Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dusseldorf
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Altstadt Berger Strasse-kadulla
Berger Strasse on vanhankaupungin parhaita ravintolakatuja. Sen varrella on mm. pieni saksalaisia ruokia tarjoava ravintola Altstadt.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Düsseldorfista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Düsseldorfin parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen aamuvarhaisesta yömyöhään ei ole ongelma kaupungin ydinkeskustassa, eikä muualtakaan kaupungista puutu hyviä ruokapaikkoja. Pelkästään Altstadt-vanhankaupungin kaduilla on satoja ravintoloita, jotka tarjoavat kaikki varsin kelvollisia ruokia. Pääasiassa kaupungin ravintoloissa on varsin kohtuullinen hintataso, mutta siellä on tietenkin hienoja kalliita ravintoloita samoin kuin vaihtoehtoja niille, jotka eivät halua sijoittaa suuria rahoja ruokailuun.

Altstadt eli "maailman pisin baaritiski" on oiva paikka löytää ravintola mille tahansa aterialle. Lounasaikaan sen kaduilla on harvakseltaan auki olevia oluttupia ja ravintoloita, jotka illalliseen mennessä kyllä heräävät henkiin. Lounasaikaan vaikkapa Burgplatz-aukiolla on useita vaihtoehtoja, muun muassa thairuokia tarjoava ravintola, josta lounaan ruokajuomineen saa noin 7 eurolla. Sitä vastapäätä on tyypillisiä saksalaisia ruokia kuten makkaroita tarjoava ravintola, jossa lounas maksaa pari euroa enemmän. Tällä alueella on varsin hyvä määrä ravintoloita, joiden määrä moninkertaistuu kesäkautena (huhtikuusta lokakuulle), jolloin Reinjoen rannalle tulee juuri Burgplatzin tienoille paljon ihmisiä syömään etenkin kalaruokia ja tyypillisiä saksalaisia ruokia. Terassit pidetään avoimena ympäri vuoden, ja niissä on lämmittimiä. Niinpä kohtalaisen hyvillä ilmoilla kannattaa mihin vuodenaikaan tahansa katsastaa Rheinuferpromenade-rantakadun tarjonta, joka tietenkin on hivenen ylihintaista ja turistivoittoista mutta kovan kilpailun takia suhteellisen kohtuuhintaista ja aina tunnelmallista.

Vanhankaupungin kadut ovat baareja täynnä, mutta siellä on Burgplatzin ja joenrannan lisäksi muitakin paikkoja, joissa on ravintolakeskittymiä. Kaupungin kuuluisimpia katuja on Schneider-Wibbel-Gasse, kuja, jonka varrella on etenkin espanjalaisia ja muita vähän eksoottisempia ruokia tarjoavia ravintoloita. Ne ovat korkeatasoisia ja varsin hintavia, mutta ruoat ovat erittäin hyviä ja palvelu pelaa monella eri kielellä.

Muualla Altstadtissa huomionarvoisia ruokapaikkoja ovat oluttuvat (Brauerei), jotka tumman Altbier-oluen lisäksi tarjoavat hyviä, kohtuuhintaisia ruokia. Jos haluaa maistella ruokia ja juomia Altbierin alkulähteillä, on vuonna 1838 avattu Im Goldenen Kessel -oluttupa (Brauerei Schumacher) (Bolkerstrasse 44) siihen ainoa oikea valinta. Tämä iltaisin yleensä melko tukossa oleva valtava ravintola myy kohtuuhinnalla (9-12 euroa) pääruokia, joihin kuuluu nimenomaan tyypillisiä saksalaisia oluttuvassa nautittavia ruokia, kuten makkaroita. Tunnelmaa täällä riittää, mutta pian iltakuuden jälkeen siellä on tungosta ja pöytää voi joutua vähän aikaa odottelemaan tai ainakin etsimään. Schumacherilla on toinenkin piste kaupungin uudella puolella eli Stadtmitte-osassa, melko lähellä rautatieasemaa (Oststrasse 123).

Vanhassakaupungissa on muitakin oluttupia, joissa syöminen on miellyttävä kokemus. Brauerei Im Füchschen (Ratinger Strasse 28) on sekin hyvä oluttupa, jossa etenkin suursyömäreille tarkoitettu Schweinshaxe eli suuri kimpale sianlihaa on hyvä ateria huuhtoa tumman Altbierin kanssa alas. Muita varteenotettavia oluttupia vanhassakaupungissa ovat Brauerei Kürzer (Kurze Strasse 18-20), Zum Schlüssel (Bolkerstrasse 43) ja Zum Uerige (Berger Strasse 1).

Carlsplatz- ja Marktplatz-aukioiden välissä kulkeva Berger Strasse on vanhankaupungin parhaita ravintolakatuja. Sen varrella on Uerige-oluttuvan lisäksi pieni saksalaisia ruokia tarjoava Altstadt (Berger Strasse 17). Sen varrelta saa kuitenkin myös libanonilaisia ruokia Libanon Express -ravintolasta (Berger Strasse 19-21) ja erinomaisia kalaruokia valtavasta Fischhaus-ravintolasta (Berger Strasse 3-7).

Muualla kaupungissa Hauptbahnhof-päärautatieaseman edustalla on melkoinen valikoima etenkin kebabravintoloita ja muita ravintoloita ja pisteitä, joissa usein ruoan saa nopeasti ja huokealla hinnalla eteensä. Pelkästään rautatieaseman edustalla olevalla Konrad-Adenauer-Platz-aukiolla on useita kebabpaikkoja, mutta parhaat niistä sijaitsevat Worringer Strassen lopussa, aivan linja-autoaseman laiturien edessä. Hyviä autenttisia kebabravintoloita ovat muun muassa Saray (Worringer Strasse 103) ja Hünkar (Worringer Strasse 109).

Päärautatieaseman välittömässä läheisyydessä on alue, joka tunnetaan japanilaisena kaupunginosana (Japanisches Viertel). Siellä Immermannstrasse-valtakadulla ja sen lähi- ja sivukaduilla on runsaasti japanilaisia ruokia kuten sushia ja nuudeliannoksia tarjoavia ravintoloita. Okinii (Immermannstrasse 35) ja Kushi-Tei (Immermannstrasse 38) ovat esimerkiksi hyviä japanilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Kaupungin trendikkäin illanviettopaikka on joidenkuiden mielestä Altstadtin sijaan Medienhafen eli Hafen-kaupunginosassa, kaikkialle näkyvän Rheinturm-tornin alapuolella oleva alue, jossa sen nimen mukaisesti on paljon media-alan yrityksiä. Täällä etenkin Neuer Zollhof -katu, jonka varrella sijaitsevat Frank Gehryn suunnittelemat erikoiset toimistotalot, on hyvä paikka mille tahansa aterialle aamiaisesta illalliseen. Samalla alueella kahviloita, baareja ja ravintoloita on melkoisesti myös Erftstrasse-, Wupperstrasse-, Stromstrasse- ja Hammer Strasse -kaduilla. Täällä on tarjolla kaikenlaisia ruokia täysin uusissa kortteleissa, jotka eivät kaikkia viehätä läheskään yhtä paljon kuin Altstadtin vanhat korttelit. Medienhafeniin pääsee reilussa vartissa kävellen pitkin joenrantaa vanhastakaupungista tai sitten vaikkapa raitiovaunuilla 704 ja 709 Stadttor-pysäkille tai raitiovaunulla 708 Franziusstrasse-pysäkille.

TripAdvisor-sivuston käyttäjien vinkkejä Düsseldorfin ravintolaelämään.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Düsseldorf on kansainvälinen ja kosmopoliittinen kaupunki, jossa on mahdollista syödä monesta eri maailmankolkasta tulevia ruokia, yleensä varsin autenttisesti laitettuna ja kohtuuhinnalla. Saksalaiset tyypilliset ruoat makkaroiden johdolla ovat monen ruokalistalla kaupunkiin matkustaessa. Niitä on hyvin ja erittäin hyvään hintaan tarjolla etenkin Brauerei-oluttuvissa mutta myös monissa muissa ravintoloissa, joita on ympäri vanhankaupungin ja jonkin verran muuallakin kaupungissa.

Makkara, perunoita ja hapankaalisalaattia
Bratwurst ja muut makkarat ovat hyviä, ja ne tarjotaan usein perunamuusin tai hapankaalisalaatin kanssa.

Yksi tyypillinen paikallinen ruoka on Rheinischer Sauerbraten, joka on naudan- ja joskus hevosenlihaa marinoituna muutaman päivän etikkaan ja mausteisiin ja joka tarjotaan lihakastikkeen ja rusinoiden kera. Paikallisista kalaruoista hyvä esimerkki on Muscheln Rheinischer Art eli simpukoita, joita syödään etenkin talvella. Bratwurst ja muut makkarat ovat hyviä, ja ne tarjotaan usein perunamuusin tai hapankaalisalaatin kanssa. Paljon on tarjolla etenkin Medienhafenissa ja muissa kuin perinteisissä oluttuvissa fuusioruokia, joissa paikallisia aineksia ja annoksia on yhdistelty muualta tuleviin ruokiin, yleensä hyvin onnistuneesti.

Muualta tulevista ruoista aasialaiset ruoat ovat thairuokien johdolla hyviä ja edullisia, ja aasialaista ravintoloista löytyy usein aterioita myös kasvissyöjille. Sushia ja muita japanilaisia ruokia on tarjolla melkoisesti paitsi rautatieaseman edessä sijaitsevissa japanilaiskortteleissa myös muualla keskustan alueella.

Turkkilaiset ovat jo pitkään olleet suurin maahanmuuttajaryhmä Düsseldorfissa, ja tämä näkyy etenkin sen ravintoloissa. Altstadtissakin on kebabpaikkoja, jotka ovat varsin kohtuuhintaisia ja osa niistä autenttisiakin ruokapaikkoja, mutta parhaimmat niistä ovat rautatieaseman lähistöllä. Etenkin Worringer Strassen loppupäässä olevissa turkkilaisissa ravintoloissa kaikki on kuin Turkissa ikään leipää myöten. Ateriat ovat edullisia (alle 8 eurolla saa suuren annoksen ruokajuomineen), ja näissä ravintoloissa on usein myös falafeleja kasvissyöjille. Myös jälkiruoat kuten baklava ja turkkilainen tee ovat täällä erinomaisia.

Muista ruoista espanjalaiset, italialaiset ja muut Välimeren alueen ruoat ovat hyvin yleisiä ja tasoltaan erinomaisia kaupungissa. Espanjalaiset ja italialaiset ravintolat ovat järjestään korkeatasoisia ja etenkin vanhassakaupungissa ja Carlstadtissa kalliita ateriointipaikkoja, joissa onnistunut ateriointikokemus on itsestäänselvyys. Etenkin Schneider-Wibbel-Gasse-kujan varrella ja lähellä olevat espanjalaiset ja muut eteläeurooppalaiset ravintolat tarjoavat autenttisen kokemuksen, jossa on kuin etelämaissa syömässä ja jossa ruoat, juomat ja palvelu ovat moitteettomia.

Kasvissyöjät pärjäävät Düsseldorfissa melko hyvin. Happy Cow -sivusto listaa sivuillaan kasvissyöjille soveltuvia ruokapaikkoja.

Hintataso

Düsseldorfissa aterioiden hinta-laatusuhde on kohdallaan, ja siellä saa lähes aina rahoilleen vastineen. Edullisimmissa ravintoloissa kuten aasialaisissa ja kebabpaikoissa ateriat maksavat ruokajuomineen 6-10 euroa. Makkarat ja muut saksalaistyyliset ruoat oluttuvissa ja muissa ravintoloissa maksavat 8-12 euroa, joskin näitä edullisempia pikkuruokia on etenkin oluttuvissa tarjolla. Hienoissa ravintoloissa kuten espanjalaisissa tapaspaikoissa ja kalaruokaravintoloissa hinnat ovat suhteellisen korkeita, 15-30 euroa syöjää kohti, mutta ruoat ja juomat ovat näissä korkeatasoisia.

Edullisinta kaupungissa syöminen on lounasaikaan, joka on maanantaista perjantaihin noin klo 11-15.00. Tällöin monessa paikassa on mahdollista maistella illallisella kalliita ruokia huomattavasti normaalia edullisemmin ja rajallisemmin valikoimin, niin että lounaan yleensä saa Medienhafenistakin 6-10 eurolla.

Tippikulttuuri

Düsseldorfissa kuten muuallakaan Saksassa ei ole mitään tiukkaa juomarahakulttuuria. Tippiä ei automaattisesti odoteta, mutta jos palvelu on oikeasti hyvää, siitä on kohteliasta jättää 5-10%:n tippi. Laskun summan voi vaikka pyöristää seuraavaan euroon tai kymmeneen euroon. Tippiä ei jätetä pöydälle, vaan tarjoilijalle ilmoitetaan tipillä korotettu laskun loppusumma, jonka hän sitten veloittaa.

Ruokailuajat

Kansainvälisessä ja suvaitsevaisessa Düsseldorfissa kaikki syövät silloin kun haluavat, eikä siellä ole viikon lounasaikaa lukuun ottamatta mitään tarkkoja ruokailuaikoja. Lounastarjouksia on eniten ma-pe klo 11-15.00, ja illallista syödään monessa paikassa jo iltakuuden jälkeen. Jotkut syövät myöhäänkin, ja ruokia saa niin halutessaan aina pikkutunneille asti. Monet kebabpaikat rautatieaseman ympäristössä ovat avoinna myöhään, osa ympäri vuorokauden. Altstadt-vanhakaupunki on lounasaikaan Burgplatzin ympäristöä lukuun ottamatta aika hiljaista seutua, mutta se herää henkiin illalla. Varsinainen toiminta pääsee siellä käyntiin toimistojen sulkeuduttua, noin klo 16.00 alkaen, ja jatkuu aina puoleenyöhön tai sitä myöhempäänkin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti