Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi, Bergmannstrasse
Kreuzbergin kaupunginosassa, Bergmannstrassen varrella, sivukaduilla ja ympäristössä on paljon ruokapaikkoja.

Ravintolat ja ruokailu

Seuraavassa käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Berliinistä voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Parhaita kaupunginosia ruokailulle

Berliinissä ei ole mitään erityistä ravintola-aluetta, vaan jokaisella kaupunginosalla on oma tarjontansa. Kreuzbergissä ja Prenzlauer Bergissä ravintoloita on enemmän kuin monissa muissa kaupunginosissa, ja myös niiden välissä oleva Friedrichshain on hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvien ruokapaikkojen tienoota.

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Bergissä ravintoloita on melkoisesti eri puolilla kaupunginosaa. Tämä on laaja alue, ja täällä on hyvä olla jotakin tietoa siitä, missä ravintoloita on eniten. Kollwitzplatz-aukio [kartalla] alue, jolla on paljon kahviloita ja ravintoloita, ja niillä on terasseja, osalla ympäri vuoden. Sen lähellä kulkevat valtakadut Prenzlauer Allee ja Danziger Strasse ovat kumpikin hyviä katuja kaikenlaisille ravintoloille. Paljon ravintoloita on myös Schönhauser Alleella, joka on kolmas Kollwitzplatzia ympäröivistä valtakaduista.

Friedrichshain

Friedrichshain on erinomainen paikka lähteä syömään etenkin aasialaisia ruokia, mutta siellä on myös melkoisesti muita ruokia tarjolla. Ehdoton ykköspaikka täällä on Simon-Dach-Strasse [kartalla], jonka sivu- ja lähikaduilla on myös huomattava määrä kaikenlaisia ravintoloita, ja näiden joukkoon ilmaantuu uusia vuosi toisensa jälkeen. Lähellä tätä sijaitseva RAW Temple -alue on etenkin kesällä hyvä paikka lähteä syömään vaikka kebabia tai vegaaneillekin soveltuvia kasvisruokia Emma Pea -ravintolaan [kartalla].

Kreuzberg

Kreuzberg on paikka, jossa döner kebab 1970-luvun alkupuolella keksittiin, ja tämä on hyvää maastoa kebabeille ja muille Lähi-idän herkuille. Täältä saa hyvin muunkinlaisia ruokia aasialaisista meksikolaisiin ja paikallisiin. Tässä laajassa kaupunginosassa paljon ruokapaikkoja on Bergmannstrassen [kartalla] varrella, sivukaduilla ja ympäristössä. Mehringdammilla sijaitsee Curry 36 ja joitain muita varteenotettavia ruokapaikkoja, mutta toinen keskus kaupunginosassa on nimenomaan alue, jolla döner kebab keksittiin ja joka on Kottbusser Tor -aukion [kartalla] ympäristössä. Monen kadun joukosta edukseen erottuu täällä Adalbertstrasse, jolla sijaitsee myös Hasir [kartalla] - döner kebabin alkukoti.

Alexanderplatz ja Mitte

Berliinissä on muuallakin valtavasti ravintoloita ja ruokapisteitä, eikä siellä ikinä ole kovin kaukana kebab- tai makkarakioskista. Alexanderplatzin ympäristössä on valtava valikoima pikaruokia makkaroista kansainvälisten pikaruokaketjujen tuotteisiin, ja siellä on kojuja niin ulkona kuin alhaalla metroaseman uumenissakin. Paljon erilaisia pikaruokapisteitä on myös viereisessä Mittessä, missä on paljon nähtävyyksiä. Täällä Friedrichstrassen [kartalla] ympäristö on aluetta, jolla on kauppojen lomassa paljon etenkin pikaruokapisteitä.

Charlottenburg

Kuuluisimmat ravintolat, joilla on korkeat hinnat, sijaitsevat läntisessä Berliinissä, missä etenkin Charlottenburg on kallista aluetta lähteä syömään hienoja fuusio- ja muita vastaavia ruokia. Yksi kalleimmista ja hienoimmiksi mielletyistä paikoista syödä jotakin ja kenties ottaa lasi samppanjaa on KaDeWe-tavaratalon [kartalla] yläkerta, jossa on helppo laittaa paljonkin rahaa menemään luksusluokan ympäristössä, Wittenbergplatz-metroaseman vieressä.

Lisätietoa: Open Table -sivusto esittelee kaikenlaisia ravintoloita Berliinissä  |  TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Berliinin noin 6 000 ravintolaa  |  Michelin-ravintoloita

Kasvisruoat

Berliini on erinomainen paikka kasvissyöjille ja vegaaneille, ja siellä on valtava määrä vain kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Niiden lisäksi kebabpaikoista saa erinomaisia falafeleja, ja aasialaisista ravintoloista saa aina erinomaisia ja kohtuuhintaisia kasvisruoka-annoksia. Etenkin Prenzlauer Bergissä, Friedrichshainissa ja Kreuzbergissä on parhailla ravintola-alueilla valtavasti paikkoja, joissa on ainakin jonkin verran kasvisruokia.

Lisätietoa: Happy Cow -sivusto listaa kasvisravintoloita

Etniset ravintolat

Kaupungin useat eri kansallisuudet ovat antaneet oman värinsä sen ruokakulttuuriin. Etnisiä ravintoloita on runsaasti: kaupungista voi löytää niin italialaisia, intialaisia kuin Välimerenkin makuja. Suurimpana ryhmänä Berliinissä ovat turkkilaiset, jotka toivat tullessaan Berliiniin ja muuallekin Saksaan Saksan "suosituimman pikaruuan" döner kebabin. Näitä paikallisia kebabannoksia tarjoilevia pikaruokapaikkoja eli Imbissejä on Berliinissä jo toistatuhatta, ja dönerin suosio vain kasvaa kasvamistaan.

Berliinissä kannattaa kokeilla myös "dumplingseja", höyrytettyjä taikinanyyttejä, joihin on leivottu sisään erilaisia täytteitä. Saksalaiset ovat ottaneet tämän aasialaisen herkun omakseen ja luoneet siitä monia uusia versioita.

Curry 36, Kreuzberg
Erityisen hyvä paikka maistella makkaroita on Curry 36 Kreuzbergissä, mutta sen eteen muodostuu viikonloppuisin pitkiäkin jonoja iltapäivisin.

Katuruoka

Currywurst on toinen tunnettu katuruoka Berliinissä, ja tästä huippusuositusta annoksesta on jokaisella myyjällä oma versionsa. Tämän mausteisen makkara-annoksen kehitti Herta Heuwer vuonna 1949. Annos on nykyisin niin suosittu, että hänen ensimmäisen myyntikojunsa paikkaa koristaa muistolaatta. Makkara on saanut myös oman museonsa, Currywurst Museumin, jossa saa tietää kaiken tämän currylla ja mausteisella ketsupilla höystetyn makkaran historiasta. Kannattaa maistaa myös berliiniläisiä lihapullia, jotka ovat niin ikään oleellinen osa paikallista katuruokakulttuuria.

Erityisen hyviä paikkoja maistella makkaroita ovat Konnopke’s Imbiss [kartalla] Prenzlauer Bergissä ja Curry 36 [kartalla] Kreuzbergissä, mutta kummankin edustalle ja etenkin Curry 36:n eteen muodostuu viikonloppuisin pitkiäkin jonoja iltapäivisin.

Berliiniläinen perinneruoka

Peruna, liha ja hapankaali kuuluvat perussaksalaiseen ruokavalioon, ja Berliinin kuuluisimpia ruokalajeja onkin sianpotka eli Eisbein. Perinteisesti sianpotka tarjoillaan hapankaalin kera, mutta Berliinissä sen saa yleisemmin hernemuhennoksen kanssa. Muita liharuokia Berliinistä kyllä löytää paljonkin hapankaalilla tai esimerkiksi perunasalaatilla höystettynä, tai sitten voi syödä vaikka verimakkaraa perunamuusin kera.

Kannattaa maistaa myös maksaa berliiniläiseen tapaan omenaviipaleiden, sipulirenkaiden ja perunamuusin kera. Berliinin seudulla on runsaasti vesistöjä, ja kaupungista saakin runsaasti myös kalaruokia. Pikkunälkään voi hakea esimerkiksi olutkapakasta sillikääryleitä.

Saksassa käydessä kulinaristin kannattaa vielä huomioida runsas juusto- ja viinitarjonta. Ruokakulttuurin tärkeä osa on myös erilaiset leivät ja sämpylät, ja niitä on tarjolla jokaisella aterialla.

Jälkiruoaksi on tarjolla vaikkapa lettuja, Spritzkucheneita tai kermavaahtotäytteisiä tuulihattuja. Ja tietysti Berliinissä käydessä on myös maistettava hillosilmäisiä ja vaaleanpunakuorrutteisia berliininmunkkeja, joita tosin Berliinissä kutsutaan nimellä Pfannkuchen.

Jos haluaa nauttia perinteistä berliiniläistä ruokaa autenttisessa vanhan ajan ravintolassa, kannattaa vierailla vuonna 1621 aloittaneessa Zur Letzen Instanzissa [kartalla], joka on yksi vanhimmista ravintoloista Berliinissä. Se sijaitsee Nikolaiviertelin kaupunginosassa, joka on eräänlainen tunnelmallinen vanhakaupunki aivan Alexanderplatzin naapurissa.

Berliiniläistä perinneruokaa tarjoavista ravintoloista voi lukea lisää Visit Berlin -sivuilta

Panimoravintolat ja paikallinen olut

Monet paikat, jotka tarjoavat paikallista ruokaa, ovat panimoravintoloita (Brauhaus), joissa samalla voi tutustua myös paikallisiin oluisiin. Tutustumisen arvoisia siis! Samalla voi maistaa myös yhtä Berliinin erikoisuutta, Berliner Weiße -vehnäolutta. Saksalaiset sekoittavat usein olueen limsaa tai mehua, vaikka olutta tietysti sellaisenaankin juodaan paljon. Berliinin erikoisuutena on sekoittaa hieman happamaan Berliner Weißeen makusiirappia. Esimerkiksi vadelma- tai marattisiirapit ovat suosittuja, jolloin juomasta muodostuu "Weiße rot" tai "Weiße grün" siirapin värin mukaan.

Olutterassit ja kahvilat

Saksassa on paljon Biergarteneita, jotka ovat periaatteessa ulkoilmaravintoloita, usein veden äärellä. Berliini ei ole tässä mielessä poikkeus, vaan sielläkin on useita näitä suuria olutterasseja järvien ja jokien rannoilla, jopa aivan kaupungin keskustassa. Berliinissä on myös laivaravintoloita, joihin on mukava mennä viettämään vaikka kesäiltaa. Melkeinpä kaikki Biergartenit tarjoavat ruokaa. Joissain tarjonta rajoittuu pieneen naposteltavaan, kuten bratwurstiin ja muihin makkaroihin sekä perunasalaattiin, toiset taas tarjoavat tuhdimpiakin annoksia.

Suosittuja olutterasseja on suurissa puistoissa, kuten Tiergarten-puistossa [kartalla] ja Treptower Park -puistossa Spreejoen rannalla [kartalla]. Kreuzbergin Viktoriapark-puistossa sijaitsee Golgatha [kartalla]. Yksi vanhimmista ja pidetyimmistä on myös keskellä Prenzlauer Bergiä sisäpihalla sijaitseva legendaarinen Prater Biergarten [kartalla]. Parhaimmillaan terassit ovat huhtikuun alkupuolelta syyskuun loppuun.

Hintoja Simon Dach Strassella
Berliinin ravintoloiden ja pikaruokapaikkojen hintataso on valtaosin hämmästyttävän alhainen.

Ulkona voi istua toki monessa paikkaa, sillä Berliinissä on vilkas kahvilakulttuuri lukemattomine terassikahviloineen ja ravintoloineen. Berliinissä voi esimerkiksi syödä aamiaista melkeinpä mihin aikaan tahansa, ja monista katukahviloista saa kahvin lisäksi useita kansainvälisiä aamiaisherkkuja.

Hintataso

Berliinin ravintoloiden ja pikaruokapaikkojen hintataso on valtaosin hämmästyttävän alhainen, eikä juuri mistään toisesta länsieurooppalaisesta kaupungista saa niin edullisesti ruokia, jotka ovat peräisin eri puolilta maailmaa.

Pikaruokien taso on normaalia parempi, ja etenkin kebabit ovat hyviä ja edullisia. Makkarat ovat edullisia nekin, ja niitä on saatavilla niin kioskeista kuin varsinaisista ravintoloistakin, joissa niistä voi olla kasvisversioitakin. Ravintoloissakin makkarat ovat yleensä edullisimpia ruokia, mutta jos mielii maistella hinta-laatusuhteeltaan parhaita aterioita kaupungissa, kannattaa suunnata aasialaisiin ravintoloihin, jotka tarjoavat erityisen hyviä vietnamilaisia ja thairuokia. Nämä ovat autenttisesti valmistettuja, osa niistä on hyvin tulisia tai erikoisia, ja niiden joukossa on aina paljon kasvissyöjille ja myös vegaaneille soveltuvia aterioita.

Edullisia aterioita ovat myös saksalaiset ruoat varsinaisissa ravintoloissa, ja edullisesti voi syödä minkälaisia ruokia tahansa lounasaikaan eli maanantaista perjantaihin noin klo 11-15. Tällöin 4-7 eurolla saa aterioita hienoistakin ravintoloista, ja lounastarjouksia tulee vastaan kaikkialla kaupungissa.

Normaalien ravintoloiden kalleinta tarjontaa ovat trendikkäät ruoat kuten meksikolaiset, japanilaiset ja etenkin sushi ja brasilialaiset, kuten muutkin muodissa olevat ruoat, jotka vaihtuvat muutaman vuoden välein. Alkoholipitoiset ruokajuomat ovat paikassa kuin paikassa huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa, ja näin illallisen ruokajuomineen saa kalliistakin paikoista melkoisesti edullisemmin kuin kotimaan perusravintoloista.

Juomarahat

Juomarahoista ei Berliinissä kannata juurikaan huolehtia, sillä tarjoilupaikoissa usein lisätään tarjoilupalkkio laskuun. Tästä huolimatta hyvästä palvelusta voi jättää tippiä, mutta siitä ei tehdä numeroa, vaan esimerkiksi 18 euron lasku maksetaan 20 eurolla ja annetaan tarjoilijalle loppurahat. Yleensä sellaista, että antaa erikseen rahaa tai jättää sen pöydälle, vältellään Berliinissä.

Maksukortit

Maksukortit käyvät yhä yleisemmin Berliinissä, mutta kuitenkin sen verran harvoin, että käteistä kannattaa aina pitää mukana. Monet ravintolat ottavat maksukortteja, mutta mahdollisesti vain paikallisten pankkien myöntämiä kortteja (etenkin EC-Karte), joilla ei ole erillisiä maksuja ravintoloitsijoille. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kalliit paikat, kuten KaDeWen yläkerta, ottavat vastaan maksukortteja, mutta aasialaiset ravintolat, kebabpaikat ja muut melko edulliset ravintolat eivät ota vastaan ainakaan kansainvälisiä maksukortteja.

Aukioloajat

Useat ravintolat ovat auki yömyöhään tai oikeastaan aamuvarhaiseen, ja monet paikat ilmoittavat ainoastaan avaamisajankohdan, eivät sulkemisaikaa. Tosin puolenyön jälkeen useat keittiöt menevät kiinni, vaikka ravintola vielä onkin auki. Kannattaa myös varautua siihen, että jotkin ravintolat eivät ole auki lounas- ja päivällisajan välillä.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Selkeä sivu. Hyvät linkit. Käännöksiä voisi laittaa niille, joille saksan kieli on vieraampi. Mikähän on saksaksi pyttipannu; niillä on samantapainen sapuska. /kuppe

Kesällä Prenzlaunger Bergistä löytyi espanjalainen Tauro, mukava fiilis, loistavia espanjalaisia tapaksia&viiniä sekä fiilistelyä Prenzlaungerin menossa, helppo tavottaa metrolla.

Spreejoen lähellä Tiergartenin puolella, Alt Moabit kadun kulmassa intialainen Lal Haweli, jossa oli tähän mennessä parasta syömääni Chicken Kormaa, Naan-leipää ja löytyi valikoimista vieläpä intialaista punkkuakin. Hyvä palvelu ja paikallisten suosiossa. Vaatii metron ja pikkasen kävelyä keskustasta, mutta jos hotelli sattuu olemaan kulmilla, niin sinne vain!

Berliinin keikan kruunaa kyllä aina lasi shamppanjaa KaDeWe ruokakerroksen shamppanjabaarissa ;) /Minna

Hyvä pointti tuo että Berliinistä on löydettävissä monta keskustaa. Saksalaiset käyttävät nimitystä Kiez (kts. Wikipedia) pienistä alueista tai kadunpätkistä, joihin syntyy aktiviteettia (baareja, klubeja, ravintoloita yme.) asukkaiden vaikutuksesta. Omat suositukseni: Wrangelkiez Kreutzbergissä ja Simon-Dach-Kiez Friedrichshainissa. Nämä sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan ja matkalla voi ylittää Spree-joen Oberbaumbrückeä pitkin. /Vesa-Tommi

Paras ikinä syömäni ruoka. Parsakeitto lohitartar ko. paikassa
Schneeweiss
Simplonstraße 16
10245 Berlin

Tunnelma oli myös hyvä, Berliinin hintatasoon nähden hieman kalliimpi, mutta suosittelen. Odottelen jo syyskuuta, jotta pääsen käymään ravintolassa uudelleen. /leka

Pätevä ja tiivis opas. Mikäli haluatte lisää tietoa döneristä, listasin Berliinin TOP5 kebab-kioskit. /Ari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti