Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jamesonin viskitehtaan pannu
Jamesonin viskitehtaalla pääsee kosketuksiin viskin valmistuksen periaatteiden ja käytännön kanssa.

Muuta ajanvietettä

Dublinissa on paljon matkailijalle tyypillistä näkemistä ja tekemistä, mutta siellä ja lähiseuduilla voi myös harrastaa erikoisia asioita ja oppia uutta. Tällä sivulla esitellään muutama tavallisuudesta poikkeava ajanvietemahdollisuus kaupungissa vieraileville.

Mene panimokierrokselle tai viskitehtaaseen

Moni haluaa Dublinin-lomallaan perehtyä Guinness-oluen salaisuuksiin ja mennä käymään sen St. James’s Gate -panimoon ja varastoon. Se sijaitsee kätevästi sekä kaksikerroksisen hop on hop off -tyylisen kiertoajelun reitin varrella että Connolly-asemalta lähtevän Luas-raitiovaunun reitin varrella, joka kulkee myös Jamesonin viskitehtaan ohi.

Guinnessin tehtaalla käyminen on ylihintaista ja monelle pettymys, ja näin sinne kannattaa mennä vain niiden, joita kallis pääsymaksu ei hetkauta ja jotka ovat mielestään jo nähneet tarpeeksi. Yhtä kaikki St. James’s Gate -tehdas ja Guinness Storehouse -varasto on suosittu vierailukohde. Lähin raitiovaunupysäkki on St. James Hospital. Liput maksavat noin 15 euroa, mutta verkkosivujen kautta varaava saa niistä yleensä alennuksen. Varasto ja panimo ovat avoinna ma-su klo 9.30-17, mutta heinä- ja elokuussa ne ovat avoinna aina klo 19.00 asti.

Lähempänä keskustaa Jamesonin viskitehdas on hyvä joskin vilkas vierailupaikka, ja sinne kannattaa mahdollisuuksien mukaan mennä muulloin kuin viikonloppuiltapäivisin. Kierroksia on ma-la klo 9-18.00 ja su klo 10-18, ja ne alkavat 25 minuutin välein. Liput maksavat 14 euroa aikuiselta, mutta myös kohtuuhintaisia perhelippuja myydään. Verkkosivujen kautta lippunsa varaava saa 10 %:n alennuksen.

Ota osaa nähtävyyskierrokselle

Nähtävyyskierrokset ovat suosittuja Dublinissa, ja niiden avulla on mahdollisuus nopeasti ja mukavasti nähdä kaupungin suurimpia nähtävyyksiä ja saada kokonaiskuva koko kaupungista. Vauhdikkain nähtävyyskierros on sekä maalla että vedessä kulkeva Viking Splash Tour, jolle voi nousta St. Stephen’s Green North- ja Dawson Street -katujen kulmasta. Toinen suosittu opastettu kierros on Dublin Bus -yhtiön vihreillä busseilla tehtävä nähtävyyskierros, joka on kohtuuhintainen. Visit Dublin -sivusto esittelee lisää nähtävyyskierroksia kaupungissa.

Tutustu U2-yhtyeen Dubliniin

U2 on Irlannin suosituin ja ihailluin yhtye paitsi paikallisten myös ulkomaalaisten keskuudessa. Sen musiikki soi kaupungissa jatkuvasti, ja moni saapuu paikalle bongaillakseen yhtyeen historian kannalta tärkeitä paikkoja. U2-studiot siirrettiin Hanover Quay -kadulle Grand Canal Docks -kanavien rannalle vuonna 1995, ja nykyisin alue on täynnä uutta arkkitehtuuria ja muutakin mielenkiintoista nähtävää. Tärkeitä paikkoja voi kierrellä omaan tahtiin esimerkiksi U2tour.de-sivustoa tutkimalla tai sitten ottamalla osaa järjestetylle kierrokselle.

Guinness-tuoppi
Pubeissa on mukava kierrellä, vaikkapa tunnettujen kirjailijoiden jalanjäljissä.

Tutustu James Joycen ja Pentti Saarikosken Dubliniin

James Joycen romaani Ulysses ilmestyi ensi kerran suomennettuna nimellä Odysseus, ja suomentajana toimi nuori Pentti Saarikoski. James Joyce oli Dublinin tuntija ja sen tunnetuin kronikoitsija siitä huolimatta, että hän lähti kaupungista lopullisesti jo vuonna 1904, vain vähän yli 20-vuotiaana. Suuressa ja osin vaikeaselkoisessa eeppisessä romaanissaan Joyce käy läpi Dublinia, ja etenkin romaanissa mainitut kadut ja kapakat ovat tulleet suuren yleisön tietoisuuteen kuluneen vuosisadan aikana.

Sellaiset paikat kuin Davy Byrne’s Pub (21 Duke St) ja Sweny’s-apteekki (Lincoln Place, Trinity Collegen takana) ovat tunnettuja Ulysses-romaanin tapahtumapaikkoja. Monia tärkeitä paikkoja on myös merkitty katulaatoilla, joita tutkimalla pääsee jyvälle kirjan tapahtumapaikoista.

Pentti Saarikoski vietti Dublinissa aikaa etenkin 1960-luvulla, ja yhtä hänen matkoistaan voi tutkia lukemalla Kirje vaimolleni -teosta. Kirjailijan piti viettää kaupungissa vuoden 1968 keväällä usea kuukausi, mutta koti-ikävässä rypevä kirjailija, runoilija ja kielenkääntäjä ryyppäsi rahansa parissa viikossa ja lähti takaisin Suomeen vaimonsa hoivattavaksi. Saarikoski liikkuu kirjansa sivuilla monilla Joycen kirjassa mainituilla paikoilla, käy Howthin niemimaalla ja viettää aikaansa etenkin kapakoissa, joissa paikalliset kirjailijat silloin ja monissa paikoissa edelleenkin notkuvat.

Pubit ovat 45 vuoden aikana siistiytyneet ja myös tulleet melko hintaviksi, eikä niissä saa enää tupakoidakaan, mutta tunnelmaa niissä on ja niitä on mukava sadepäivinä kierrellä. Tällaisia pubeja ovat muun muassa The Oval (78 Middle Abbey St), Slattery’s (129 Capel St) ja Ormond Bar (6 Ormond Quay) Northside-pohjoispuolella, ja McDaids (3 Harry St), Pearl Bar (21 Fleet St) ja Peter’s Pub (1 Johnson Place) Southside-eteläpuolella, kaikki melko lähellä Grafton Street -kävelykatua.

Kapakoita voi kierrellä omatoimisesti, mutta Dublinissa järjestetään myös opastettuja kapakkakierroksia, jotka tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden oppia kaikenlaista irlantilaiseen kirjallisuuteen liittyvästä. Yksi tunnetuimmista on Dublin Literary Pub Crawl.

TripAdvisor-sivusto esittelee lisää tekemistä ja näkemistä kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti