Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Motlawa-joen rantaa
Gdansk on edullinen ja lyhyen lentomatkan päässä sijaitseva kaupunkilomakohde, jossa on hyvä vierailla mihin vuodenaikaan tahansa.

Gdańsk 2013-14

Puolan Itämeren-rannikon mielenkiintoisin kaupunki Gdańsk on edullinen ja lyhyen lentomatkan päässä sijaitseva kaupunkilomakohde, jossa on hyvä vierailla mihin vuodenaikaan tahansa. Talvikausi on tietenkin kylmä aika Gdańskissa, mutta ennen joulua hyvän syyn lähteä kaupunkiin lomailemaan antavat joulumarkkinat ja -konsertit ja joulun jälkeen talviset harrasteet, kuten luistelu. Syy vierailuun ovat myös hyvät ravintolat, joihin on tullut viime aikoina lisäyksiä, ja uudet nähtävyydet, kuten museot.

Seuraavassa tarkastelemme, mitä Gdańskissa tapahtuu seuraavan vuoden aikana ja mitä uutta ja mielenkiintoista sinne on viime aikoina ilmaantunut.

Joulumarkkinat ja talviset harrastukset

Gdańskin joulumarkkinat pidetään Targ Weglowy -aukiolla [kartalla], aivan vanhankaupungin porttien edessä päivittäin klo 11.-19.00, aina 23.12. asti. Joulumarkkinoilla on myytävänä kauniita koristeita, piparkakkuja ja kaikenlaista muuta kotimaan joulua piristämään. Paikalla ollessa kannattaa myös katsastaa Dwór Artusa -talon vieressä oleva 24 metriä korkea joulukuusi.

Gdańsk on hyvä musiikkikaupunki, jossa on joulukonsertteja ja muita klassisen musiikin konsertteja pitkin vuotta. Hyvä, keskeinen konserttipaikka on Chopin-konserttitalo eli Baltycka-keskus, joka sijaitsee Ołowianka-saarella [kartalla]. Gdańskin filharmoniaorkesteri esittää siellä 18.12. joulukonsertin, jossa soitetaan Beethovenin musiikkia. Viihteellisempääkin musiikkia on tarjolla, sillä esimerkiksi 21.12. siellä laulaa Harlem Gospel Choir -kuoro klo 19.00 alkaen. Samassa paikassa on uudenvuodenkonsertti 31.12. klo 17.30 ja 20.30, ja siitä vastaa Gdańskin filharmoniaorkesteri.

Gdańskin säät ovat leudompia kuin Suomessa, ja vaikka talven aikana on luvassa kylmiä viimoja, niin ei välttämättä kauheasti lunta ja pysyvää jäätä. Näin tekojäät ovat siellä normaaleja talven aikana ja luistelu suosittua puuhaa. Yksi hyvä paikka luistella on Olivia-jäähalli [kartalla], joka sijaitsee Bazynskiego-raitiovaunupysäkin vieressä (raitiovaunut 6, 11 ja 12). Luisteluaika on yksi tunti, sessiot alkavat vain viikonloppuisin klo 10.30-19.30 puolentoista tunnin välein ja hinta on 11 zlotya eli alle kolme euroa. Samassa hallissa annetaan myös luistelu- ja jääkiekko-opetusta.

Toinen luistelupaikka on Oliwa-portilla (Brama Oliwska) [kartalla], jonne pääsee raitiovaunuilla 2, 3, 6, 7, 9, 11 ja 12. Täällä voi luistella ti-su, luisteluaikaa on tunti ja hinta on sama vähän alle kolme euroa.

Uusia ravintoloita

Gdańskissa on varsin hyvät ruoat, ravintoloita on moneen lähtöön ja lisää niitä ilmaantuu sinne joka vuosi myös. Tänä vuonna uudet ravintolat ovat aasialaisia, italialaisia ja espanjalaisia.

Thaimaalaiset ruoat eivät maan suosiosta huolimatta ole vielä kovin yleisiä, mutta nyt Gdańskiin on avattu Lao Thai (Targ Rybny 11). Toinen aasialainen lisäys Gdańskin ravintoloihin tänä vuonna on Mito Sushi, joka sijaitsee Szeroka-kadulla [kartalla], jonka varrella on muitakin hyviä ravintoloita. Sen ruokiin kuuluvat sushit ja muut japanilaiset ruoat. Ravintola on keskivertoa kalliimpi mutta kotimaan sushi-ravintoloihin verrattuna melko edullinen.

Saman kadun varrelle on avattu myös italialainen ravintola La Cucina (Szeroka 86). Kuten Mito Sushikin, ravintola on normaalia tasokkaampi, ja täällä voi herkutella näyttävillä annoksilla.

Szerokan poikkikadulle on avattu uusi espanjalainen ravintola, Patio Espanol (Tandeta 1). Myös tämä ravintola on normaalia korkeatasoisempi, mutta hintava. Se on varsin autenttinen espanjalainen ravintola, josta saa kaikenlaisia ruokia tapaksista paellaan, keittoihin ja pihveihin.

Uusia nähtävyyksiä

Gdańskiin on avattu uusi merenkulkuun liittyvä museo, ja sinne avataan 2014-15 kaksi muutakin uutta museota ja Shakespearen nimeä kantava teatteri.

Avoinna on jo merenkulkuun liittyvä museo, Centralne Muzeum Morskie [kartalla], joka sijaitsee niin sanotussa vilja-aitassa Oliwianka-saarella. Museo on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille ja merenkulusta erityisen kiinnostuneille. Siellä viihtyvät silti muutkin, sillä museossa on nähtävänä taiteenystävien iloksi korkeatasoisia, meriaiheisia maalauksia.

Euroopan solidaarisuuskeskus (Ul Doki 1) avaa hienon keskuksen vuoden 2014 aikana. Lisätietoa aiheesta saa lähempänä avauspäivää verkkosivuilta.

Teatterinystävien riemuksi Gdańskin Shakespeare-teatteri avautuu syyskuussa 2014. Teatteri avautuu uuteen rakennukseen aivan keskustan parhaille paikoille [kartalla], ja siellä on luvassa paitsi Shakespearen näytelmiä myös kesäiset Shakespeare-festivaalit.

Tapahtumia vuonna 2014

Loppiaisen jälkeen Gdańsk hiljenee lopputalveksi, ja vasta kevään koittaessa on luvassa lisää mielenkiintoisia tapahtumia.

Kevät lähtee kunnolla liikkeelle Gdańskissa pääsiäisenä, joka on normaalia vilkkaampi ja värikkäämpi aika vierailla kaupungissa. Kirkoissa on musiikkia ja hartaita tilaisuuksia, ja toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina lapset kaatelevat vettä toistensa päälle ja pitävät muutenkin hauskaa. Vuonna 2014 pääsiäinen ajoittuu huhtikuun puolivälin jälkeen.

Pierogi-nyyttejä lautasella
Pierogi-nyytit ovat puolalaisen keittiön tärkeimpiä luomuksia, ja syyskuussa niistä päästään nautimaan pierogi-festivaaleilla.

Gdańskissa valtaosa merkittävistä tapahtumista pidetään heinä- ja elokuussa, ja myös syyskuussa on muutama mielenkiintoinen tapahtuma.

Heinäkuussa pidetään ainutlaatuiset ulkoilma- ja katuteatterifestivaalit, joiden aikana Gdańskin kujilla ja vanhankaupungin kaduilla on teatteriesityksiä. Festivaaleilla katsojasta saattaa yhtäkkiä tulla näyttelijä, ja myös lapsille on luvassa esityksiä. Tämä on normaalia mielenkiintoisempi aika vierailla kaupungissa.

Elokuun Shakespeare-festivaalit pidetään kuun ensimmäisen viikon aikana Gdańskissa ja myös Sopotissa ja Gdyniassa. Gdańskissa Shakespearea esitetään elokuun ensimmäisen viikon aikana kaupungin teattereissa.

Elokuun loppupuolella pidetään viikonlopun kestävät Gdańskin jazzfestivaalit, joiden aikana kuullaan kaikenlaista jatsia. Kaikkina kolmena festivaalipäivänä on luvassa aivan erilaista musiikkia perinteisestä jatsista kokeilevaan. Perinteisen jatsin ystävät viihtyvät siellä etenkin perjantaina ja kokeellisen sunnuntaina. Festivaalit pidetään yleensä kuun kolmannen viikonlopun aikana.

Pierogi-nyytit ovat puolalaisen keittiön tärkeimpiä luomuksia, ja syyskuussa päästään nautimaan pierogi-festivaaleista. Festivaalit, joiden aikana on luvassa kymmeniä pierogeja ja muita ruokia myyviä kojuja, pidetään Targ Węglowy -aukiolla.

Syyskuun toinen ja ennen joulua viimeinen kansainvälisesti kiinnostava tapahtuma ovat Jazz Jantar -festivaalit. Nämä kansainväliset festivaalit pidetään ZAK-klubilla (ul. Grunwaldzka 195/197), Gdańsk Zaspa -rautatieaseman vieressä.

Gdańsk 4 You -sivusto listaa Gdańskin tapahtumia noin kuukautta ennen niiden alkamista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti