Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi Römerberg-aukiolla
Vaikka hinnat vanhankaupungin keskusaukiolla eli Römerbergillä ovat hivenen muuta keskustaa korkeampia, on siellä mieleenpainuvia ravintoloita, joissa kannattaa ainakin kerran käydä.

Ruoka ja ravintolat

Frankfurt on ruokiensa puolesta monipuolinen ja tasokas kaupunki, jossa voi syödä laajalla hintahaitarilla. Tarjolla on tietenkin saksalaisia ruokia makkaroista perinneruokiin, ja niitä tulee vastaan siellä täällä. Eri puolilta Eurooppaa ja etenkin Välimeren alueelta peräisin olevat ruoat ovat suosittuja, ja Frankfurtissa on paljon täysin autenttisia italialaisia ja muitakin Välimeren alueen ruokia tarjoavia ravintoloita. Turkkilaiset kuten myös marokkolaiset ovat asustelleet Frankfurtissa pidempään kuin monessa muussa Keski-Euroopan kaupungissa, ja näin siellä on hyvä tilaisuus maistella etenkin turkkilaistyylisiä kebabeja. Aasialaiset ruoat ovat thaimaalaisten, korealaisten, intialaisten ja vietnamilaisten johdolla siellä erinomaisia ja hyvin tarjolla.

Ravintoloita on melkoinen määrä ytimessä ostospaikkojen ja vanhankaupungin ympäristössä, ja niitä on myös erinomainen valikoima rautatieaseman lähistöllä, etenkin Münchener Strassella ja sen sivukaduilla. Ruokien hinnat ovat Frankfurtissa viime vuosina nousseet, ja sinne suuntaavan kannattaa varautua siihen, että ruokiin kuluu lähes yhtä paljon tai joissain tapauksissa enemmänkin kuin Helsingissä. Niille, jotka haluavat syödä myöhään tai yölläkin, Frankfurt on paikka, jossa ruokia on aina tarjolla.

Frankfurtin parhaat ravintolaseudut

Frankfurtissa on useita alueita, joilla on normaalia enemmän ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, kuten grillikioskeja, deli-tyylisiä kahviloita ja pikaruokapisteitä. Parhaat tienoot pääpaikoilta löytää nopeasti ainakin kohtalaisen hyvä ravintola ovat ydinkeskustan ostoskatujen liepeillä olevat tienoot, vanhankaupungin jotkin osat ja sen vieressä oleva kauppahallin tienoo. Lähellä rautatieasemaa on muutama katu, joilla on erinomaisia ja ydintä edullisempia ravintoloita. Joen toisella puolella oleva Sachsenhausen on paikka, jossa on melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, ja siellä sijaitsevat monet kaupungin arvostetuimmat ravintolat.

Ydinkeskusta

Frankfurtin pääasiallinen korkeatasoinen ravintolakatu on An der Hauptwache -aukiolta Alte Operille eli vanhalle oopperatalolle kulkeva Grosse Bockenheimer Strasse, jonka paikalliset tuntevat nimellä Fressgass ("Mässykuja") [kartalla]. Kadun varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat niin saksalaisia kuin muualtakin tulevia ruokia. Sen varrella on myös grillikioskeja ja nykyään myös deli-tyylisiä kahviloita, jotka tarjoavat italialaistyylisiä ja muunkinlaisia ruokia. Monet paikat ovat kalliita ja nykyään entistä hienompia, mutta ruokien taso on korkea ja niitä voi syödä lämmitetyillä terasseilla talvellakin. Hyvä ajankohta syödä täällä ja monilla lähikaduilla on lounasaika (Mittagstisch) viikolla noin klo 11–15, jolloin tarjolla on edullisia lounaskokonaisuuksia. Kadun varrella tai edes lähellä sitä ei ole ravintoloita, jotka kuuluisivat kaupungin arvostetuimpiin, mutta esimerkiksi Schlemmermeyer numerossa 23 on paikka, josta saa hyvätasoisia aterioita ilman pitkää odottelua.

Kleinmarkthalle
Kleinmarkthalle lähellä vanhankaupungin pääaukiota on paitsi erinomainen paikka hankkia elintarvikkeita ja herkkuja myös syödä mitä erilaisimpia ruokia.

Lähikaduista pörssitalon ohi kulkeva pitkä kävelykatu eli Schillerstrasse on katu, jolla on mukava istahtaa terassille, joko aterialle tai vain juomalle. Jos sen varrella mielii normaalia parempia ruokia, on Aroydee [kartalla] yksi kaupungin arvostetuimpia thaimaalaisia ravintoloita. Se ei ole aivan kadun varrella, vaan sen loppupäässä olevan tornin hallitsemalla aukiolla, jolla on paljon talvellakin toiminnassa olevia terasseja.

Muuallakin keskustassa, kuten Zeil-kävelykadun liepeillä ja Altstadt-vanhankaupungin alueella etenkin Römerbergf-aukion laitamilla, on paljon erilaisia ruokapaikkoja, ja niiden joukosta löytyy kaikenlaista. Zeil lähi- ja poikkikatuineen on oivaa maastoa pikaruoille ja kahviloissa tarjottaville edullisille voileiville ja muille, aamiaiseksikin kelpaaville ruoille. Kannattaa tarkistaa myös ostoskeskusten kuten MyZeilin tarjonta, sillä niissä on vähän normaalia parempia ruokia, etenkin aasialaisia ja paikallisia.

Vanhankaupungin (Altstadt) keskusaukio eli Römerberg on tietenkin turistien suosiossa olevaa ruokailualuetta, ja vaikka hinnat siellä ovat hivenen muuta keskustaa korkeampia, on siellä mieleenpainuvia ravintoloita, joissa kannattaa ainakin kerran käydä. Yksi ravintola, joka on vähän normaalia pidetympi, on wieninleikkeitä ja muita keskieurooppalaisia ruokia tarjoava Schwarzer Stern.

Lähellä vanhankaupungin pääaukiota mutta tunnelmaltaan erilaisella paikalla sijaitseva Kleinmarkthalle (Hasengasse 7) [kartalla] on paitsi erinomainen paikka hankkia elintarvikkeita ja herkkuja myös syödä mitä erilaisimpia ruokia (ma–pe klo 8–18 ja la klo 8–16). Sen ympäristössä on paljon mitä erilaisimpia ravintoloita aasialaisista paikallisiin, ja niitä kannattaa ruokailuaikoihin katsella. Esimerkiksi MyWok (Ziegelgasse 5) on kohtalainen aasialaisia ja etenkin thaimaalaisia ruokia tarjoava edullinen perusravintola. Sieltä kasvissyöjät saavat tofua sisältäviä annoksia, ja siellä selviää niin lounaasta kuin illallisestakin 5–8 eurolla. Jos kuitenkin haluaa sijoittaa enemmän korkeatasoisiin ruokiin, jotka kuuluvat kaupungin pidetyimpiin, kannattaa suunnata kalaruokiin erikoistuneeseen ravintolaan nimeltään Fisch Franke (Domstrasse 9)

Aivan Hauptwache-aseman lähellä sijaitseva Weissadlergasse on hyvä paikka aterialle, kahville tai drinkille. Täällä on paljon kaikenlaista varsinkin nuorille ja pienellä matkakassalla liikkeellä oleville mutta etenkin kahviloita myös vaativaan makuun. Hyvä meksikolainen, vain klo 16 alkaen avoinna oleva baari-ravintola on Tequila (Weissadlergasse 5–7). Kadun varrella on myös korkeatasoisia ravintoloita, ja koko kaupungin pidetyimpiin kuuluvat numerossa 2 oleva, välimerellisiä ruokia tarjoava Medici ja numerossa 15 oleva, keskieurooppalaisia herkkuja tarjoava Salzkammer.

Munchener Strasse
Bahnhofviertel-alueella oleva Münchener Strasse on erinomainen katu turkkilaisille, aasialaisille ja monille muillekin vähän eksoottisemmille ruoille.

Bahnhofsviertel – rautatieaseman ja Eurotowerin välimaastossa oleva korttelisto

Erinomainen katu turkkilaisille ja monille muillekin vähän eksoottisemmille ruoille on Bahnhofviertel-alueella oleva Münchener Strasse [kartalla], jonka autenttiset kebab-paikat vievät hetkeksi kuin kaukomaille ruokailemaan. Niihin kuuluu Bayram, joka on saanut käsittämättömän huonoja arvosteluja mutta jonka kebabia eri puolilla maailmaa maistelleet heti tietävät olevan normaalia parempi kebabravintola. Sen vieressä on parikin edullista, itsepalvelumenetelmällä toimivaa kalaravintolaa, ja niistä esimerkiksi Istanbul Fisch Grill numerossa 27 on paikka, jossa lompakko ei turhaan aterian takia kevene.

Münchener Strassen varrella on jonkin verran myös aasialaisia ravintoloita, ja lisää niitä on monien sivukatujen varrella. Korealaiset ja intialaiset ravintolat ovat Frankfurtissa erityisen hyviä, ja monissa niistä on edullista ruokailla niin lounaalla kuin illallisellakin. Varteenotettaviin aasialaisiin ravintoloihin, joissa ruokailevat nimenomaan aasialaiset itse, kuuluu esimerkiksi Magic Wok (Moselstrasse 25), joka on erikoistunut autenttisiin kiinalaisin ruokiin. Thaimaalaisia ruokia voi syödä esimerkiksi Thai Funissa (Elbestrasse 15), korealaisia Seoulfoodissa (Weserstrasse 17) ja intialaisia EatDOORissa (Kaiserstrasse 55), mistä kasvissyöjätkin helposti löytävät kelvollista syötävää.

Kaiserstrassen varrella olevat ravintolat ovat kaupungin edullisimpia paikkoja saada mahansa täyteen viikolla lounasaikaan. Sen varrella voi syödä lounaan jopa alle neljällä eurolla.

Sachsenhausen – viinitupia ja muita ravintoloita joen toisella puolella

Sachsenhausen joen toisella puolella on paikka, jossa on paljon omenaviinien tarjoamiseen keskittyneitä ravintoloita, mutta melkoinen määrä muitakin ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Niissä on paljon tarjolla kohtuuhintaisia paikallisia ruokia, mutta nykyisin sieltä saa mitä tahansa.

Viinituvat ovat avoinna vain alkuillasta (yleensä klo 16–17 lähtien), ja niitä sieltä on helppo bongailla. Suurin ja helpoimmin lähestyttävä keskittymä ravintoloita on Schweizer Platz -aukion ja metroaseman [kartalla] tuntumassa, ja siltä lähtevät kadut ovat ravintolaa etsiville otollista maastoa. Hyvä katu esimerkiksi on joelta aukiolle kulkeva Schweizer Strasse, jonka ravintoloista Erbgut on monipuolinen pubiruokia tarjoava trendikäs moderni ravintola.

Katu jatkuu aukion jälkeenkin, ravintoloita on melkoinen määrä ja niiden joukossa on esimerkiksi tyypillisiä paikallisia ruokia tarjoava Zum Gemalten Haus numerossa 67. Sen vieressä on yksi kaupungin pidetyimpiä viinitupia, Wagner numerossa 71, ja toisin kuin valtaosa viinituvista, se on klo 11 alkaen avoinna koko päivän.

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Frankfurtin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Äärimmäisen kosmopoliittisessa Frankfurtissa, jossa neljänneksellä kaupungin asukkaista ei ole edes Saksan passia, on tietenkin tarjolla valtava määrä kaikenlaisia ruokia, paikallisista aina kaikkein ihmeellisimpiin fuusioaterioihin. Erityisen hyvin Frankfurtista saa saksalaisten ruokien lisäksi nykyisin italialaisia, espanjalaisia, Lähi-idän ja aasialaisia ruokia, joista korealaiset ruoat ovat suuren korealaisväestön takia erittäin korkeatasoisia ja täysin autenttisia. Sushi, thaimaalaiset ja vietnamilaiset ruoat sekä intialaiset ruoat ovat kaikkialla kaupungissa yleisiä nekin. Monia muitakin keittiöitä toki tulee vastaan, ja Frankfurtissa on oiva tilaisuus nauttia kaikenlaista ranskalaisista ruoista venäläisiin ja eteläamerikkalaisiin.

Saksalaisista ruoista monia kiinnostavat makkarat, jotka ovat tietenkin hyviä ja hyvin tarjolla. Bratwurstit ja muut makkarat kuuluvat nakkikioskien tarjontaan kaikkialla, ja erilaiset markkinat ovat hyviä maistella juuri kaikenlaisia perinteisiä makkaroita. On tietenkin hyvä pitää mielessä se, että nakkisämpylä eli hodari, joka on ohut makkara, on täällä (tai sitten joidenkin mukaan Wienissä) keksitty, ja näin ehdoton öinen ateria nakkikioskilla.

Hyvä paikka syödä paikallisia herkkuja on torstaisin ja lauantaisin Konstablerwache-aukion (Ziel-shoppailukadun toisessa päässä) tori, joilla on hyvä syödä ja juoda nimenomaan Frankfurtin tienoon makkaroita ja muita ruokia. Myös Museumsufer-rantapromenadilla on erilaisten tapahtumien yhteydessä makkaroita ja muita vastaavia herkkuja hyvin tarjolla. Muina aikoina Ziel-kadun perinteinen snagari myy currywurstia ja muita makkaroita tyypillisin paikallisin höystein, ja grillikioskeja on muuallakin, kuten FressgassinNakkikioski Fressgassin varrella varrella.

Nakki nakkikioskilla
Bratwurstit ja muut makkarat kuuluvat nakkikioskien tarjontaan kaikkialla Frankfurtissa.

Sachsenhausenin niin sanotut omenaviinitavernat myyvät Frankfurtin seudulla suosittua laihahkoa omenaviiniä ja tarjoavat hyvin perinteisiä paikallisia ruokia kohtuuhintaan. Tyypillisiin ruokiin kuuluvat Frankfurter Rippchen (porsaan kylkiluut), Frankfurter Grüne Sosse (vihreä kastike, johon dippaillaan kalaa ja muita, usein grillattuja ruokia), Sauerkraut (seudun oma perinteinen hapankaali) ja Handkäs mit Musik, joka on viinietikassa säilöttyä juustoa yhdessä sipulien kanssa. Viimeksi mainitun nauttiminen vaatii kuitenkin melko rautaista vatsaa ja ruoansulatusta. Paikallisia makkaroita tarjotaan viinitavernoissa ja muissa ravintoloissa paljon, yleensä hapankaalin tai perunoiden kera. Perinteisimpiä makkaroita on sianlihasta valmistettu paikallinen makkara, jota on täälläpäin nautittu jo puolen vuosituhannen ajan. Tätä Frankfurter Würstchen -makkaraa saavatkin tarjota vain Frankfurtin seudun myyjät perinteisenä, autenttisena versiona.

Kalaruoat ovat Frankfurtissa meren kaukaisuudesta huolimatta yleisiä ja hyviä. Niillä on hintaa melkoisesti Fressgassin varrella, mutta jos mielii syödä edullisia kalaruokia, on hyvä tärppi Alim’s Fischimbiss (Münchener Strasse 35–37) lähellä päärautatieasemaa. Erilaisia grillikaloja on tarjolla useita erilaisia, ja ne saa hetkessä. Aterioiden hinnat ovat 6–12 euroa, kalakeiton saa sitäkin halvemmalla. Kalat ovat turkkilaistyylisesti grillattuja ja tarjottuja.

Kasvissyöjät

Monet saksalaiset, aasialaiset ja muutkin ravintolat tarjoavat aterioita, jotka soveltuvat kasvissyöjille ja osa myös vegaaneille. Yleisesti ottaen intialaiset, thaimaalaiset ja vietnamilaiset ravintolat ovat niitä, joista saa aina kaikenlaisia kasvisruokia. Thaimaalaisia ja vietnamilaisia ravintoloita on Bahnhofsviertelissä lähellä rautatieasemaa lähes kadulla kuin kadulla mutta myös ostoskeskuksissa, kuten MyZeilissä. Intialaisia on myös rautatieaseman ja Eurotowerin välimaastossa sen verran, että siellä ei tarvitse kuin mennä Kaiserstrasselle, Münchener Strasselle ja niiden sivukaduille niitä etsimään. Saksalaisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa on lähes poikkeuksetta muutama kasvisvaihtoehto, mutta ne eivät välttämättä kaikissa ole kovin hyviä.

Vegaaneillekin soveltuva Saravanaa Bhavan (Kaiserstrasse 66) on intialainen ravintola, jolla on pisteitä muuallakin maailmassa ja joka tarjoaa eteläisestä Intiasta peräisin olevia ruokia. Lähellä sitä sijaitseva Falafel 1818 (Münchener Strasse 38) on erinomainen paikka falafeleille, ja niitä saa erikoistilauksesta myös vegaaneille soveltuvia.

Valtaosa ytimessä olevista aasialaisista ravintoloista tarjoaa kasvisruokia, ja niihin kuuluu esimerkiksi Aroydee (Stiftstrasse 34).

Happy Cow esittelee jonkin verran kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia ravintoloita

Fressgasse
Fressgassin varrella ja muualla ydinkeskustassa on paljon ravintoloita, joissa on kalliita, jopa tähtitieteellisiä hintoja.

Hintataso

Frankfurtin hintataso on ravintoloiden osalta Saksan korkeimpia, mutta lounaat ovat kautta linjan edullisia. Monissa Lähi-idän ja Aasian ruokia tarjoavissa ravintoloissa on mahdollista syödä pääruokia 6–10 eurolla illalliseksikin. Fressgassin varrella ja muualla ydinkeskustassa, missä pankkiirit ja muut äveriäät tapaavat ruokailla, on paljon ravintoloita, joissa on kalliita, jopa tähtitieteellisiä hintoja, mutta niissä ruoan tasokin on sitten omaa luokkaansa. Frankfurt on businessmaineestaan huolimatta paikka, jossa on kaikille jotakin ja jossa pienelläkin matkakassalla liikkeellä olevat voivat löytää halpoja annoksia tai hakea muualla syötäväksi edullisia take away -annoksia.

Keskustassakin saksalaisia kotiruokia (Gutbürgerliche Küche) tarjoavat ravintolat ovat edullisempia kuin monet muut, etenkin sushia ja muita trendikkäitä ruokia tarjoavat ravintolat.

Edullisia ruokia saa paitsi rautatieaseman lähellä olevista kortteleista myös grillikioskeilta ja ostoskeskuksissa olevista aasialaisista ravintoloista, joita on esimerkiksi MyZeil-ostoskeskuksessa.

Juomarahat

Frankfurtissa kuten muuallakaan Saksassa ei ole mitään tiukkaa juomarahakulttuuria. Tippiä ei automaattisesti odoteta, mutta jos palvelu hienossa ravintolassa on täysin moitteetonta, siitä on kohteliasta jättää 5–10 %:n tippi. Tavanomaista on, että laskun summa pyöristetään seuraavaan euroon tai kymmeneen euroon. Tippiä ei jätetä pöydälle, vaan tarjoilijalle ilmoitetaan tipillä korotettu laskun loppusumma, jonka hän sitten veloittaa. Kannattaa aina ensin tarkastaa, ettei laskuun ole lisätty palvelurahaa, sillä asiakkaiden tunnetun kitsauden vuoksi moni hienompi ravintola automaattisesti lisää palvelurahan laskuun.

Ruokailuajat

Frankfurt on ruokailuaikojensa puolesta rento paikka. Lounasaika on viikolla noin klo 11–15, mutta jotkin paikat tarjoavat lounaita tätäkin joustavammin ajoin. Illallista tarjotaan hienoimmissa ravintoloissa klo 18 tai 19 lähtien, ja hienoimmat ravintolat ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikoina. Monet Münchener Strassen ruokapaikat tarjoavat ruokia miltei ympäri vuorokauden, ja Hauptbahnhof-rautatieaseman ruokapisteet ovat nekin hyviä miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti