Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
My Zeil
MyZeil -ostoskeskuksessa on paljon kauppoja ja tilaa oleskella, ja yläkerrassa on kaikenlaista viihdettä, kuten tila lapsille ja talvisin luistinrata.

Ostoksilla Frankfurtissa

Mitä erilaisimpien ostosten tekeminen on Frankfurtissa helppoa, ja kaikki mahdollinen löytyy ydinkeskustasta. Ainoa asia, mikä oikeastaan kannattaa pitää mielessä, on se, että sunnuntaisin ei ole juuri lainkaan liikkeitä avoinna.

Kauppoja, tavarataloja ja ostoskeskuksia on parhaiten Hauptwache-metroaseman liepeillä, missä on kaikkea mahdollista. Rautatieaseman edustalla olevissa kortteleissa on erilaisia, usein varsin arkisia kauppoja, ja sekä niissä että itse asemalla on parhaat mahdollisuudet sunnuntaisin tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia. Frankfurt on kaupunki, josta voi tuoda kotiin kaikenlaista, ja siellä monet tuotteet ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa.

Parhaat ostosseudut

Frankfurtissa on paras siirtyä ostoksille aivan kaupungin ytimeen, joka on Hauptwache-metroaseman ympäristössä. Sen alueelta ei ostoksia tekevä tarvitse poistuakaan, mutta kaupungissa on kauppoja keskitetysti myös muualla.

Ydinkeskusta

Frankfurtin pääostoskatu on leveä ja viime vuosina osin remontoitu Zeil [kartalla], joka kulkee Rossmarkt- ja Konstablerwache-aukioiden välimaastossa. Sen varrella on sellaisia ostoskeskuksia kuten arkkitehtuuriltaan erikoinen MyZeil, tavarataloja kuten Galeria Kaufhof ja jonkin verran suurten ketjujen liikkeitä, kuten Adidaksen ja Deichmann-kenkäkaupan. Ostoskeskuksissa on kaikenlaista, ja esimerkiksi MyZeilissä on valtava elektroniikkamyymälä, jossa kaikki mahdollinen on esillä.

Zeil johtaa aukiolle, jolla on usein kaikenlaista tapahtumaa ja toripäiviä, ja Konstablerwache-aukion torstaiset ja lauantaiset markkinat kauppaavat korkeatasoisia paikallisesti kasvatettuja ja tuotettuja elintarvikkeita. Siellä on näinä päivinä ja joskus muulloinkin mukavaa tunnelmaa, ja siellä voi maistella paikallisia makkaroita ja omenaviiniä.

Hugendubel-kirjakauppa Rathenauplatz-aukiolla
Hienoja liikkeitä on erityisen paljon Rathenauplatz-aukiolla, jolla sijaitsee esimerkiksi hyvin varusteltu kirjakauppa, Hugendubel.

Hauptwache-metroasema on moniosaisella aukiolla nimeltään Rossmarkt, jonka ympäristössä on paljon hienoja liikkeitä. Luksusluokan liikkeitä on aukion kaikilla laitamilla, ja tämä on trendikästä ja muotitietoista tienoota, jossa luksus on arkipäivää ja josta paikalliset pörssimeklarit hakevat kaikkein kalleimpia tuotteita. Aukion tuntumassa on kuitenkin myös muita, vaatimattomampia liikkeitä, ja näin tätä aukiota kannattaa kenen tahansa ostoksia katselemaan mielivän tutkia.

Hienoja liikkeitä on erityisen paljon Rathenauplatz-aukiolla [kartalla], joka on osa Rossmarktia ja jonka laidalla on esimerkiksi Louis Vuittonin laukkukauppa ja yksi keskustan hyvin varustelluista kirjakaupoista, Hugendubel. Aukion läpi kulkevat kadut, eli Goethestrasse, Steinweg, Kalbächer ja Biebergasse ovat nekin hyviä etenkin korkeatasoisia tuotteita etsiville. Kälbacher on osa pitkää kauppa- ja ravintolakatua, ja sitä jatkava Grosse Bockenheimer Strasse, joka tunnetaan ruokapaikkojensa takia kansan suussa Fressgass-nimellä, on yksi kaupungin tyylikkäimpiä ostoskatuja.

Rossmarktin toisella puolella olevat alueet, jotka ovat Katharinenkirche -kirkon toisella puolella, ovat erinomaisia kaikenlaisille ostoksille. Kauppahallin ympäristö on tietenkin saksalaiseen tyyliin hyvä alue tehdä mitä erilaisimpia ostoksia, ja sen ympäristössä ja sisällä on tietenkin myös ruokapaikkoja. Berliner Strasse [kartalla] on hyvä kauppakatu, ja monet sen sivukadut kannattaa myös tarkastaa. Vanhakaupunki, joka on kauppahallin ympäristön lähellä, ei ole mikään hyvä ostospaikka muulle kuin postikorteille ja joillekin tuliaisille, eivätkä tuomiokirkon tienoo tai joenrantakaan ole paikkoja, joilla olisi sen kummemmin kauppoja. Vanhakaupunki herää kuitenkin ostosmielessä henkiin marraskuun lopulla, ja aina jouluun asti kestävät joulumarkkinat pidetään Römerberg-aukiolla, sen vieressä olevalla Paulsplatzilla ja niiltä muutaman sadan metrin päässä olevalla joenrantakadulla, nimeltään Mainkai.

Rossmarktin Goetheplatzilta on suora pääsy yhdelle koko kaupungin johtavista kaduista, nimeltään Kaiserstrasse. Se on täysin erilainen katu Rossmarktin päässä kuin rautatieaseman puolella, ja se on kannattava paikka katsella etenkin luksusluokan tavaraa kotiin.

Rautatieaseman ja Eurotowerin väliset korttelit

Yksi yllättävä ja myös monipuolinen alue kaupungissa on eräänlainen ydinkeskustan jatke, jossa on monenmoista katunäkymää. Se oli aikoinaan turkkilaisten hallitsemaa aluetta, mutta nykyään siellä on paljon myös Aasiasta ja muualtakin maailmassa peräisin olevia asukkaita ja tuotteita. Valkoihoisia saksalaisia siellä näkyy lähinnä sijoituspankeissa töissä, mutta muuten se on maahanmuuttajien suosimaa aluetta, jolla on erityisen helppo tehdä eksoottisia elintarvikeostoksia ja jonkin verran muitakin ostoksia.

Alueen parhaat kaupat ovat pääasiallisesti lähempänä rautatieasemaa kuin Eurotoweria, ja paras ostoskatu monessa eri mielessä on Münchener Strasse [kartalla]. Sen vieressä kulkeva Kaiserstrasse on sekin hyvä katu ostoksille, joihin kuuluu kaikenlaista edullista ja myös arkistakin tuotetta. Täällä on lähinnä yksityisliikkeitä eikä juurikaan ostoskeskuksia tai tavarataloja. Alueella on kauppoja muuallakin, mutta etenkin Taunusstrasse ja Niddastrasse ovat yötä päivää levottomia paikkoja, joilla pyörii paljon sekalaista porukkaa. Tämä alue on kannattavaa maastoa ostoksille lähinnä siinä tapauksessa, että odottelee junaa tai bussia tai jos majapaikka on alueen monien hinta-laatusuhteeltaan hyvien hotellien joukossa.

Lisää aiheesta

Frankfurtin viralliset turistisivut kertovat kaikenlaista ostosten tekemisestä Frankfurtissa

Kirpputorit ja ruokatorit

Torit ja kirpputorit ovat osa Frankfurtin elämänmenoa. Niiltä paitsi haetaan elintarvikkeita ja muita tuotteita myös viihdytään jonkin aikaa, ja toreilla on mukava syödä tai juoda jotakin. Toreja on ympäri vuoden, mutta kesäkauden aikana niillä viihdytään enemmänkin kuin vain ostoksia tekemässä.

Lauantaisin klo 9–14 Museumsufer-rantapromenadin varrella Sachsenhausenissa on kirppis, jolta voi löytää ostettavaa mutta jolle kannattaa lähteä lähinnä tunnelman takia.

Konstablerwache-aukion markkinat
Konstablerwache-aukio Zeilin päässä on värikäs paikka ostiskella ruokia ja haukata jotakin torstaisin ja lauantaisin.

Schillermarkt-aukio [kartalla] on perjantaisin klo 9–18 hyvä paikka tehdä elintarvikeostoksia, ja se sijaitsee ydinkeskustan laitaosissa aukiolla, jonka lähellä on paljon kaikenlaisia liikkeitä.

Lähellä sitä sijaitseva Konstablerwache-aukio Zeilin päässä on värikäs paikka ostiskella ruokia ja haukata jotakin torstaisin (klo 8–20) ja lauantaisin (klo 8–17).

Hyvä ajankohta tehdä ostoksia Frankfurtissa on joulumarkkinoiden aika, alkaen noin kuukauden päivät ennen jouluaattoa. Joulutoreja on Römerberg-aukiolla, Paulsplatz-aukiolla ja Mainkai-rantapromenadilla, eli aivan Römerberg-aukion lähellä olevalla rantakadulla.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Tavaratalot ja ostoskeskukset löytyvät kätevästi Zeil-kävelykadun [kartalla] varrelta, eikä Frankfurtissa vierailevalle juuri ole syytä lähteä keskustan ulkopuolelle tavarataloihin tai kauppakeskuksiin.

Saksan kuuluisimpia tavarataloja on Galeria Kaufhof. Tyypillinen aukioloaika tavaratalolle on ma–la 10–20 ja muutamana sunnuntaina vuodessa on myös mahdollista tehdä ostoksia.

Ostoskeskuksia Frankfurtissa on useita, osa niistä on pieniä, osa on asemien yhteydessä ja on myös suuria ja ihmeellisiä kauppakeskuksia kuten MyZeil, joka on avoinna alkuviikosta klo 10–20 ja to–la klo 10–21. Siellä on paljon kauppoja ja tilaa oleskella, ja yläkerrassa on kaikenlaista viihdettä, kuten tila lapsille ja talvisin luistinrata. Keskuksen alakerrassa on suuri ja kohtuuhintainen valintamyymälä, joka on avoinna muuta keskusta pidempään, klo 7–24 (paitsi la klo 23.30 asti).

Elintarvikeostoksilla: Kauppahalli ja valintamyymälät

Mukava paikka etenkin talvisin ja kesän sateiden aikaan on Kleinmarkthalle (Hasengasse 7) [kartalla], joka sijaitsee Zeilin ja tuomiokirkon välimaastossa. Se ei ole vain monipuolinen ja korkeatasoinen paikka hakea ruokia, herkkuja ja juomia, vaan se on myös paikka, jossa viihdytään kahvilla, syömässä tai lasillisella viiniä. Kleinmarkthalle on avoinna ma – pe klo 8–18 ja la klo 8–16.

Valintamyymälöitä Frankfurtin keskustassa on jonkin verran, mutta sen ydinkeskustassa näkyy enemmän erikoisliikkeitä kuin arkisia valintamyymälöitä. Fressgass on katu, jolla on paljon erilaisia erikoisliikkeitä, ja niistä saa kaikenlaisia ruokia ja juomia. Zeil, jolla tavaratalot, ostoskeskukset ja suuret ketjuliikkeet sijaitsevat, on muulloin kuin sunnuntaisin katu, jonka ostoskeskusten ja tavaratalojen valintamyymälöissä voi tehdä ostoksia aamusta puoliinöihin.

Kaiserstrasse
Kaiserstrassella on useita ruokakauppoja, ja monilla Kaiserstrassen sivukaduilla on kioskeja ja pieniä kauppoja, joista saa kaikenlaista ympäri vuorokauden.

Aivan ydinkeskustan lisäksi rautatieaseman ja Eurotowerin välimaastossa olevat korttelit, joiden pääkatuja on Kaiserstrasse ja Münchener Strasse, ovat juuri näiden katujen ja myös rautatieaseman osalta paikkoja, joista saa elintarvikkeita öisin ja sunnuntaisinkin. Kaiserstrassella on useita ruokakauppoja, kuten aivan aseman edustalla oleva liike, ja samalla kohdalla on tiistaisin ja torstaisin tori klo 9–19. Kadun numerossa 60 on intialainen elintarvikekauppa, ja monilla Kaiserstrassen sivukaduilla on vastaavanlaisia liikkeitä, aivan kuten myös kioskeja ja pieniä kauppoja, joista saa alkoholia ja muita tuotteita ympäri vuorokauden.

Osoitteessa Kaiserstrasse 48 on pieni Rewe-ketjun kauppa, joka on sunnuntaisin avoinna, ja viereisellä kadulla eli Münchener Strassella on numerossa 25 eksoottinen ja edullinen kauppa. Samantyylisiä liikkeitä, joista saa kaikenlaista tuttua ja eksoottista sunnuntaisinkin, on saman kadun varrella ja lähikaduilla.

Hauptbahnhof eli päärautatieasema on aina vilkas paikka, jossa harva huvikseen mielellään oleskelee, mutta siellä on liikkeitä, jotka ovat myöhään ja sunnuntaisin avoinna. Siellä on alhaalla myös pieni Rewe to Go -valintamyymälä, joka on sunnuntaisinkin avoinna.

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Frankfurtissa jopa 70 % alennuksella tunnettujen merkkien tuotteita ostamaan mielivien on paras suunnata kadulle nimeltään Hanauer Landstrasse [kartalla]. Sen otollisimpia pysäkkejä ovat Dieselstrasse ja Daimlerstrasse, joille pääsee muualta kaupungista raitiovaunulinjoilla 11 ja 12.

Frankfurtin ympäristössä sijaitseva Wertheim [kartalla] on yksi muutamasta Saksassa sijaitsevasta kokonaisesta outlet-kylästä, ja se on noin tunnin matkan päässä keskustasta. Sieltä löytyy kaikki mahdollinen, ja se on avoinna ma–la klo 10–20, paitsi perjantaisin puoleenyöhön. Sinne voi siirtyä tunnissa Flixbus-yhtiön mukavilla linja-autoilla, jotka vievät rautatieaseman vierestä outlet-keskuksen eteen. Sinne menee myös Shopping Express -bussi, joka lähtee rautatieaseman vierestä olevilta pysäkeiltä A1–A3 pari kertaa päivässä, ja bussi palaa kaksi kertaa päivässä samaan paikkaan.

Tietoa keskukselle siirtymisestä näillä keinoilla ja myös junalla ja muilla tavoin saa keskuksen sivuilta.

Mitä ostaa Frankfurtista

Luksusluokan tuotteet, kuten vaatteet, antiikki ja kaikenlainen muu asusteista alkoholijuomiin, sikareihin ja muuhun vastaavaan, ovat hyvin tarjolla Frankfurtissa. Huippuluokan tuotteita kuten muitakin tuotteita on saatavissa normaalia edullisemmin alennusmyynneissä, joita perinteisesti on keskikesällä ja joulun jälkeen.

Kleinmarkthalle
Elintarvikkeita on tarjolla saksalaisten laatutuotteiden lisäksi monenmoisia, ja niitä on mukavinta katsella toreilla ja Kleinmarkthallen ympäristössä.

Alkoholijuomat ja elintarvikkeet ovat erittäin hyviä ostoksia Frankfurtissa, sillä alkoholin hinta on huomattavasti kotimaata alempi ja kaupan on valtava määrä kaikenlaisia juomia hullunhalvoista uskomattoman kalliisiin. Elintarvikkeita on niitäkin tarjolla saksalaisten laatutuotteiden lisäksi monenmoisia. Esimerkiksi aitoja italialaisia, espanjalaisia ja kreikkalaisia ruokia ja juomia on hyvin tarjolla, tuoreina ja säilöttyinä. Tupakkatuotteet eivät juurikaan ole kotimaata edullisempia, mutta niidenkin valikoima on etenkin irtotupakan ja sikareiden osalta melkoinen. Juomia ja elintarvikkeita on mukavinta katsella toreilla ja Kleinmarkthallen ympäristössä.

Makeiset ovat marsipaanin ja suklaan johdolla hyviä ostoksia Frankfurtissa. Valikoimat ovat melkoisia, ja täällä jos missä kannattaa pistää suu makeaksi.

Muista tuotteista elektroniikkatuotteet eivät ole enää merkittävästi kotimaata edullisempia mutta valikoimat ovat tietenkin laajoja. Kaikenlaista on Frankfurtin keskustassa kaupan: sieltä löytyy Kleinmarkthallen vierestä australialaisia tuotteita myyvä putiikki (Berliner Strasse 33), ja Eurotowerin alakerrassa vain viikolla avoinna oleva kauppa, josta saa euro- ja Eurooppa-aiheisia matkamuistoja ja käyttötavaroita.

Hintataso, aukioloajat ja sunnuntaishoppailu

Frankfurt kuuluu Saksan kalleimpien kaupunkien joukkoon, ja vertailujen mukaan hintataso siellä on kohonnut viime vuosina samalle tasolle kuin mihin Suomessa on totuttu. Elintarvikkeet ja tupakka maksavat saman kuin Suomessa, mutta alkoholi on melkoisesti halvempaa. Myös sellaiset tuotteet, jotka lasketaan luksukseksi tai jotka ovat nahkaa tai merkkituotteita, voivat olla Frankfurtissa kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Frankfurtiin ostoksille lähtevän on kuitenkin hyvä ajatella, että rahaa kuluu samoin kuin Suomessa, ja vain alkuvuoden ja heinäkuun alennusmyyntien aikaan siellä voi säästää paljon ostoksia tehdessään.

Frankfurtin pienet liikkeet ovat avoinna ma–la noin klo 10–18.00, joskaan ostosten tekemistä ei kannata niissä jättää viime tippaan, etenkään lauantaisin, jolloin monet liikkeet sulkeutuvat aikaisemmin tai ovat kesällä lauantaisin kokonaan kiinni. Kauppakeskukset ja tavaratalot ovat avoinna tätä myöhempään, yleensä klo 21–22 asti, joskin niiden ruokaosastot voivat olla avoinna puoleenyöhönkin. Frankfurtissa on paljon kioskimaisia liikkeitä, joista saa viinoja, karkkeja ja muitakin tuotteita, ja näitä on esimerkiksi Kaiserstrassen varrella ja sivukaduilla rautatieaseman lähellä avoinna mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Frankfurtin kaupat ovat varsin hyvin avoinna maanantaista lauantaihin, mutta sunnuntaishoppailu on edelleenkin ongelmallista muualla kuin päärautatieasemalla. Muutamana viikonloppuna joka vuosi kaupat ovat avoinna myös sunnuntaisin. Jos normaalina sunnuntaina tarvitsee jotakin, paras on suunnata ensin Kaiserstrasselle ja lähikaduille, missä on jotakin avoinna, ja päärautatieasemalle, joka tosin ei ole yhtä hyvä ostospaikka kuin joissain muissa kaupungeissa. Helpointa sunnuntaisin on löytää elintarvikkeita ja tyypillisiä matkamuistoja.

Frankfurtin lentoasema on paikka, jossa on hyvät shoppailumahdollisuudet ja liikkeitä avoinna myös sunnuntaisin. Lentokentän shoppailumahdollisuudet muuttuvat jatkuvasti: kuukausi toisensa jälkeen tuntuu olevan jotakin erilaista taas tarjolla, joten siellä kannattaa ennen lentoa tehdä ostoksia etenkin, jos lento on sunnuntaina. Siellä on yli 20 000 neliön eli neljän jalkapallokentän alalla kauppoja, ja se on sunnuntaisin kaupungin paras ostospaikka.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos hyvistä ja paljon tietoa sisältävistä sivuista. Ekaksi auttoi Barcelonassa ja nyt Frankfurtissa. Kiitos paljon. /jamppe95

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti