Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
BMW Welt -museo
BMW Welt kertoo BMW-automerkin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, aivan olympia-alueen vieressä.

Museoita ja taidegallerioita

Münchenissä on korkeatasoinen joukko pääsymaksuiltaan kohtuuhintaisia museoita, joissa pääsee erityisen hyvin selville tekniikan ja taiteen suurimmista saavutuksista. Münchenissä viihtyvätkin niin tieteen, tekniikan kuin taiteen vaativat harrastajat, ja siellä voi tutustua kaikenlaiseen luovaan aina antiikin ajan veistoksista moderneihin taideteoksiin, jotka saavat useimmat raapimaan päätään. Arkkitehtuuri, Münchenin ja Baijerin historia, musiikkisoittimet, nuket ja monet muut kokemisen arvoiset asiat saavat nekin hyvin äänensä kuuluviin kaupungin museoissa.

Useisiin museoihin mielivän kannattaa harkita CityTourCard-kortin hankkimista. Sillä saa alennuksia museoiden ja muiden nähtävyyksien sisäänpääsymaksuista, ja lisäksi se antaa mahdollisuuden matkustaa julkisilla lipuista välittämättä ja ottaa osaa kaupunkikierroksille ilman lisäkuluja. Tietoa siitä, minkälaisia alennuksia ja mihin CityTourCard-kortilla on luvassa, saa kortin sivuilta.

Monet Münchenin museot ovat kiinni maanantaisin ja ovat avoinna yleensä ti-su klo 10-18. Torstaisin monet museot ovat avoinna klo 20.00 asti, ja sunnuntaisin joihinkin museoihin pääsee sisään eurolla. Kannattaa myös muistaa, että monet museot ovat kiinni juhlapyhinä, kuten vapunpäivänä ja Saksojen yhdistymisen vuosipäivänä 3.10.

Deutches Museum

Münchenin suurimpia vetonauloja on Deutches Museum [kartalla], yksi maailman suurimmista ja parhaista tekniikkaan keskittyvistä museoista. Museon suojissa on paljon interaktiivisia esityksiä, jotka käsittelevät etenkin ihmisen teknisiä saavutuksia. Yksi kohokohta on avaruusaluksia esittelevä tila. Museo on erittäin kattava, eikä kaikkea ehdi käydä läpi päivän kahdeksantuntisen aukioloajan aikana, joten vierailulle kannattaa varata kunnolla aikaa ja ensimmäisellä käynnillä keskittyä vain eniten kiinnostaviin kokoelmiin.

Tekninen museo sijaitsee Museumsinsel-saarella ydinkeskustan ulkopuolella, ja sen lähin metroasema on Isartor. Julkisilla lähimmäksi pääsee raitiovaunulla numero 16, joka tuo samannimiselle pysäkille, ja myös linja-auto numero 132 tuo läheiselle pysäkille nimeltään Boschbrücke.

Museo on avoinna ma-su klo 9-17, ja se on kiinni pyhäpäivinä ja joinain muina päivinä. Aikuisilta normaali lipun hinta on 11 euroa, lapset ja opiskelijat pääsevät sisään 4 eurolla, ja perhelippuja on niitäkin myynnissä.

Alte Pinakothek

Vanhankaupungin ja Schwabingin väliin jäävästä Maxvorstadt-kaupunginosasta on tullut Münchenin varsinainen museoalue, jossa on monta erilaista museota ja jonka museoihin tutustumiseen voi hyvin käyttää vaikka monta päivää. Alte Pinakothek [kartalla] on eurooppalaiseen maalaustaiteeseen keskittyvä museo, joka kattaa ajan 1300-luvulta 1700-luvulle. Monet taiteilijat eivät ole suurelle yleisölle ehkä kovin tuttuja, mutta museon kuuluisimpiin maalauksiin kuuluvat Dürerin omakuva ja Botticellin Pieta. Museoon on edullisinta mennä sunnuntaisin, ja sinne pääsee hyvin kävelemällä muutamassa minuutissa Residenzin tienoilta, metrolla Universität- tai Königsplatz-asemalle tai raitiovaunulla 27 esimerkiksi Karlsplatz- tai Sendlinger Tor -aukiolta.

Museo on osin remontissa aina vuoteen 2018 asti, mutta on kuitenkin normaalisti avoinna ti klo 10-20 ja ke-su klo 10-18. Museoon on remontin aikana vain 4 euron pääsymaksu kaikilta, mutta tarjolla on myös 12 euron pääsylippu, jolla pääsee samana päivänä kaikkiin Pinakothek-museoihin ja myös pariin muuhun museoon, kuten vieressä sijaitsevaan Brandhorstiin.

Neue Pinakothek

Alte Pinakothekin vieressä sijaitseva Neue Pinakothek [kartalla] keskittyy lähinnä 1800-luvun maalaustaiteeseen, ja sen kohokohtiin kuuluvat impressionistien maalaukset, kuten van Goghin Auringonkukat. Museo sijaitsee upeassa hiljattain kunnostetussa rakennuksessa, ja sen kahvila terasseineen on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Museo on avoinna ti klo 10-20 ja ke-su klo 10-18. Pääsyliput aikuisilta ovat 7 euroa, mutta sunnuntaisin kaikki pääsevät sisään eurolla. Täällä myydään myös yhteislippuja, joiden kanssa voi 12 eurolla tutustua muihinkin museoihin päivän ajan, ja myös sellaisia, jotka oikeuttavat sisäänpääsyyn moneen museoon 5 päivän ajan 29 eurolla.

Glyptothek
Glyptothek keskittyy antiikin taiteeseen, lähinnä antiikin Kreikan ja muinaisen Rooman veistoksiin. Rakennus itsessäänkin on mielenkiintoinen nähtävyys.

Paras tapa päästä tänne muuten kuin kävellen on hypätä raitiovaunuun 27 tai tulla metrolla Universität- tai Königsplatz-asemalle.

Glyptothek ja Antikensammlungen

Ydinkeskustan ja Schwabingin välimaastossa sijaitsevassa Maxvorstadt-kaupunginosassa on museoita melkoinen määrä, ja niistä Glyptothek [kartalla] keskittyy antiikin taiteeseen, lähinnä antiikin Kreikan ja muinaisen Rooman veistoksiin. Rakennus itsessään on mielenkiintoinen nähtävyys ulkoakin, ja tällä alueella, joka on Königsplatz-metroaseman vieressä, kannattaa viettää aikaa. Rakennus on peräisin vuodelta 1830. Se tuhoutui miltei täysin toisessa maailmansodassa, ja se avattiin uudelleen yleisölle vasta vuonna 1972.

Glyptothekiä vastapäätä sijaitsee lisäksi antiikin asioihin suuntautunut Antikensammlungen-museo (englanniksi State Collections of Antiques), johon pääsee samalla lipulla ja johon on vähän erilaiset aukioloajat kuin Glyptothekiin.

Museo on avoinna ti, ke, pe, la ja su klo 10-17 ja to klo 10-20, ja pääsylippu, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn myös Antikensammlungeniin, maksaa 6 euroa. Sunnuntaisin pääsyliput maksavat euron ja 2 euroa, jos haluaa tällöin vierailla kummassakin museossa.

Stadtmuseum - kaupunginmuseo ja elokuva-arkisto

Münchenin historia on erittäin värikäs ja mielenkiintoinen, ja sen erikoisuuksiin ja kauhunhetkiin on hyvä käydä tutustumassa Kaupunginmuseossa [kartalla]. Erityisen hyvän kuvan täällä saa toisen maailmansodan tuhoista. Museon suojissa on myös nukketeatterinukkeja ja erilaisia soittimia esittelevät itsenäiset museot. Kokoelmien lisäksi vuodenaikojen mukaan vaihtuvat näyttelyt ovat tutustumisen arvoisia.

Museoon on 7 euron pääsymaksu aikuisilta. Se on maanantaisin kiinni ja avoinna ti-su klo 10-18.

Lenbachhaus
Lenbachhaus -rakennuksessa ja sen uudemmissa lisäosissa on etenkin Blauer Reiter -ryhmän ja niin sanotun Münchenin koulukunnan taidetta.

Kaupunginmuseolle on lyhyt kävelymatka Marienplatz-aukiolta tai Sendlinger Tor -metroasemalta, ja se sijaitsee miellyttävällä, hiljattain parannellulla alueella, missä sijaitsevat myös juutalaismuseo ja elokuvamuseo. Elokuvamuseo on itsenäinen museo kaupunginmuseon yhteydessä, ja siellä näytetään joko englanninkielisiä elokuvia tai alkukielisiä elokuvia, joissa on englanninkieliset tekstit. Saksankielisen ohjelman esitettävistä elokuvista saa museon verkkosivuilta, ja normaalihintaiset liput maksavat vain 4 euroa.

Lenbachhaus

Glyptothekin naapurissa sijaitseva Lenbachhaus [kartalla] avattiin pitkän remontin jälkeen toukokuussa 2013. Tämä on mielenkiintoinen vierailupaikka taiteenystäville tällä alueella, jolla on paljon museoita ja muita nähtävyyksiä. Kauniissa 1800-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa asui 1800-luvulla taiteilija Franz von Lenbach. Tässä rakennuksessa ja sen uudemmissa lisäosissa on etenkin Blauer Reiter -ryhmän ja niin sanotun Münchenin koulukunnan taidetta. Täällä pääsee myös jugendtyylin ja joidenkin muiden modernien taidesuuntausten maailmaan. "Sininen ratsastaja" -ryhmään kuuluu Paul Kleen ja Wassily Kandinskyn töitä, ja näiden kahden suuren taiteilijan näyttely syksystä 2015 tammikuuhun 2016 onkin Münchenin taidemaailman suurimpia tapauksia.

Museo on avoinna tiistaisin klo 10-21 ja ke-su klo 10-18, ja pääsyliput maksavat aikuisilta 10 euroa.

Muita museoita

  • Pinakothek der Moderne [kartalla] 1900- ja 2000-lukujen taiteeseen, arkkitehtuuriin, grafiikkaan ja taideteollisuuteen keskittyvä monipuolinen museo, joka sijaitsee monen muun hyvän museon naapurissa Maxvorstadtissa, ydinkeskustan vieressä.
  • Bayerisches Nationalmuseum [kartalla] Baijerin mielenkiintoisia vaiheita esittelevä museo lähellä Lehel-metroasemaa.
  • Jüdisches Museum [kartalla] Juutalaisten vaiheita esittelevä museo, joka sijaitsee kaupunginmuseon ja elokuva-arkiston naapurissa.
  • Lelumuseo [kartalla] Marienplatzin laidalla, kauniissa Altes Rathaus -kaupungintalossa sijaitseva koko perheen vierailupaikka, jossa on esillä kaikenlaista nallekarhuista perinteisesti koristeltuun joulukuuseen.
  • Brandhorst [kartalla] Maxvorstadtin museoiden täyttämässä kaupunginosassa sijaitseva museo, jossa on tasokas kokoelma nykytaidetta, kuten Damien Hirstia ja Jeff Koonsia.
  • BMW Welt [kartalla] Automuseo, joka kertoo BMW-automerkin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, aivan olympia-alueen vieressä.
  • Haus der Kunst [kartalla] Altstadt-Lehel-alueella, aivan Englischer Garten -puiston vieressä sijaitseva suuri nykytaiteen museo, jossa oppii taiteen uusimmista suuntauksista rakennuksessa, joka valmistui Hitlerin määräyksestä vuonna 1937.
  • Kartoffelmuseum [kartalla] Nimensä mukaisesti tämä museo keskittyy perunaan, joka luultavasti on kautta aikojen tärkein ja yhä suosituin pääruokien lisuke Euroopassa.

Best of Munich -sivustolla on lisätietoa Münchenin museoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti