravintola, kreikkalainen ravintola, arabialainen ravintola ja kebabpaikkoja.

Susannenstrasse on ravintoloiltaan luultavasti Schanzen paras katu, ja jos ei oikein tiedä mitä söisi eikä haluaa maksaa ruoasta turhan paljon, kannattaa vain kävellä tätä katua ja tutkia ruokalistoja. Sen varrella on erinomaisia turkkilaisia ravintoloita ja useita aasialaisia ravintoloita, joissa kummassakin on kohtuuhintaiset ruoat. Kadun varrella on esimerkiksi yleisaasialainen Asia Unique (Susannenstrasse 18), jossa ateria maksaa 4–8 €. Erityisen paljon valinnanvaraa on Bartelsstrassen kulmauksen tienoilla, ja myös Bartelsstrassella on erilaisia ravintoloita, kuten huokeahintainen aasialainen, hampurilaispaikka ja pizzeria. Schanzenviertel on paras kaupunginosa myös niille, jotka mielivät syömään intialaisia ruokia, sillä niitä siellä on tarjolla enemmän kuin muualla kaupungissa.

Paljon ravintoloita on myös Susannenstrassen S-bahn-aseman puoleisessa päässä, ja aseman ohi kulkevan Schanzenstrassen varrella on lukuisia varteenotettavia ravintoloita ja ruokapisteitä. Mielenkiintoisia kesäajan terasseja on myös pienen mäen päällä, rautatiekiskojen vieressä, ja siellä puistomaisissa tunnelmissa voi syödä esimerkiksi Braugasthaus Altes Mädchen -perinneravintolassa, joka on takuuvarma paikka hyville ruoille ja oluille talvellakin.

Lucullus
St. Paulissa yksi kokeilemisen arvoinen, legendaarinen nakkikioski on Lucullus.

St. Pauli (Sankt Pauli)

St. Pauli on Reeperbahnin ja sen sivukatujen osalta paikka, josta on helppo löytää ravintola, ja kuten Schanzessakin, täälläkin monet paikat tarjoilevat ruokia myöhään, osa läpi yön.

Reeperbahnin varrella on St. Pauli -metroaseman lähettyvillä paljon erilaisia ruokapaikkoja, ja niitä on jonkin verran Spielbudenplatz-aukion varrella ja sitä vastapäätä itse Reeperbahnilla. Myös tästä eteenpäin, lähellä Reeperbahnin S-bahn-asemaa, on erityisen paljon kebabpaikkoja ja muita vastaavia nopeita ruokia. Yksi kokeilemisen arvoinen, legendaarinen nakkikioski on Lucullus [kartalla], joka on Spielbudenplatzin kulmauksessa, kaikkein hektisimmässä St. Paulin korttelissa.

Hans-Albers-Platz
Juhlatuulella oleville turisteille suunnattuja ravintoloita on St. Paulin eräänlaisen pääaukion, Hans-Albers-Platzin tuntumassa.

Mitä enemmän Reeperbahnin ympäristössä pyörii, sitä enemmän ruokapaikkoja tulee vastaan. Kuten Schanzessakin, täälläkin saksalaiset ruoat ovat kohtalaisen harvinaisia, kebabit, aasialaiset ja muut vähän eksoottisemmat ruoat tavallisimpia. Reeperbahnin varrella on entistä enemmän erilaisia ravintoloita, joiden joukossa on aasialaisiakin. Toinen paikka, jossa on erityisen paljon ravintoloita mutta jotka tosin on suunnattu juhlatuulella oleville turisteille, on St. Paulin eräänlaisen pääaukion, Hans-Albers-Platzin tuntumassa.

Landungsbrücken

Landungsbrücken metroaseman vieressä kulkeva Elben pääpromenadi tunnetaan Landungsbrücken-nimellä, ja se on etenkin kesäaikaan ehdoton paikka syödä mitä erilaisimmissa ruokapaikoissa.

Muualla kaupungissa saksalaiset ruoat ovat kohtalaisen harvinaisia, mutta täälläpäin niitä on hyvin saatavilla ja täällä tietenkin kalaruoat ja merenelävät ovat suurinta herkkua. Tarjonta on kuitenkin lähinnä turisteille ja juhlatuulella oleville paikallisille tai Hampurin ympäristöstä tänne saapuville suunnattua ja monin osin ylihintaista. Tästä huolimatta hyvällä säällä täällä on mukava istua terassilla, nauttia sataman tunnelmasta ja syödä paikallisia mereneläviä tai muita saksalaisia ruokia, kuten makkaroita.

Täällä on oikeaa varsinaista merellistä lomatunnelmaa, ja täällä ruokaillessa pääseekin hyvin kiinni Hampurin olennaisimpiin puoliin. Vaikka läheiselle uudelle alueelle eli HafenCityyn on tullut paljon ravintoloita, joissa paikalliset käyvät etenkin kesällä ja viikonloppuisin syömässä, on se valovuosien päässä Landungsbrückenin autenttisesta Pohjois-Saksan merellisestä tunnelmasta.

Fischauktionshalle, Fischmarkt
Kalamarkkinoilla aamiaiseksi käyvät hyvin kalavoileivät ja muut vastaavat pikkuherkut, ja päärakennuksessa soittaa bändi olutta ja ruokia nauttivalle juhlakansalle.

Fischmarkt

St. Paulin ja Altonan kaupunginosien välimaastossa joka sunnuntai klo 5–9.30 (talvella klo 6–9.30) pidettävät kalamarkkinat (Fischmarkt)kalamarkkinat (Fischmarkt) ovat nousseet instituutioksi eivät vain paikallisten vaan myös kaupungissa vierailevien keskuudessa. Tämä värikäs tapahtuma, joka pidetään reilun kilometrin päässä Landungsbrücken-metroasemalta, on ehdoton vierailupaikka niillekin, jotka eivät halua mitään ostaa. Täällä myydään kalaa mutta myös kaikenlaista muuta elintarvikkeista vaatteisiin ja käyttötavaroihin. Yksi vetonaula täällä ovat lukuisat kioskit, jotka myyvät edullisesti autenttisia paikallisia pikkupurtavia, ja alueella on myös ravintoloita, joissa voi syödä kunnollisen lounaan.

Aamiaiseksi käyvät hyvin kalavoileivät ja muut vastaavat pikkuherkut, ja päärakennuksessa (Fischauktionshalle) soittaa kukonlaulusta lähtien bändi olutta ja ruokia nauttivalle juhlakansalle. Hallin yläkerrassa on ravintoloita, joissa voi reilulla viidellätoista eurolla syödä noutopöydästä kalaruokia niin paljon kuin maha vetää, ja alakerrassa samppanja ja olut virtaavat vuoden jokaisena sunnuntaiaamuna.

Markkinoille voi kävellä Landungsbrücken-metroasemalta, mikä onkin aurinkoisella kelillä suositeltavaa, ja sinne voi tulla myös bussilla numero 111 (pysäkille ”Fischauktionshalle”) tai lauttalinjalla 62.

Elbmeile

Fischmarktin vieressä on niin sanottu Elbmeile, ja se on lähinnä Grosse Elbstrasse -kadun ja sitä jatkavan Neumühlenin [kartalla] varrella. Joenrannalla on kaikenlaisia ravintoloita, joita kokeillessa voi tutustua samalla alueen uraauurtavaan arkkitehtuuriin. Parasta mainetta sen ravintoloista nauttii paikallisen kokkikuuluisuuden alulle panema Das Weisse Haus (Neumühlen 50).

Lisää Hampurin ravintoloista:

TripAdvisor listaa Hampurin ravintoloita

Europa Passage, food court
Ruokansa voi valita monenmoisen joukosta Europa Passage -ostoskeskuksen yläkerran food courtissa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Hampuri on äärimmäisen kosmopoliittinen kaupunki, jossa on totuttu kaikenlaiseen eksoottiseen ja jossa on tästä syystä tarjolla kaikenlaisia ruokia.

Saksalaiset ruoat ovat jääneet taka-alalle, mutta niitä on saatavilla etenkin turistien suosimilta paikoilta, kuten Rathausmarkt-aukiolta ja Landungsbrücken varrelta. Kaikkein helpoimmin löytyviä saksalaisia ruokia ovat makkarat, joiden kuningas täälläpäin on vähän tulinen currywurst, ja kalaa tai merenelävää sisältävät ateriat.

Schanzenviertelissä on erityisen hyvin tarjolla espanjalaisia, kreikkalaisia, portugalilaisia ja ranskalaisia ruokia. Niitä on siellä erityisen hyvin pääasiallisilla ravintolakaduilla, joita ovat Schanzenstrasse, Susannenstrasse ja Schulterblatt.

Binnenalsterin edustalla olevilla kesäisillä festivaaleilla ja markkinoilla on mahdollisuus maistella usein kaikenlaisia ruokia afrikkalaisista paikallisiin, ja Hampurissa on edustettuina kaikenlaisia keittiöitä, joista muualla ei ehkä ole kuultukaan.

Saksalaiset ja pohjoissaksalaiset ruoat

Paikallisista ruoista kalaruoat ovat erityisen korkeatasoisia, ja niitä on luvassa aina tuoreena. Kalat mieluusti grillataan tai paistetaan, ja muutenkin grillissä ja paistamalla valmistetaan paikallisia paistiperunoita ja monia muita herkkuja.

Loimutulella grillattua lohta
Kalat mieluusti grillataan tai paistetaan, ja muutenkin grillissä ja paistamalla valmistetaan paikallisia paistiperunoita ja monia muita herkkuja.

Keitoista mitä tahansa sisältävä Aalsuppe on esimerkki paikallisista ruoista, ja tyypillisiä paikallisia ruokia on myös Birnen, Bohnen und Speck eli muhennos, jossa on papuja, päärynää ja pekonia.

Tyypillisiä etenkin ydinkeskustassa ovat fuusioruoat, joissa paikallisia ruokia yhdistellään muualta Saksasta, Euroopasta tai maailmalta tuleviin ruokiin. Ne ovat hintavia mutta äärimmäisen tasokkaita ja koko Europan kulinarististen trendien johtavia tähtiä.

Aasialaiset ruoat

Kalaruoat ovat suosittuja Hampurissa, ja myös trendikäs sushi on täällä muiden japanilaisten ruokien kanssa hyvin tarjolla. Japanilaisia ja aasialaisia ravintoloita on jonkin verran ydinkeskustassa, mutta erityisen hyvin niitä on Reeperbahnin varrella ja liepeillä ja Schanzenviertelissä, jossa Susannenstrassella ja Schulterblattilla on useitakin aasialaisia ravintoloita.

Erityisen monipuolinen aasialainen ravintola on Schanzenviertelin pääpaikoilla sijaitseva Bok (Schulterblatt 3), jossa on tarjolla japanilaisten ruokien lisäksi thaimaalaisia ja vietnamilaisia ruokia.

Turkkilaiset ruoat ja muut Lähi-idästä peräisin olevat ruoat

Kebab on Hampurissa tasokasta ja hyvin saatavilla, ja kebab-ravintoloista saa muitakin ruokia, jotka usein ovat täällä autenttisempia kuin monessa muussa paikassa.

Erityisen autenttisia turkkilaisia ravintoloita on luvassa Schanzenviertelissä, missä myös on muualtakin kaupungista löydettäviä syyrialaisia ja muita Lähi-idän ruokia tarjoavia ravintoloita. Erinomaisia turkkilaisia ravintoloita voi parhaiten löytää Susannenstrassen varrelta Schanzesta, missä etenkin Pamukkale numerossa 34–35 on korkeatasoinen turkkilainen ravintola.

Toinen, keskeisempi pääkallopaikka turkkilaisille ruoille on St. Georgen Steindamm, joka on rautatieaseman ja linja-autoaseman vieressä.

Intialaiset ruoat

Intialaiset ruoat ovat nekin varsin yleisiä Hampurissa, ja niitäkin on hyvin tarjolla Schanzenviertelissä, etenkin Susannenstrassen varrella. Intialaiset ja pakistanilaiset ravintolat Hampurissa ovat varsin autenttisia, ja mikäli erehtyy sanomaan, että haluaa ruokansa tulisena, tarjotaan se sitten todella tulisena.

Aasialaistyylinen tofu-annos
Kasvisruokailijoille varmin valinta on aasialainen ravintola, ja niissä Hampurissa on kohtuuhintaiset, tasokkaat ja autenttiset ruoat.

Kasvisruoat

Kasvisruokailijat tulevat Hampurissa hyvin toimeen. Kasvisruokia on mahdollista saada kaikkialta kaupungista, ja esimerkiksi Rathausmarktin tuntumassa on lukuisia mahdollisuuksia.

Varmin valinta on aina aasialainen ravintola, ja niissä Hampurissa on kohtuuhintaiset, tasokkaat ja autenttiset ruoat. Rathausmarktin vieressä olevassa Europa Passage -ostoskeskuksessa on sen yläkerran food courtilla aasialaisia pisteitä kuten muitakin ruokia, jotka sopivat lihaa vältteleville. Samoin läheisessä St. Georgessa on lukuisia kasvisannoksia tarjoavia ravintoloita, joita on myös päärautatieaseman monien ruokapisteiden joukossa.

Hampurissa on kymmeniä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joista Schanzenviertelissä, aivan Schulterblattin kulmauksen takana oleva Mamalicious (Max-Brauer -Allee 277) soveltuu vegaaneillekin. Schanzenviertel onkin paras paikka kasvissyöjälle tai vegaanillekin lähteä katsomaan mitä haluaisi syödä. Etenkin Susannenstrassella ja Schulterblattilla on paljon kasvisruokia tarjoavia paikkoja, ja niiden joukosta kaikkein nirsoimmatkin löytävät jotakin suuhun pantavaa.

Salaatit ja joskus muutkin kasvisruoat kuuluvat usein saksalaistyylisten ravintoloiden ruokiin, ja kaupungissa on melkoisesti falafelia ja aasialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita, joissa kasvissyöjät ovat kuin kotonaan. Aasialaisia ravintoloita, jotka tarjoavat tofua ja joskus muitakin kasvisruokia, on esimerkiksi Rathausmarktin tuntumassa useita.

Kattavan kuvan kaupungin kasvisruokatarjonnasta saa Happy Cow -sivuilta.

Hintataso

Hampurin ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen hintataso on Saksan korkeimpia, ja siellä on kalliimpaa ruokailla kuin Berliinissä. Aterioiden hinnat ovat kohtuullisimmillaan kebab-paikoissa ja aasialaisissa ravintoloissa sekä lounasajalla ma–pe noin klo 11–15, jolloin aterioita saa ympäri kaupunkia normaalia edullisemmin.

Hinnasto ravintolan terassilla
Lounasajalla ma–pe noin klo 11–15 aterioita saa ympäri kaupunkia normaalia edullisemmin.

Ruokajuoma on miltei poikkeuksetta maksullinen ja kohottaa aterian hintaa vähintään eurolla parilla, mutta ruokajuomaa ei painosteta missään ottamaan eikä sellaista ole välttämätöntä ottaakaan. Hanavettä voi myös pyytää maksutta miltei missä tahansa ruokapaikassa. Aterioiden kokonaishintaa kotimaahan nähden laskevat myös kohtuuhintaiset alkoholipitoiset ruokajuomat, ja oluen voi edullisimmista ravintoloita saada alkaen parilla eurolla.

Lounaan saa paikasta riippuen 5–15 eurolla, ja yleisesti ottaen aasialaisissa ravintoloissa kasvislounas voi maksaa vain 5–6 euroa mutta liikeihmisille suunnatuissa hienoissa ravintoloissa yli 10 €. Kebab-paikoissa kebab- tai falafel-lautanen maksaa 6–10 euroa. Susannenstrassen varrella olevat korkeatasoiset kebab-paikat pyytävät annoksistaan enemmän, Schulterblattin ja Schanzenstrassen kebab-pisteet vähemmän, mutta yleensä kalliimpi hinta tarkoittaa puhtaampaa lihaa, tuoreempia aineksia ja suurempaa annosta. Kebab on tietenkin edullisempaa kojusta kuin ravintolasta ostettuna, mutta ravintoloiden ruoat ovat yleensä korkeampaa tasoa.

Juomarahat

Hampurissa ei ole tapana jättää juomarahaa, eikä sitä myöskään odoteta kenenkään jättävän. Hienoissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, hyvästä palvelusta voi tietenkin summaa pyöristä vaikka seuraavaan kymmeneen euroon, mutta yleensä tarjoilupalkkio on jo lisätty hintaan.

Ruokailuajat

Ruokailuaikojen puolesta Hampuri on rento paikka, jossa ihmiset syövät ja juovat milloin tahansa ja miltei missä tahansa.

Aamiaista aletaan tarjota heti auringon noustua, lounaspaikat heräilevät henkiin kymmenen jälkeen ja jotkin lounaspaikat tarjoavat edullisia lounaita klo 17 asti.

Illallista voi hyvin syödä alkuillasta, mutta monet keittiöt ovat avoinna 23 asti, toiset kuten kebabpaikat myöhempäänkin. Etenkin Reeperbahnin tienoilla ja Schanzenviertelissä on yölläkin avoinna olevia ruokapaikkoja, ja varsinkin Schanzenstrasse ja Schulterblatt ovat hyviä paikkoja ruokailla pikkutunneillakin. Sama pätee St. Georgeen, jonka Steindammin turkkilaiset ravintolat ovat öisinkin avoinna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti